Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Ех, ако бях с патлак..."

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: "Ех, ако бях с патлак..."

Във всеки случай ще излезе по-евтино да се обезопаси една сграда и да се назначи адекватна охрана, отколкото да се обучи всеки един студент за командос! А че никакви мерки не могат да гарантират 100% сигурност, е ясно, но поне може да се затрудни максимално евентуалния нападател. В крайна сметка нападателя с огнестрелно или хладно оръжие за разлика от бомбаджията камикадзе, таи поне частица надежда че ще се измъкне след патакламата. Та да се внесе тайно оръжие, може и да е възможно, но след като стане явно че е внесено оръжие, измъкването на въоръжения нападател ще е трудно при наличието на адекватна охрана! А това силно ще намали процента желаещи да бъдат нападатели.
    Конкретната описана ситуация е вече съвсем изпусната, от момента, в който нападателя проникне въоръжен в сградата където има струпани много хора на малко пространство.
    А ограничения винаги е имало, и хората са стигнали до извода че са нужни, от горчив опит през годините! Дори и в някогашния Див Запад, странника е бил длъжен да остави револверите си при шерифа, влизайки в поредното градче, но пък е можел да носи пушката си! Просто е било прието че с 2 револвера човек може да направи повече поразии отколкото с 1 тогавашна пушка!
    Айде представете си пък следната ситуация - охраната нахълтва в стая, от която се чува срелба, и вижда 10 човека с извадени оръжия! Кой е нападателя и кои са отбраняващите се? А възможно ли е някой от отбраняващите се от един момент нататъка да заеме местото на нападателя, като види че покрай нападателя е отстрелял и някои от състудентите си!? Прещраква му реленцето и решава че няма да отговаря пред никого за случайно простреляните си състуденти и поема щафетата от първоначалния нападател! Нещата са много сложни всъщност, и за никое решение не може да се твърди че е най-правилното и единственното възможно!
    "Do not correct a fool, for he will hate you;
    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Привет,

като стана дума за тест в реални условия ,

на една от последните игри , бяхме в на един терен до с. Мухово. Изоставено село и какво се получи.
      Сженария беше да се обезврежда бомба, след като се разделиха отборите (аз бях от червените, тези които трябваше да обезвреждат) организаторите извикаха 8 души (включително и мен) и ни обясниха че ние сме отряда който трябва да пази сапьора (той беше ясен).
      И тук стана интересното, един от нас трябваше да го играе предател. Никой незнаеше точно кой и трябваше да се оглеждаме постояно един друг (никой не разбра, но с едно скрито побутване съдиите избраха мен ). Останалите от отбора незнаеха и за предателя.
      На жълтите задачата беше да ни попречат да обезвредим бомбата.

След започване на играта, разбира се в началото ни изпозастреляха (имаше организирана лечебница, престой докато се съберът 5 души и отново в игра). Групата за охрана много бързо се пръсна. Още в началото на играта почнах да убеждавам другите, че съдиите не са избрали предателя (никой не видя скритото побутване и разбирането с поглед ) и да отклоня от мен вниманието. На няколко пъти ме маркираха, бяхме 50 души масовка а и разбрах, че жултия отбор имаше повече бойци от нас (така са преценили организаторите). Всичко беше доста динамично, по едно време си мислех, че няма да остане време да се доберем до бомбата (тя си беше с таймер). Но късмета ми се усмихна, тръгнах по най отрития път и елиминирах трима играчи от противника. Тъка пробивайки си път стигнах до бомбата, там трима играчи от жълтите пазеха никой да не се доближава. Успях да елиминирам двама от тях, третия се беше забил в едни храсти и не беше опасен. Имаше възможност да се стигне до бомбата. Нашите бяха успели да прочистят района и видях, че наоколо има доста от червените.

