Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

Мммммм напомни ми след 4-5 дни да накича един и да ти покажа нашенски Калифорниец на какво прилича.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      А ти можеш ли да направиш разлика между налично облекло, оборудване и въоръжение и отделяне пари за такова, когато ножът вече е опрял в кокала?!? "Ако започне някакъв военен конфликт на наша територия" и се наложи мобилизация, наличието на пари няма да помогне. Защото обличането и оборудването на армия не е като да отидеш с пачката в мол-а. Нямаш ли налични запаси работата е лоша, защото, докато поръчат, произведат и доставят нужното, военният конфликт най-вероятно ще е приключил ...

Едно време имаше мобилизационни складове, където имаше готово складирано облекло и т.н.. Като се обяви мобилизация, хората от съответния район се събират на определените пунктове, товарят се и се карат на местата за оборудване, където просто им се раздава каквото е необходимо. Предполагам, че сега тези места вече отдавна са "утилизирани", окрадени и разрушени.

Именно.
      Проблемът ще е в първите няколко седмици/ месеци докато заработи машината. Въпреки Евро и НАТО скептицизма аз лично съм уверемн че ако стане нещо ленд лиза ще почне на около третият ден и Глоубмастерите и Херкулеси натъпкани с екипировка ще почнат да кацат още в първите 168 часа. Но и знам, че там резервистите ще са последни в редичката. Просто знам , че ако примерно утре държавата да поръча 100 000 униформи най- вероятно ще минат поне 1 месец докато се получат първите 10 000 от тях (трябва плат, трябва производство и т.н.). По същият начин стоят и нещата със средствата за индивидуална защита.
      Относно пачката и МОЛ а- много хора разсъждават - ако ми потрябва ще си намеря/купя. Да ама не - щото като ти потрябва вероятно няма да трябва само на теб и ще има хора които ще са готови да заплатят и повече пари за да го получат. 2014 украинската диаспора из ЕС така бясно изкупуваше всяка една каска или жилетка появила се на пазара, че цените бяха станали около 3 пъти над тези 2013. В самата украйна всички такива неща се продаваха на баснословни цени. А относно това каква беше боеспособността и колко бяха пълни складовете там- айде тия не на мене. Преминалите през срочна служба за последните 20 години имаха експертно ниво по метене на плац, боядисване на бордюр, марширувана на квардрати и строене на началнически вили. И на мазане на стара техника с нафта " да блести". Складовете и сега са пълни със съветска железария НО: 1. Тая железария е за капитален ремонт и за половината от нея нямаше никакви части. 2. Излязла дори от капитален ремонт - старото желязо си е старо. Дори по време на ремонта нещо да е изглеждало ОК - след 100 км. хвърчат опорни ролки , падат колела с все осите и т.н. Логистиката на малките подразделения (пръснати роти и ротни групи) най често се осигурява от някой друг волонтерски джип и микробусце набързо боядисани в зелено. Щото за да пратиш "Богдана" или "Краз" а до селото да вземе пет стека вода трябва да изпишеш по древен източно европейски армейски обичай толкова бумаги, че ще стане вдругиден. Това да не ви е хамериканската армия където вертолетите за таксита за щяло и не щяло ги ползват.
      Последно редактирано от Mad Dog; 26-08-16, 10:05.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
        Ееееее страхуват се 'ората,да не оплетат калцуни та като Хитлер пред Сталинград и да се излагаме зимата с летните ританки вместо да сме с HUGO BOSS.

Бе мани ти,устава ще го ползват като наказателен,че за друго не става.

Е един нарушител прецакващ държавната собственост,Украйна.

[ATTACH=CONFIG]879165[/ATTACH]
        В Украйна правилото е че ако накрая здадеш нещо на което да стои номера който ти е зачислен (а и не е задължително да отговаря номера - бройката стига) сдал си. Пак повтабям - при някакви бойни действия правилата са доста различни спрямо службата в мирно време. Оръжие се губи, намира, заменя, получава на заем за определени мисии. Всеки който може си е ъпгрейдвал автомата а плика с шатните части с надписан на негономер и име стои при старшината в един сандък.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
          ... А относно това каква беше боеспособността и колко бяха пълни складовете там- айде тия не на мене. Преминалите през срочна служба за последните 20 години имаха експертно ниво по метене на плац, боядисване на бордюр, марширувана на квардрати и строене на началнически вили. И на мазане на стара техника с нафта " да блести". Складовете и сега са пълни със съветска железария НО: ...
          Де сОпри се малко! Къде рипна от униформено облекло/оборудване на боеготовност и бойна техника?!? Складовете си ги имаше и бяха заредени. Сега, че не било супер-пупер-тактикъл - не беше, ама нямаше да се налага мобилизираните първо да тичат до ловно-рибарския магазин ...

