Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой да е виждал тоя Аркус ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Някой да е виждал тоя Аркус ?

Из темите за "банските старци", надълго и нашироко се чоплеше в радикалната разлика между фундаментална наука и приложно инженерство. Въпросното леене с противоналягане е основано на фундаментални постижения на теоретичната наука, достигнати много преди `70-те и много далеч от БАН. Нашият метод е само една технологична разработка (типичен случай на приложен инженеринг) и е само една от многото технологии за практическа реализация на леене с противоналягане (отделен е въпросът, че в случая Балевски е в ролята на партийния секретар).

В екипа на академика участваше бившия ми тъст. Според него опорни ролки на Т-72 са ляти по този метод.
    Трудно е да си мъж на днешно време! Доста се отказаха.
    "Никой не бива да се шегува с руския президент. Особено на тема война." Бойко Борисов, 30.11.2018 г.

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
      На колко изстрела са Ви Аркусите?
      Ами не съм ги броил ама в добрите години гледах да не падам под 100 изстрела на месец. Тогава се събирахме по често приятелите от спортната стрелба и си пострелвахме добре . Ако слушам разни специалисти от аркуса ми трябва да е останала само дръжката а той си е с всичко оригинално по него . Само оксидацията на блока се поизтри но още се търпи .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Та моя го дадох на едно стрелбище на около 1.5к там колко е работил не знам.
        После попадна в едно приятелче и сега като се засечем на стрелбището си пострелвам с него
        ......един вид носталгия. Няма промяна в групите му според моите възможности.

Предполагам че настрела му е около 3-3.5к
        В Русе динамичните стрелци , стрелят с Аркуси....те най-добре знаят възможностите на цевите
        като ресурс както и на другите му чарколяци...........

Коментар

Мой приятел закупи един от първите 98 DAK - Дабъл екшън компакт. Пистолета издържа около 7 000 изстрела, като сменяше някакви чарколаци от него. Накрая откъсна опашката на цевта , която е залепена със сребърен припой. Няма да ти казвам че по това време пистолета вече хлопаше доста. Русенци ги питай колко често им сменят пистолетите.За сравнение - гарантираният ресурс на Зиг и Хеклер е 50 000 изстрела за основните части - цев , затвор и рама. Относно новия Аркус - ами някак не става с не натестван прототип да отидеш на търг нали ? Е и съответно нямаха необходимите "сертификати от акредитирани лаборатории". Арсенал пък от своя страна пълво бяха избрани като изпълнител на конкурса за 150 пистолета за ССО - Силите за Специални Операции. Когато (след около година забавяне спрямо първоначалната декларирана дата за доставка) делегация от бригадата отиде да приема оръжията такива храчки летяха, че армията просто казаха "Не мерси" и поставиха едно кратко и ясно изискване "Оръжието да е произведено в не по- малко от 10 000 броя". За смисъла на такова изискване ако искате мога да поясня.

Когато служба Военна Полиция тръгнаха да си избират пистолет, те изискаха преди доставката да бъде проведен пълен тест на оръжието включително с настрел 10 000 изстрела.
          Ето на кратко резултатите:
          Измерени начални скорости- боеприпас Selier&Belot 7.5 гр. FMJ –оръжие Sig Sauer SP 2022 със сериен № 0091835
          Преди началото на стрелбите: три серии по 10 изстрела – най-ниска измерена скорост 329 м/сек. Най- висока измерена скорост 340 м/сек. Средна скорост 334.7.

На 5000 изстрела – три серии от 10 изстрела – най-ниска измерена скорост 329 м/сек. Най- висока измерена скорост 342 м/сек. Средна скорост 334.1
          На 10 000 изстрела – три серии от 10 изстрела –най- ниска измерена скорост 327 м/сек. Най- висока измерена скорост 338 м/сек. Средна скорост 332.8 м/сек.
          Разлика в средните начални скорости преди и след 10 000 изстрела – 1.9 м/сек. Всъщност съм сбъркал – разликата е 0.5% от началната скорост.
          Началните скорости са измерени на стандартна апаратура – два хронографа Oehler 35 BNC със сдвоени рамки модел 57 – това е стандарт при апаратурата за мерене на начални скорости при балистични тестове по NIJ.
          Изпитването е проведено в рамките на три дни, като са изстреляни следните бройки боеприпаси:
          Първи ден- 1430 патрона.
          Втори ден- 6530 патрона
          Трети ден -2130 патрона.
          Общ брой изстреляни патрони 10 090.
          Общ брой засечки по вина на оръжието- 0.
          Общ брой засечки по вина на боеприпасите – 0.
          Счупвания и видими износвания на основните части на оръжието – НЯМА.
          Общ брой счупвания и сменени части – 0.
          Лично впечатление- след почистване и смазване пистолета изглеждаше като нов с изключение на характерната за ЗИГ Зауер загуба на покритие в областта на патронника.

