Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Военните успехи на Русия

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Военните успехи на Русия

    Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
    Звук, пък ако ще и инфра- (сиреч механични вълни), разпространявани от космоса ? Как така ? Ако ли пък не е чак оттам, то за колко време в среда с такава плътност ще заглъхнат съвсем ?
    Простете скептицизма ми, но...
    Скептицизма ти е основателен !
    Но науката си е наука ! Аз писах за установки , базирани на земята - през 1974 година . ( ясно е , че нямам доказателства )За да започне яко писане и разнищване на Инфразвук като оръжие следващите години - явно е имало нещо !
    Инфразвуковите вълни си съществуват много преди човека . Земетресенията са с такъв звук ! Обикалят Земята !
    Разпостраняват се с хиляди километри , почти без загуби.
    Синия кит - неговия рев е подобен и се " чува " на 800 км.
    Вече има много такива оръжия - на самолети , на кораби и вероятно в космоса ( скоро имаше инцидент със " сблъскали се сателити " ???
    Как звучи - аз мисля , че е някаква демонстрация на.... военна техника !
    Въобще - по-добре да знаем по-малко , за да се чустваме по-добре !


    Първоначално публикуван от PETER BLIZNAKA Преглед на мнение
    Ако покажеш рузко куче голямо колкото теле аз ще принеса в жертва и двамата си сина.Даже мога и нещо рузко да си купя.И моля не ме обиждай че съм рузофоб това не е вярно.
    Колега - извинявай - темата и разговора за кучетата се премести в темата " Кучето - моя приятел " - ела там да си спорим .
    Иначе твоя опонент е прав - Руски кучета високи като теле ( 120 см ) има - не се заричай никога с ДЕЦАТА си ! Никога !

    Коментар


    • До: Военните успехи на Русия

      Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      Скептицизма ти е основателен !
      Но науката си е наука ! Аз писах за установки , базирани на земята - през 1974 година . ( ясно е , че нямам доказателства )За да започне яко писане и разнищване на Инфразвук като оръжие следващите години - явно е имало нещо !
      Инфразвуковите вълни си съществуват много преди човека . Земетресенията са с такъв звук ! Обикалят Земята !
      Разпостраняват се с хиляди километри , почти без загуби.
      Синия кит - неговия рев е подобен и се " чува " на 800 км.
      Вече има много такива оръжия - на самолети , на кораби и вероятно в космоса ( скоро имаше инцидент със " сблъскали се сателити " ???
      Как звучи - аз мисля , че е някаква демонстрация на.... военна техника !
      Въобще - по-добре да знаем по-малко , за да се чустваме по-добре !
      Скептицизмът на колегата е напълно обоснован... Предвид факта, че единствения космос, в който се разпространява звук е... този от Междузвездни войни . За него Джордж Лукас казва, че той си го е измислил, така че щом така е решил, значи в него може да се разпространява звук . Уви, в нашия си космос такива работи няма как да се случат .

      Такова едно твърдение изцяло компроментира останалата достоверност на информация от същия източник...

      Иначе физиката си е физика... Трябва да се чете. Например използването на телефонната мрежа, за разпространение на инфразвук, звучи не по-малко налудничево. Виж, канализацията е едно по-вероятно предположение... стига да е доста дълбоко под земята, защото бетона е направо прозрачен за инфразвука. Също така истина е, че някои органи и тъкани в човешкото тяло резонират на определени инфразвукови честоти. Дори той се използва в някои медицински уреди за унищожаване на определени тъкани. За да се случи това обаче, е необходимо, освен да е на подходящата честота, да бъде и с нужната мощност. Лошото е, че освен човешки органи, на тези честоти резонират още много неща, като например доста от строителните материали... та генерирането му и преноса на големи разстояния, би бил свързан с поблеми от типа на срутващи се канализации-антени и електроцентрали-генератори . Колкото до монтирането му на самолети, спътници или каквито други теории съм чувал в куфарчета... ами четете физика. Опасни са 5-7 херца, сметнете колко метра е дължината на вълната и от там и какъв е минималния разбер на генератора, който може да я създаде .
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

      Коментар


      • До: Военните успехи на Русия

        Що бе, Космосът е пълен със звуци. На някои места той е и непредставимо силен. Само дето на такова място не може да има даже ефрейтор - врачанин, който се е заинатил на младши сержант от Джумаята, ако ще и двамата да са кашици и кемафи.
        Имаше вече такива теми някога, търси ги в архива. Всичко беше разказано подробно. Последните, които са опитвали инфразвука са французите в Индокитай. За нищо не става. Не става даже и за разгонване на демонстрации. Е, за тях изглежда главно от политически съображения, но пак не става.

