Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да попитам за една мина?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Да попитам за една мина?

Названието "черната вдовица" е получено вследствие на масовото използване на ПМН в миналото и многобройните жертви, които е нанесла поради ненавременната или въобще липсата на адекватна медицинска помощ на пострадалите. Количеството на заряда ( от 200гр при ПМН) е напълно достатъчно да убие човек или да нанесе "хуманни" наранявания, като откъсване на крайник при бягане например. Отчитайки "предимствата" на "хуманните" поражения братушките модифицират ПМН в ПМН-2 и ПМН-3 и намаляват количеството на заряда - съответно в 100гр. и 80гр. заряд.
    Чувал съм, че именно ПМН-2 е българска разработка, но не знам дали това наистина е така или е просто БГ пропаганда.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Може би само италианците имат няколко неща, които не са разработени, и не се произвеждат у нас. Но нямат много други, като противовъртолетните мини, например.

Коментар

Българския вариант на ПМН-2 се нарича ПМ-79, по годината, когато е конструирана и наистина се явява собствена българска разработка на базата на която е направен руския образец. Заряда на мината е около 70-78гр. производство на завод "Дунарит" Русе.

На въоръжение в БНА обаче имаше още една мина за която цял ден си мисля, но не мога да се сетя как се казва. Беше мина с дистанционно взривяване и беше наистина оригинална българска разработка. За задействането и се използваще щатна радиостанция Р-33 с прикрепено допълнително кодиращо пусково устройство. Самата мина представляваще метална кутия с капак под който се намираше модул за програмиране, всички възможни датчици за задействане и пространство за 200гр. тротилова шашка за самоунищожение. Самата тя беше управляващ модул за задействане на други, ако не се лъжа 4 броя заряди и беше на въоръжение в 68 Парашутна бригада.
        Ако някой се сеща как се казваше въпросната мина нека да сподели, че ме заболя главата от мислене

Коментар

Това ли?
          Прикачени файлове

Коментар

Не е тази. Мината за която търся информация изглеждаше като радиостанция. Капака и с пантичка се отваряше с едно ключе на ляво , отдолу имаше прекъсвач за задействане при неоторизирано отваряне и пулта за управление. Пулата беше от 2 бутона за набиране на код от 1 и 0. До колкото си спомням в дясно беше датчика за фиксиране на позицията на мината и отделенията за батерията и тротиловата шашка за самоунищожение. Имаше някъде и алуминиево етикетче с кода за задействане и обезвреждане на мината. Същия се набираше на специалния модул свързан с 33-ката и така се задействаше дистанционното взривяване.
            Утре ще си потърся тетрадките, за да видя как се казва мината. Ако не съм ги погубил някъде де...

Коментар

Виждал съм подобна на описваната мина,с капак,модули и т.н. .Разглеждали сме я набързо само, казаха ни че това е обектна мина-за разрушаване на стая в къща например с всичко в нея.По спомен имаше интересен взривател с метално топче,за в случай че капака бъде отворен или се направи опит за пренасянето и.По методите на приложение си е баш за парашутна,идеална е за диверсий и тероризъм.

Коментар

А, МЗУ?
                Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                  Виждал съм подобна на описваната мина,с капак,модули и т.н. .Разглеждали сме я набързо само, казаха ни че това е обектна мина-за разрушаване на стая в къща например с всичко в нея.По спомен имаше интересен взривател с метално топче,за в случай че капака бъде отворен или се направи опит за пренасянето и.По методите на приложение си е баш за парашутна,идеална е за диверсий и тероризъм.
                  Точно за тази става въпрос, но не се сещам как се казва. Не е МЗУ. Мината е истинско българско родно производство. Познавах навремето един от конструкторите и. Използва се за диверсионни операции и затова беше на разположение в 68-ма. В сандък са по 4 броя и по принцип трябва да се спускат с парашут на разположение на диверсионната група. Вибрационния датчик беше труден за настройване понеже беше доста чувствителен. Довечера ще потърся тетрадките за да дам повече информация.

