Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Ех, ако бях с патлак..."

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: "Ех, ако бях с патлак..."

Тия със сигурност са се стреляли със страйкболски пистолети (6 mm топчета), щом и по дрехите са ги прибирали. Ако беше с пейнтболски (17-18 mm) от споменатата дистанция, първия път ще се объркат да застанат в цял ръст като по филмите, обаче веднага след като си разтъркат синините, ще се усетят, че приоритетите са първо да не те уцелят теб и едва след това ти да уцелиш.

Напоследък само на глупости се учат от филмите. Къде остана доброто старо "обръщайте масите"? Вярно, че куршумите минават през плота, ама друго си е вече като не те вижда къде си. Печелиш ценно време да се окопитиш. Освен това, що пък въоръженият да е само един в тълпата? То ако е така, предимството пак е на негова страна, щото неслучайно зебрите са раирани и се движат на тумби. Май споменахме, че "нападателят" е инструктор и като такъв много добре знае как да изолира единствената опасна за него цел, преди да са го свитнали изневиделица в суматохата. Не е баш средностатистически ненормалник, тръгнал на почти сигурна смърт и с длани плувнали в пот.

Хубаво поне, че барем някои от курсистите са отрезняли от тази демонстрация и може и да са се усетили, че дупченето на хартиени фигури с пистолет поставен на плота е само спорт и нищо друго. То и тук преди известно време свитнаха един, който успял да си извади пистолета само колкото да го изпусне. Дали са стигнали до още по-важния урок за взимането/губенето на инициативата не знам.

Като стана дума за филми, американските полицаи са особено благодарни за наложената в гетата мода за gangsta shooting от скорошните филми. Характерното за нея е пукане с хоризонтален пистолет високо над главата. Разправят че благодарение на това позьорство годишно се отървават стотици техни колеги.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Нека сега да разгледаме по-реална ситуация... Нападателят влиза и започва да стреля по група хора... които обаче всички са въоръжени... Дали резултатът ще е същият... Защото нали все пак сме наясно че който иска да си намери оръжие ВИНАГИ го намира... Експерименти по въпросът бол..., справка Англия... и там престъпниците продължават да са въоръжени..., за сметка на гражданите, че и полицаите даже... И тогава разглеждаме случая в колежа от две гледни точки... Нито един студент няма оръжие..., колко са оцелелите? И всички имат оръжие, колко са оцелелите... Ето това е истинският не манипулативен тест... И този резултат би следвало да е търсеният...!
      Опитвам се да си представя университетска аудитория пълна с 19 годишни студенти и студентки, въоражени с пистолети купени по облекчен режим... И някакси ми се струва, че в този случай жертвите ще са бая повече, защото нападателя да има примерно 1-2 пълнителя и край... а от 200-300 паникьосани и стрелящи на посоки в затворено пространство студентчета... направо тръпки ме побиват
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Въпрос на тест и преброяване на жертвите... Може даже и ние да си го спретнем този тест, който няма да е никак манипулативен за разлика от онзи с който почна темата... Защото другата алтернатива е един стреля, а другите бягат... По-добра ли ти се вижда? С колко повече ще са оцелелите...? И защо?
        VPetrov.photography

Коментар

Бе, ние пък кво се захванахме с тая абстракция за тукашните ширини - патаклама в университетска аула?! Кой тук стреля в такива места изобщо. Освен това, стрелбата е за някой силно прекалил с Counter Strike-а. Който иска да натръшка народ, да ползва експлозиви, както правят нормалните атентатори.