Това са фактите - подкрепени с протоколи от изпитвателна лаборатория.
          Плюс тестове на "динамичен прах", солена мъгла (след този тест повечето пистолети са буца ръжда), -30 градуса, + 60 градуса и т.н. Засечки - нанайси.

Когато в България започнат серийно да произвеждат пистолети с подобно качество- моля нека доставят....
          А българското т.нар. ВПК да ме извинява но за мен в търгове за армия и полицията водещото трябва да е живота, нуждите и дори ако искате желанията на българския войник или полицай, а не технологичните възможности на родния производител. Иначе ще продължим на принципа "Лайно да е - родно да е"
          Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
          No man left's behind !!!!

Коментар

Никой не отрича качествата на "Зиг-Зауера". Само дето трябва някой да обясни за чий им е на Военна полиция такъв пистолет, при условие, че парите за стрелби и съпътстващи разходи са сведени до минимум...
            "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

А какъв да е? Макаров? Или Викинг? Нали трябва да са въоръжени с нещо, хареса ли са това, понеже е едно от найй-добрите. Имали са възможност - купили са. Нима трябва да не се радваме че поне едно подразделение е въоръжено с нещо качествено? Или сега ще отовриш приказка кой колко комисионна е взел.
              If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Е, то пищов с 50 000изстр. ресурс ще пенсионира няколко поколения полицаи - тук моментното състояние откъм "парите за стрелби и съпътстващи разходи" е последният значещ фактор.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ресурса на едно оръжие не се разглежда само от към страна "може да изстреля толкова патрони" , но като съществен и сериозен показател за качество и надеждност. Моментното състояние наследено от соца, е че три - пет патрона са напълно достатъчни за поддържането на някаква форма на тренировъчен процес. А приказките от типа " не могат да му изстрелят ресурса" звучат ами що ще си купуваш кола с надежден двигател като няма никога да направиш тия километри......

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                    ВПК да ме извинява но за мен в търгове за армия и полицията водещото трябва да е живота, нуждите и дори ако искате желанията на българския войник или полицай, а не технологичните възможности на родния производител. Иначе ще продължим на принципа "Лайно да е - родно да е"
                    То това е много хубаво, ама както се знае много хубаво не е на хубаво, щото като се затрие окончателно българското производство (а то на там вървят нещата) и като не останат читави данъкоплатци и въобще платци в тая държава, тогава може и на нови макаровци да почнат да се радват в силовите ни структури! Ако въобще останат и силови структури де! Тогава може и некои търговци да разберат къде серат гладните, щото само на едната търговия, държава не се крепи, трябва и производство! Особенно във време на световна икономическа криза, стремежа трябва да е парите да си останат в държавата, а не да обогатяват чужди производители! Иначе и аз ще се радвам да дойде ден да патрулирам с Джи класа с климатроник и хладилна жабка за студени напитки за лятото и на кръста си да разхождам нещо по-така от макарената, дето да ме кефи на стрелбите! Ама това е свързано с бюджета , а бюджета идва от данъците , те пък идват от данъкоплатците а тия пък намаляват ли намаляват - кои измират, кои се пенсионират, а най-много пък избират да идат да работят за някоя друга държава и съответно данъците им да отиват за оборудване на тамошните силови структури. Та те така те!
                    "Do not correct a fool, for he will hate you;
                    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

За да имаме производство трябва да сме конкурентно способни, а ние не сме. Пак давам примера с крушките, що не си купувате на Светлина Сливен? През последните няколко години единствените качествени БГ неща които съм си купил са готварска печка и бойлер.

Коментар

Ако икономиката разчиташе на тези производства - отдавна да сме приключили. В една друга тема обясних как и защо тези производства ще приключат - просто не сме конкурентни на световните пазари. И изобщо такъв тип промишленост не съм убеден че на национално ниво имаме някакви шансове. приемаме че държавата ще направи поръчка за 30 000 пистолета- примерно. Това са 30 милиона лева оборот. От тях едно 10-12 милиона (че и повече) ще заминат къде на запад къде на изток , за стомани, полимери, инструменти (тези неща не си ги произвеждаме у нас случайно), т.е. реално в държавата ще се завъртят едно 18 милиона лева. И ако се окаже че качеството на продукцията е ниско - ко праим тогава? генерирали сме 18 милиона вътрешен оборот и сме напълнили полицията с ниско качествени пистолети....... Ми че то по-добре да произведем за 30 милиона краставици и домати (толкова по статистика е стокооборота ни за зеленчуци с Турция миналата година).

