Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Време ли е да се променим или по старому ще си караме?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Време ли е да се променим или по старому ще си караме?

Защо туристите имат повече право да вървят из природата от мотористите е очевидно и няма нужда от коментар. Който не го е разбрал до сега няма да го разбере никога. Само не ми стана ясно само защо националните паркове са за туристи, а останалата "гора" за нас? Не разбирането на подобни проблеми е причината да ни "мразят" много хора.

Колкото до Троянския Балкан, много хора отиват там на почивка, това е туристическа дестинация, със семейства и деца. Колегите караха по черен път и нищо не се нарушили като закон, давам го като пример за конфликт на интереси. Почти навсякъде из Европа този конфликт е решен в полза на кого? Колкото повече отказваме да видим отговора, толкова по-бързо ще ни изгонят тотално от горите.

Коментар

Първоначално публикуван от Zarkic Преглед на мнение
      Защо туристите имат повече право да вървят из природата от мотористите е очевидно и няма нужда от коментар.
      Колега,явно съм прекалено тъп и не мога да се светна! Би ли ми обяснил...
      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
      Джон Кенеди

Коментар

Много хора си изкарват поминъка от планината и гората и се придвижват там с мотори - берат гъби, косят, грижат се за картофите си... И на тях ли ще им забранят да се прехранват? Много нещо се преекспонира тая тема, страшна форумна полемика няма що - вижте снимката по-горе, хората са по-малко от спиците на половин мотор. Ами като го забранят ще се отворят частни трасета и толкова.
        Bling bling, money ain't a thing :)

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
          Колега,явно съм прекалено тъп и не мога да се светна! Би ли ми обяснил...
          Първоначално и естествено състояние.

Първоначално публикуван от krascho Преглед на мнение
          Много хора си изкарват поминъка от планината и гората и се придвижват там с мотори - берат гъби, косят, грижат се за картофите си... И на тях ли ще им забранят да се прехранват? Много нещо се преекспонира тая тема, страшна форумна полемика няма що - вижте снимката по-горе, хората са по-малко от спиците на половин мотор. Ами като го забранят ще се отворят частни трасета и толкова.
          Нищо не се преекспонира. След 5 години ще четем с умиление тука.
          2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение

Нищо не се преекспонира. След 5 години ще четем с умиление тука.
            Колега, след 5 години може и банковата ни система да е гръмнала и с умиление да се редим по опашки... И пак питам и на хората, чието препитание зависи от придвижването с мотор в гората ли ще забранят?!
            Bling bling, money ain't a thing :)

Коментар

Първоначално публикуван от krascho Преглед на мнение
              ... И пак питам и на хората, чието препитание зависи от придвижването с мотор в гората ли ще забранят?!
              Хората, за които питаш, не бръмчат с мръсна гас и "таралежки" през високо-планинската трева.
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Въпроса рано или късно ще връхлети всички. Трябва да си изградим позиция и да сме активна страна. Всеки който осъзнава реално нещата е наясно, че тези, които правят каквото си искат и не смятат да се съобразяват с нищо и никого са хората, които ни навличат проблемите и заради които се смята, че трябва тотална забрана за да се запази природата. А като дойде момента никоя организация няма да се наеме да разграничава вредните от "зелените" ендуристи или АТВисти. Ако се вземат мерки, а те рано или късно ще бъдат факт, те ще бъдат драстични.
                Възможния по-приемлив изход според мен е ние самите да осъществим контрола над вредите от нашата дейност и най-вече над вредителите, които не мислят да се съобразяват. Последното едва ли би могло да има по-добро решение и от страна на всластите, защото и те би трябвало да са наясно до колко могат да упражнят контрол над свободните територии и че евнтуална "война" няма да е лесна.
                Пътя според мен е в един добър диалог. Това би било добро решение и за двете страни.