Коментар

Главоблъскането приключи. Мината се казва "Тинтява".

Коментар

И вариантите и Върба.
                      Не знам защо говорите за това в интернета. Пускате духа от бутилката, където не трябва.
                      Не си струва. Знаеш - и знай. Защо за това трябва да научи дебил, който иначе няма да успее да го направи? За да сте най-умните? Аз като по служил и по-умен, тогава да публикувам схемите за извличане на неизвлекаемите, таблиците за забиване на радиоканалите, режимите за ослепяване на камерите, адресите където дават евтино ръчни гранати?
                      А трябва ли? ИМХО разбира се, но демокрацията е реално глупава идеология. Особено понякога.

Коментар

Интернет е място за свободен обмен на информация. Това как човек ще използва набраната информация и за какво си е лично негов избор. Последствията са си също за него.
                        Аз лично ползвам интернет по-много и редовно. Информацията, която набирам е най-разнообразна и разностранна. Научил съм доста и не съм станал нито терорист, нито социопат, нито пък искам да се изтъкна, че знам много или повече от други. Напротив искам да науча колкото се може повече и повече, а това става посредством свободен обмен на информация - в интернет среда, форуми и хора които не познаваш, но от които можеш да научиш много.

Стефане, ти си човек от друго поколение. От поколението на моите родители. Поколение на хора знаещи и можещи, но подтискани и мачкани от системата. Същата система Ви е вкарала в едно общо русло - руслото на страха. Каквото да кажете и да направите Вие се оглеждате дали някой не Ви е видял и дали ще има някакви последствия от това. Аз в този страх няма и не искам да живея. Искам и говоря свободно. Това, че говорим за мини, заглушители, оръжие и ядрени бомби, не ни прави престъпници. Ако Службите решат да търсят "врага на народа" в нашите редици едва ли ще намерят нещо по-ралично от "под вола-теле". Както казват старите хора - "едно куче което лае, не хапе". Цяла тази информация, която разискваме я има в градските библиотеки, книжарници и в международната литература.

Това което искам да кажа е че това е интернет форум за свободен обмен на информация. Форум в който пишат интелигентни, знаещи и можещи хора, които обменят полезна и интересна информация по между си. Всеки е свободен да пише и да получи информацията стига да спазва правилата на форума. В противен случай форума просто го "отсява". Аз съм убеден, че тук няма хора, които искат да живеят в тоталитарните интернет ограничения на страни като Китай, Северна Корея, Узбекистан и т.н. и т.н. Всеки е свободен да пише по темите, които го интересуват и да не се чувства длъжен да дава коментари по темите, които не са му приятни по едни или други причини.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
                          ... Аз съм убеден, че тук няма хора, които искат да живеят в тоталитарните интернет ограничения на страни като Китай, Северна Корея, Узбекистан и т.н. и т.н. ...
                          Aко погледеш в темата за Северна Корея, може и да си толкова убеден

Коментар

Навреме в час по инженерната подготовка един от мой взвод попитал, какво трябва да се направи, ако стъпиш ввърху скачаща мина. Отговор на преподавател помня до сега, а минало над четвърт век, - "Нищо не трябва да се прави, мината сама ще направи каквото трябва!
                            Понататък във войната си кариера многократно се убеждавах в правилността на думи на този стар заслужил офицер.
                            Има и още едно мнение, че трябва веднага да падаш. Обаче несъм се срещал с оцеляли хора, когато един метър от тях отгоре се взривява 1 килограм експлозив.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                              . Обаче несъм се срещал с оцеляли хора, когато един метър от тях отгоре се взривява 1 килограм експлозив.

Аз да,
                              Three witches watch three Swatch watches.
                              Which witch watch which Swatch watch?

Коментар

Е и? Взривната вълна хич не е шега. Имам един колега на него му се наложило на ръце да избутат оръдие на един баир. За улеснение са свалили бронещит. После цял расчет се озовал в болница с контузии.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X