Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Армейска каска срещу 22lr и 9х18

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

    Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
    ... отрицателното ускорение е от порядъци по-голямо от това при изстрела...

    И как така?! Куршума може би се е доускорявал след изстрела /излизането си от цевта/...
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • #47
      От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

      Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
      ... Доказателство са резултатите от прострелване на хора с бронежилетки. Жилетката спира куршума наистина, няма проникване в тялото, обаче ударът е толкова силен, че после на съответното място на тялото има сериозна травма...

      Да всичко това е точно така, защото напрактика за да работят тези неща, човешкото тяло се ползва за част от конструкцията/вж. и писаното за опънатите жилетки/.
      Погоре ставаше въпрос за "непрактичния" случай, когато каската е в състояние да спре куршума без да получи еластични, или пластични деформации, т. е. ще предаде импулса с цялата си площ, като отрази и собствената си маса.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #48
        От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

        Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        И как така?! Куршума може би се е доускорявал след изстрела /излизането си от цевта/...
        Ами този куршум продължава да ускорява, да. До към 1, 2 метра след излизането си от цевта, после започва да губи скорост, следователно и енергия. Чел съм го някъде, но немога да се сетя къде, преди много време е било. Най - вероятно в някоя книга. Не знам точно какво беше разстоянието, но за всяко оръжие си е различно. Примерно изстрел от упор би имал по - малка скорост, отколкото изстрел от 1м... нещо такова беше.
        Ако е машина, нека бъде немска!
        XJR 1200
        ETZ 150
        Kawasaki Ninja ZX10R

        Коментар


        • #49
          От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

          Куршума се ускорява само и единствено под въздействието на разширяващите се барутни газове. Да, те му въздействат и на някакво разстояние след напускане на цевта, но то е много /бих казал - пренебрежимо/ малко в сравнение с въздействието им вътре в цевта и в никакъв случай - не на метри!
          Когато Бумбамфюрер пише, че отрицателното ускорение е в порядъци по-голямо има предвид времето - за положително и съответно отрицателно ускоряване - само, че то не се разминава чак в порядъци! А предвид останалите фактори, аз смятам, че това е незначещо.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • #50
            От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

            Точно в порядъци се разминава. Куршумът ускорява приблизително линейно (под въздействието на усредненото налягане в канала, действащо на дъното му) от покой до примерно 700m/s, в продължение на примерно 400 mm, а получава отрицателно ускорение, т.е. губи скоростта от примерно 500 m/s до покой в каската на дълбочината на проникване, т.е. няма и десетина mm - ето го порядъка. Може да се приеме, че и тази зависимост е линейна, следователно и времето е 40 пъти по-малко, а импулсът е 40 пъти по-голям. Практически, голяма част от енергията се губи за неговото и на каската разрушаване, но далеч не всичката, следователно пак остатъчният импулс е в пъти по-голям от този на отката и спокойно можем да го сравним като да прикладваш .50 cal. на главата си и да стрелящ. Много вероятно е да устискаш, но едва ли ще имаш спомен от преживяването.

            А, това за което споменавате се казва последействие и е резултат на резкият скок на налягането пред дулния срез, чието действие върху площта му е отговорно за до 40% от сумарния импулс на отката. Борят го чрез дулни компенсатори, които насочват налягането в противоположни посоки напречно на канала на цевта, като така намаляват остатъчното налягане при напускането на кършума на дулния срез.

            Коментар


            • #51
              От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

              Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              Явно си човек с опит, но тук не съм съгласен с теб. ТОЗ 22 кал., пъхнат в ухото на грухчо му произвежда горе-долу учудване но не и смърт. На 3/ три/ поредни броя ефектът един и същ. Всичките бяха над 120 кг. Със същият боеприпас и оръжие, прецизно насочено зад ухото, където трябва, падат по описаният от теб начин. Това от личен опит, а вярвай ми, той съвсем не е малък. Всъщност ти много добре знаеш защо точно зад ухото.
              Съгласен съм и за ефекта от удар зад ухото. Но, един стар случай, който се е запечатал в спомените ми (дано вече да не съм го разказал): прибирахме се в едно ДЛС привечер с УАЗа от поредния промишлен лов. Аз се возех на задната седалка, а колегата и ловното му куче (ягдтериер) в краката, беше до шофьора, със заредено с 2/0 чифте - за нещо за вечеря . Наближавайки стария горски дом, кучето с писък излетя през прозореца в мрачината и се заби в стадо прасета. Колегата скочи след него, а аз посегнах зад облегалката и хванах първата цилиндрична (в смисъл - нарезна) цев, която ми попадна и го последвах. Когато зареждах разбрах, че от 4 карабини 30-06 съм взел единствения ТОЗ 5,6 лр. Но нямаше никакво време за смяна, кучето висеше на ухото (и пищеше на умирачка) на млад глиган (около 130 кг), който яростно се триеше в оградата, за да се освободи. От няколко метра стрелях мигновено в ухото на прасето, под зоркия поглед на собственика (който, кой-знае защо ме следеше през мушката на чифтето). Животното падна мигновено, като че костите му омекнаха, но спасихме кучето само с 3 счупени ребра. На другия ден колегите от ДЛС-то се смееха, че глиганчето е умряло от страх. Внимателният оглед установи, че попадението е в ушния отвор. Пробвай...
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