        Коментар


        • До: Военните успехи на Русия

          Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          ...За да не стават глупости, комдивът - генерал, дал на предния си полк дивизионът Градове, който иначе е негово щабно поделение. Доколкото знам, полкът пък е ударил с един батальон, усилен обаче с всичките катюши. След пълен залп на цял такъв дивизион, пеизажът става съвсем лунен.
          А иначе, в края на 60-те БМ-21 Град, наистина са били много секретни. Те и до ден днешен са си оръжие за масово поразяване...


          Бях в гимназията по време на тези събития, които тогава много се коментираха. Реакциите на възрастните, от които имах смътен спомен, бяха много угрижени: все пак едно са хунвейбинските смешки (имаше и вицове), а това е съвсем друго.

          Най-ясният ми спомен от разговори със съученици е за споровете около упорития слух, че СССР извадил секретно оръжие: "не само китаец не останал, но и след това пръстта там била като стъкло". Това ми беше много интересно, но го слушах по-скоро скептично.

          Неотдавна в. "Аргументы и факты" ме подсети за тези забравени неща; оказа се, че е имало такова оръжие. Само че било просто някое от поколенията на катюшата.

          После ми хрумна криво-ляво да ви преведа публикацията с автор Владимир Хитров (в един от мартенските броеве, но така съм го откъснал, че не е ясно кой).

          Не на всички ще е интересно, колкото на мен, но както казах, това време го помня. Новото за мен е, че историята е по-тъжна, отколкото съм си мислил.

          ***
          Червеният сняг на Дамански

          (Как воювахме за един остров на река Усури)

          Преди 40 години, през март 1969 година, Съветският съюз и Китай се оказаха на прага на война. Препъникамък стана малко късче суша (1500 на 500 м) на река Усури, което нямаше никакво стратегическо значение. Остров Дамански (рус. - Даманский).

          Отношенията на комунистическите свръхдържави започнаха да се влошават в средата на 50-те години. Когато Хрушчов развенча култа към личността на Сталин, Мао Цзедун нарече СССР страна на ревизионисти. Започнаха провокации на границата. Най-сериозният сблъсък стана през януари 1968 г. в ройона на остров Киркински (недалеч от Дамански).

          "Китайците бяха около хиляда, а аз заедно с всички резерви събирах триста души - спомня си Виталий Бубенин, служил в онези години като началник на гранична застава. - До настъпването на тъмнината огромна маса хора се биеше не на живот, а на смърт на леда на р. Усури. Когато ние вече изнемогвахме, китайците започнаха да издърпват наши войници от тълпата, за да ги вземат в плен. Аз се качих в БТР и със засилка влязох в този куп. Китайците започнаха да се разбягват."

          Реалните бойни действия започнаха на Дамански на 2 марта 1969 година. През нощта три роти на китайската армия тайно се промъкнаха на острова и се окопаха в снега. От брега ги прикриваха батареи минохвъргачи и артилеристи. Сутринта на мястото на произшествието излезе отрядът на старши лейтенант Иван Стрелников. Граничарите предполагаха, че ги очаква поредната словесна престрелка. Привично изразиха протест пред китайците, а те в отговор откриха автоматичен огън. Повечето наши бойци загинаха, ранените китайците доубиваха с щикове.

          Трудно е да се каже как би завършило всичко това, ако не бяха пристигнали граничарите от съседната застава начело със ст. лейт. Виталий Бубенин. С БТР той мина на китайска територия и започна да обстрелва враговете в тил. Удариха БТР-а, но механик-водачът по чудо го изкара от зоната на поразяване. Старши лейтенантът се прехвърли в бронираната машина на убития Стреников и отново се хвърли в бой.

          "С мен бяха 10 души. Ние стреляхме по китайците от всички бойници, така че бронетранспортьорът се превърна в огнен таралеж - разказва В. Бубенин. - Когато ни се удаде да унищожим командния пункт, китайците се хвърлиха да бягат."