Иначе е пределно ясно, че в такава ситуация един-двама ще объркат идентификацията на целите и като се подкарат ще е до last man standing, дет се вика.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            Въпрос на тест и преброяване на жертвите... Може даже и ние да си го спретнем този тест, който няма да е никак манипулативен за разлика от онзи с който почна темата... Защото другата алтернатива е един стреля, а другите бягат... По-добра ли ти се вижда? С колко повече ще са оцелелите...? И защо?
            И двете крайности не са добри. Без оръжие зле, ама и с оръжие в ръцете на сульо и пульо още по-зле. Виждал съм на пейнтбол, как съотборници без опит се изпозастрелват един друг в пристъп на паника... Така че, ако ще броим жертви за статистиката, то в единия случай броя им е ограничен до броя патрони на похитителя... а във втория може да нарастне с пъти . Във всеки случай първо трябва да сме на ясно, че който има инициатива, има и предимство. Не може да спасим всички. След като влезе и започне да стреля, ответната реакция ще отнеме време. Убити ще има и при нула, и при един, и при пет, и при петстотин стрелци. Единственият начин жертвите да бъдат напълно избегнати, е това да не се случва. Да, всеки престъпник, при всякакви обстоятелства, при желание може да си намери пистолет. Подчертавам обаче думичката престъпник. За тинейджъри нещата седят малко по-различно. Говорим си постоянно колко била пропаднала младежта в България, но престрелки в училищата нямаме. В Англия и Русия например също не съм чувал. Къде се случват? САЩ, Финландия, Израел... айде в Ираел наистина последния нападател беше обезвреден по-бързичко, ама и там оръжейната подготовка е по-друга... а и пак имаше жертви. Каква е приликата между държавите, в които тези работи не се случват? А каква между тези, в които се случват? И всъщност каква е разликата между двете групи? Май най-вече в строгоста на режимите за притежаване на оръжие... Също интересна тема над която да се замисли човек.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

А това също е голяма истина, разкриващ що за тест е:
              Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
              Май споменахме, че "нападателят" е инструктор и като такъв много добре знае как да изолира единствената опасна за него цел, преди да са го свитнали изневиделица в суматохата. Не е баш средностатистически ненормалник, тръгнал на почти сигурна смърт и с длани плувнали в пот.
              Много ми е интересно какви щяха да са резултатите ако въоръжения студент беше някой поне с опита на инструктора! Или пък дори някое рапърче от гетото. Иначе дори не е необходимо нападателя да е инструктор за да се открои и да му се набие в очите героично изтъпанения кандидат-спасител, сред хаотично бягащите останали студенти. Аз затова казвам че на тия явно им липстват елементарни инстикти за оцеляване, щото най-нормалното нещо е човек първо да потърси прикритие от стрелящия срещу него и едва тогава да се сети да вади собственното си оръжие.
              "Do not correct a fool, for he will hate you;
              Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                И двете крайности не са добри. Без оръжие зле, ама и с оръжие в ръцете на сульо и пульо още по-зле. Виждал съм на пейнтбол, как съотборници без опит се изпозастрелват един друг в пристъп на паника... Така че, ако ще броим жертви за статистиката, то в единия случай броя им е ограничен до броя патрони на похитителя... а във втория може да нарастне с пъти . Във всеки случай първо трябва да сме на ясно, че който има започне да един, и при пет, и при петстотин стрелци. Единственият начин жертвите да бъдат напълно избегнати, е това да не се случва. Да, всеки престъпник, при всякакви обстоятелства, при желание може да си намери пистолет. Подчертавам обаче думичката престъпник. За тинейджъри нещата седят малко по-различно. Говорим си постоянно колко била пропаднала младежта в България, но престрелки в училищата нямаме. В Англия и Русия например също не съм чувал. Къде се случват? САЩ, Финландия, Израел... айде в Ираел наистина последния нападател беше обезвреден по-бързичко, ама и там оръжейната подготовка е по-друга... а и пак имаше жертви. Каква е приликата между държавите, в които тези работи не се случват? А каква между тези, в които се случват? И всъщност каква е разликата между двете групи? Май най-вече в строгоста на режимите за притежаване на оръжие... Също интересна тема над която да се замисли човек.
                Точно за Израел преди време си говорехме с един познат който е работил там десетина години и като го питах как така все се намира някой случаен гражднин да застреля терорист той ми каза че всеки един израелски запасняк има с пъти по добра подготовка за реакция в такива ситуации от колкото цялата българска полиция.
                Последно редактирано от sek.1; 20-04-09, 23:46.
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Теста е манипулативен. Опитва се да "намали напрежеието" и да успокои хората на принципа - Не се въоражавайте, защото и да го направите, каквото е писано ще стане.