А експертното ниво си беше според зависи. В първоешелонните поделения освен метене на плац си можеха и това-онова. Един от най-добрите ми приятели си изкара службата в дивата кашимерия в Марица/Симеоновград и си мисля, че и сега, вече на предпенсионна възраст, с малко опреснителни тренировки ще може да ти вкара с СПГ-то ракетка там дето слънце не огрява ...
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Аз говоря за тезата за "наборната украинска армия" и "пълните складове", която някой беше развил по-нагоре. В интерес на истината у нас инпо техниката положението е по- добро. И там имаше пълни складове - ако ти трябва гимнастьорка и шинел образец ВСВ - кажи - има ги море. И до там. Те за това преди две години го бяха ударили на просия- ако не беше Канада и САЩ просто третат вълна на мобилизацията щеше да получи канче, манерка и до там.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
              В Украйна правилото е че ако накрая здадеш нещо на което да стои номера който ти е зачислен (а и не е задължително да отговаря номера - бройката стига) сдал си. Пак повтабям - при някакви бойни действия правилата са доста различни спрямо службата в мирно време. Оръжие се губи, намира, заменя, получава на заем за определени мисии. Всеки който може си е ъпгрейдвал автомата а плика с шатните части с надписан на негономер и име стои при старшината в един сандък.
              То стигне ли се до сдаване то бием капата в земята,а че от украинския автомат останал само приклада едва ли ще ме застрелят баси та тук и на мен ще ми е все тая и не чакам на старшинката - ня,а бе няма,и в склада няма,да ти го нарисувам ли.......това съм го чувал

Пусни една тема как се кичи Калашник.
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Добре де, а тези конфликти как започват? Ей така без никакво предизвестие?
                Тъй като паралел в темата се прави с Украина, там протестите започнаха в края на ноември 2013, а чак в края на февруари 2014 се появиха първите "зелени човечета" в Крим. Това са 3 месеца... Това време е напълно достатъчно на държавата да вземе някакви първоначални мерки стига да има единодушие по въпроса... Ако няма, тогава по-скоро трябва да се готвим за гражданска война, а не за отбранителна. Не мисля, че в момента има каквито и да е шансове за някакъв блицкриг срещу страна член на НАТО. Изобщо как си представяте конфликт в който ще трябва СПЕШНО да се проведе мобилизация от днес за вчера?

Коментар

Първоначално публикуван от Dobs Преглед на мнение
                  Тъй като паралел в темата се прави с Украина, там протестите започнаха в края на ноември 2013, а чак в края на февруари 2014 се появиха първите "зелени човечета" в Крим. Това са 3 месеца... Това време е напълно достатъчно на държавата да вземе някакви първоначални мерки стига да има единодушие по въпроса... Ако няма, тогава по-скоро трябва да се готвим за гражданска война, а не за отбранителна. Не мисля, че в момента има каквито и да е шансове за някакъв блицкриг срещу страна член на НАТО. Изобщо как си представяте конфликт в който ще трябва СПЕШНО да се проведе мобилизация от днес за вчера?
                  Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Държавата като по време на протестите вземаше мерки за потушаването на протестите. И като част от тези мерки именно създаде разни организации с антипротестърска насоченост, които след това дружно се вляха в "народните републики".За "блицкриг" никой не говори, а и не мисля че има шанс потенциалният агресор да е член на НАТО към момента на нападението. Още веднъж и делебо подчертано КЪМ МОМЕНТА на нападението. А и не мисля, че ще има именно такова. Хибридите са на мода не само в авто индустрията.

