Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фолклендска криза - всеки победител, ама с някои допускания

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Фолклендска криза - всеки победител, ама с някои допускания

Първоначално публикуван от allfriends Преглед на мнение
    Нямат ГПС или поне някво жироскопно насочване, пускат бомбите по карти азимути и др. техники от 2Св Война. И дума не може да става така да се пускат ядрени бойни глави. Един от пилотите в интервю каза че дори карта нямали за района та обърнали на 180' няква карта от Северния Атлантик и ръчно нанесли квото им трябвало... та толкова за стратегическата авиация.
    Имали са инерционна навигационна система (двужироскопна) и навигационна с-ма LORAN C (която не би трябвало да работи в този район). В 35 минута от филма, при снижаването за атака, казват, че щурмана не може да определи точната позиция на самолета защото "всичките навигационни системи са показвали различни позиции" !? Почти сигурен съм, че са имали на борда и параболична навигационна с-ма OMEGA и спътникова TRANSIT. В тези години беше практика да се обединяват две нав. с-ми в един уред (приемоиндикатор)- просто сателитните системи нямаха още постоянна обсервация.
    Това с картите е необяснимо, но са проявили находчивост (или лъжат като военни)
    Попадението не е случайно. Вярно е, че 0.5 сек са ги делели да не улучат пистата, но са я тряснали, после и радарите.
    Каквито и пристрастия да имаме, трябва да им признаем, че са имали смелостта да планират и уменията и дързостта да доведат до успешен край една много трудна задача. Cheers mates, job well done!
    И за финал, една музикална композиция:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZLllFMF-OkQ
    Всъщност, целият албум е по темата:
    http://www.youtube.com/watch?v=guXLD6VoR-A
    There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
    No wahalla.

Коментар

Не съм запознат със системата на аржентинските военни летища но съм наясно какво представляваше българско военно летище до 1990 година . Това че са ти ударили един радар нищо не значеше веднага запускаха резервните които бяха или на камиони или свалени от камиони заедно с фургона и разположени някъде наблизо . Почти всяко летище имаше ИЖРБ инженерно ремонтен батальон на който работата му беше много бързо в случай на необходимост да закърпи разбитите писти . Освен това всяко действащо летище имаше поне по две запасни в случай че прървото е унищожено за няколко часа е разпъната мобилната техника и самолетите пак са във въздуха . А във случай на военни действия това е направено още преди те да започнат . Запасните летища са разпънати и си чакат самолетите . Хариера си е чисто щурмови самолет и това го определя не способността му за вертикално излитане/кацане а факта че е до звуков . Ако аржентинското командване имаше поне малко акъл още на втория ден трябваше да одухат от небето тия куци патици и след това да довършат тия във водата .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        ...Това че са ти ударили един радар нищо не значеше...
        Е да де, ама не сме и разпъвали радари на 700км от най-близката суша с основна защита надеждата че другия няма да бие 7000 километра да провери дали можем да ги възстановим бързо...
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
          Е да де, ама не сме и разпъвали радари на 700км от най-близката суша с основна защита надеждата че другия няма да бие 7000 километра да провери дали можем да ги възстановим бързо...
          Не се е налагало не сме ги разпъвали . А и имахме радари които "виждаха" доста на далече включително и "невидимия" . Имахме и самолети за височинно разузнаване МиГ 25 които от 20 - 25 километра височина дават много добра картинка на ситуацията в реално време . http://pan.bg/view_article-53-13366-...-be-malka.html Имах щастието да видя на живо как излита и каца този изключително красив самолет .

Коментар

Това май го разисквахме в една друга тема. Че сме върха е ясно. Само да попитам- с какво щяхме разпънем радар на 700 мили, ако се беше наложило?
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              Не съм запознат със системата на аржентинските военни летища но съм наясно какво представляваше българско военно летище до 1990 година . Това че са ти ударили един радар нищо не значеше веднага запускаха резервните които бяха или на камиони или свалени от камиони заедно с фургона и разположени някъде наблизо . Почти всяко летище имаше ИЖРБ инженерно ремонтен батальон на който работата му беше много бързо в случай на необходимост да закърпи разбитите писти . Освен това всяко действащо летище имаше поне по две запасни в случай че прървото е унищожено за няколко часа е разпъната мобилната техника и самолетите пак са във въздуха . А във случай на военни действия това е направено още преди те да започнат . Запасните летища са разпънати и си чакат самолетите . Хариера си е чисто щурмови самолет и това го определя не способността му за вертикално излитане/кацане а факта че е до звуков . Ако аржентинското командване имаше поне малко акъл още на втория ден трябваше да одухат от небето тия куци патици и след това да довършат тия във водата .
              Какви запасни летища, какви 5 лева?!? На островите изобщо не имало летища, годни за използване от съвременни изтребители. Поради което аржентинците са долитали от няколкостотин километра и просто не са имали достатъчно гориво за по-продължителни действия над целта.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                Това май го разисквахме в една друга тема. Че сме върха е ясно. Само да попитам- с какво щяхме разпънем радар на 700 мили, ако се беше наложило?
                700 мили на къде ? Всеки си адаптира техниката съобразно природо - климатичните условия и терена . Нашата си беше адаптирана към нашите условия .

