Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Ех, ако бях с патлак..."

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: "Ех, ако бях с патлак..."

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    И двете крайности не са добри. Без оръжие зле, ама и с оръжие в ръцете на сульо и пульо още по-зле. Виждал съм на пейнтбол, как съотборници без опит се изпозастрелват един друг в пристъп на паника... Така че, ако ще броим жертви за статистиката, то в единия случай броя им е ограничен до броя патрони на похитителя... а във втория може да нарастне с пъти . Във всеки случай първо трябва да сме на ясно, че който има инициатива, има и предимство. Не може да спасим всички. След като влезе и започне да стреля, ответната реакция ще отнеме време. Убити ще има и при нула, и при един, и при пет, и при петстотин стрелци. Единственият начин жертвите да бъдат напълно избегнати, е това да не се случва. Да, всеки престъпник, при всякакви обстоятелства, при желание може да си намери пистолет. Подчертавам обаче думичката престъпник. За тинейджъри нещата седят малко по-различно. Говорим си постоянно колко била пропаднала младежта в България, но престрелки в училищата нямаме. В Англия и Русия например също не съм чувал. Къде се случват? САЩ, Финландия, Израел... айде в Ираел наистина последния нападател беше обезвреден по-бързичко, ама и там оръжейната подготовка е по-друга... а и пак имаше жертви. Каква е приликата между държавите, в които тези работи не се случват? А каква между тези, в които се случват? И всъщност каква е разликата между двете групи? Май най-вече в строгоста на режимите за притежаване на оръжие... Също интересна тема над която да се замисли човек.

Твоята теза не е вярна... Според нея не би следвало в този дух да се случват подобни неща и в Германия..., една от страните с най-малко оръжие в населението... Да ама не... нали помниш новините от преди дни...? Моята теза е точно обратната: Колкото по-качествено законодателство има, респективно нормални хора, които са обучени и подготвени и притежаващи оръжие, толкова по-добре... В този ред на мисли съветват да се огледа статистиката на тежките престъпления в Англия... След изземването на правата за носене на КНО там, намалели ли са тежките престъпления, защо всъщност са се увеличили и то в аспекта на уродливост?

Както и по-горе писах... Убийствата с оръжие, не са дело на оръжието... Дело са на конкретни хора... Защо има хора които правят подобни неща и каква трябва да е превенцията срещу появата им...? Ето това са важните въпроси...! На които ако не се търси отговорът, влизаме в спиралата на малоумието, като отново ще цитирам Англия, където в момента сериозно се обсъжда криминализирането на притежанието на нож... По този път уважаеми колеги, се стига до усмирителната риза... само ако е с нея и заключен в килия, един човек е напълно безопасен...
    Последно редактирано от Венцислав Петров; 21-04-09, 08:04.
    VPetrov.photography

Коментар

А в Израел, в повечето случаи терористите биват спирани именно от граждани и пазачи, не от армията и полицията.
      Само не разбирам защо става дума за оръжие и режими, когато е очевидно че става дума за дълбоко разстройство в обществените отношения. Лудият винаги ще намери оръжие. Значи ако в някоя гора се появи бяс по лисиците, трябва да изловим всички кучета в околията, и да им избием зъбите. Понеже ако някое се зарази, може да изтрепе толкова други хора, ехеее ...
      Не виждам защо, и с какво право някой настоява да ме остави с голи ръце срещу лудия. Без да поема отговорност за това. Когато аз поемам своята, като се подписвам за получаването на патроните. Както и негласното задължение да застана срещу него когато потрябва. Всеки има право да се скрие - въпрос на личен избор. Но да разполага с живота ми без всякакви аргументи, не давам право на никого.

Коментар

Престъпленията са друго нещо. Престъпника винаги ще се въоражи. Тук се опитвам да обсъждам само масовото носене на оръжие в университетска аудитория или класна стая. Да, има изключения като това в Германия, но общо взето повечето такива инциденти са на места, където учениците и студентите имат лесен достъп до оръжие. Било защото им се полага такова от ранна възраст, било защото законите за съхранение са такива, че татковците имат по няколко, които се търкалят под леглото, а не са например в каса. Колкото до масова стрелба в зала с 200-300 човека... дори не искам да си представям с подробности, как ще се изпозастрелят взаимно. При изненадваща атака и цяла зала защитници индентификацията на нападателя е доста мътно нещо.

