Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гелов акумулатор - зареждане ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гелов акумулатор - зареждане ?

Momcheta molia da me izvinite. Az sam laik dori i vav foruma . Moga da pomogna vinagi. Pitai tuk 0898572957 ili 0884090920 .Izvete sh dosega si malcha.

in
    Samurai Gemax

Коментар

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
      А някой знае ли, дали акумулаторите Varta Silver Dynamic са гелови, т.е. необслужваеми или не?
      Не са гелови. Необслужваеми - по-скоро да, макар, че не съм 100% сигуен.
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Добре, благодаря на всички които ми отговориха. Като и поначало писах, търся най-лесния вариант, и най-евтин. Исках да съм сигурен че няма да съсипя акумулаторите. Спирам се на 2xLM350. Ако 6А са много при положение че няма автоматика за изключване, винаги мога да махна едната и да остана на 3А.
        Адаш, говорим за 2 последователно вързани акумулатора. Гоним 24 волта. Значи по твоите сметки трябва да сме на заряд към 29 волта? Дано само трафа който съм избрал да ги докара от 20 волта променливо на празен ход.

Коментар

По-скоро няма да ги докара.

Коментар

Офф, тогава тоя ще стане. http://www.skrap.org/ad/view/No+name-c39-1404
            При това май и изводите му от вторичната са видими и ще е възможно сдвояване ако е необходимо.

Коментар

Това има по-добри шансове. Мисля, че същия пич продаваше доста трафове с разни мощности и напрежения на доста добри цени, на някакъв негов сайт, ама си затрих букмарките...

Коментар

Да, същият е. Членувам и в DIY-аудио форума и от там го знам.
                Ето ти линка към вехториите му
                http://www.ljclub.net/

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                  Ох, колкото по дълбоко навливазам в проблема, толкова повече ме блъска глава
                  Това е още една тема по въпроса: http://mazeto.net/index.php/topic,66....html#msg39185
                  Ето първите няколко реда:
                  За гелови акумулатори описаният в datasheets метод е:
                  1. Заряд с генератор на ток (с ток=1/4 от капацитета в Ah), докато стигне 14,4V
                  2. След като стигне 14,4V, зарядното изключва, при което напрежението пада под 13,8V. След кратка пауза, зарядното преминава в режим генератор на напрежение с малък заряден ток и изключва при достигане на 13,8V.
                  Ако написаното е задължително условие, то се отива на доста сложни решения.
                  Toва е режимът на поддържане на вече зареден акумулатор. Някои от зарядните с по-сложен алгритъм го имат. Използва се за дълготрайно дозареждане - за от няколко седмици нагоре до години. След като заредиш с голям ток до 14,4 - 14,7 В после превключва на 13,5 - 13,8. Още по-съвършен е през няколко седмици или по други критерии да разрежда и зарежда пак до над 14 В, незнам колко и как точно.

Коментар

Взех трансформатора и направих стабилизатора от схемичката горе, с 2 бр. LM350, но се държи странно.
                    На тестове с товарен резистор 4ома ми дава около 5,5А.
                    Но като го включа на акумулаторите, напрежението му пада до 25 волта, колкото са си самите акумулатори. Като меря тока е 0,7А

Коментар

А колко ти остава напрежението на входа на ЛМ? Имай прдвид, че пада върху тях поначало не е никак малък.

Коментар

Тази сутрин напрежението вече е 25,8В.
                        Пред LMите е 27,5. Значи напрежението ми кляка под товар с 2 волта. защото без товар там е 29,5.
                        Може би вариантите са 2, еидиния да се опитам да настройвам LM ите да пуснат максималното напрежение, а другият е да карам без тях, директно от изправителя. Нищо по веригата не грее. Само трафа е телесна температура, явно той е лимитиращия фактор в случая.

Взех ток директно от греца, напрежението на клемите мръдна само с 0.1 нагоре, а ампеража на заряд си остана същия, под 1А!?
                        Последно редактирано от ctef; 04-10-12, 09:11.

Коментар

Напрежението на на акумулатора ще е колкото се е заредил и трябва да чакаш за повече повишаване. Дай да наблюдаваме още.
                          Надявам се да съм схванал ситуацията правилно.

Коментар

Да, и аз това си мисля.
                            И другото което ми минава на ум. За да качва с такъв малък ампераж, явно вътрешното съпротивление на тези акумулатари е много голямо, ако този термин е приложим за акумулатори.

Коментар

Ако акумулатра е на 25.4 а трафа дава 25.5 (примерно) ток няма и да има така или иначе. Явно напрежението на трафа идва ниско
                              Нали беше споменал нещо за повече намотки? Или аз не съм схванал картинката?

Коментар

Тази сутрин напрежението на акумулаторите беше 27,5V Качваше 0,5А. В петък беше около 26V и качваше 1А. Машината днес изкара един работен цикъл, без да светне червено. За седмичен период на експлоатация, не знам дали ще смогва да се зарежда, ще видим.
                                Трафа има 2 вторични по 22V. Аз ги свързах в паралел за да даяни вторичната по ток, но явно има и други лимитиращи фактори. Абе слабо си е трафчето. Но поне не грее, стига до телесна температура.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X