Тука стана интересното, почнах да викам, че около бомбата е чисто и под претекс, че охранявам друг да ходи да я обезврежда (разбира се, като предател нямам интерес да обезвреждам бомбата). Двама от нашите се насочиха към бомбата, единия пълзеше до нея, а другия му пазеше гърба.
      Аз бях на няма и 7-8 метра от тях (това който е играл пейтбол знае, че е дистанция при която пропуска е ппочти невъзможен). Явно с действията си съм успял напълно да сваля всякакви подозрения от мен . Но знаех че района е изцяло под контрола на червените и мисията е самоубийствена (или можеби не ).
      И тука почна една вътрешна дилема (поне 2-3 секунди) дали да застрелям нашите(отборното чувсто е много силно, а и играта сближава хората) или да си изпълня мисията по-сценарий. До сега такъв сценарий с предател не се беше разигравал. Момента беше идеален, просто мисля, че това се пада веднъж на много игри, всичко да ти е подредено като на тепсия. И тогава реших, че най добре е да става играта и веселото (бяхме утишли да се забавляваме ) и вкарах две бързи топчета в кракът на сапьора точно преди да среже правилната жица . След това маркирах и човека който го охраняваше. Като за да е чесно всичко през цялото време виках "ПРЕДАТЕЛ" , "ПРЕДАТЕЛ". По този начин ясно се обозначих пред останалите. Разбира се останалите червени в непосредствена близост успяха да се окопитят и докато се завъртах да търся други цели, ме маркираха в маската (хедшот ). Но всички бяха с готови за стрелба маркери .
      Сапьора и човека който го охраняваше така и не разбраха какво точно се случи. Ако не бях се развикал вероятно щях да имам шанс да поразя поне още един или двама играчи. Просто изненадата беше пълна.

Евала на момчетата които измислиха сценария, наистина много добре се получи. Е разбира се и късмета помогна малко.

Но мисля, че нападателите имат много яко предимство и дори в обстановка където всички са със зарадени и готови за употреба маркери, шанса да поразиш голям брой хора от "своите" е много голям. Шока, че някой който познаваш стреля по тебе не ти оставя почти никакво време за реакция. Предполагам, че ако нападателя не е луд за вързване и да не знае къде се намира, то спокойно може да влезе в една стая пълна с народ и дори да знае, че са въоръжени да има шанс да направи масовка. Възможно е и според мен да се измъкне(поне от стаята), преди да са се окопитили хората и да почнат да взимат правилните решения.

Надявам се да ви е било интересно .

п.п.
      Благодаря на организаторите от Пазарджик, за приятната неделя прекарана в игри, беше добре организирано.
      И само да вметна следващите игри пак играх от червените и независимо, че много народ беше споделил, че ще размажат предателя нямаше истрели в гърба. За което благодаря и на съотборниците за разбирането, че всичко беше един сценарий. Предполагам, че ако на друг се беше паднало да е предател, щеше да го изиграе по същия начин.

п.п.п.
      С удоволстие бих играл и в друг подобен сценарий .
      Последно редактирано от vesowarworld; 22-04-09, 14:51.
      LZ1VWW

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        Дайте да се върнем на идеята ми за един тест... ама реален...
        Какъв точно сценарий предлагаш?
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Е, същият де..., само че + всички с оръжие, всички без оръжие, половината с оръжие..., един супер професионалист с оръжие другите без..., от страната на жертвите и професионалист от другата..., и броене на резултата...
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            Е, същият де..., само че + всички с оръжие, всички без оръжие, половината с оръжие..., един супер професионалист с оръжие другите без..., от страната на жертвите и професионалист от другата..., и броене на резултата...
            Ако нападателя ще влиза през вратана на зала пълна с хора, които очакват да влезе нападател през вратата, то теста ще е по-манипулативен и от тези от филмчето. Най-големият проблем при подобна ситуация е изненадата и локализирането на правилната цел. Защото примерно ти ще видиш, че някой влиза през вратата и ще стреляш по него, но аз ако съм се заблял по атрибутите на колежката от предния ред, докато се усетя какво става, може да забележа първо теб с оръжие и да взема адекватните от моя гледна точка мерки... а примерно Насов да закъснее още малко с реакцията и да трябва да избира между нас двамата, водещи престрелка, защото пропусна ли те, ти би ми отговорил на огъня... Това би била реална обстановка, но не знам как може да се проведе с хора, които са на щрек в момента. Всичко това плюс факта, че не въоражаните въобще няма да изпаднат в истинска паника и създадат истинско объркване, ако знаят, че това е само игра.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ти сега нещо подценяваш нашите възможности май... Я сега си представи една зала, половината група вътре, другата половина вънка, постоянно движение между двете групи и всеки с оръжие тегли листче в което пише дали е терорист или не... Професионалиста ще запазим в пълна анонимност... накрая ще стане ясно кой е..., освен ако не познаете по резултатите... И за да е по-интересно ще доведа поне двама, тъй че ще има и от двете страни...
              VPetrov.photography