Успешните защити в Израел са нещо съвсем различно. Там хората имат 3 години активна военна служба, на всеки му се случва поне да му пропищи куршум покрай ухото. После имат поне по един месец запас всяка година. Индентификацията на целите също е по-лесна - стреляш по мургавия с чалмата. Те живеят във война. Голям процент от запасняците имат по-богата практика от половината тюлени и спецназове... Нормално е все да се намери кой да оправи нещата. Обаче дали си струва да живееш в постоянна война, за да имаш подготвени хора в тълпата? Пък и опита идва от там, че случаите са по-чести... а нападателя винаги успява да свали няколко души, преди да го неутрализират. Сигурноста че наоколо е пълно с дула, при това носени от подготвени хора, май също не оказва възспиращо действие.

И накрая пак ще спомена бомбите... като не може с пистолет, какво му пречи на човек просто гръмне всичките стрелци на веднъж? Самоделна бомба се прави сравнително лесно.

Пак да уточня, че говоря за въоражаването на 19 годишни студенти. Престъпленията са друг случай.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Само да вметна, че в Германия има над 30 цеви на 100 парчета народ и по този показател е доста напред в класацията, така че аргументът за трудния достъп на немчетата до оръжие не върви.

Добре, де, проблемът бил в обществото, а не в патологията на разни индивиди. Та, какво правим с родния ни циклофреничен деятел, дето набързо го "излекуваха" при "опит за бягство" и когото вече споменах?

Я да цитираме статистика какъв процент от населението с какви психични заболявания може да се похвали.

Коментар

Ако трябва да се върна на темата- май е най-добре след такива курсове за боравенес оръжие да се провежда по една-две пейнтбол игри в сграда със стари летни топчета и с пушки настроени на максимална скорост Ще отрезви доста курсистите.
            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Това е ,като незаконното оръжие.Годишно в Бългрия се разглеждат стотици дела по Закона за здравето за задъжително настаняване на лечение от психични заболявания.Масово шизофрения,в различни форми,тежки психопатии-основното изискване е болния да зстрашава собственото си здраве и живот и /или/ това на околните.Това са лица които отказват доброволно лечение или техните близки не могат да гарантират или осъществят контрол върху лечението им.
              Процедурата се усложни много и пак под предтекст,да не се нарушават правата на тези лица.
              Отделно хиляди се водят на диспансерно наблюдение и приемат изписаните им лекарства.
              А,сега си представете колко още не се водят на учет/каква прекрасна дума/ просто защото близките им крият заболяването,те самите го крият и не взимат адекватни мерки за лечение или поне за подтискане на заболяването.
              Голяма част от психопатиите са обусловени от алкохлна злоупотреба и често действията на тези лица са най-непредсказуеми и най-жестоки по отношение на околните.
              Имам познат който дълги годин работеше в прокуратурата и беше казал така-"В 95% от случаите на битови убийства,обясненията на убиеца започват така-Отидох до кръчмата да си взема цигари ,пък реших да изпия една;След работа се отбих в кръчмата да пия едно и т.н."
              Според мен психичното здраве на една нация или народ се определя от битието и,а мисля че в България към момента май липсват условия ,както за вътрешен така и за външен комфорт.
              Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
              "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
              "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Не това е проблемът.
                Явлението е масово само в Щатите. Които всякакви дейци обявяват именно за пример за подражание, и цел към която се стремят всички други държави.
                Проблемът очевидно е в господстващата философия. Не в клиниката, параклиниката, доходите, режимът на притежаване на оръжие. Американизацията на мисленето, каквото и да значи това, обаче довежда освен до унищожаване на културата/културите, но и до ето такива ексцеси. Европейския вариант - анархизма, понякога води до политически терор, но не и до канибалско поведение вътре в социалната група.
                Много отдавна е известно че единствения начин за решаване на проблемите е от общото към частното. Не слагайте пак каруцата пред коня, и оставете пистолетите на мира. Никой не е виждал пистолет да тича насам - натам, и да стреля. А луд с брадва вече са виждали мнозина. Спрете да побърквате хората с изкуствено създаване на истерична среда, лудите ще пусната брадвите и ще се свият в ъгъла кротко ухилени.

Коментар

Има един израз "луди-млади"... Та продължавам да си мисля, че комбинацията студенти плюс голямо количество пистолети, би причинила повече вреда, отколкото полза. Пиян младеж няма да се уплаши от възможноста насреща му да се извадят 10 дула. Паникьосал се пък би стрелял по всичко, което мърда. Огнестрелното оръжие е само за отговорни и зрели хора, които при това притежават стабилна психика и имат изградени умения и навици. В никакъв случай не трябва да се раздава свободно на пубертети, шубета и хора познаващи го само от филмите. Във втория случай няма да има нужда от психично болни или престъпници, за да стане белята. Една пиратка в учебната зала и само гледай как се избиват един друг.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Значи тези ентусиасти не чуват гласове, а са нормални хора, но някак жертви на "американизацията", така ли? С други думи, ако стреляш на месо в обществено заведение си американско явление, но ако изядеш 50 човека или утрепеш с чук 60 по отделно и в продължение на дълга "кариера", не си съветско/руско такова, ами си просто луд, така ли? Само дето по руските стандарти и Чикатило, и Пичушкин са минали за вменяеми.

