Здравейте! Искам да споделим и обменим мнение по този въпрос, тъй като много често попадам на спорове на тази тема ( не само в този форум ). Подбудите ми идват и от факта, че има хора, които търсят съвет за закупуване на пистолет, на които им се отговаря ( много често ) изключително субективно, че този или онзи пистолет е страхотен, защото, виждаш ли, се използва от Тод Джаред, да речем или някой друг IPSC състезател. Надявам се, темата да ви е интересна, колкото и на мен...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
IPSC - Връх в стрелбата или не...
Свий
X
-
До: IPSC - Връх в стрелбата или не...
Аз тоя Тод не го познавам, не е от нашата махалаПървоначално публикуван от bimboirk Преглед на мнениеЗдравейте! Искам да споделим и обменим мнение по този въпрос, тъй като много често попадам на спорове на тази тема ( не само в този форум ). Подбудите ми идват и от факта, че има хора, които търсят съвет за закупуване на пистолет, на които им се отговаря ( много често ) изключително субективно, че този или онзи пистолет е страхотен, защото, виждаш ли, се използва от Тод Джаред, да речем или някой друг IPSC състезател. Надявам се, темата да ви е интересна, колкото и на мен...
. И съответно изобщо не ме интересува на какво се кефи той, нито пък на какво се кефят неговите поклонници. Така че съм си избирал и купил пистолет, който да ме кефи мене лично и да пасва на моята ръка! Пък ако намеря някой дето да ме кефи повече и по-добре да ми пасва, ще го сменя (стига да мога да си го позволя) - не съм се венчал за него я!
Когато се търси съвет за пистолет, според мене трябва да се търси съвет за конкретни пистолети, и то за да се научи повече за плюсовете и минусите им - онези плюсове и минуси дето не се виждат с просто око, а само препатил човек може да ги опише! А накрая всичко се решава от дълбочината на джоба и чувството което ще създаде пистолета след като го хванеш и пробваш!"Do not correct a fool, for he will hate you;
Correct a wise man, for he will appreciate you."
-
"Така че съм си избирал и купил пистолет, който да ме кефи мене лично и да пасва на моята ръка"
Напълно съм съгласен, поради което и аз съм сторил същото
...А някой знае ли, дали човек може да отиде някъде и да се "пробва" на IPSC, но без да е член на клуб или нещо такова? Питам просто от чисто спортен интерес, тъй като ми е любопитно какво ще се получи...а иначе смятам, че IPSC няма почти нищо общо с реалната ( да я наречем "комбат" ) стрелба... съдейки от това, което съм виждал на клипчета за IPSC де...
[SIZE=2][I]Hechler & Koch P30
[/I][/SIZE]
Коментар
-
Повечето в този Форум защитават тезата , че пистолет се купува за самозащита и стрелба при нападение . Всеки се готви за такава ситуация , но никой още не е участвал ( или не си признават ) до сега.Първоначално публикуван от bimboirk Преглед на мнениеЗдравейте! Искам да споделим и обменим мнение по този въпрос, тъй като много често попадам на спорове на тази тема ( не само в този форум ). Подбудите ми идват и от факта, че има хора, които търсят съвет за закупуване на пистолет, на които им се отговаря ( много често ) изключително субективно, че този или онзи пистолет е страхотен, защото, виждаш ли, се използва от Тод Джаред, да речем или някой друг IPSC състезател. Надявам се, темата да ви е интересна, колкото и на мен...
Ако ти се наложи да използваш оръжието за самозащита - то тази стрелба се доближава до спорта Динамична стрелба ( IPSC).
Затова някой хора смятат , че каквото е в този спорт - това е най-доброто . Аз не смятам така .
Проверих( сверих ) моите познания и умения ( от спортната стрелба ) с тези в Динамичната стрелба - извода - Динамичната стрелба е доста по улеснена . Хора от този спорт споделиха , че на по-големи дистанции ( 25 м ) въобще не стрелят .
Аз от своя страна стрелях Динамично ( бързо на 5-10 м дистанция ) и някаква разлика в стрелянето не открих ( опонента ми се умълча и мерака му да ме открехва се изпари ). Но ако иска той - да пише, Аз спирам за това .
Ето защо смятам , че ако оръжието се купува за нормална експлоатация ( цивилна ) , а не за спортно майсторство - по -практично е да се избере пистолет популярен , не най-скъпия ( е зависи от бюджета ) и да е възможно най-удобния за теб самия !
