До: Тактика и конница
Ма нека се бият спешени рицарите. Спешаването не става под формата на тъп удар в земята, нали ? А за възстановката... ми, възстановка
Гледали сме го "300", и други работи сме гледали, то лошо няма. Самите спартанци наистина са си били толкоз, просто е имало и други, дето ги няма във филма. На мен лично ми се вижда невероятно да е имало тежко бронирани спартанци, поне в смисъла, в който се разбира днес. При оня климат... Хем че броните не са железни, нал тъй, ми медни. И въобще, холивудчиите правят големи глупости по филмите си, но само ако са глобални
Дребните детайли ги изкусуряват на ниво. Специално реквизита им винаги е бил впечатляващ, че и достоверен. И в "Гладиатор", и в "Троя", и в "300". Другото как да е, ама поне това...
А и няма кво да прехвърляме разговора към Спарта и прочие. Нали и аз това казвам - всичко е относително и в патакламата играят сто фактора, не само едните брони. Това понеже ти беше казал, как 6 бронирани рицари еди кво си 2000 гологъзи турци
Майтапя се.
Подценяваш самурайската копиеносна кавалерия. "Случайни удари" звучи обидно за профитата, както тогава, така и днес. Още повече, че като се казва "близък сблъсък", се има предвид не непременно да му усещаш дъха в лицето си. Като го държиш с копието на една ръка разстояние (на едно копие разстояние, демек), не може да те добара с меча си. Пък ти ръгаш. Стрелковата лека кавалерия е на обратния принцип - в близък бой тя няма шанс с тежката, защото също носи мечове. Тогава вече можеш да включиш и бронята в сметката. В опелото на "леките", искам да кажа.
Съгласен съм за 15-16 век за огнестрелните. Е, малко по-рано може би в Европа, щото дотогава достигат и чак до Изтока. Не забравяй, Америка е посещавана от европейците по това време вече, и то с пушките им. Ама аз нещо по-различно ли съм рекъл ?... Обърках се вече, че много цитати станаха...
Ако бяха копия в нея битка, никой нямаше да си пусне кавалерията на юруш. Защото даже не "най-вероятно", ами "със сигурност" щяха да го счупят. Но, подценяването дава лоши резултати, особено ако онзи отсреща е хитър. Далеч съм от мисълта да споря, че пушките имат шанс при близки срещи от третия вид с кавалерията. Ама да се стигне дотам е въпросът...
Аз все съм мислел, че силен удар с меч (и то двурък) ще сцепи повечето брони. Макар да не е и нужно. Нужно е да го подпъхнеш където трябва.
За катаната пък отказвам да се извиня
))
Ма нека се бият спешени рицарите. Спешаването не става под формата на тъп удар в земята, нали ? А за възстановката... ми, възстановка

Гледали сме го "300", и други работи сме гледали, то лошо няма. Самите спартанци наистина са си били толкоз, просто е имало и други, дето ги няма във филма. На мен лично ми се вижда невероятно да е имало тежко бронирани спартанци, поне в смисъла, в който се разбира днес. При оня климат... Хем че броните не са железни, нал тъй, ми медни. И въобще, холивудчиите правят големи глупости по филмите си, но само ако са глобални
Дребните детайли ги изкусуряват на ниво. Специално реквизита им винаги е бил впечатляващ, че и достоверен. И в "Гладиатор", и в "Троя", и в "300". Другото как да е, ама поне това...А и няма кво да прехвърляме разговора към Спарта и прочие. Нали и аз това казвам - всичко е относително и в патакламата играят сто фактора, не само едните брони. Това понеже ти беше казал, как 6 бронирани рицари еди кво си 2000 гологъзи турци
Майтапя се.Подценяваш самурайската копиеносна кавалерия. "Случайни удари" звучи обидно за профитата, както тогава, така и днес. Още повече, че като се казва "близък сблъсък", се има предвид не непременно да му усещаш дъха в лицето си. Като го държиш с копието на една ръка разстояние (на едно копие разстояние, демек), не може да те добара с меча си. Пък ти ръгаш. Стрелковата лека кавалерия е на обратния принцип - в близък бой тя няма шанс с тежката, защото също носи мечове. Тогава вече можеш да включиш и бронята в сметката. В опелото на "леките", искам да кажа.
Съгласен съм за 15-16 век за огнестрелните. Е, малко по-рано може би в Европа, щото дотогава достигат и чак до Изтока. Не забравяй, Америка е посещавана от европейците по това време вече, и то с пушките им. Ама аз нещо по-различно ли съм рекъл ?... Обърках се вече, че много цитати станаха...
Ако бяха копия в нея битка, никой нямаше да си пусне кавалерията на юруш. Защото даже не "най-вероятно", ами "със сигурност" щяха да го счупят. Но, подценяването дава лоши резултати, особено ако онзи отсреща е хитър. Далеч съм от мисълта да споря, че пушките имат шанс при близки срещи от третия вид с кавалерията. Ама да се стигне дотам е въпросът...
Аз все съм мислел, че силен удар с меч (и то двурък) ще сцепи повечето брони. Макар да не е и нужно. Нужно е да го подпъхнеш където трябва.
За катаната пък отказвам да се извиня
))
Коментар