Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Време ли е да се променим или по старому ще си караме?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Време ли е да се променим или по старо му ще си караме?

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
    10+ И с калашници да ни вардят-пак няма да спра да карам по Стария Балкан
    Мда...
    А знаеш ли защо повечето от нас карат 4Т мотори?
    Калифорния и стремежа на живеещите там да пазят природата. От там идват всички нови еко норми и принудиха цялата световна мотокрос индустрия да разработва и да пуска 4Т мотори които са с по-ниски емисии на вредни газове. И това не е от вчера. Гледал съм в интернета, от по-старите модели ендура има специално модели за Калифорния на които всички отдушници са свързани с резервоарчета да се събира маслото и още един куп щуротии за да не се замърсява... пустинята. Лидера Хонда вече изобщо няма двутактови модели за офроуд.
    В духа на казаното от Краси ще кажа - станахме много. За един gorosop, че минавал по стария Балкан никой няма да направи проблем. Обаче станахме много. При нас преди 3-4 години бяхме 2-ма, сега сме над 10 и така е в цялата страна. По който и черен път извън града да минеш има кросови грайфери. Трасето за мотокрос вече не може да хване трева, а преди беше останала утъпкана само една тясна пътечка от него. Така ще стане и в планините ако всеки смята, че е над другите и отговаря само за себе си.
    2010 CRF 250 R

Коментар

Много ми се ще повече хора да се вслушате в думите на Калин Кулев и Димитър..., колкото по-скоро ги осмислите и приемете толкоз по-добре... Че може и да стане късно...

А на тези дето "никой не може да ги хване" им пожелавам да не стигат до това да проверят дали е така...
      VPetrov.photography

Коментар

Миналото лято бях в Троянския балкан на почивка, да не се обиждат колегите от региона, но просто ме побъркаха мотористи и атвисти. Тръгнем да се разхождаме, по черния път минават група след група и после дишаме праха дълго време. Много сте, няма друг начин да го кажем.

И да не се заблуждаваме, че понеже не сме най-голямата напаст, то всичко е ОК. Не е и докато голяма част от мотористите отказват да се съобразят и твърдят, че ще карат въпреки последствията и закона, няма и да бъде. Една-две срещи годишно няма да променят нищо. За съжаление единственото решение е тотална забрана, както е почти из цяла Европа. Колкото и да не ми харесва.

И никой не е гарантирал на никого правото като излезе от вратата и да кара в близката гора или парк, само защото е наблизо и с какъвто мотор си има.

Коментар

Първоначално публикуван от Zarkic Преглед на мнение
          Миналото лято бях в Троянския балкан на почивка, да не се обиждат колегите от региона, но просто ме побъркаха мотористи и атвисти. Тръгнем да се разхождаме, по черния път минават група след група и после дишаме праха дълго време. Много сте, няма друг начин да го кажем.

И да не се заблуждаваме, че понеже не сме най-голямата напаст, то всичко е ОК. Не е и докато голяма част от мотористите отказват да се съобразят и твърдят, че ще карат въпреки последствията и закона, няма и да бъде. Една-две срещи годишно няма да променят нищо. За съжаление единственото решение е тотална забрана, както е почти из цяла Европа. Колкото и да не ми харесва.

И никой не е гарантирал на никого правото като излезе от вратата и да кара в близката гора или парк, само защото е наблизо и с какъвто мотор си има.
          За жалост си прав, не е редно там където има пешеходни маршрути да минават МПС-а, без значение джипове ли са, мотори или АТВ. Аз също понякога ходя пеша и колкото и да се кефя на мотори, ще тегля майна на всеки който мине на ръчка покрай мен и ме зарине с прах.
          Просто трябва да има разбирателство и от двете страни, с рогата напред ако караме нещата само ще се довлошат.
          Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

До: Време ли е да се променим или по старому ще си караме?

Не влизам често точно в тоя раздел на форума , но днес се зачетох
            и се изумих. Може ли Жоро Хаджиев да каже защо най-тежкото ендуро състезание в Австрия се прави в изоставена мина , а не из планината? Там сигурно има доста повече планини от нашите с доста повече подходящи места . Не съм природозащитник изобщо , ама хората идват да карат в нашите планини ЗАЩОТО ПРИ ТЯХ Е ЗАБРАНЕНО на повечето места , а те си спазват законите. А ТУК Е РАЗГРАДЕН ДВОР. извинявайте за главните , ама исках да наблегна.

