Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ролята на самолетоносачите в руската армия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Ролята на самолетоносачите в руската армия

Първоначално публикуван от yossarian Преглед на мнение
    ... А какво стана с руските ВВП самолети? Имаше някакви ЯК-ове преди години, много ги хвалеха.
    Кой ги хвалел? Официалната пропаганда ли?

Як-38 с обоих кораблей совершали совместные полеты в присутствии 6-го флота США, а затем «Минск», обогнув Африку, пошел в Индийский океан, где предстояло провести летные испытания в условиях тропиков. Результаты испытаний оказались обескураживающими: в жарком влажном воздухе подъемные двигатели не запускались. И хотя решение проблемы все же нашли, установив на двух самолетах баллоны для подпитки ПД кислородом при запуске, тяга двигателей все равно снизилась до пределов, не позволяющих вертикально взлетать с полной массой. Приходилось недозаправлять топливо и ограничивать боевую нагрузку, в результате чего «Як» с подвешенным вооружением мог лишь облететь корабль по кругу. Видимо, отсюда и пошло нелестное прозвище Як-38 -«самолет обороны топмачты».
    ...
    Як-38М был принят на вооружение и поступил в эксплуатацию на авианесущие корабли, однако ожидаемого резкого повышения их боевого потенциала не принес. Hовые двигатели оказались даже более “прожорливыми”, чем их предшественники, поэтому ТТХ штурмовика улучшились незначительно, и его ударные возможности продолжали оставаться ограниченными.

Идея взлета самолетов с трамплина не нова – ее первыми применили англичане для взлета с коротким разбегом своих СВВП «Харриер». Традиционный вертикальный взлет сжигал слишком много горючего, а взлет с трамплина позволял существенно увеличить как массу подвешенного вооружения, так и дальность действия самолетов. Только вот советский Як-38 похож на Harrier лишь внешне – английский самолет гораздо совершеннее. В первую очередь благодаря уникальному компактному единому подъемно-маршевому двигателю с отклоняемым вектором тяги Rolls-Royce Pegasus. Из-за невозможности создания аналога такого двигателя отечественной промышленностью на самолетах конструкции Яковлева стояло три (!) двигателя – один подъемно-маршевый и два подъемных, служащих в полете обычным балластом. При такой схеме у самолета почти не оставалось запаса по полезной нагрузке. Но без вооружения военный самолет бесполезен. Чтобы хоть что-то разместить на Яках, конструкторы вынуждены были максимально облегчить, а значит, и ослабить конструкцию фюзеляжа самолета. В итоге, в отличие от английского «Харриера», Як-38 не был рассчитан на нагрузки, возникающие при взлете с трамплина, – он мог просто развалиться. ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Като се събрахте отбор юнаци и оплюхте виртуално бойните възможности на Русия, така се заплеснахте в писане, че чак започнахте сами да си вярвате /струва ми се/. Като баннете и всички неподходящи за "правилната среда", съвсем ще блесне истината и като я повторите хиляда пъти, или на 28 страници, четящите ще са напълно убедени в правилността й.

Коментар

... Имаше някакви ЯК-ове преди години, много ги хвалеха.

Тези Як-ове са със вертикално излитане. И положението при тях е същото като с прословутия Хариер. Ако излитат нормално, след разбег - следват всички проблеми, като и при останалите самолети /катапулти, куки и т. н./. Ако излетят вертикално - употребяват голяма част от горивото си и остават с почти никакъв радиус, съответно не са и свръхзвукови /Як-38/. Да не говорим, че те така и не успяват да направят двигател, доближаващ се до характеристиките на Ролс-Ройса на Хариер и им се налага да сложат три!!! Така самолета се оказва "носител" на двигателите си и горивото им...
        От този Як-38, са произведени 231бр.
        Руснаците имат и един Як-141, когото представят като: "първият в света сериен, свръхзвуков самолет с вертикално излитане". При това, обаче, "серията", представлява четири екземпляра, като един от тях е разбит при изпитанията, а още един/ с изчерпан по време на изпитанията ресурс/е експониран в Монино.
        По-нататъшни работи по този самолет са прекратени в средата на 90-те - Официално, поради липса на средства.
        Последно редактирано от davc; 29-08-08, 10:53.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Като се има впредвид че тези неща не стават със съмнения и чесане по главата, не са успели да го направят ми се чини. А това че наземния прототип е заработил на все 100, но видите ли е останал на Украинска територия звучи като ... добро оправдание. От друга страна парни локомотиви на 100 и повече години са работили безпроблемно при температури под -20. Та така.

А какво стана с руските ВВП самолети? Имаше някакви ЯК-ове преди години, много ги хвалеха.
          Като имам предвид как ставаха (и все още стават - виж тази статия за ГЛОНАСС) нещата при руснаците (Партия сказала "надо!", мы ответили "сделаем!") склонен съм да вярвам, че все пак е било въпрос на кабинетно решение, а не поради липса на техническа възможност. При тях, във военната област винаги е имало конкуренция и едно задание винаги се е възлагало поне на две бюра, но крайната дума все пак е била на паркетните воини. Както и навсякъде другаде, де...

--
          Tougi - the armchair warrior

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
            ... При тях, във военната област винаги е имало конкуренция и едно задание винаги се е възлагало поне на две бюра, ...

Прословутата конкуренция във военната област при руснаците, в края на краищата се свежда до същите апаратни игри, лични връзки и контакти, и отчетен партиен актив. Това, че някаква задача се поставя едновременно на две, или повече бюра, все още далеч не е конкуренция. Ми бюджета, така, или иначе ги издържа тези КБ-та, трябва да им уплътнява дейността и осмисля съществуването.
            Христоматиен пример за "конкуренцията по руски", е разработването и внедряването на "стратегичиския" бомбардировач Ту-26 /Ту-22М/.

