Обява

Свий
Няма добавени обяви.

3 милиарда за шоу или как най-ефективно да защитим родината

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: 3 милиарда за шоу или как най-ефективно да защитим родината

по-зле от полицията трудно ще станат

Коментар

В последно време забелязвам една много интересна тенденция. Хора които преди имаха нулев интерес по теми като тактика , стрелба, първа помощ и прочие почнаха да се интересуват и да търсят възможност да се научат и съответно съмишленици. По добре е този интерес да бъде канализиран от държавата. Ефекта при всяко едно положение ще бъде значително по- добър от колкото ако подобни знания и умения се предлагат (за момента) само от разни миришещи на водка и партенки ксенофоби. Има съответната про натовска организация на офицерите от резерва (Атлантик), коато може да препоръча кадри за щабове и старши офицери, а и като си под клетва и носиш наказателна отговорност, това до известна степен действа отрезвяващо.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

А тези препоръчани. по какъв критерий ще са?Понеже само се реве колко хора с опит е изгубила армията в лицето на офицери и висши такива.Обаче мен лично ми е интересно този опит от какво е натрупан.

Коментар

Отчитайки,че според някой иследвания на теритарията на България в близките 20-30 г се очаква въоръжен конфликт,идеята за нац. гвардия никак не е зле.Но това е далеч от болните мозъци дето ни управляват,а когато до тях стегнат думите народ и оръжие веднага изниква един отговор-преврат и се привиждат едни растреляни Чеушеско.Така,че надали тази идея ще се осъществи в близко време,и дано един ден вече да не е твърде късно.

Коментар

Първоначално публикуван от Stoian Ivanov Преглед на мнение
            А тези препоръчани. по какъв критерий ще са?Понеже само се реве колко хора с опит е изгубила армията в лицето на офицери и висши такива.Обаче мен лично ми е интересно този опит от какво е натрупан.
            Не е въпрос да се направи релевантна атестация / преатестация. Лично за мен "западните" академии, школи и прочие са добър критерий, но не само. Въпрос на желание е да се намерят методите за оценка и преценка на кадрите. Плюс възможности за тяхната преподготовка. Плюс възможността за " мустанги" - т.е. производство на собствени сержанти и младши командири. Все пак говорим за "милиция" (но не народната такава). Подобни структури в момента вече има и в Полша и в Прибалтийските държави.

Коментар

Първоначално публикуван от komuso Преглед на мнение
              Отчитайки,че според някой иследвания на теритарията на България в близките 20-30 г се очаква въоръжен конфликт,идеята за нац. гвардия никак не е зле.Но това е далеч от болните мозъци дето ни управляват,а когато до тях стегнат думите народ и оръжие веднага изниква един отговор-преврат и се привиждат едни растреляни Чеушеско.Така,че надали тази идея ще се осъществи в близко време,и дано един ден вече да не е твърде късно.
              За тях е въпрос на здрав разум, че е по- добре това да стане контролирано от държавата , а не стихийно на базата на подсъзнателните страхове на хората от едно или друго. Чувството за сигурност на мнозина е вече силно разклатено. А ако шита хитне фена няма как да опазят оръжието от народа (освен ако не го претопят до последният ръждив патрон) и съответно и себе си. Подобни формирования ще са изключително полезни както като канализиране на излишната енергия, така и за подобряване на чувството за сигурност у населението. Ти примерно ако знаеш, че за 40 минути се събирате комшийският взвод, за два часа кварталната рота а за 4 часа градският батальон , дали няма да спиш една идея по- добре?

Коментар

Калине според теб колко процента от л.с. на гвардията/опълчението/милицията трябва да е постоянно на служба, и какъв е този процент там където има такива структори?
                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                  Калине според теб колко процента от л.с. на гвардията/опълчението/милицията трябва да е постоянно на служба, и какъв е този процент там където има такива структори?
                  Минимален- примерно батальонният щаб (и то не задължително целият) плюс инструкторските звена на ниво от сто хиляден град нагоре (и там далеч не всички). Може да има степени на готовност -от зелено - 0% активни - води се само тренировъчна дейност през 10-25-50-75- 90 % -до червено 100% от личният състав активен. Максимална ефективност за сметка на свободното време и желанието на гражданите, а не поредната структура която да седне на бюджетната софра.

Коментар

Един вид като кадрирана дивизия(дивизия условно)?

Коментар

Първоначално публикуван от Stoian Ivanov Преглед на мнение
                      Един вид като кадрирана дивизия(дивизия условно)?
                      Не точно. Кадрираните подразделения не отчитаха териториалният принцип. Хората в тях практически не се познаваха освен от няколко запаса. Говорим за "неделни войници" които редовно тренират и общуват. Плюс факта че за мен основата трябва да е батальонна структура.