Коментар

Първоначално публикуван от Zarkic Преглед на мнение

Тези мотористи и атевисти които са те побъркали са си карали по ПЪТЯ а не във парковите.Ако вървиш от Пловдив до Троян по асвалта ще те побъркат пък коли и камиони.
              МОТОРА ТРЯБВА ТИ ДА ГО КАРАШ А НЕ ТОЙ ТЕБ 0888984256

Коментар

Първоначално публикуван от Pacharoza Преглед на мнение
                Тези мотористи и атевисти които са те побъркали са си карали по ПЪТЯ а не във парковите.Ако вървиш от Пловдив до Троян по асвалта ще те побъркат пък коли и камиони.
                А! Точно това е истината! Какво сега-дайте да забраним моторите защото вдигали прах на туристите....Аз имам по-добро предложение-дайте да забраним туристите защото ми пречат на карането!!!
                Решението ми се струва просто-нека туристите си бъхтат из парковете , а пък ние да караме извън тях или поне в тези части които се посещават рядко.Така всички ще са доволни.Факт е , че наистина сме много-и туристи и ендуристи(все урбанизирани чеда гледащи да се хванат за зелено) и най-добре е всеки да се съобразява с другия.
                ПП.Въпроса с екологията(замърсяването , ерозията и т.н. и т.н.) е дъвкан поне сто пъти и винаги стигаме до един и същи извод-ние сме само капка в морето,така че не виждам смисъл пак да обяснявам (между впрочем на едни и същи хора).
                Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
                  А! Точно това е истината! Какво сега-дайте да забраним моторите защото вдигали прах на туристите....Аз имам по-добро предложение-дайте да забраним туристите защото ми пречат на карането!!!
                  Решението ми се струва просто-нека туристите си бъхтат из парковете , а пък ние да караме извън тях или поне в тези части които се посещават рядко.Така всички ще са доволни.Факт е , че наистина сме много-и туристи и ендуристи(все урбанизирани чеда гледащи да се хванат за зелено) и най-добре е всеки да се съобразява с другия.
                  ПП.Въпроса с екологията(замърсяването , ерозията и т.н. и т.н.) е дъвкан поне сто пъти и винаги стигаме до един и същи извод-ние сме само капка в морето,така че не виждам смисъл пак да обяснявам (между впрочем на едни и същи хора).
                  Точно така.Разликата е че туристите ни виждат като заплаха и ни мразят, докато ние тях не.Аз не мога да я разбера тази работа, от къде произлиза че туриста е в правото си да се сърди че аз му преча а не обратното?От къде произлизат повечето му права?Които впрочем се приемат за даденост.
                  По тая логика, от утре забраняваме тотално мпс-тата и минаваме на екологичен магарешки транспорт.Ама зелените май нещо такова...не са много съгласни.Е, някои съвсем побъркани от тях може и да са "за".
                  Като компромис и аз виждам така нещата-парковете за туристи само, останалите гори-за всички.Лошото е че човешката наглост няма граници и ето-да се забраняли тотално моторите и АТВ, че и джипове в горите.Щото на някой им пречели.На мене ми пречат самолетите дето прелитат над нас, от утре да се забранят.И шосето да нас ми пречи, от утре да го няма.
                  Дивотии
                  Последно редактирано от kiki.t; 28-01-10, 01:17.
                  0888794435, 0878171117- VP44 Simulator
                  Дизел сервиз, BOSCH- VP44, Zexel VRZ (Pajero 3.2DID),комън-рейл.
                  Суперскан България www.decbg.com
                  Машинно почистване на DPF/FAP филтър

Коментар

Какво представлява национален парк Централен Балкан и защо е парк?
                    Отговорите са тук.

Сигурно малко от вас знаят, че национален парк Централен Балкан включва 9 резервата. Това са места където по правило намесата и присъствието на хора е изключено, да не говорим за мпс-та.

Това е карта на резерватите в парк Централен Балкан.

А това е закона за защитените територии

Коментарите и изводите ги оставям на Вас...

Коментар

Не това не е истината.
                      Това е оправданието...
                      В случая не става въпрос за взаимотношения туристи - мотористи. А за защитени територии, резервати, национални паркове и тяхното опазване и съхранение. Това засяга природата около нас и самите нас като доминиращи паразити на тази планета.
                      Смятам, че за едното удоволствие не е правилно да се погазват дори и малкото останали паркове и резервати...

Коментар

Първоначално публикуван от egerchev Преглед на мнение
                        Не влизам често точно в тоя раздел на форума , но днес се зачетох
                        и се изумих. Може ли Жоро Хаджиев да каже защо най-тежкото ендуро състезание в Австрия се прави в изоставена мина , а не из планината? Там сигурно има доста повече планини от нашите с доста повече подходящи места . Не съм природозащитник изобщо , ама хората идват да карат в нашите планини ЗАЩОТО ПРИ ТЯХ Е ЗАБРАНЕНО на повечето места , а те си спазват законите. А ТУК Е РАЗГРАДЕН ДВОР. извинявайте за главните , ама исках да наблегна.
                        Бъркаш колега, в Австрия 80% от горите коитои стават за каране са частни.Това е причината!!!
                        offroad фен
                        1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
                        TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                          В случая не става въпрос за взаимотношения туристи - мотористи.
                          Напротив! Точно за това става дума(въпреки , че темата започна с националните паркове)! Явно на някой много му бъркаме в очите.По-нагоре на доста места прочетох за тотална забрана,за това как австрийците карали тук щото било разграден двор,за това как на някой му се вдигала пушилка и му се разваляло спокойствието и т.н. и т.н.
                          За резерватите съм абсолютно съгласен(въпреки , че според мен идеята им по начало е мъртво родена),а за националните паркове съм го написал съвсем ясно:

Решението ми се струва просто-нека туристите си бъхтат из парковете , а пък ние да караме извън тях или поне в тези части които се посещават рядко .Така всички ще са доволни.Факт е , че наистина сме много-и туристи и ендуристи(все урбанизирани чеда гледащи да се хванат за зелено) и най-добре е всеки да се съобразява с другия.
                          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                          Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                            Какво представлява национален парк Централен Балкан и защо е парк?
                            Отговорите са тук.

