Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нов закон за А-категория

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нов закон за А-категория

Не прекалявайте с радоста, че чувам нов закон се задава и там възрастовите ограничения ще са по-строги.

Всъщност сега поглднах закона - не е отменено. Четете по пълно:

Чл. 151. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) (1) Минималната възраст за
    издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства е:
    1. 16 години - за управление на моторно превозно средство от
    категория М;
    2. 17 години - за управление на моторно превозно средство от
    категориите Ткт (колесен трактор), А1 и В1;
    3. 18 години - за управление на моторно превозно средство от
    категориите А, В, С1 и С;
    4. 20 години - за управление на моторно превозно средство от категория
    С1+Е;
    5. 21 години - за управление на моторно превозно средство от категориите
    С+Е, D1, D, D1+Е, D+Е, Ттб (тролейбус) и Ттм (трамвайна мотриса).
    (2) Свидетелство за управление на моторни превозни средства се издава от
    органите на Министерството на вътрешните работи на лице, което е физически
    годно да управлява моторни превозни средства за съответната категория,
    преминало е обучение за водач на моторно превозно средство и за оказване на
    първа долекарска помощ и е успешно издържало изпит за водач на моторно
    превозно средство.
    (3) Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на
    моторни превозни средства от категориите С1, С, D1, D, Ттб (тролейбус) и Ттм
    (трамвайна мотриса) трябва да са и психологически годни.
    (4) За управление на моторни превозни средства от категория А с работен
    обем на двигателя над 350 куб. см е необходимо:
    1. водачът да притежава стаж като водач на моторно превозно средство от
    същата категория или от подкатегория А1 не по-малко от 3 години, или
    2. водачът да е навършил 21 години и да е издържал успешно изпит за
    придобиване на правоспособност за управление на мотоциклет с работен обем на
    двигателя над 350 куб. см.
    Последно редактирано от tatkobarba; 05-12-08, 22:14.
    Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Първоначално публикуван от tatkobarba Преглед на мнение
      Не прекалявайте с радоста, че чувам нов закон се задава и там възрастовите ограничения ще са по-строги.

Всъщност сега поглднах закона - не е отменено. Четете по пълно:

Виж датата

Чл. 151. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) (1) Минималната възраст за
      издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства е:
      1. 16 години - за управление на моторно превозно средство от
      категория М;
      2. 17 години - за управление на моторно превозно средство от
      категориите Ткт (колесен трактор), А1 и В1;
      3. 18 години - за управление на моторно превозно средство от
      категориите А, В, С1 и С;
      4. 20 години - за управление на моторно превозно средство от категория
      С1+Е;
      5. 21 години - за управление на моторно превозно средство от категориите
      С+Е, D1, D, D1+Е, D+Е, Ттб (тролейбус) и Ттм (трамвайна мотриса).
      (2) Свидетелство за управление на моторни превозни средства се издава от
      органите на Министерството на вътрешните работи на лице, което е физически
      годно да управлява моторни превозни средства за съответната категория,
      преминало е обучение за водач на моторно превозно средство и за оказване на
      първа долекарска помощ и е успешно издържало изпит за водач на моторно
      превозно средство.
      (3) Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на
      моторни превозни средства от категориите С1, С, D1, D, Ттб (тролейбус) и Ттм
      (трамвайна мотриса) трябва да са и психологически годни.
      (4) За управление на моторни превозни средства от категория А с работен
      обем на двигателя над 350 куб. см е необходимо:
      1. водачът да притежава стаж като водач на моторно превозно средство от
      същата категория или от подкатегория А1 не по-малко от 3 години, или
      2. водачът да е навършил 21 години и да е издържал успешно изпит за
      придобиване на правоспособност за управление на мотоциклет с работен обем на
      двигателя над 350 куб. см.
      Чл. 151. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр.
      51 от 2007 г.) Минималната възраст за издаване на свидетелство за управление на
      моторни превозни средства или за замяна на свидетелство по чл. 162, ал. 6 е:
      1. 16 години - за управление на моторно превозно средство от категория М;
      2. 17 години - за управление на моторно превозно средство от категориите Ткт
      (колесен трактор), А1 и В1;
      3. (изм. - ДВ, бр. 22 от 2007 г.) 18 години - за управление на моторно превозно
      средство от категориите А, В, В+Е, С1 и С;
      4. 20 години - за управление на моторно превозно средство от категория С1+Е;
      5. 21 години - за управление на моторно превозно средство от категориите С+Е,
      D1, D, D1+Е, D+Е, Ттб (тролейбус) и Ттм (трамвайна мотриса).
      (2) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Свидетелство за управление на моторни
      превозни средства се издава от органите на Министерството на вътрешните работи на
      лице, завършило основно образование, което е физически годно да управлява моторни
      превозни средства за съответната категория, преминало е обучение за водач на моторно
      превозно средство и за оказване на първа долекарска помощ и е успешно издържало
      изпит за водач на моторно превозно средство.
      (3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Свидетелство за правоспособност за работа със
      самоходните машини от Българската армия и за тяхното управление се издава при
      условия и по ред, определени от министъра на отбраната.
      (4) (Отм., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Кандидатите за придобиване на
      правоспособност за управление на моторни превозни средства от категориите С1, С, D1,
      D, Ттб (тролейбус) и Ттм (трамвайна мотриса) трябва да са и психологически годни.
      Последния цитат който съм посочил е последната поправка на закона ( До този момент ) Който гласи, че ограничение в кубиците няма, след като имаш А категория и си наваршил 18 години.....
      Но колегата е прав наистина има изисквание от ЕС за промяна в закона ...
      Доколкото знам ще стане подобно на Италия, където книжка се взима до определине киловати ( мощност а не кубици ) на мотора.....
      Последно редактирано от Makaveli; 05-12-08, 22:36.
      SHUT UP AND RIDE...nobody lives forever!!!