Напълно не съм съгласен с подобни промивки.

Пак се оказва, че да нямаш оръжие е по-добре. Може да умреш. Ама ако имаш със сигурност ще умреш ???

Впрочем, подобен род промивки са масово разпространени в Американските Щати. И май-само там си се харчат. Това е лично мнение, придобито след разговорите ми с Хамериканци.

Коментар

Е, ако разликата между "двете групи" е строгостта в режимите, какво прави Финландия сред първите в твоя списък, като там са доста по-рестриктивни от нас, а оръжие може да се използва само за ловни и спортни цели. Да разнасят снаредено оръжие имат право само полицаите и охранителите (не в българския смисъл).

В Германия е същата работа, ама и там наскоро се изтрепаха пак в училище.

Обаче, кво да кажем за Бранимир Дончев, който през 74-а тръшва 11 и ранява още 10 човека в Студентски град - с пистолета на баща си и довършва когото свари с нож? Тогава пак ли беше либерален режимът за оръжието?

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                      Много ми е интересно какви щяха да са резултатите ако въоръжения студент беше някой поне с опита на инструктора! Или пък дори някое рапърче от гетото. Иначе дори не е необходимо нападателя да е инструктор за да се открои и да му се набие в очите героично изтъпанения кандидат-спасител, сред хаотично бягащите останали студенти. Аз затова казвам че на тия явно им липстват елементарни инстикти за оцеляване, щото най-нормалното нещо е човек първо да потърси прикритие от стрелящия срещу него и едва тогава да се сети да вади собственното си оръжие.
                      Подобен тест никога не може да бъде актуален. Когато някой е надъхан, че трябва да реагира по определен начин, той ще реагира по него. Сигурен съм, че в подобна реална ситуация, повечето хора наистина ще залегнат... и много малко от тях въобще ще се сетя да извадят пистолета, а още по-малко ще се покажат и ще стрелят.

Теста с многото въоражени хора също е сложен. Ако всички са предупредени, че през вратата ще влезе нападател, то тогава може и да реагират що годе адекватно и загинали да има само от заблудени куршуми, но нека си представим следната по-реална ситуация. Седи си Пешо отегчен от лекцията и замечтано зяпа някои атрибути на колежката от предния ред, за нещастие в посока противоположна на вратат. В този момент нахлува нападателя и открива огън. На Пешо му сработва инстинкта за самосъхранение и се хвърля под катедрата преди да извади пистолета. Други обаче реагират именно по гореописания начин, изправят се в цял ръст и отриват ответен огън. Да, ама в този момент Пешо, който все още няма никаква представа какво става, а паниката вече го е стиснала за гушата, надига глава и вижда стрелец... Съответно го обезврежда... Привличайки вниманието на следващия надникащ туко що изпод катедрата.

Освен това, стрелбата е за някой силно прекалил с Counter Strike-а. Който иска да натръшка народ, да ползва експлозиви, както правят нормалните атентатори.
                      Така погледнато, може би лесното, но не много масово въоражаване е най-хуманно. Психопата може да си намери пистолет, да не се притеснява от сугурни 300 дула срещу него и жертвите да бъдат ограничени до 5-10... Докато няма ли оръжие или не му стиска да се изправи срещу 300 пистолета... из нета е пълно с инструкции за бомби, а тогава става страшно, жертвите са много и никакво лично оръжие не може да те спаси

Коментар

Е, ако разликата между "двете групи" е строгостта в режимите, какво прави Финландия сред първите в твоя списък, като там са доста по-рестриктивни от нас, а оръжие може да се използва само за ловни и спортни цели. Да разнасят снаредено оръжие имат право само полицаите и охранителите (не в българския смисъл).