Ако искаш и много , много стрелба на стрелбище - малокалибрен пистолет е най-евтиния вариант ( 15 ст/бр патрон 22 калибър срещу 60 ст/бр 9 мм калибър )
Ако искаш голяяяяма стопираща сила ( срещу кого ???)- избора е от обсъжданите марки във Форума( 9-11 мм ) - има ги почти всички .
Разглеждането на темите за" Експертен избор на пистолет " и темите на различните марки ще се ориентираш отлично в лабиринта !
Така , чe стрелбата си е стрелба - както и да я наричат спортистите от (IPSK). Това е .Темата е интересна - но кратка . Браво за идеята!
Успех .
Коментар
-
Признавам ти дарбата да убиваш в зародиш всяка една нова тема-много ти се отдава!Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнениеПовечето в този Форум защитават тезата , че пистолет се купува за самозащита и стрелба при нападение . Всеки се готви за такава ситуация , но никой още не е участвал ( или не си признават ) до сега.
Ако ти се наложи да използваш оръжието за самозащита - то тази стрелба се доближава до спорта Динамична стрелба ( IPSC).
Затова някой хора смятат , че каквото е в този спорт - това е най-доброто . Аз не смятам така .
Проверих( сверих ) моите познания и умения ( от спортната стрелба ) с тези в Динамичната стрелба - извода - Динамичната стрелба е доста по улеснена . Хора от този спорт споделиха , че на по-големи дистанции ( 25 м ) въобще не стрелят .
Аз от своя страна стрелях Динамично ( бързо на 5-10 м дистанция ) и някаква разлика в стрелянето не открих ( опонента ми се умълча и мерака му да ме открехва се изпари ). Но ако иска той - да пише, Аз спирам за това .
Ето защо смятам , че ако оръжието се купува за нормална експлоатация ( цивилна ) , а не за спортно майсторство - по -практично е да се избере пистолет популярен , не най-скъпия ( е зависи от бюджета ) и да е възможно най-удобния за теб самия !
Ако искаш и много , много стрелба на стрелбище - малокалибрен пистолет е най-евтиния вариант ( 15 ст/бр патрон 22 калибър срещу 60 ст/бр 9 мм калибър )
Ако искаш голяяяяма стопираща сила ( срещу кого ???)- избора е от обсъжданите марки във Форума( 9-11 мм ) - има ги почти всички .
Разглеждането на темите за" Експертен избор на пистолет " и темите на различните марки ще се ориентираш отлично в лабиринта !
Така , чe стрелбата си е стрелба - както и да я наричат спортистите от (IPSK). Това е .Темата е интересна - но кратка . Браво за идеята!
Успех .
И стига с тия малокалибрени пистолети! Ще се излъже някой и наистина ще си купи.
Тод Джарет съм го виждал на клипове да стреля с 1911. Човекът не е балама-може да му се доверим! Да не забравяме, че 1911 е моделът с най-много реплики.
Моят съвет при избора на пистолет е да ти е удобен в ръката, да няма предпазител на затворната рама, иии... като го хванеш в ръка и го разклатиш енергично наляво-надясно да не трака много.(по възможност хич)
Коментар
-
Това е и моят съвет.Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнениеПризнавам ти дарбата да убиваш в зародиш всяка една нова тема-много ти се отдава!
И стига с тия малокалибрени пистолети! Ще се излъже някой и наистина ще си купи.
Тод Джарет съм го виждал на клипове да стреля с 1911. Човекът не е балама-може да му се доверим! Да не забравяме, че 1911 е моделът с най-много реплики.
Моят съвет при избора на пистолет е да ти е удобен в ръката, да няма предпазител на затворната рама, иии... като го хванеш в ръка и го разклатиш енергично наляво-надясно да не трака много.(по възможност хич)
За предпазителя - по голяма глупост не съм чувал .Той се слага за такива като теб -с голяма самоувереност и ...... малък опит.
Когато видиш човек прострелян в седалището ( при вадене на пистолет без предпазител )- друго ще запееш.
А пистолет да трака - това да не ти е детска играчка от Китай .
Ако трака - по-добре да не го взима въобще . Той ако трака като нов - какво ще стане след 1000 изстрела.
За това - с какви пистолети стрелят състезателите - ако имаш техния бюджет - ще си купиш като техните . Ако го нямаш - ще си купиш друг ( ти ги наричаш "реплики ")- което на български значи - ДРУГ пистолет .
За малокалибрен - чети по-добре какво пишат хората ( аз).Дал съм пример в цифри - за ориентир !
И какво да правя като ми се раздават съвети - ти поне ги прочети - и ако съм го посъветвал лошо - ще се извиня !
За личното ти отношение.... - бъди жив и здрав ! Успех !