Извода за мен е, че всеки трябва да заеме ясна позиция и да защитава И нашите интереси, като се стреми да ограничи щетите от нашата дейност. И най-вече трябва да е наясно, че непукистите (сред нас) не вредят толкова на природата, колкото на самите нас. Защото всички знаем до колко сме вредни, но всички вече знаем и за колко по-вредни ни смятат. От нас зависи, дали ще се опитаме да вразумим лекомислените, каквито всеки от нас познава или ще стоим безучастни.
                Първата стъпка е в това всички (особено публично пишещите в този форум) да сменят позицията си от "ние не сме вредни, гледайте си работата" на "ние се съобразяваме, а тези, които не го правят са вредни и за природата и за нас".
                К. Кулев

Коментар

Първоначално публикуван от Калин Кулев Преглед на мнение
                  Първата стъпка е в това всички (особено публично пишещите в този форум) да сменят позицията си от "ние не сме вредни, гледайте си работата" на "ние се съобразяваме, а тези, които не го правят са вредни и за природата и за нас".
                  Нали точно за това иде реч. И по пътищата се води война, но не се говори че ще се забрани движението, а се преследват нарушителите. За много хора понятието "паркове" се отъждествява с представата за градски паркове и майки с колички. Други пък си представят "еко пътеки"и мотористи прегазващи кротки туристи. В действителност в необятните територии на националните паркове има място за всички, които са решили да се възползват от тях без разбира се да нарушават правилата, които и към днешна дата са достатъчно строги.
                  Проблема обаче според моето скромно мнение е, че така развиваща се темата се превърна за чесало на езици/търкане на пръсти/ и няма да помогне за решаване на проблема, който също според мен е далеч от глобален.
                  П.С.
                  Обещавам да не взимам повече участие по темата, с надеждата импулса макар и с една йота, да почне да затихва. Защото съм сигурен, че някои отговорни другари четат отстрани и се подхилкват.
                  Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                  0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                    ...в необятните територии на националните паркове има място за всички, които са решили да се възползват от тях без разбира се да нарушават правилата, които и към днешна дата са достатъчно строги.
                    Как по-точно става карането в националните паркове без да се нарушават правилата? Ако има начин да дойда и аз да покарам в Централен Балкан.

Коментар

Кулев, излез моля те от ролята на добрата фея и с ръка на сърцето кажи, че не си карал и няма да караш в резерват. Или ще има оправдание карах, ама после разбрах че е резерват.
                      2008 година възникна подобен спор, в последствие на който се проведе срещата с началниците на Централен Балкан. Извадиха се няколко поуки. РАзрешените места за каране: Прохода на републиката, Шипченски проход, Троян - Кърнаре, Твърдица -Елена и няколко мижави пътчета до хижа МАзалат, Тъжански проход и хижа Вежен. Почти всичките са асвалтови. Добри маршрути за човек упражняващ супермото. Несериозно е да се борим за премахването на закона, но за какво са законите ако не да се нарушават. Има начини да се кара без да се пречи на никого . За съжаление няма начини да се кара без да се руши почвеният слой, но ако има недоволни нека се обърнат към производителите на рушащата техника.

Коментар

До: Време ли е да се променим или по старо му ще си караме?

Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев Преглед на мнение
                        Който има дупе да се катери по камънаците, да не жали себе си и мотора си и да обича авантюризма, никога няма да се върне на трасето ! За мен поне трасето е скучна, папагалска работа, особено за аматьори
                        Колега явно не си разбрал смисъла на тази тема, а според мен той не е да си ги мерим на кой е по-голям.
                        Карал съм из планината карал съм и в паркове един два пъти и от това по-неправилно нещо едва ли има. Виждал съм по несъвестните от нас как минават покрай туристите и това не ми се нрави.
                        Нямаме право да разместваме и едно камъче там горе! ! !
                        Съжалявам ама състезателното каране, със състезателна машина не е за парковете и планините.
                        Вероятно за феновете на ендурото е хубаво да има разнообразие, но никой на никой не е длъжен.
                        На запад се мисли и действа като всичко е съобразено за 100 години напред. Понеже отдавна е ясно че всяко стадо независимо колко кочове има в него си има нужда от овчар, не се разчита на човешката съвест, а просто се налага забрана за всички. Ние тука може да си разтягаме ластици колко си искаме, виждам че някои колеги осъзнават проблема други не, но щом на запад не са могли да си наложат самоконтрол и се е стигнало до забрана какво остава за България - нашата мила, родна страна.