Коментар

Няма страшно. Сценарият така може да се засуче, че изненадите да са почти автентични.

На линия съм за такова мероприятие. Най-малкото доста народ тук ще разбере какво е да стрелят по него и, че изтапанването прав срещу нападателя е баш най-новобранското изпълнение.

Коментар

Пак всички ще са на щрек, а не разсеяни. Което би бил най-основния проблем в една реална ситуация. Когато очите ти са отворени на 4, имаш много по-голям шанс да индентифицираш вярната мишена.

Истинската паника отделно.

Коментар

Ти сега недей да се съмняваш..., има добра идея как нещата да придобият съвсем реалистичен облик... но няма да я напиша тук... Пък след теста ти ще напишеш дали си се чувствал реалистично...
                    VPetrov.photography

Коментар

Радвам се че се върнахме по темата.
                      Още веднъж - не смятам че теста беше манипулативен.

По простата причина, че единствената му цел бе да докаже че простото ПРИТЕЖАНИЕ на пистолет не те прави по-защитен, и че в такива условия НЕОБУЧЕН въоръжен човек е може би по-опасен за себе си и/или за другите отколкото невъоръжен такъв. В предаването се разглеждаше само тази постановка.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Добре де, нали ще го проверим на практика... ти гледай да си тук за теста, другото не го мисли...
                        VPetrov.photography

Коментар

Зарибихте ме и мен .

Що се отнася до елемента на изненадата - с достатъчно продължителен тест може почти да се постигне ефект при който поне 3/4 от участниците ще се заплеснат я в приказки, я в зяпане през прозореца...

Коментар

Ефекта на изненадата, можем да го осигурим лесно. С един Wireless и всеки си носи лап топа. Асайнваме се към мрежата .Малко софтуерче, което подава от сървъра математически задачи и дава по 5 - 10 скунди за отговор. Ако не отговориш 2 ри път екрана ти светва червено и гориш, длъжен си да станеш и да напуснеш залата, като изгонен ученик. Даскала и той се дзвери в екрана, защото внимава да няма изгорели и ненапуснали. Ето как ще ти вземем цялото внимание. Няма да имаш време да мигнеш.

А и в Нета има толкоз тестове за време, може и от там. Или тетрис със звуков сигнал и като му се пресвърже изходния вектор блок на компа.
                            Последно редактирано от Nik Nikolov; 22-04-09, 18:18.
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Има едни камери Самсунг, дето снимат в спортен режим 8 пъти по бързо върху SD карта. Респективно при преглеждане видеото е забавено 8 пъти. Отдавна се каня да си купя такава, но сега за експеримента, ще го направя. Поставена на тавана такава камера, може да даде доста интересно тълкувание на нещата при последващо броене.
                              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Да, игрите са забавно нещо, подготвят те за почти всака ситуация... Играеш, анализираш, пак играеш... А на живо броим трупове - в училища, около дискотеки... Може и да ги сортираме - на една страна въоръжени, на друга без оръжие, на трета професионалисти, леко пийнали или пък съвсем трезви...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X