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ето нагледно грешните съвети - чети и кажи кой е грешния ?
Затова някой хора смятат , че каквото е в този спорт - това е най-доброто . .
Ако искаш голяяяяма стопираща сила избора е от обсъжданите марки във Форума( 9-11 мм ) - има ги почти всички .
Така , чe стрелбата си е стрелба - както и да я наричат спортистите от (IPSK). Това е .
В стрелбището на ДАИКС в Пловдив се събират всеки понеделник в 18.30 ч. Там може да се видят тези състезатели и тяхна тренировка.Първоначално публикуван от bimboirk Преглед на мнение"Така че съм си избирал и купил пистолет, който да ме кефи мене лично и да пасва на моята ръка"
Напълно съм съгласен, поради което и аз съм сторил същото
...А някой знае ли, дали човек може да отиде някъде и да се "пробва" на IPSC, но без да е член на клуб или нещо такова? Питам просто от чисто спортен интерес, тъй като ми е любопитно какво ще се получи...а иначе смятам, че IPSC няма почти нищо общо с реалната ( да я наречем "комбат" ) стрелба... съдейки от това, което съм виждал на клипчета за IPSC де...
Има също и по един пистолет - 9 мм и 5.56 мм. Тях ги дават за стрелба - плащаш си само патроните ( съответно 60 ст/9 мм и 15 ст м/к ), но трябва да отидеш в друго време . Можеш да се пробваш спокойно . Ако ти трябва и съотборник - кажи . Аз съм с прецизна стрелба , а има колега от Динамичната - ЛОРДА. Избери си - ако желаеш ! И успех !Последно редактирано от bgbul; 06-03-09, 00:16.
Коментар
-
В стрелбището на ДАИКС в Пловдив се събират всеки понеделник в 18.30 ч. Там може да се видят тези състезатели и тяхна тренировка.
Има също и по един пистолет - 9 мм и 5.56 мм. Тях ги дават за стрелба - плащаш си само патроните ( съответно 60 ст/9 мм и 15 ст м/к ), но трябва да отидеш в друго време . Можеш да се пробваш спокойно . Ако ти трябва и съотборник - кажи . Аз съм с прецизна стрелба , а има колега от Динамичната - ЛОРДА. Избери си - ако желаеш ! И успех ![/quote]
Яко... ще бъде супер... още този понеделник ще се пробвам да отида, да се ориентирам и може да направим една комбина впоследствие...
[SIZE=2][I]Hechler & Koch P30
[/I][/SIZE]
Коментар
-
Яко... ще бъде супер... още този понеделник ще се пробвам да отида, да се ориентирам и може да направим една комбина впоследствие...Първоначално публикуван от bimboirk Преглед на мнениеВ стрелбището на ДАИКС в Пловдив се събират всеки понеделник в 18.30 ч. Там може да се видят тези състезатели и тяхна тренировка.
Има също и по един пистолет - 9 мм и 5.56 мм. Тях ги дават за стрелба - плащаш си само патроните ( съответно 60 ст/9 мм и 15 ст м/к ), но трябва да отидеш в друго време . Можеш да се пробваш спокойно . Ако ти трябва и съотборник - кажи . Аз съм с прецизна стрелба , а има колега от Динамичната - ЛОРДА. Избери си - ако желаеш ! И успех !
[/quote]
Не се притеснявай от среща с колеги стрелци - поне аз подкрепям и се радвам на всеки , който иска да стреля за спорт.
Това е истинското удоволствие от стрелбата - групата в мишената .
Ако някой се прави на надменен и ГОЛЯМ стрелец - далеч от такива колеги - ще те прихване или надменното или комплекса ! Успех !
Коментар
-
IPSC (International Practical Shooting Confederation) e международна организация, създадена през 1976 г. в САЩ, за да разпространява приложната стрелба като спорт.
Повече за историята и дейностите й може да се прочета на http://www.ipsc.org/
Въпреки, че ИПСЦ неизбежно използва някои похвати (движения, стойки, захвати) характерни за определени армейски и полицейски звена, тя няма много общо със специалните тактики, разработвани и прилагани от тях.
В този смисъл ИПСЦ е чисто спортна организация и добрите постижения в този спорт не гарантират също толкова добри постижения на бойното поле или в ситуация на самозащита.
Изхождайки от горното е добре да имаме предвид, че обикновено оръжията използвани успешно в ИПСЦ са с характеристики, които освен ненужни са и често неразумни за самоохрана.
Например, задължително условие за успешно представяне в този спорт е полуавтоматичният пистолет да е с двуред пълнител и калибър над 9Х19 Пара, което автоматично изключва доста пистолети подходящи за лично оръжие.
