Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Армейска каска срещу 22lr и 9х18

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Армейска каска срещу 22lr и 9х18

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    Кое те изненада? Че 9 мм цепи каската ли? Или си се наслушал на приказки, как някой с Макаров 10 пъти стрелял и не могъл да утрепе домашно прасе?
    Мда......пък като го посочиш с Макаровия намокря гащите.....аман от теоретици.

Коментар

В Елхово каските бяха по различни,на тази и викахме руска каска и беше по лека от Българските.

Коментар

Хааа те това е истина..........макаров два пълнителя в главата на прасето и не пада .....стоя в ъгъла цял час ....и налиташе на всичко и всички............
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

Колега,това не го вярвам.От поне 20г стрелям прасетата на село когато им дойде времето,и на познати съседи и не знам си на кой,есента когато ще коли ме прасето ще те поканя,хем ще пием по ракия и ще изядем някое кило пържоли пък ти после ще напишеш да ли пада от куршум в главата.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
            Колега,това не го вярвам.От поне 20г стрелям прасетата на село когато им дойде времето,и на познати съседи и не знам си на кой,есента когато ще коли ме прасето ще те поканя,хем ще пием по ракия и ще изядем някое кило пържоли пък ти после ще напишеш да ли пада от куршум в главата.
            Що пък не вярваш!? То главата на прасето е доста обширно поняние, а мозъчето дето пада прасето като го уцелиш в него, не е голямо ! Пък и ушите също са част от главата, ама не вярвам да се гътне живинката от перфорация на ухо или буза .
            "Do not correct a fool, for he will hate you;
            Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Не мога да разбера на какво се дължи пренебрежителното мнение, стигащо до сарказъм, на някои хора към ПМ - един обикновен "работен" боен пистолет и какво точно искат от него. Вероятно те имат личен опит по-качествени оръжия, но да не забравяме и разликата в цените.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Наистина доста хора им казват "руски" на този тип български армейски каски, но любопитното е, че те всъщност копират 1:1 италианските каски м33, сиреч модел 1933! С такава много често позира самият Мусолини и тя се е наложила като популярен символ на фашизма. До такава степен, че Мусолини отхвърля идеи за въвеждане на по-нов и различен модел. Колкото и смешно да звучи, българската социалистическа, народна и т.н. армия приема италианската фашистка каска за своя! Също както народната, демократична, социалистическа и т.н. армия на ГДР е снабдена с каската, разработена в заводите на Тале за Вермахта през 1944-45. Тя така и не е приета на въоръжение през войната, но е създадена в Райха за наследник на популярната М35. И после - бам - ГДР
                Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Стандартната каска ,ни обясняваха ,издържала на Манлихера от 30 м .

Коментар

Ха-ха! А показваха ли ви я случайно каската дето го покрива този стандарт?!?!
                    Сигурно е била със дебелина поне 7-8см и тежала около 50кг...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Това беше в Елхово 82-84 год и много много въпроси не задавахме.А 7.62 х 54- 30 см бук пробива и релса в тънката страна, това поне съм го пробвал.
                      Последно редактирано от Георги Крумов; 05-07-10, 12:44.

Коментар

Вярвам ти напълно /за възможностите на 7,62х54R/.
                        8х50R и 8х56R /известни и като "О" и "S" патрони/ за Манлихер М95 са още по-мощни от него. Това всъщност е най-мащният патрон в диапазона на трите десети от цола /~ 6,5 - 8мм/, бивал някага масово на въоръжение!!!
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Целта на каските е да пазят главата от вторични куршуми и от падаща земна маса и парчета тухли, в следствие на фугасните снаряди. При монолитните щанцовани каски изобщо не става дума за пряко попадение от армейски боеприпас, камо ли от осколки. Проблемът с вторичните куршуми става все по-голям и затова в разни армии с актуален практически опит, все по-често каските вървят в комплект с балистични очила. Кевларените балистични каски са съвсем друга история.

А "стоманената" ризница реално е мелхиор - сплав от мед и никел. Много по-скъпа е от ризите от томпак - заволцавани листове от мед и нисковъглеродна стопана (не помеднена, както някой каза, където дебелинета на медното покритие ще е крайно недостатъчно за полетата, а ако се напласти много ще е с ниски механични свойства) и напоследък почти не се използва, за разлика от старите пистолетни патрони в калибри 6,35 и 7,62, които са направо красота.

Коментар

Точно така, стоманените каски не са предвидени да издържат пряко попадение. При кевларените е друго. Но пък и друг е въпросът какво става с главата и врата на човек, при пряко попадение в каската! Разбира се, никой не спори, че е безкрайно по-добре "малко" раздрусване, отколкото попадение вътре в черепа!
                            Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Здравейте. По - горе имаше мнения относно това, относно пробивността в череп на прасе, та имам преки наблюдения и впечатлиния и ще ги изкажа. Значи с ПМ 9х18 съм присъствал поне на 5, 6 случая на убиване на домашно прасе с това оръжие. Стреля се отгоре в челото, за да може куршумът да попадне в мозъка. От разстояние 20, 30см прасето пада от раз и 6те пъти. С 22лр също съм виждал, също пада ударено ли е в мозъка както трябва. Други наблюдения имам с 22лр за българските патрони от 10, 15 метра не могат да пробият подцинкована кофа - от старите - само я огъват, рядко някой куршум да я пробие от едната страна, за сметка на това Федерала винаги я пробива и от двете страни. Друг случай и с ловна пушка с бренеке аз лично съм стрелял прасе и съм присъствал лично на много такива ситуации - прасето пада от раз, независимо дали го стреляш във врата или в челото - и във връта и в челото има изходна рана. Друга стрелба с 6/0 при прасе поне 200 килограма го стреляме отстрани във врата и някои съчми бяха излезнали.
                              Ако е машина, нека бъде немска!
                              XJR 1200
                              ETZ 150
                              Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                                ... То главата на прасето е доста обширно поняние, а мозъчето дето пада прасето като го уцелиш в него, не е голямо! Пък и ушите също са част от главата, ама не вярвам да се гътне живинката от перфорация на ухо или буза.
                                Това е същността на "свинския въпрос", ако прасето е застреляно в ушния отвор дори от 5,6 пада на място, като че костите са му омекнали.
                                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X