          Когато командването започна разбор, за краен едва не "назначиха" Виталий Бубенин. Видите ли, преди година спрял китайците с бронирана машина, а пък сега воювал на тяхна територия. Обаче още първите разузнавателни данни потвърдили: Бубенин трябва не да се наказва, а да се награди. Връчили му орден "Ленин" и Златна звезда на Герой на Съветския съюз... Казват, в Китай го обявили за общонационален враг.

          След сражението китайците започнаха да събират към острова големи военни сили. А и съветското правителство реши да укрепи източните граници. В района на тревожните застави прехвърлиха две мотоманеврени групи и една дивизия. На 15 март в 9 сутринта на китайския бряг включиха високоговорител. На съветските граничари ке предлагаше да напуснат спорната територия.

          Нашите съобщаваха по открита връзка: "Опомнете се, докато не е късно. Пред вас са синовете на онези, които освобождаваха Китай от японските завоеватели". Скоро започна битка. Командирът на граничния отряд полковник Демократ Леонов реши да повтори маневрата на Бубенин: да пробие в южната част на острова и да нанесе удар откъм фланга. Но китайците се оказаха подготвени за това. Танкът на Леонов беше ударен, а полковникът - поразен от снайперски куршум.

          В 17.00 най-после заработи "град", който се смяташе тогава за секретно оръжие. Ударът по вражеските огневи позиции се получи точен и съкрушителен.

          По данни на руски източници в хода на бойните действия Китай е загубил убити общо около хиляда бойци, СССР - 58. Петима съветски военни бяха удостоени удостоени със звание Герой на Съветския съюз, трима от тях - посмъртно. Нашите съседи смятат събитията събитията на Чженбао (китайското название на Дамански) за своя победа. Разбития танк на Леонов китайците измъкнаха на своя бряг. Сега той се пази в Пекинския музей.

          Сякаш всичко е изяснено. Но и досега няма еднозначен отговор на въпроса защо китайците предизвикаха тази касапница. "Според една от версиите - каза авторът на книгата "Изпитания чрез Дамански, историкът Анатолий Смирнов - Мао Цзедун е искал да отвлече вниманието на населението от вътрешните проблеми, спотявайки народа в борба против "северните ревизионисти". Масло в огъня наля и Никита Хрушчов, който нервираше ръководителите на КНР с това, че ги гледаше отвисоко. Виждаш ли, без панталони ходят, а и те викат за комунизъм. Има и още една гледна точка. В онези години се възобновиха контактите между Китай и САЩ. Атакувайки Дамански китайците показали на Америка, че са готов да вървят към сближаване с нея."

          ... Пред септември 1969 година в Пекин председателят на Министерския съвет на СССР Алексей Косигин и премиерът на Държавния съвет (бел. прев. - правителството) на КНР Чжоу Енлай се договориха да прекратят враждебните акции. Обаче и след това сблъскванията на границата известно време продължаваха, мака че вече не бяха така ожесточени, както по-рано.

          Сега тук руски селища не са останали, граничната застава е преместена. Но в деня на 40-годишнината на мястото на боевете откриха обелиск. А Иван Стрелников завинаги е включен в списъците на личния състав.

          "Струваше ли си да се воюва за остров, който за нас нищо не значеше и който така или иначе се падна на Китай? А и трябваше да му се падне, ако границата веднага беше прокарана в съответствие с международните норми - размишлява началникът на граничното управление в Далекоизточния федерален окръг генерал-полковник Валерий Путов. - А да се воюва безусловно си струваше. Ако граничарите тогава бяха избягали, това би било позор за цялата страна. Но те приеха внезапния и неравен бой и съумяха да спрат неприятеля. Затова ние сме длъжни да помним 20-годишните момци, които паднаха там. И да възпитаваме с техния подвиг днешната младеж".
          Искам България чиста!