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Какви запасни летища, какви 5 лева?!? На островите изобщо не имало летища, годни за използване от съвременни изтребители. Поради което аржентинците са долитали от няколкостотин километра и просто не са имали достатъчно гориво за по-продължителни действия над целта.
                  Като нямаш го построяваш . Нямаш ли ресурса бързо да го изградиш по добре да не бяха я почвали тая война .

Коментар

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    ...по добре да не бяха я почвали тая война .
                    Ми нали това обясняваме от началото - че аржентинците са блъфирали но кръчмаря е дошъл със сметката...
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Като нямаш го построяваш . Нямаш ли ресурса бързо да го изградиш по добре да не бяха я почвали тая война .
                      Имали са такива намерения. А за второто съм абсолютно съгласен. Само че, както вече повече от веднъж се коментира, те по-скоро не са очаквали, че ще се стигне до война ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Ми нали това обясняваме от началото - че аржентинците са блъфирали но кръчмаря е дошъл със сметката...
                        Така е само че ако малко по добре си бяха написали домашното щяха да му заврат сметката там дето слънце не го огрява . Те и така почти успяха ама в тая работа няма почти .
                        Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Имали са такива намерения. А за второто съм абсолютно съгласен. Само че, както вече повече от веднъж се коментира, те по-скоро не са очаквали, че ще се стигне до война ...
                        На времето с очите си съм виждал как за 7 (седем) дни можеш да положиш асфалтова писта способна да поеме реактивни изстребители и транспортни самолети тогава беше участък от магистралата но доста по широк . В днешно време е напълно възможно за няколко дни да асвалтираш/бетонираш един километър за отрицателно време ако си на зор .
                        Последно редактирано от sek.1; 02-03-13, 09:00.

Коментар

... В днешно време е напълно възможно за няколко дни да асвалтираш/бетонираш един километър за отрицателно време ако си на зор .
                          Може, но трябва да имаш съответната техника и материали. Аржентинците явно не са се организирали (или не са могли) да ги доставят незабавно, а след това англичаните са обявили морска блокада и доставката не само на строителна техника и материали, но и снабдяването на войските на островите по море е станало невъзможно ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

И аз мисля така.Според мен истината е , че аржентинците изобщо не са се готвели за война.При малко по-добра организация и подготовка на аржентинската авиация,армия и флот , англичаните не биха имали какъвто и да било шанс.Направо им се чудя с кой акъл са тръгнали.Но...явно наистина съдбата обича смелите.
                            Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                            Джон Кенеди

Коментар

Ами с кой акъл да са тръгнали? Военната хунта е планирала да прати войската към Фолклендските острови през Септември, но вътрешните проблеми в Аржентина са ги притиснали. Генерал Леополдо Фортунато Галтиери Кастели е решил да се направи на мъж и да капитализира сантимента на аржентинците към островите, както и да отклони вниманието им от вътрешно-политическите проблеми и исканията за свободни избори. Не са изчакали да им доставят всички вече заплатени ПКР Екзосет и пристигането на френските специалисти, нито англичаните да си бракуват самолетоносачите и част от другите кораби и самолети. Сезона също е възможно най-неподходящия, а и са били на ръба на война с Чили. За късмет и правителството на леля Маги е със спадащ рейтинг и без шанс да спечели идващите избори, но са навити да покажат мускули. От горе на всичко, точно в този момент, ВМФ на англичаните се връща от голямо учение и носи на борда на няколко кораба ядрено оръжие. Нямало е време да го разтоварват и отплават в спешен порядък с него към Фолкенските острови. Това е било толкова голяма "тайна" че даже и папуасите в Нова Гвинея са били наясно с положението.
                              Англичаните не крият, че са били съвсем наблизо да загубят войната (или дори въобще да не я започват), но аржентинците са направили прекалено много големи грешки за да спечелят.
                              There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                              No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                                Ами с кой акъл да са тръгнали?......
                                Може би с този:
                                Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X