              Коментар


              • #52
                От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                Така-а... Май почваме да си идваме на думата.
                Значи, 400мм срещу 10мм - следва 40пъти по-голямо ускорение /отрицателно/. Хайде сега да кажем, че междувременно скоростта е паднала наполовина - директно "пътите" станаха 20. Колко ще приспаднем за разпадането на куршума/проектила? Нека приемем още едно двукратно намаление - "пътите" останаха 10.
                "Десет пъти" може да се мине и за "порядъци", а-ма може да се смята и за "приемливо"...
                Със две думи накратко: Съгласен съм да считаме, че при изстрел със "три десети", "шибването" в главата се равнява на отката от изстрел със "пет десети", /прикладван в "тиквата"/.
                Отговорно твърдя: Ще устискам, ще имам ясни спомени и съвсем няма да бъда отхвърлен на никакво разстояние /освен, ако не подскоча стреснат поради изненада/!!!

                П. П. Стрелял съм със "пет десети", при това не 12,7х90 BMG, а със 12,7х108 обр30/38 - съответно: Не 17000 J, а 19000 J /разбира се, не прикладвайки в главата/ та не говоря наизуст и от тази гледна точка...
                Последно редактирано от davc; 06-07-10, 17:30.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • #53
                  От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                  На никаква дума не си идваме, особено като прие насериозно шегата с прикладването на тиквата. Това с прикладването мисля, че го зарязахме извън сериозния разговор. То и аз безпроблемно ще понеса отката на 50ти калибър, особено на станок, пак аз да натискам копчето на електрическия спусък.

                  Язък, че се морих да пиша и да обяснявам, при условие че хората са го изследвали и описали - http://www.moratex.eu/pliki/tww/2009...lletImpact.pdf

                  Анализът с метода на крайните елементи показва налягане по черепа до 1400 бара и фрактура, при условие че професионалните боксьори тежка категория на изпитания рядко докарват до 140 бара. Явно някой няма проблем да понесе по главата 10 пъти по силен удар от най-доброто на Тайсън или Валуев...

                  Коментар


                  • #54
                    От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                    Петдесети калибър /не, че напрактика има смисъл/ би се явил точно около трите десети... Виж 0,5 от цола, е друго нещо!

                    П. П. Майтап, разбира се, сигурен съм, че правиш разликата...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #55
                      От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                      Еми точно, тестът го показва ясно и точно. 1400 бара не е никак малко налягане, в атмосфери колко е около 1350 атмосфери, а една атмосфера е 1кг на 1 см2, така че налягането не е никак малко...

                      ПП Колкото и сложно да се опитвате да го представяте, случаите и практиката говорят на по - прост език.
                      Ако е машина, нека бъде немска!
                      XJR 1200
                      ETZ 150
                      Kawasaki Ninja ZX10R

                      Коментар


                      • #56
                        От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                        Не говорим за гладкоцевно, то е ясно.

                        Това, че ние ползваме термина калибър за нарезно и гладко, не значи че и основателите на сисемата правят същото. Те му викат гейдж.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                          Файда от спора - йок, казано на чист български... Колегата ми и съименник го убиха точно по тоя начин - с куршум от АК през каската. Ако някой иска нагледно да види ефекта от попадения на куршуми с различни калибри в кевларена каска, да иде при оръжейника на стрелбището на "Герена". Човекът е много любезен и общителен и няма да откаже.
                          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                          Неизвестен мъдрец

                          Коментар


                          • #58
                            От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                            Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                            Файда от спора - йок, казано на чист български... Ако някой иска нагледно да види ефекта от попадения на куршуми с различни калибри в кевларена каска, да иде при оръжейника на стрелбището на "Герена". Човекът е много любезен и общителен и няма да откаже.
                            Чавдар ли? Да не е почнал освен бронежилетки да прави и каски?!?
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

                            Коментар


                            • #59
                              От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                              Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                              Файда от спора - йок, казано на чист български... Колегата ми и съименник го убиха точно по тоя начин - с куршум от АК през каската. Ако някой иска нагледно да види ефекта от попадения на куршуми с различни калибри в кевларена каска, да иде при оръжейника на стрелбището на "Герена". Човекът е много любезен и общителен и няма да откаже.
                              Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              От каските никога не се е изисквало и очаквало да издържат на пряко попадение от куршум!

                              Не се и съмнявам, че така би се получило! Горното ми мнение е третото в темата изобщо... Последващите разсъждения са просто теоретични абстракции.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                              Коментар


                              • #60
                                От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

                                Вече писахме, че каските са против твърди, масивни и сравнително бавни опасности, като камъни, вторични куршуми и осколки. Това, че при големи ъгли на срещане, вършат добра работа по отклоняването на траектория на куршумите е ределно ясно. Едно е да те "лизне" п каската и само да издрънчи, друго е да ти "дерне" черепа и си директно с мозъчна травма.

                                С горното всички сме наясно, но въпросът е дали ако каските спираха пробивното действие на куршумите, това което е вътре в тях ще става за нещо. Неслучайно американците казват на военните каски brain bucket, още от времето на щанцованите - защита от попадения никаква, но поне ти побират изтеклия мозък.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X