Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гелов акумулатор - зареждане ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гелов акумулатор - зареждане ?

Ох, срам не срам, нищо не съм направил по въпроса. Постъпих по най-мързеливая начин. Донесох си от къщи 12-волтовото / 4А зарядно за кола и с него зареждам 24В акумулатори Странно, но машината все още движи...

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
      Така, ясно че нещата отиват към импровизация.
      Та, ако се вземе траф с по-малка мощност, това няма ли да е достатъчно за ограничаването по ток?
      А донагласянето на напрежението с баластен мощен резистор последователно към първичната?
      Това с лампите е просто наистина, но с каква мощност ще светят? И ще светват ли въобще? Това съпротивлени на лампата за студена жичка ли е сметнато?
      Ето един траф в който се оглеждам.http://www.skrap.org/ad/view/BG-c53-1555
      С евентуалната комбинация на вторичните му от 20V, една или 2 успоредно,ако позволяват изводите, ще се избере необходимия ампераж.

Колега, някоя такава джижавка, няма ли да ти свърши работа - http://dobrikit.net/Reguliruem-izpra...7v3a-p-28.html за до нагласяне на напрежението....
      Life is good... on a dirt bike!

Коментар

Знам ли, нали геловите акумулатори са капризни към режима?
        Иначе това като го гледам, само дето е до 3А. Но какво от това, време за зареждане имаме. Пък и почти никога не ползвам машината до пълно разреждане на акумулаторите. Не знам само при включване дали ще издържи на началния ток, или ще го опукаме.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
          Знам ли, нали геловите акумулатори са капризни към режима?
          Иначе това като го гледам, само дето е до 3А. Но какво от това, време за зареждане имаме. Пък и почти никога не ползвам машината до пълно разреждане на акумулаторите. Не знам само при включване дали ще издържи на началния ток, или ще го опукаме.
          Със сигурност са много капризни, ако се съди по цената на зарядното Но за акумулатора не знам дали няма да е много по лошо да седи разреден от колкото зареден, било то и по не точния начин... А за опукване, предполагам няма да има проблем, само ще трябва да се турне радиатор + термо паста на лм-ите! Иначе тия имат и зарядно спец. за сух акумулатор ама е за 12 волта http://dobrikit.net/ZARJADNO2-SUHI-A...ORI-p-195.html
          Life is good... on a dirt bike!

Коментар

Това, дето го предлага cross4funbg май трябва да стане. Хвърли едно око на ПДФа на 317ката, 10-20вата радиатор трябва да стигнат, според зависи от трафа.
            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Ами дават и' 1,5 до 3,4А макс. и зависи от температурата и делтаV . Излиза че както е в паралел, може и да издържи.
              Ориентировъчно какви размери е 10вата радиаторче?

Коментар

груба сметка - 10см2 на ват, смята се общата площ от всички страни. Това на конвекторно охлаждане. Ако ще има вентилатор, може и доста по-малко, зависи от вентилатора, но не се престаравай с намалянето. За пасти и слюди, мисля, че и сам знаеш.

Коментар

Ако се купува този регулатор, бих могъл и да го направя. Дори и с LM350, които са 3A., въпреко че са малко по-скъпи.
                  Регулатора явно е направен по тази схема от ПДФа.
                  Само че, за 350/150 са добавени диоди. при 317/117 ги няма. Трябва ли задължително да се сложат?
                  И ако се реализира този регулатор, на какво напрежение да го настроя за заряд на 24V акумулатор?
                  Прикачени файлове

Коментар

напрежението - предполагам 28.8V. Държиш ли да ги паралелиш ЛМките? Единственото им преимущество всъщност е вътрешното ограничение на тока, а ако не бързаш особено, 3А са достатъчно и със сигурност няма да покапеш нищо.
                    За повече или чети пдфи за самите акумулатори (все си мисля, че БЕНЦБОС беше пускал някъде нещо) или някой от колегите, който знае със сигурнст кое как е, да каже подробности. В смисъл - кога колко ток, на какъв режим, трябва ли да се следи температура при по-интензивно зареждане и прочее.
                    Може би ще е добра идея да ковнеш няколко кондензатора след изправителя.

Коментар

Колега, ето ти една схемичка която съм я правил на времето, но за 12 В акумулатори. За 24 В рябва да се променят R5 на 47К, PR1 на 2.2К и R20 на 6.8К, Просто трябва да се настрои при зареден до желаната стойност акумулатор (28.8 - 30 В) да се изравнят напреженията на вход 2 и 3 на операционния и светодиода светка, като съответно изключва заряда. Схемата е малко тъпичка, но работи безпроблемно. Има само една особеност, че първо трябва да се включи акумулатора и после захранването, защото компаратора не се изключва сам Ами правил съм я преди мнооого време Натиснете снимката за да я уголемите

Име:charger.jpg
Прегледи:1
Размер:100.2 КБ
ID:5411796
                      Опс... забравих да кажа, че това са сметки за 5В ценер D5. Ако е за друго напрежение просто трябва да се преизчисли делителя R5-R20. И тока се регулира с големината на Р1. Но предупреждавам, че ако с това чуд искате да зареждате големи акумулатори - бая чакане ще падне

Коментар

Схеми могат да се изкопаят доста, ама останах с впечатлението, че адаша иска неща съвсем опростено и не му се занимава (мързел? ).
                        конкретно D5 ... май може и въобще без него, освен ако не пропускам нещо.

Коментар

Е, аз имам някъде хартисали такива готови платки. Мога да му изпратя. Ама бройка платка за бройка бира. Иначе не давам

Коментар

А някой знае ли, дали акумулаторите Varta Silver Dynamic са гелови, т.е. необслужваеми или не?
                            HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Ох, колкото по дълбоко навливазам в проблема, толкова повече ме блъска глава
                              Това е още една тема по въпроса: http://mazeto.net/index.php/topic,66....html#msg39185
                              Ето първите няколко реда:
                              За гелови акумулатори описаният в datasheets метод е:
                              1. Заряд с генератор на ток (с ток=1/4 от капацитета в Ah), докато стигне 14,4V
                              2. След като стигне 14,4V, зарядното изключва, при което напрежението пада под 13,8V. След кратка пауза, зарядното преминава в режим генератор на напрежение с малък заряден ток и изключва при достигане на 13,8V.
                              Ако написаното е задължително условие, то се отива на доста сложни решения.

Коментар

Адаш, това НЕ може да е вярно! Има правописна грешка най-малкото, вероятно във последното 13.8. Би трябвало да е 14.4, иначе написаното няма смисъл.
                                То и обикновен акумулатор трябва да се зарежда така поначало, само дето тока е малце различен.
                                Заеби го това, нали каза, че не бързаш със зареждането и не разреждате много акумулатора? Пили го на 3А/14.4V и си ти. ЛМката това и е плюса, че освен стабилизатор на напрежение, има и вградено ограничение по ток.
                                Ако чак толкова те притеснява, добави един компаратор, който при достигане на 14.4 да пуска ограничаване на тока на, да речем 1А. Така или наче, като се зареди достатъчно акумулатора, консумацията му си пада сама.
                                Нямам абсолютно никакво време в момента, иначе да съм ти събрал някоя гъзарийка...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X