          Коментар


          • До: Военните успехи на Русия

            За мене събитията на остров Даманский са първия за нещастие неразбран от съветското полит бюро сигнал колко скъпо струва изпращането на зле подготвени наборни войници в различни "горещи" точки. Грешка повтаряна много пъти след това в Авганистан и Чечения когато не смогваха да извозват "груз 200 и 300" .Чак през втората чеченска кампания разбраха че много по ефективни са малки групи специални части и прецизни ракетни удари .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

            Коментар


            • До: Военните успехи на Русия

              При мащабни военни действия с пехота,бронирана техника ,артилерия,какви малки обучени групи?Нямаш полувоенни партизански формирования за да унищожаваш бази,групи снабдяване,конкретни лица.А ,за цената на наборната армия и на контрактниците може да се говори много.
              Поздрави.
              Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
              "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
              "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

              Коментар


              • До: Военните успехи на Русия

                Четох по празниците една може да се каже биографична книга ( "Проиграни победи" ) на ген.фелдмаршал Ерик фон Манщайн. Доста интересна и поучителна книга за действията и мислите на "лошите" германци по време на войната. Както и да е, това което искам да напиша е за една случка при битката за Севастопол. Гермаците са заловили 8 000 руски войници и ги държат във военнопленниески лагер с минимална охрана. В един момент руснаците извъшват морски десант и приближават военнопленническия лагер, при което охраната на лагера се изтегля при своите. В следващия момент за изненада на германците 8 000 "бившите" военнопленници "с команда под строй с бърз марш" приближават до немските позиции и доброволно отново се предават.
                Е ако това не е пример за един от военните успехи на Русия (СССР) здраве му кажи.
                Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

                Коментар


                • До: Военните успехи на Русия

                  Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
                  При мащабни военни действия с пехота,бронирана техника ,артилерия,какви малки обучени групи?Нямаш полувоенни партизански формирования за да унищожаваш бази,групи снабдяване,конкретни лица.А ,за цената на наборната армия и на контрактниците може да се говори много.
                  Поздрави.
                  Точно граничарите в русия са едни от първите професионални военни части преди революцията от 1917 година и са се казвали "отделний корпус пограничной стражи" и за времето си са били много добре платени и въоръжени. Друга удачна система за частична професионализация в русия е била казашката структура която е била изключително ефективна и в много висока степен на бойна готовност провеждали са ежемесечни стрелби и годишни тактически занятия бойно казашко формирование се е събирало буквално за половин час за тази си служба на императора са били освободени от данъци и са ползвали и други привилегий . Естествено след 1917 година такава постоянна въоръжена структура е била изключително неудобна на новата власт и много бързо е ликвидирана.
                  Последно редактирано от sek.1; 21-04-09, 08:56.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                  Коментар


                  • До: Военните успехи на Русия

                    Казаците са полическо, а не армейско явление. Съществували са в различни времена и места, не само в Русия. В нея пък никога не са унищожавани, а през последните петнайсетина година Казашкия корпус е силно укрепен и развит. За мене статута и задачите които му възлага правителството, не са особено ясни, но го има, и не е последната сила в обществото.
                    Действия на "малки, добре обучени мобилни армии", срещу линейни съединения, особено на открита местност в тежки метеоусловия, са кинаджийска глупост. Пример - пробитата линия Манерхайм.

                    Коментар


                    • Симо Хайха - Бялата Смърт

                      Не съм много запознат с Руската история, но знам че са имали велики тактиц които още ги пишат в учебниците. Във втората световна война Русия разчита на мащаба. Все пак с милионна армия могат да залеят врага, но като видяли кво става са вложили много в техника. Идва великият T-34 самолетите Ла-5, Су и доста други машини в ответ на немските.
                      По това време започва и Руско-Финската война започнала на 30 ноември 1939 г. и завършила на 12 март 1940 г. И там нещата се обръщат. Както Наполеоновите войски са си патили от руският студ, така руските си патят от Финландския (-25,-30 градуса). Все пак Финландците се предават но руснаците имат много по-голям процент жертви. Финландската армия действа с малки отряди в бели камофлажи и със ски. В ендин нощен десант 140 финландцски бойци минават на ски по замръзнало езеро и нападат и избиват нищо не очакващ руски батальон. Оттеглят се, а руските части по фланга започват да стрелят в тъмното един срещу друг и почти се изтребват до крак.
                      Но историята която искам да разкажа е за един финландски снайперист не-много известен и естествено недолюбван от руснаците, въпреки че и те са имали доста по-добри и от великият Зайцев снаипери. Мисля че той е по-вече плод на руската пропаганда.
                      Тук намерих едно клипче (класация на известни руски снайперисти от втората световна война): http://www.youtube.com/watch?v=n5tCB8uDgS8 като тия бройки може би не са съвсем вярни.