От друга страна, състезателите по ИПСЦ стрелят по много и начесто, за да бъдат конкурентноспособни на турнирите.
Не е изключение да се изстрелват по няколко хиляди патрона месечно.
Това е свързано със значително натоварване на оръжието, което използват.
При такава интензивност на стрелбата бързо се забелязват пропуските в замисъла, изработката и ергономията на различните модели пистолети и револвери.
От тази гледна точка, на едно доказано оръжие в ИПСЦ, може да се разчита да работи безотказно в продължение на много хиляди изстрели.
Друг е въпросът доколко това е нужно условие за един личен пистолет или револвер, които ще бъдат използвани много много по-рядко и едва ли някога ще достигнат ресурса на някои от детайлите си.
В заключение - за мен ИПСЦ е спорт който учи на много полезни техники на безопасност при боравене с оръжието, както и на основни движения за бързо вадене и произвеждане на изстрел, които биха могли да бъдат полезни в реална ситуация на самоотбрана, но това все пак си остава спорт, а не курс за самозащита с оръжие или школа за обучение на командоси.
Използваните пистолети и револвери не винаги са най-добрия избор на лично оръжие.
Коментар
-
Vimpel го е написал точно, аз не мога да добавя нищо повече, освен да попитам за изказаните по-горе мнения за предпазителя на пистолетите? Така и не ми стана ясно, дали трябва да се оставя на предпазител в кобура, или не... Аз като не знам, ползвам предпазителя единствено и само в качеството му на декок, ако ми се налажи да спра стрелбата, преди да съм свършил патроните в пълнителя, след което го вдигам веднага.Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Можеби колегата е искал да каже,че при манипулации като вкарване на патрон в цевта и отстраняване на засечки има теоретична възможност да спуснем предпазителя.Стреса и адреналина също дават своето и се оказваме в една много нелепа ситуация
Коментар
-
Правилната процедура е оръжието винаги да е с активиран предпазител, който се деактивира непосредствено преди започване на стрелбата.
При прекъсване или спиране на стрелбата по каквато и да е причина се прави следното:
1) ако няма останали патрони в пълнителя и затворът е в крайно задно положение на затворна задръжка
- маха се пълнителя
- освобождава се затворната задръжка
- натиска се спусъка като оръжието задължително е насочено в безопасна посока (към мишените)
- активира се ръчния предпазител (ако има такъв)
- оръжието се поставя в кобура или куфара за пренасяне.
2) ако има останали патрони в пълнителя
- маха се пълнителя
- затворът се издъпва в крайно задно положение с ръка като при движението си извлича останалия патрон в патронника и го изхвърля на земята
- затворът се пуска, за да се върне в крайно предно положение
- натиска се спусъка като оръжието задължително е насочено в безопасна посока (към мишените)
- активира се ръчния предпазител (ако има такъв)
- оръжието се поставя в кобура или куфара за пренасяне
Някои оръжия нямат ръчен предпазител, но процедурата по обезопасяване на оръжието след стрелба е същата.
Според законодателството в България пистолетите се носят без патрон в патронника.
В този случай донякъде се обезсмисля активирането на ръчния презпазител, тъй като дори при натискане на спусъка изстрел не може да се произведе - няма патрон.
Но въпреки това горещо се препоръчва винаги да се ползва предпазителя, тъй като една евентуална грешка може да струва много скъпо.
Това е напълно реален сценарий, който се е случвал многократно при работа с определени модели оръжия.Първоначално публикуван от том Преглед на мнениеМожеби колегата е искал да каже,че при манипулации като вкарване на патрон в цевта и отстраняване на засечки има теоретична възможност да спуснем предпазителя.Стреса и адреналина също дават своето и се оказваме в една много нелепа ситуация
Например Берета 92, чийто предпазител в повечето й варианти е на затвора и се активира лесно при издърпването му когато се вкара патрон в патронника.Последно редактирано от giorgio; 09-03-09, 19:04.
Коментар
-
Това едно и другото е, че при зареждане може да си порежеш я палец я показалец, я и двата пръста и най-малкото е неприятно като усещане.
Ако си направиш труда да прочетеш какво съм написал, а и се напънеш да го проумееш е много възможно да откриеш, че съм написал предпазител на ЗАТВОРНАТА РАМА, което както и да го четеш значи именно предпазител, който е разположен на ЗАТВОРНАТА РАМА, а не въобще да няма предпазител. Не че за мен само с декокер не е по-добре.Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнениеТова е и моят съвет.