Коментар

Добре значи е паднало това за 21г. но аз като имам А1.... то пак си е А категория но с ограничение?
        TT-Tuning Team
        АСК Добрич

Коментар

Първоначално публикуван от dido_bg Преглед на мнение
          Добре значи е паднало това за 21г. но аз като имам А1.... то пак си е А категория но с ограничение?
          Да отпаднало е още 2007 година....
          И да А1 е с ограничение на мотоциклет с работен обем до 125 куб. см и до 11 Kw... След като навършиш 18 години и искараш А категория тогава няма да имаш ограничение в кубиците ( но токувиш до тогава го променили ) ...

Коментар

Това ме интересуваше дали трябва да карам пак курс!
            TT-Tuning Team
            АСК Добрич

Коментар

Аз тъкмо да се похваля момчета,онзи ден си изкарах и последния изпит за А1 категория и ми обясниха следното:
              "Като отидеш другата година да си вземеш книжката за Б-то,то тогава можеш да помолиш и да ти сменят А1 категорията(там както си се обозначава) с цялото си А."
              При което аз попитах дали като навърша 18 ми става автоматично до 350 кубически сантиметра категория и те ми отговориха,че за сега е така,но трябва просто да си подменя самата книжка.
              Hyundai Terracan 2.9CRDI 163p.s. LSD 2004
              Hyundai Coupe 2.7 V6 2003
              Vw Passat 2.8 V6 4Motion (Torsen) 2000
              Gilera RX 125 Arizona

Коментар

Е добре, на едно момче му казали че неможе и си остава отзаде "ограничение 72", това означава че е А1. Ти кой пита. И как така да помолиш, кой, каде?
                TT-Tuning Team
                АСК Добрич

Коментар

Преди 1 час си писахме с момчето което е писало поста преди мен, и ме овери че нетрябва да карам курс, и питах още един и той каза че обикалял по автошколите и питал КАТ и му казали че при наличие на А1 и 18г. може да си кара над 125сс без да кара курс наново!
                  TT-Tuning Team
                  АСК Добрич

Коментар

За ограничение в кубиците да 17-125 18-350 20/21-350+
                    веднъж изкараш ли А1 повече не караш, само трупаш стаж и години според които ти се определят кубатура и мощност. дори и да не си смениш книжката като те спрът ги удари с книжката по главата да погледнат дата на издаване егн днешна дата и да мълчът. Но за тези които не са изкарали А А1.. като мен/но все пак карат 200куб с М/ промениха цялостно курса- няма охлюв, осморка... има вече само един квадрат за ограничение в който свободно се прави 8, отсечка за ускорение от 0-60+ за др ще ви излъжа след преминаване на полигона те гонят в градско с локитокита както при В но ти си сам а изпитващия с др мотор тва са нововаведенията
                    В този свят се живее и умира само по веднъж - очаквам и за двете поне номинаций за "Оскар"
                    Варна, Сузуки ДР650РС

Коментар

Е нали това със стажа и кубиците е отпаднало, теост по твойте думи имам А1 ставам на 18 и карам над 125сс.... без ограничения.
                      TT-Tuning Team
                      АСК Добрич

Коментар

Снощи се обаждах на инструктора да го питам дали скоро ще има курс за "А", за да ме запише и мен и ми отговори, че много неучаквано въведен, но вече е в сила закона, според който курса не е само полигон, но и градско!
                        Каза също така, че е много глупаво измислен и ще изкача 1-2 (един-два) месеца, за да види дали ще остане или ще го премахнат и ако остане, ще започва и той по новият закон (а сега няма да пуска нови курсове)...

Както върви сигурно първо ще изкарам "Ц", а после "А" (преди няколко дни взех "Б" ).

Та това са последните данни от мен...
                        Suzuki TS 200R - 1996, Suzuki Dr 250 SHC - 1991, Suziki RMZ 450 - 2007, Yamaha YZ 450F - 2010...

Коментар

Чаве напълно си прав... В момента са приел нов закон който гласи че ще има градско ... Ти на мотора с каска с радиостанция а изпитващия и инструктора зад теб с колата ... Но има противоречие с други закони и засега никой не провежда изпити...

Коментар

Днес се рових из нета и попаднах на много добра страница!
                            За всички който имат А1, трябва да го приемта че имат да ме черпят!

(Нова, ДВ, бр. 42 от 2004 г.) Не подлежат на задължително обучение кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от:
                            1. категория "В", които притежават правоспособност за управление на МПС от подкатегория "В1";
                            2. категория "А", които притежават правоспособност за управление на МПС от подкатегория "А1";
                            TT-Tuning Team
                            АСК Добрич

Коментар

Добре че изкарах книжката преди няколко месеца сега с това градско сигурно и цената ще се вдигне заради колата, която ще те следва. Пък и ще е голяма касапница, те ги гледам на полигона падат се пребиват, а в реален трафик ще е доста по брутално.

Коментар

Първоначално публикуван от Godman Преглед на мнение
                                Добре че изкарах книжката преди няколко месеца сега с това градско сигурно и цената ще се вдигне заради колата, която ще те следва. Пък и ще е голяма касапница, те ги гледам на полигона падат се пребиват, а в реален трафик ще е доста по брутално.
                                Е колкото и да е брутално,нали за това карат тия курсове.Като не можеш да караш градско,те късат!Като можеш,взимаш книжка.
                                Не всички карат курсовете за в гората!
                                Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X