Сигурно малко от вас знаят, че национален парк Централен Балкан включва 9 резервата. Това са места където по правило намесата и присъствието на хора е изключено, да не говорим за мпс-та.

Това е карта на резерватите в парк Централен Балкан.

А това е закона за защитените територии

Коментарите и изводите ги оставям на Вас...
                            Понеже явно ТИ много ги разбираш нещата, ти давам два линка да си помислиш върху тях и да НИ обясниш колко мотора и атв са нужни за да се сътвори нещо подобно.Освен това може да звъннеш в конкретните проджект-мениджърски фирми и да им обясниш закона.

http://news.ibox.bg/news/id_1144796046

http://ecomedia.bg/news/bulgaria-news/article/906

ще постна и някоя друга снимка от резерват "Момчиловски дол" край Пампорово.............

...........и да не си помислиш че тази снимка е от национален парк "Рила", камо ли в резерват "Рилски езера" !!!

ПП: Колега Tisho, НЕ моторите и атв са проблема на българската природа, а човешката алчност и печалбарството в българския му вариант (накрая и ивеститора е с "пръст у г.з", ама след него е лунен пейзаж).Сигурен съм че нито твоите, нито моите деца ще могат да видят колко красива е била България,все едно да обясня какво представляваше Сл.бряг 88-89 г. когато ходех на спортни лагери там.Така че пляскай с ръце и се радвай че някой инвеститор не е съзрял ползата от един лифт от Акдере към Пеещи скали или х.Мазалат, щот туристите и те душа носят, бива ли да се морят толкова???След това чайна, ресторантче и т.н.
                            Enjoy
                            Последно редактирано от Гълъбин Колев; 28-01-10, 02:26.
                            offroad фен
                            1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
                            TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Моторните спортове увреждат природата !

Вярно ли е това твърдение ? И да, и не .
                              При разумна употреба, нашите машини в никакъв случай, не биха увредили природата.

Нека вземем за пример, организираните със съдействиети на НП Централен балкан едно или две изкачвания на Връх Ботев - годишно.

Почистване на Връх Ботев 2008г.

Вижте, колко много са ендуристите.

2009 :

Лично аз ги очаквам с нетърпение и се готвя дълго за тези незабравими преживявания.Същевременно, в никакъв случай, не бих тръгнал за подобен преход, нерегламентирано.
                              И така съм доволен, не се лишавам от ежегодното си изкачване, но и не руша или не влизам в разрез със законите.
                              Служителите на Националните Паркове, също са наясно, че, ако няма разрешения, ще възникнат нарушения, все пак всички държим да преживеем, няколко незабравими мига.

За съжаление, въпреки организираността и съзнателното отношение на повечето от членовете на този форум, съществуват и колеги, които не желаят да се съобразяват със законите.

Макар и малцинство, те именно обуславят отношението на обществото, към моторнитр спортове в смисъл " всичките са маскари ".
                              И така " всичките сме маскари " благодарение на няколко "Easy Riders ". Въпроса е да дефинираме отношение на форумното общество, към подобни " Свободни Ездачи ".
                              Дали те, атрактивно и предизвикателно разваляйки имиджа на останалите законосъобразяващи се колеги, не ни вредят ?

Когато един от нас избръмчи на воля и разкъса уникални торфени растения в националните паркове, дали вреди на останалите, следващи чакъления път ?

И защо изобщо спазваме законите, дали от страх, че ще ни хванат, или защото сме разумни същества, спосбни да разберат логиката на закона ?
                              Не ми се вярва да е от страх, тук страхливци не се задържат дълго. За страхливците си има друг тип геройства, дискотечни свади, чалготечни маса кичеци и площаден бабаитлък.

Това, че някой нарушава безобразно закона, дали може да бъде достатъчно основание, за да нарушаваме и ние ?
                              По него ли се мерим , или оценяваме със собствената си глава и съвест ?

P.S.Ето снимка и от протеста, споменат по горе от колеги:
                              Последно редактирано от Nik Nikolov; 28-01-10, 06:27.
                              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Не виждам защо този спор трябва да продължава, при положение, че всички сме от една страна. Колкото повече публичност толкова по зле.
                                Имайки в предвид, че познавам почти всички изказали менение в темата, ще кажа: Някой от най запалените и върли фенове на карането в паркове се бият в гърдите и казват не го правете . Браво момчета почти ме заблудихте .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X