Бе, на 300 млн. паплач, какво са няколко развилняли се изпаткали образи?

Коментар

Никакви единични примери не показват нищо. А виж тенденциите показват.
                      Или в случая няма очевидна тенденция?

Коментар

По въпроса за очевидните тенденции, по-миналия век един английски психиатър беше казал, че с тогавашните темпове на увеличаване на пациентите, до към 2000 г. цялото население на острова ще е лудо.

Значи руско-съветските примери са единични, а американските - десетични? Поразрови се повечко в изстъпленията на ненормалниците от постсъветското пространство и ще се хванеш за главата. При това, американците са два пъти повече народ, така че да гледаме разределението на калпак. Няма да се изненадам, ако чисто статистически, на 7 милионна България, двамата другари, наречени Жоро Павето и споменатият Бранимир ни извеждат пред американците в такава класация.

Коментар

Сега кво, ще се учим на статистика и анализ ли? Или ще търсим нова формулировка за повтарящо се с нарастваща честота явление? При това с типов сценарий и генезис, в типова среда? И непременно ще търсим връзката му с явления от друга среда и с очевидно други причини?
                          Аз ще пропусна, нямам работа като сценарист в холивуд. Там по правилата поведението и мненията са алогични, а после избухва едно висше прозрение, и се разразява масов хепиенд. Прощавай, но поведението на пале някак не ми подхожда на възрастта и образованието. Нито да казвам на черното бяло, или да отричам очевидното.

Коментар

Ми, явно ще трябва да се учим на елементарни неща. Ти тая статистика как я правиш? През ръка, през две, щото като гледам черпиш информация за американския упадък дистанционно и чрез медиите, т.е. изходните ти проби са замърсени. Или може би прекарваш ежегодно месеци обикаляйки из Щатите? То и аз както си седя вкъщи мога да ти дръпна такъв статистически анализ за миграцията на лемингите, дето съм ги виждал веднъж по телевизията, че да се хванеш за главата от катастрофалните ми изводи.

Коментар

Преди десет години примерно, имаше случай, нали? Години мислене, приказки, мерки. Преди пет години - два. Я, повторение, кво става бе, пак години приказки. Национален траур, преживявания, нам си кво. Сега такива неща стават всеки месец, или три пъти седмично, и до вечерта от първата страница ги измества новината че котката на сем. Джонсън е родила 9 чисто бели и едно чисто черно коте. Това е новина три дни.
                              Винаги човек с комплекс за малоценност, винаги с разрушен живот, винаги чиновник или ученик лузер, винаги отмъщение изобщо. Тип "е сега ще видите всички". Вече обикновено - със самоубийство.
                              Това не е тенденция? Или не е ясно за какво става дума?
                              Европа още се държи общо взето в рамките на сексуалната патология с инцестна ориентация. Но западната, като по-поанглосаксончена, скоро ще се измъкне на оперативен простор. Или вече започва. Ще ти е много трудно да сведеш такова явление до Павета, Чикатиловци и прочее реална и конкретна чисто частна психиатрия.
                              Това е обществена лудост, формирана и разпространявана на базата на общокултурни явления. Никаква криминалистика, нищо лично. Просто въпрос на обществено устройство.

Коментар

Добре де, нали точно ти не черпеше информацията си само от американските медии ?

Защото в тях се говори основно за такива случки в Щатите. Американски медии са все пак. Занимават се основно с местни приключения. У дома боли повече.

Защото ако погледнеш тук

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...ber_of_victims

Нещо буквичките US се размиват. Че и не се срещат чак толкова често. Нито са го измислили, нито са рекордьори. Гледам доста братски и мултинационални са класациите. Кеф ти Корея, кеф ти Иран, кеф ти Днепропетровск, Литва - то цял Уницеф стана...

Само че предполагам в деня в който Абдул Емир Калаф Шабан е убил 11 души в Багдад през 2003та година, някак се е загубила информацията. Или Олег Наумов, някъде в Сахалин. Ахмед Ибрахимов. Брей, като ги гледам всичките, от първия до последния, всичките са били под гнилото влияние на САЩ бре
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X