В Германия е същата работа, ама и там наскоро се изтрепаха пак в училище.

Обаче, кво да кажем за Бранимир Дончев, който през 74-а тръшва 11 и ранява още 10 човека в Студентски град - с пистолета на баща си и довършва когото свари с нож? Тогава пак ли беше либерален режимът за оръжието?
                        Ъъъ... Финландия е на трето място в света по брой граждани притежаващи оръжие. Тук режима за носене няма нищо общо, ако го имаш, винаги можеш да го пренесеш скрито. Последния младеж там стреляше с .22 калибър, за който си беше взел разрешителното малко преди това.

Случаите в България и този в Германия са по-скоро изключение, ако се сравнят с тези в другите посочени държави. Освен това този от 74та е извършен с пистолета на бащата... значи е бил и изключение имащо достъп до такъв. На болшинството от другите, щеше да им е малко трудно да го направят по това време .

Коментар

А какъв е реалният брой оръжие в населението при нас? Официално в населението има почти 400 000 пушкала от всякакъв вид. Колко са неофициалните всеки сам да предположи от собствения опит и познати.

Колко е трудно според теб някой да се обзаведе с незаконен пистолет, особено ако не се вълнува за биографията му?

А и какво значи тази статистика за Финландия? Ми, почти същия брой на калпак го има и Швейцария, а пък преди тях е Йемен. В Швеция са по-малко, ама пак не изостават с много. Обаче там още не са се подкарали из училищата, та май тази статистика далеч не е определяща. Много по-склонен съм да търся причините в статистическия наследствен алкохолизъм във Финландия и в black metal-а им, отколкото в броя пушкала в населението.

Коментар

Процента на кретените, както и географското им разпределение е статистически равномерно разпределен и устойчив във времето параметър.
                            Както казваше дядо ми Никола - участник във Втората Световна Война - В нашата рота имаше няколко ербапи дето си подаваха главите от време на време над окопа, да видят какво става.
                            Ама те германците ги изтрепаха първите десет деня и после войната продължи спокойно .
                            Каунтер страйковите игри, или както руснаците ги наричат " стрелялки " , сякаш отпушват някакви страсти в Ербапите .

Само че има една малка неточност. Поредната стрелялка не завършва с надписа :

GAME OVER ! NEXT GAME ? Y / N /
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Иракчаните ми казваха: "Абе интересни хора сте вие българите.Американците като започне стрелба по тях и те веднага почват да се прикриват,за да вземат ответни мерки.Поляците дим да ги няма,гледат да офейкат.А пък българите първата им работа като се чуе пукотевица някъде е да почнат да се оглеждат къде какво става.

Коментар

Каквото и оръжие да имаш , каквато и подготовка да си получил - като си на лекции в Университета не си готов за стрелба.
                                Преимуществото винаги е изненадата на нападателя.
                                Дали ти , подготвения ще си първата жертва е въпрос на вероятност и .... късмет за останалите .
                                Единствената роля на оръжието с либерален режим на придобиване е - нападателя ще знае , че и ти , и другия до теб носите оръжие .
                                Това е психологически момент - лабилните ще се откажат да бъдат нападатели . А те всички са такива ( все са нещо изкукали ).
                                И вместо експерименти в Америка - имаме си новина у НАС - двама убити с нож в гръб и третия в болницата.
                                Убиеца -син на някаква клечка . Подготвен още от сега да пие кръвчицата на народа си ! Жалко за момчетата ......
                                За такива психари - НИКОЙ не може да те подготви - нито в Америка , нито в България !
                                Дано живота ни предпази от такива !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X