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
              Като се събрахте отбор юнаци и оплюхте виртуално бойните възможности на Русия, така се заплеснахте в писане, че чак започнахте сами да си вярвате /струва ми се/. Като баннете и всички неподходящи за "правилната среда", съвсем ще блесне истината и като я повторите хиляда пъти, или на 28 страници, четящите ще са напълно убедени в правилността й.

Не всички "постове" са "правилни", просто пишещите си изказват Мнението, повечето го подкрепят с аргументи... Четящите могат да си правят изводите сами за себе си (аз поне чета с интерес, без обезателно да съм съгласен или не с авторите), но твоето изкавзване отправено към "едни хора", дето правят "едни неща"...
              Ако имаш нещо против някое конкретно мнение - аргументирай се - кажи че "не е вярно защото..." и така "четящият" ще си създаде по-правилна картина - Истината се ражда в Спора - Аргументираният Спор
              Успех!
              П.С. Русия е Велика Сила и това никой не го оспорва и като Ресурси и Като Население и като Военен Потенциал... Живял съм в СССР известно време и преди и след "промените" имам собствена представа. Но това не ме прави Сляп Потдръжник или Противник, просто ме прави по-информиран и надявам се по-обективен в субективните си предценки... а Там е Много Красиво и Има Прекрасни Хора...

Коментар

Алекс, що изобщо си правиш труда да отговаряш? Не виждаш ли, че тук се изказват и тотално неадекватни и неподготвени хора и единственото решение е да не се поощряват. Същата навремето ми лепна картон абсолютно безпричинно, а сега видях и, че на Йосариан е сложила червен - за принципа. Нещо средно между злоупотреба и безсилие...

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                  ...Нещо средно между злоупотреба и безсилие...
                  Или опит за терапия на ПМС,
                  П-то в случая е за перманентен

Коментар

До: Военните успехи на Русив

Мненията за военните успехи на Русия от миналото са преместени тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=39657
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                      Кой ги хвалел? Официалната пропаганда ли?
                      Е то по онова време нямаше мног източничи на информация. Темата е интересна, дайте някаква информация, линкове, за Кузнецов и новите проекти.
                      Последно редактирано от yossarian; 29-08-08, 13:34.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                        Алекс, що изобщо си правиш труда да отговаряш? Не виждаш ли, че тук се изказват и тотално неадекватни и неподготвени хора и единственото решение е да не се поощряват. Същата навремето ми лепна картон абсолютно безпричинно, а сега видях и, че на Йосариан е сложила червен - за принципа. Нещо средно между злоупотреба и безсилие...

На мен пък, същата особа, в прав текст ми заяви, че всичките ми мнения са абсолютно безпочвени по презумпция, защото... не ми знае GSM-а!!!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Прословутата конкуренция във военната област при руснаците, в края на краищата се свежда до същите апаратни игри, лични връзки и контакти, и отчетен партиен актив. Това, че някаква задача се поставя едновременно на две, или повече бюра, все още далеч не е конкуренция. Ми бюджета, така, или иначе ги издържа тези КБ-та, трябва да им уплътнява дейността и осмисля съществуването.
                          Ъъъъ, не винаги е така и особено не в тази област. Защото обикновено крайното решение се взима след полеви изпитания, а там партийното членство няма как да помогне, контактите зависят от златното покритие на клемите, а връзките - от това дали всички кабели са вързани правилно.

На времето Кремиковци правеше бронева стомана (за "Бета"-Червен Бряг). Военните приемчици не се интересуваха от химичния състав, механичните показатели ги гледаха само за обща култура. Главното беше - ще издържи ли прострелването?

Коментар

До: Военните успехи на Русив

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                            Мненията за военните успехи на Русия от миналото са преместени тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=39657
                            А защо в нова тема? - Теми по въпроса има отворени доста, в тях дори много от нещата казани тук - вече ги има.
                            Бидейки новите неща, добавени в стара тема, ще станат основание за който има интерес да прочете и всичко останало, вече написано по въпроса, вместо да се повтарят.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              На мен пък, същата особа, в прав текст ми заяви, че всичките ми мнения са абсолютно безпочвени по презумпция, защото... не ми знае GSM-а!!!
                              Аналогичен случай в наше село. С оглед на местожителството, почвам да се питам само телефонни номера ли колекционира?

Коментар

Самолетоносачът е едно мнооого Голямо капиталовложение. Високотехнологично. Функцията му е да "защитава интересите" на този, който може да си го позволи на голямо разстояние от територията му. Лошият батко с големите шамари, дето пази доброто детенце, играещо си на Монопол.
                                Американската военна промишленост се гради на частни фирми, изпълняващи държавни поръчки. Колкото е по-голям и по-скъпа поръчката - толкова по-добре. И всички пИчелят... Дотук какво - ами, ще имат самолетоносачи... имат всички препоставки.
                                Руската военна промишленост се гради на база държавни заводи. Здраво, ефтино, дуракоустойчиво. Големи серии и взаимнозаменяеми части. "Колонии" на далечно разстояние - няма. Според мен, никакви препоставки за развитие на "самолетоносачостроенето" няма. Освен може би болните амбиции на някой висш партиен функционер.
                                Мисля, че не липсата на интелект и технологии пречат на руснаците. Просто нямат нужда...
                                И другият момент, за който намекнах в предишния пост - американците са се ориентирали към военни сили за локални конфликти. Руснаците - към мащабна война с конвенционални средства... Предполагам, исторически обусловен избор. Средствата за масово поразяване направиха тоталната война самоубийствена.
                                А иначе, истинското високотехнологично съревнование са подводниците...
                                Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X