И както каза един колега:айде да не се бият някои хора тука в гърдите че не карат из парковете защото дори и да не караме всички заедно имаме общи познати и се знае кой къде кара и какво прави.
                        [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

Коментар

Първоначално публикуван от borisgp Преглед на мнение
                          но щом на запад не са могли да си наложат самоконтрол и се е стигнало до забрана

.
                          Глупаво е да се сравняваме с запада. Когато стандартът ни на живот настигне западния, говоря за хората в цялата държава а не за отделни личности, няма да карам в парковете, защото тогава с едногодишната си заплата ще си закупя част от Средна гора. Но имаме доста, ама доста финансови различия с запада. Природата в България е най малкият проблем. Вижте ни какви балкани имаме. Гори и тучни зелени пасища, ама никой не му дреме, че на чужденеца идващ да ни види природата и курортите, като му кацне самолета първото което вижда след летището е циганската махала и катуните.

Изобщо нямам и идея защо се нервя толкова, ама много ме е яд на хора които се правят на света вода, а в същото време те са най газещите законите като цяло.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Витлиемоф Преглед на мнение
                            Глупаво е да се сравняваме с запада. Когато стандартът ни на живот настигне западния, говоря за хората в цялата държава а не за отделни личности, няма да карам в парковете, защото тогава с едногодишната си заплата ще си закупя част от Средна гора. Но имаме доста, ама доста финансови различия с запада. Природата в България е най малкият проблем. Вижте ни какви балкани имаме. Гори и тучни зелени пасища, ама никой не му дреме, че на чужденеца идващ да ни види природата и курортите, като му кацне самолета първото което вижда след летището е циганската махала и катуните.

Изобщо нямам и идея защо се нервя толкова, ама много ме е яд на хора които се правят на света вода, а в същото време те са най газещите законите като цяло.
                            Колега ти да не мислиш че назапад всеки средностатистически человек може да си закупи гора това е голяма заблуда. Пък може и да си прав в край на сметка защо да гледаме към запада, Бай-Ганьо си е класика на мен лично много ми е забавна ролята особено изиграна от прекрасния Георги Калоянчев.
                            [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                              Проблема обаче според моето скромно мнение е, че така развиваща се темата се превърна за чесало на езици/търкане на пръсти/ и няма да помогне за решаване на проблема, който също според мен е далеч от глобален.
                              По пешеходните зони в града също е забранено да се кара.
                              Според мен това е супер неправда. Първо, защото тоя мотор за това си го купих, второ защото имам дупе да скачам по стълбите на НДК и трето защото не съм точно аз човека, на който ще му казват къде да кара!
                              Моля ви колеги, нека се организираме и да идем при Бойко да поправи тая ужасна неправда. Туко виж тоя път сме се събрали повече от 12 човека.

Според мен, няма място за проблеми и решения.
                              В националните паркове е забранено да се кара! точка или удивителна и край. Който кара по забранено да си плаща актовете.
                              Какво обсъждаме? Как да премахнем/нарушим/модифицираме закона ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Калин Кулев Преглед на мнение
                                Въпроса рано или късно ще връхлети всички. Трябва да си изградим позиция и да сме активна страна. Всеки който осъзнава реално нещата е наясно, че тези, които правят каквото си искат и не смятат да се съобразяват с нищо и никого са хората, които ни навличат проблемите и заради които се смята, че трябва тотална забрана за да се запази природата. А като дойде момента никоя организация няма да се наеме да разграничава вредните от "зелените" ендуристи или АТВисти. Ако се вземат мерки, а те рано или късно ще бъдат факт, те ще бъдат драстични.
                                Възможния по-приемлив изход според мен е ние самите да осъществим контрола над вредите от нашата дейност и най-вече над вредителите, които не мислят да се съобразяват. Последното едва ли би могло да има по-добро решение и от страна на всластите, защото и те би трябвало да са наясно до колко могат да упражнят контрол над свободните територии и че евнтуална "война" няма да е лесна.
                                Пътя според мен е в един добър диалог. Това би било добро решение и за двете страни.

Извода за мен е, че всеки трябва да заеме ясна позиция и да защитава И нашите интереси, като се стреми да ограничи щетите от нашата дейност. И най-вече трябва да е наясно, че непукистите (сред нас) не вредят толкова на природата, колкото на самите нас. Защото всички знаем до колко сме вредни, но всички вече знаем и за колко по-вредни ни смятат. От нас зависи, дали ще се опитаме да вразумим лекомислените, каквито всеки от нас познава или ще стоим безучастни.
                                Според мен точно в това мнение се крие решението на проблема.
                                Респект!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X