Коментар

Основния проблем според мен е следния. По соц времето сме имали производство, но и осигурен затворен пазар, и сме пласирали, независимо от качеството. След 89-а нямаме осигурен затворен пазар. Трябва да излезем на световния, но с нискокачествена продукция и остаряла техника не става. Да не говорим пък сега, след като и образованието е скапано, нямаме и работна ръка.

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                            ...Нали трябва да са въоръжени с нещо, хареса ли са това, понеже е едно от найй-добрите. Имали са възможност - купили са. Нима трябва да не се радваме че поне едно подразделение е въоръжено с нещо качествено? Или сега ще отовриш приказка кой колко комисионна е взел.
                            Ма точно с това трябва да са въоръжени... И то едно подразделение със силно затихнали функции. Това му се казва "На гол тумбак, чифте пищови". И точно е въпрос за комисионна - който я е взел, да му е честита. Само дето силно се съмнявам, че и едни държавни служители са взели едни около 40% от нея... За едни около 1500 човека, които се занимават точно с нищо. Грехота е да се дават толкова средства.

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            Е, то пищов с 50 000изстр. ресурс ще пенсионира няколко поколения полицаи - тук моментното състояние откъм "парите за стрелби и съпътстващи разходи" е последният значещ фактор.
                            Да, де, ама така е:
                            - Гледай какво страхотно "Ферари" си купих!
                            - И как върви?
                            - Ми нямам пари да му сложа бензин, за да разбера...

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                            Ресурса на едно оръжие не се разглежда само от към страна "може да изстреля толкова патрони" , но като съществен и сериозен показател за качество и надеждност...
                            Съгласявам се веднага, след като някой ми посочи вероятността с това оръжие да се осъществяват "мисии". Или да се ползва за предназначение. Ситуацията е като с голяма част от "служебните" "Макаров" на армията. Нулев настрел. И при пенсиониране редица служещи си закупиха практически нови пистолети за по 80 лв. Тази възможност май не е отпаднала...

Качествени пистолети за по хилядарка... За какво им са на полицаите? Не е ли много по-добре да се осигурят повече пари за стрелби и боеприпаси - докато свършат запасите от "Макаров" примерно. Щото нали, те са калпави с малък настрел - за една година в едно РПУ ще унищожат поне един сандък. После "Макарените" за претопяване, а полиците, които вече могат и знаят как се ползва огнестрелно оръжие грамотно да се въоръжат с нещо модерно и качествено. Защото сега с този тем на провеждане на стрелби, тези "качествени" пистолети могат да покажат само колко качествено се съхраняват в касите и сандъците...
                            "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Павлине, мене не ме интересува кой каква комисионна е взел. Всеки един военен или полицай иска по-добро оръжие и по-добра екипировка. В това няма нищо лошо, нали? Е не трябва ли да сме доволни, че поне нещичко е мръднало напред, макар и малко. И да се надяваме че с течение на времето може и в армията да се случи нещо смислено, да имаме удобна и функционираща еикипировка, работещи радиостанции...

Коментар

Аз,да напиша малко реални неща щото нещата се разляха.През 97г ,когато дойдоха от делегацията на една африканска страна,която се канеха ,да воюват,лично бях а изпитанията на военната продукция ,където наред с другите неща ,предлагаха Аркус 94 .На няколко пистолета гърмяха цял ден,като после казаха че на пистолет са изстреляни по 1200патрона,като цевите после след замерването са били в рамките на нови цеви.Другата ми случка е когато миналата година едно момче от НСО,донесе новозачисления му ЗИГ -2022 ,по лош,бой на нов пистолет не бях виждал,всички попадения бяха в ляво и ги сееше като пръскачка.И закапак стреляха по една огнеупорна плоча,поято Зига само я напукваше а един Аркус,направо я трошеше.Това последното,го отдавам на по-късата цев,на Зига.Аркуса 94 може да е грозен колкото си иска но е много качествен пистолет,това че е тежък,е от остарялата концепция но легендите че на 5000,изтрела се разпада са чиста измислица.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X