Коментар

Това вече отива съвсем далеч от темата, за което се извинявам и спирам с глупавите си въпроси. Може би ще е интересно и полезно да се поразсъждава (в дрга тема) малко от стратегическа гледна точка какъв конфликт би бил най-вероятен в България и за какво да се готвим. С кой ще воюваме? С част от населението на България (гражданска война); с армията на нахлуваща великая сила; със съсед, който горе-долу е на нашето дередже или по-зле; с друг съсед, който е доста по-силен от нас; с религиозно мотивирани групировки намиращи се в България и т.н.
                    Очевидно от по-горните ми мнения не съм никакъв специалист в темата и би ми се искало да се ограмотя малко.

ПП: Включих се в тази тема само да подчертая, че мненията са прекалено нихилистични. По мое мнение ,черта от народопсихологията (манталитета), а не реален поглед над ситуацията.... Нооо може и да греша.

Коментар

Страни които са готови за война общо взето НЕ влизат във война. Това е важен начин за поддържане на мира.

Тук говорим за другия казус.

Коментар

Тъй като паралел в темата се прави с Украина, там протестите започнаха в края на ноември 2013, а чак в края на февруари 2014 се появиха първите "зелени човечета" в Крим. Това са 3 месеца...
                        Общо взето, примерът не е много удачен. Поне в тази част на света граждански протести обикновено не са повод да започне да се мисли за мобилизация на армията. А относно появата на "зелени човечета", май мнозинството от констатациите бяха, че и Украина, и Западът бяха хванати неподготвени от развилите се събития ...
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                          Общо взето, примерът не е много удачен. Поне в тази част на света граждански протести обикновено не са повод да започне да се мисли за мобилизация на армията. А относно появата на "зелени човечета", май мнозинството от констатациите бяха, че и Украина, и Западът бяха хванати неподготвени от развилите се събития ...
                          Ако съдим по ВСВ това с неподготвенността на Запада за изтрещяването на определен лидер си е стара традиция. Т.е. общо взето като в кръчмата като някой докато се базикате вземе та отвърти някому шамар. Ей така - щото може. Първоначално винаги настъпва една неловка тишина и всички мигат на парцали. Ако съдим пак по ВСВ - политиката на умиротворяване чрез мрън далеч не е от вчера. И доказано не е най ефективната. Апропо относително по скоро Запада с крайно изумление проследи как Иран от светска и приятелска държава отиде резко в другата крайност. Което нали заради собствените си интереси и идеи лекинко проспаха /просраха. Далновидността на повечето политици за съжаление не обхваща периоди по- големи от един мандат и идващите избори.

Коментар

Калине,забравяш една малка подробност-"зелените човечета" не се появиха от нищото,те си бяха там от години.В Севастопол на една плюнка ат Щаба на ВМСУ се намираше Щаба на Черноморският Флот на РФ.30-а Бригада надводни кораби се намираше на два пирса растояние от корабите на ВМСУ.В самият Севастопол руските части си бяха открай време числено повече от украинските-полк за охрана на Щаба,свързочен полк,полк ПВО,няколко групи ПДСС и като за капак 810 полк морска пехота.Същата бъркотия беше и на летищата-Кача,Балбек-руски и украински самолети заедно на едно летище.Целият Крим беше пълен с руски поделения които формално се водеха към Черноморският Флот на РФ който според договора от 1993 г с Украйна имаше право да остане в Севастопол/Крим за определена сума.
                            Така,че украинците отдавна бяха пуснали руската лисица в курника,просто беше въпрос на време.

Коментар

Останах с впечатление, че голяма част от тези "зелените" дойдоха извън Крим.Понеже от тези дето си изброил нещо като готови за кашимерски бой виждам само в полка морска пехота и евентуално в групите за ПДСС.

Коментар

Цепете темата,че не е това което ме интересува мен поне,причини Защо няма никой да ни напада всеки има както и всеки може да намери Защо да ни напада.

Германците се стягат,Поляците,Литва,Латвия,Естония,Чехите се готвят и те,в Турция не е розово,Сзрбите и Украинците го ядоха,Албанците си спретнаха кютече преди 20на годинки...........а на на твърдо ще ни бият телеграма преди да ни зачеше някой или пък още по-твърдо няма да се случи никога.

Цепете темата,тая тема е каква резервна гума и крик ми трябва,а не Ще спукам ли гума есенно време.
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X