Коментар

Принципно не е страшно, че тн войници не се познават лично, нали е на териториален принцип и шапката се познава. Държавата трябва обаче да направи закон и разпише правилата с единствен командващ армията. Всичко останало ще е смърдоляк. И без това вече има съмнения в полезността от новите права и дублиращи функции на какви ли не структури. При разписване на структурата "експертизата" (отврат!) на разните медийни нафталини и бивши профита единствено и само да се анатемосва. Не знам и с новия закон за борба с тероризма да не се явят спорни пресечни точки.
                        А тези простотии се правят от името на всички ни.
                        Даника
                        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                          Принципно не е страшно, че тн войници не се познават лично, нали е на териториален принцип и шапката се познава. Държавата трябва обаче да направи закон и разпише правилата с единствен командващ армията. Всичко останало ще е смърдоляк. И без това вече има съмнения в полезността от новите права и дублиращи функции на какви ли не структури. При разписване на структурата "експертизата" (отврат!) на разните медийни нафталини и бивши профита единствено и само да се анатемосва. Не знам и с новия закон за борба с тероризма да не се явят спорни пресечни точки.
                          Армията си има един върховен Главнокомандващ - това по Конституция. Дублиращите функции са от системата "преоблекал се Илия".
                          Последно редактирано от Mad Dog; 26-07-16, 15:38.

Коментар

Калине,тук ми изплуваха още някой въпроса,нали нямаш против?Та,първо-при евентуални бойни действия на територията на Република България,тези части за териториална отбрана твърдо закрепени ли са за своята територия или са мобилни(могат да се прехвърлят от от своя вилает в друг?Кой осъществява тази евентуална мобилност?Има налична техника зачислена на взвод,рота,батальон или транспорта се осигурява от Армия/Полиция?При бойни действия тези роти/батальони към кого биват прикрепени-армейските бригади или действат самостоятелно,ако действат самостоятелно кой извършва тяхната огнева подръжка?В мирно време на кого са подчинени?В Щатите националната гвардия е подчинена на губернатора на щата,това означава ли,че при нас тези подразделения ще бъдат подчинени на кметовете-селски,районни,градски,общински?Как ще се осъществява взаимодействието между Армията и Териториалната Отбрана?

Коментар

Първоначално публикуван от komuso Преглед на мнение
                              Калине,тук ми изплуваха още някой въпроса,нали нямаш против?Та,първо-при евентуални бойни действия на територията на Република България,тези части за териториална отбрана твърдо закрепени ли са за своята територия или са мобилни(могат да се прехвърлят от от своя вилает в друг?Кой осъществява тази евентуална мобилност?Има налична техника зачислена на взвод,рота,батальон или транспорта се осигурява от Армия/Полиция?При бойни действия тези роти/батальони към кого биват прикрепени-армейските бригади или действат самостоятелно,ако действат самостоятелно кой извършва тяхната огнева подръжка?В мирно време на кого са подчинени?В Щатите националната гвардия е подчинена на губернатора на щата,това означава ли,че при нас тези подразделения ще бъдат подчинени на кметовете-селски,районни,градски,общински?Как ще се осъществява взаимодействието между Армията и Териториалната Отбрана?
                              При евентуални бойни действия от симетричен тип частите могат да се прехвърлят от един вилает в друг ако са в състав на батальонна тактическа група. В противен случай работят на место. Както съм написал и по- горе - моторизирана лека пехота- демек са мобилни. За техниката - пак по- нагоре съм написал - техниката се дава от това дето още е по складовете, преди да е изгнило окончателно. Придават се към командванията (секторни) ако има такива, воюват в своя си състав като могат да са "атачмънт" към бригада от армията / резерва. Огневата поддръжка - за това съм писал не рота или батальон а батарьонна или ротна тактическа група - т.е. всяко подразделение има усиление (по типа на отделения-взводове-роти тежко оръжие в някой армии). В мирно време са подчинени на върховният главнокомандващ, работят при бедствия и аварии в интерес на кметовете и общините - т.е. кмета може да ги свика при ситуация, но не и с цел водене на бойни действия. Взаимодействието ще се осъществява точно както в САЩ "цивилен в мир - войник при война"- демек като шита хитне фена си отиват (барабар с върховният главнокомандващ) във въоръжените сили. Разликата с останалата част на резерва (а туй е всичко с пишка и някой без такава от 18 до 60 години) е по- високото им ниво на готовност.

Коментар

Виждам , че се е заформила една крайно интересна тема , която е силно неглижирана в България.По въпросите за Силите за териториална отбрана(или Нац.гвардия или както там искате ги наречете) стана дума още в темата за/против наборната армия , но някакси не се обърна достатъчно внимание може би заради това , че беше в контекста "наборници".Втори път се заговори(ако ме не лъже памет) покрай пожара в "Бистришко бранище" , когато мисля над двеста човека(с огромното желание да помогнат) няколко дни стояха в Бистрица и никой не смееше да ги пусне нагоре , защото нямаха абсолютно никаква идея какво да правят и пожарникарите с основание ги беше страх да не стане някоя беля. Всъщност за мен една от най-разумните(особено за нашите реалности-сиреч безпаричие) схеми е може би точно профи армия + национална гвардия.Лудото куче доста добре описва военната компонента(доколкото аз самия съм компетентен и мога да преценя) , но задължително трябва да се спомене и "цивилната".Ей го пресен пример:

http://offnews.bg/news/Intcidenti_6/...en_633297.html

Да не забравяме и периодическите наводнения(и не само) при които подготвен екип на място(от месните) би бил изключително полезен или най-малкото би вдъхнал увереност и спокойствие докато дойде "кавалерията".
                                Изобщо едно такова формирование като допълващ елемент на армията,жандармерията и гражданска защита(в зависимост от ситуацията) може да помогне изключително много дори с най-елементарни (на пръв поглед) познания и умения.

Ще следя темата с интерес!
                                Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                                Джон Кенеди

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X