За предпазителя - по голяма глупост не съм чувал .Той се слага за такива като теб -с голяма самоувереност и ...... малък опит.
Когато видиш човек прострелян в седалището ( при вадене на пистолет без предпазител )- друго ще запееш.
А пистолет да трака - това да не ти е детска играчка от Китай .
Ако трака - по-добре да не го взима въобще . Той ако трака като нов - какво ще стане след 1000 изстрела.
За това - с какви пистолети стрелят състезателите - ако имаш техния бюджет - ще си купиш като техните . Ако го нямаш - ще си купиш друг ( ти ги наричаш "реплики ")- което на български значи - ДРУГ пистолет .
За малокалибрен - чети по-добре какво пишат хората ( аз).Дал съм пример в цифри - за ориентир !
И какво да правя като ми се раздават съвети - ти поне ги прочети - и ако съм го посъветвал лошо - ще се извиня !
За личното ти отношение.... - бъди жив и здрав ! Успех !
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ето нагледно грешните съвети - чети и кажи кой е грешния ?
Затова някой хора смятат , че каквото е в този спорт - това е най-доброто . .
Ако искаш голяяяяма стопираща сила избора е от обсъжданите марки във Форума( 9-11 мм ) - има ги почти всички .
Така , чe стрелбата си е стрелба - както и да я наричат спортистите от (IPSK). Това е .
В стрелбището на ДАИКС в Пловдив се събират всеки понеделник в 18.30 ч. Там може да се видят тези състезатели и тяхна тренировка.
Има също и по един пистолет - 9 мм и 5.56 мм. Тях ги дават за стрелба - плащаш си само патроните ( съответно 60 ст/9 мм и 15 ст м/к ), но трябва да отидеш в друго време . Можеш да се пробваш спокойно . Ако ти трябва и съотборник - кажи . Аз съм с прецизна стрелба , а има колега от Динамичната - ЛОРДА. Избери си - ако желаеш ! И успех !
За да успееш да вникнеш какво имам ПРЕДВИД ще ти кажа 2-3 модела с такъв предпазител: макаров, някои модели на берета, някои на джерико, някои на астра и т.н.
А извинявай те май не са 22кал., та може и да не си ги виждал.
А и друго, кой нормален човек си носи пистолета на кръста отзад???Последно редактирано от giorgio; 09-03-09, 19:04.
Коментар
-
Колега, не си прав! Дори и в момента, любимият ми Джерико е на кръста, отзад, с "полу-легнал" кобур, ако щеш вярвай, но това ми е най-удобния кобур за "носене", включително и за бързо вадене и зареждане.Първоначално публикуван от batko_benny...А и друго, кой нормален човек си носи пистолета на кръста отзад???Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Колега - много се палиш . Брой до 10 преди да напишеш нещо .Първоначално публикуван от batko_bennyАко си направиш труда да прочетеш какво съм написал, а и се напънеш да го проумееш е много възможно да откриеш, че съм написал предпазител на ЗАТВОРНАТА РАМА, което както и да го четеш значи именно предпазител, който е разположен на ЗАТВОРНАТА РАМА, а не въобще да няма предпазител. Не че за мен само с декокер не е по-добре.
За да успееш да вникнеш какво имам ПРЕДВИД ще ти кажа 2-3 модела с такъв предпазител: макаров, някои модели на берета, някои на джерико, някои на астра и т.н.
А извинявай те май не са 22кал., та може и да не си ги виждал.
А и друго, кой нормален човек си носи пистолета на кръста отзад???
Пистолет се носи или на кръста ( полицай и военни ) , или в куфарче - (спортисти ) , или под мишница - или ..... по избор .
Както и да го носиш - БЕЗОПАСНОСТТА е най-важна за самия теб !
Както и да го носят - все са нормални хора . Не знам ти за какъв се мислиш - но всички са нормални. Ти как го носиш - сподели ?
Колегата- "Вимпел" го е написал много изчерпателно . Няма какво да се допълни - браво .
Всеки трябва да спазва правилата за безопасно боравене с оръжието .
Иначе - губи се смисъла от допира с оръжието.
Отклонихме се от темата - да не я убиваме ( аз съм експерт - нали ).
Ти какво смяташ за Динамичната стрелба и спортните оръжия - връх или .....
Ако тренираш - светни ни . На мен ще ми е интересно да науча с какво стрелят Майсторите ( аз съм дребен - малокалибрен
) и ще се поуча от теб ! Вече един имаше желание да ме учи - ти си втория ( от Динамичната ). А аз съм добър ученик - попивам всичко !
Благодаря !
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар