Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ото Скорцени - престъпник или герой?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ото Скорцени - престъпник или герой?!

Владо Шофьора герой ли е?
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ок! Ще поставя въпроса по друг начин! Кое е по-хуманно..?!! Да убиеш някого (разстреляш, например) или да му отрежеш показалеца с който е натискал спусъка докато е стрелял по теб, да го превържеш и да го пуснеш да си ходи..?!!

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
        Ок! Ще поставя въпроса по друг начин! Кое е по-хуманно..?!! Да убиеш някого (разстреляш, например) или да му отрежеш показалеца с който е натискал спусъка докато е стрелял по теб, да го превържеш и да го пуснеш да си ходи..?!!
        И двете са антихуманни по същност. Второто дори носи белези на садизъм.

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
          ... Гаврата с противника, изтезанията, униженията, поругаването и пр. са именно такива - според мен. ...
          Я да видим дали е толкова еднозначно.

По време на противостоянието ВД - НАТО в Турция и Гърция имаше складове с тактическо ядрено оръжие, които несъмнено бяха предназначени да се използват срещу нас в случай на не дай Боже.
          Та, представи си следната ситуацийка:

Избухнал е военен конфликт. Получаваме разузнавателни данни, че противникът се готви да нанесе ядрен удар по наша територия. Изпратен съм със задача да открия местоположението на ядрените средства, за да можем да нанесем изпреварващ удар по тях и да предотвратим ядрен удар по наша територия. Пленили сме противников офицер, който разполага с необходимата ни информация, но човекът е патриот и не желае да я сподели с нас доброволно.

Въпросче към тебе: Като имаш предвид, че градът, в който живееш, попада в обсега на ядрените средства и е сред първостепенните цели за нанасяне на ядрен удар, какво ще ме посъветваш - да използвам изтезания за да измъкна така нужната информация от пленника, с което обаче ще престъпя Женевската конвенция и общоприетите морални норми или да запазя съвестта си чиста, но да не изпълня задачата и по този начин да позволя на противника да нанесе ядрен(и) удар(и)?

Готова ли си да заложиш своя живот, живота на семейство, близки и приятели за моята чиста съвест и моралните принципи?

Чакам отговор! Онези вече монтират бойните глави на ракетите и часовникът цъка ...
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Герой е и такъв ще бъде вечно в душите ни
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
              Герой е и такъв ще бъде вечно в душите ни
              Да, ма като гледам другите не са чували за него
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Я да видим дали е толкова еднозначно.

По време на противостоянието ВД - НАТО в Турция и Гърция имаше складове с тактическо ядрено оръжие, които несъмнено бяха предназначени да се използват срещу нас в случай на не дай Боже.
                Та, представи си следната ситуацийка:

Избухнал е военен конфликт. Получаваме разузнавателни данни, че противникът се готви да нанесе ядрен удар по наша територия. Изпратен съм със задача да открия местоположението на ядрените средства, за да можем да нанесем изпреварващ удар по тях и да предотвратим ядрен удар по наша територия. Пленили сме противников офицер, който разполага с необходимата ни информация, но човекът е патриот и не желае да я сподели с нас доброволно.

Въпросче към тебе: Като имаш предвид, че градът, в който живееш, попада в обсега на ядрените средства и е сред първостепенните цели за нанасяне на ядрен удар, какво ще ме посъветваш - да използвам изтезания за да измъкна така нужната информация от пленника, с което обаче ще престъпя Женевската конвенция и общоприетите морални норми или да запазя съвестта си чиста, но да не изпълня задачата и по този начин да позволя на противника да нанесе ядрен(и) удар(и)?

Готова ли си да заложиш своя живот, живота на семейство, близки и приятели за моята чиста съвест и моралните принципи?

Чакам отговор! Онези вече монтират бойните глави на ракетите и часовникът цъка ...
                Първо, по въпроси "ами ако...", звучащи като филмови сюжети, независимо колко близко могат да бъдат до реалността, разсъжденията като цяло не водят до никъде, най-малко до консенсус. Второ, като ще е хипотетична ситуация- може да си хванал грешния човек . Трето, ако го убиеш и после се гавриш с тялото му, което аз бях споменала, малко трудно ще измъкнеш каквато и да било информация. Четвърто, вярвам, че разузнаването достатъчно е напреднало, та да не се нуждае от гавра като метод на разпит. Иначе аз лично може да съм голям противник на насилието, но не виждам някъде да съм го споменала като очевидно престъпление. Вярно, че думата изтезания е доста обща, ама все пак има разлика. Явно е трябвало пак да повторя, че обща черта на недвусмислените престъпления е тяхната самоцелност. Ако го изтезаваш само щото ти е кеф и ти е паднал в ръцете, това си е откровено престъпление с/у всичко човешко. Ако се надяваш да спасиш с действията си милиони, подозирам, че разполагаш предварително с много повече информация от мен в момента, та да съдя просто така - тогава отива в онази графа за военните действия, но както се разбрахме, то цялата ситуация е неморална. Тогава после ще те съдят в зависимост от резултата. А дали автентичното морално се преценява според подбудите или следствията, е вече мнооого широка философска тема.

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                  ... Явно е трябвало пак да повторя, че обща черта на недвусмислените престъпления е тяхната самоцелност. Ако го изтезаваш само щото ти е кеф и ти е паднал в ръцете, това си е откровено престъпление с/у всичко човешко. ...
                  Е сега я вапцахме! Излиза, че по твоите стандарти "недвусмислени престъпници" могат да бъдат само душевно болни хора. Защото за мен само такъв ще вземе да изтезава когото и да било, само защото му е кеф.

Ами ако някой е организирал производство на сапун от нетрадиционна суровина, ама не за да се кефи, а защото е решил, че това е начин да се спаси расата, нацията ... ? Не е самоцелно, не го прави за кеф, тогава?!?
                  Последно редактирано от Чавдар (V93); 06-11-11, 21:10.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                    Владо Шофьора герой ли е?
                    За ме е Е..........
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Дано не съм много образен в изказването си...
                      Ако някой дойде в страната ми/семейството ми като агресор, лично ще се постарая да разчекна децата му пред погледа ма майка им, после ще и извадя очичките и ще я оставя жива с телефон в ръцете да вие на агресора на ушенце докато му разказва цветно защо е трябвало да си стои на задника. "Да бе мирно седяло, не би чудо видяло"! Аз конвенции не съм подписвал и хич не ме интересува "честния" бой. Победителите не ги съдят!

Преди да тръгна като агресор някъде, много добре ще премисля дали си заслужава риска да гледам снимки на децата си в ... състояние. Око за две, зъб за чене! Който иска нека бъде честен. Аз така не играя. Да си мислил преди да атакуваш!
                      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Е сега я вапцахме! Излиза, че по твоите стандарти "недвусмислени престъпници" могат да бъдат само душевно болни хора. Защото за мен само такъв ще вземе да изтезава когото и да било, само защото му е кеф.

Ами ако някой е организирал производство на сапун от нетрадиционна суровина, ама не за да се кефи, а защото е решил, че това е начин да се спаси расата, нацията ... ? Не е самоцелно, не го прави за кеф, тогава?!?
                        Много на диалог го ударихме, ама карай... някой ще я разчисти темата, надявам се
                        Та нека правим разлика между логическите съждения. Никъде не съм казала, че САМО това са недвусмислените престъпления. Казах, че самоцелните изтезания и гаври са със сигурност недвусмислени престъпления. Опазил Бог да се опитвам да намеря точно тук и точно сега дефиниция за всички престъпления като такива. Въпросът тръгна от това, престъпник ли е войникът, който одира жив врага си, и аз отговарям: да, това е престъпление, защото дрането жив е самоцелно изтезание и гавра, от което не може да произтече никаква полза ако ще и за най-благородната кауза. Съществуването на благородни каузи, водещи до война, повтарям, не се наемам да обсъждам, не и сега.
                        Второ, точно в примера, който дадох и който така възмути някои, става дума именно за това: за самоцелно - безцелно - поругаване на вече мъртвото тяло. Така че явно такива хора има.
                        Правенето на сапун от нетрадиционни суровини и други подобни отдавна са обявени за престъпления с/у човечеството. Хората правят какви ли не дивотии, убедени в правотата си. Има случай на семейство, изгорило детето си, защото били убедени, че в него се е вселил дяволът. Темата, ако искаме да бъде сериозна и да разглежда нещата принципно, е безкрайно обширна и изисква писания, дето надали някой ще има желание да чете тук. Силно се съмнявам, че и тези ми писания някой има желание да чете всъщност.

Коментар

Правенето на сапун от човешка мазнина е мит, както и много други неща свързани с ВСВ и нещата които са се случвали тогава! Първо човешката мазнина е с много високо Ph (киселинност) и не е подходяща за тази цел! Второ - кой разумен човек би ползвал такъв сапун и кой нормален човек би го произвеждал по-този начин..?!! Предлагам ви да спрете да спекулирате с това измислено "чудовищно престъпление на фашистите", за което няма нито един сериозен факт или доказателство...

Сещам се за една сцена от филма "Спасяването на редник Райън" в която преводача на американците се застъпи за един германец, който плениха след превземането на един ДОТ! Американците дадоха жертва и разбираемо искаха да убият немеца, но преводача се застъпи с тезата, че благородството и милосърдието отличавали човека от звяра и т.н. В крайна сметка пуснаха германеца, като му казаха да се предаде на първата съюзническа част която види. В края на филма същия германец присъединил вече към своите, уби няколко човека - от тези които проявиха милосърдие, а преводача, който се застъпи за него - го застреля като куче! Какъв е извода...?!!! Абсолютно съм убеден, че по време на война мисленето, моралните норми и поведенческите модели които иначе са абсолютно рационални стават неизползваеми! Победата във една война или сражение се основава на доминацията и на контрола върху дефицита! В една такава ненормална среда няма как да работи нормално, нормалното човешко поведение! От малки ни учат да не убиваме, да не лъжем, да не крадем и т.н., но точно тези табута държат ключа към военната победа - печели този който е повече склонен да ги прекрачи... Няма такова нещо като хуманно водене на боя! Няма хуманна война! Това е невъзможно когато основната ти цел е да убиеш врага си и то колкото се може в по-големи количества! Разликата между военните престъпления и косвените жертви се състои единствено в това кой определя границата помежду им - победителя!

Давам и един пример от съвсем скоро - съюзническата авиация на НАТО използва касетъчни бомби в градовете при бомбандировките в Либия, което е в абсолютен разрез с "Женевската конвенция"! Грузинците използваха "Град" срещу градовете в северна Осетия.. Някой да чу и дума по този въпрос в международните медии (изключвам руснаците като потърпевши в случая)..?!! Всичко опира до лицемерието на по-силния и морала няма нищо общо...
                          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-11-11, 01:32.

Коментар

Преди наколко месеца се возих на лодка с едни момчета от тукъщната армия. Тъкмо си бяха дошли от Ирак. Нещо не бяха много щастливи от "хуманния" начин на водене на война. Той те дунма, пръска ти главата на парчета. Твоите хора го уцелват ама понеже не е умрял изпращат полевия доктор да го превързва! Е това, ако не е простотия, кажете какво е!
                            Всичките тия "хуманни" дивотии по време на война ги мислят адвокати. Те от своя страна барут не са помирисвали а децата им учат в лускави университети. Искам да ги видя тия адвокатчета какво мислят по въпроса след като получат главата на детето си в брезентова торба. Без очичките вътре.

Стига бе хора, сериозно ли мислите, че война се печели "честно"?
                            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Точно О.Скорцени не е престъпник! Герой...можеби не за всеки,но престъпник - в никой случай!Нали знаем как се опитали да изкарат и Дьониц престъпник и как се защитил човека..? Казл - аз съм войник и изпълнявам заповеди,а по време на война защитавам страната си.Така и за всеки войник.Лично за мен герой от някоя война е човек,унищожил по-голям брой противникова сила от другите си колеги.Ерих Хартман,например...Престъпници са тези,които разпалват воините,изопачават след това историята и съдят някой да плаща и на пра-внуците им...
                              Лично мнение.
                              Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                              Най-добрият ром е студеният ром!
                              Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Дааа Ерих Хартман! Бях забравил за него! Най-големия немски ас, свалил 352 вражески самолета (345 от които руски) в 1425 бойни полета! Кавалер на почти всички военни отличия на райха! Предаден от американците на Русия, като част от споразуменията в Ялта. Осъден като военнопрестъпник и лежал почти 11 години в Гулаг, където прекарва доста време в карцера, отказвайки да работи и борейки се да докаже, че е обикновен войник, който е изпълнявал дълга си! През 1997 година (четири години след смъртта му) Русия го реабилитира, приемайки, че присъдата му е била неправомерна! Един от най-достойните мъже за които съм чел някога!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X