                      Ето я и статията за Симо Хайха - Бялата Смърт
                      (източник http://luba4ko.wordpress.com)

                      Безстрашният Симо Хайха, който заради белият си камуфлажен костюм бе наречен от съветските войници „Бялата смърт“ и признат и обявен за национален герой на Финландия
                      Симо Хайха е финландец и преди Съветско финската война водел скучен живот на фермер. През 1939 г. когато Съветския Съюз нападнал родината му, той решил да я защити.
                      Взел вярната си винтовка, няколко консерви с храна и облечен изцяло в бяло се отправил към гората, където започва да стреля по всеки руснак, който видел.
                      Само за 100-те дни през които действал, при средна температура под минус 30 градуса и над метър сняг, той убил 542 човека с пушката си и поне още 150 с картечния си пистолет. Крайната му черна статистика била – 705 души.
                      Руснаците били толкова изплашени от него, че му дали прякора „Бялата смърт“ и започнали да изпращат цели отряди, които да го ликвидират. Един от тях бил специален и се състоял само от снайперисти. Никой от тях не оцелял.
                      Като разбрали, че не могат да го убият с човешка сила, руснаците бомбардирали всяко място, където той можел да се крие. Най-доброто им попадение била бомба, която паднала близо до Симо и разкъсала камуфлажа му, но нищо повече.
                      На 6 март 1940 случаен изстрел с избухващ патрон отнесъл половината му лице, което го спряло за около седмица. На 13 март 1940 Съветско финската война приключила.
                      Симо Хайха се превърнал в национален герой на Финландия. Починал от старост през 2002 на 97 години.


                      P.S. пушката е Mosin Nagant M28/30 rifle ,а картечният пистолет Suomi K31


                      P.P.S. Падат се средно по 7 човека на ден да опука, а ако е имал дни в които почива? Да не го срещаш в тези в които си наваксва. Този иначе дребен човечец - фермер.
                      Прикачени файлове

                      Коментар


                      • От: До: Ролята на самолетоносачите в руската армия

                        Наистина, като се сравнят данните за количествата немски войски на изток и на запад, става пределно ясно, кой - кой е! Към 44-45 г. 4,5 млн. американци, англичани, канадци, британци и проч рещу 1,5 млн немци на западният фронт. Тотално превъзходство на западните съюзниците и в техника. Средно 6-10 към 1! На изток 4-4,5 млн немци срещу 5,5 млн руснаци. Руснаците имат превъзходство в техника средно около 1,5-2,5 пъти. Просто спорът е излишен! Ако руснаците не бяха такава сила, едва ли немците щяха да държат 3/4 от армията си на изток. Колкото и да се давят русофобите в храчките си, руският народ е велик и храбър народ. През тази най-жестока от всички войни, с цената на безпримерна храброст и саможертва РУСКИЯТ народ, спаси целият свят от робство и славянството от изтребление. А с това че ометоха японците от Азия, спасиха пак милиони хора от унищожение и робство. А за нас българите, те настина са братя, защото ни има пак благодарение на тях. Можете всякакви глупости да напишете, ама резултатите и фактите са такива.

                        Коментар


                        • От: Симо Хайха - Бялата Смърт

                          Първоначално публикуван от Drajeto Преглед на мнение
                          Взел вярната си винтовка, няколко консерви с храна и ...
                          ...и 1000 патрона за винтовка, скрити в необятният му финландски чорап!... Съвсем обикновен финладки фермер... с картечен пистолет!

                          Коментар


                          • От: Военните успехи на Русия

                            Картечен пистолет стреля ли с винтовъчни патрони?
                            Айде и ти заминавай в библиотеката. За да не бъркаш друг път дозорните сили и средства, с тая дето са я свършили руснаците. Тия с винтовко-пистолетите, така или иначе не са успели да устоят превъзхождащата си позиция. Нито политическата.
                            Виждал ли си линията Манерхайм? Там не можеш да се движиш нормално през лятото, без война. Руснаците са я пробили с бой, при минус 40 по Целзий. Срещу РУСКИЯ генерал Манерхайм. Ти не можеш да си устоиш на краката за толкова 15 минути пред мола.
                            И очевидно не е твоя работа да оценяваш случилото се там, и тогава.
                            Последно редактирано от Стефан; 28-09-10, 01:25.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X