Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се сменя гума на тежко ендуро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как се сменя гума на тежко ендуро

Доста гуми съм сменил, но понякога прещипвам вътрешната и съм пукал чисто нова. Ами лепя си я и я монтирам, досега от лепенка не ми е изпускала. Съвременните лепенки и лепила се вулканизират и са надеждни.
    Разбира се, ако не е прищипване при монтажа, трябва да се намери и виновника и да се отстрани.
    Правилно е да се носи и резервна гума(за съжаление трябват две), тъй като скъсан вентил или гръмнала гума не се лепят.

Коментар

А баланс на колело със спици прави ли се? Тъй като вече чувам две мнения по въпроса..
      HONDA AFRICA TWIN XRV 750 RD 04

Коментар

По желание на клиента се прави. Аз на моята Африка винаги правех баланс на гумите, разбира се, когато имах възможност за това, а не когато лепя гуми на сред полето. Познавам и хора, които обаче никога не са балансирали гумите на Африката си и го смятаха това за глезотия и загуба на време и пари...
        Сега на БМВ-то също съм със спици на колелата макар и с безкамерни гуми (без вътрешни), и също задължително ги балансирам, когато сменям гумите. Тук още, (да чукна на дърво) не съм пукал гума, но и да спукам няма да лепя, а най-вероятно ще използвам спрей, или фитил.
        Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
        Златомир Попов - Forry

Коментар

Аз също съм за баланса. В момента имам противотежести на джантите и скоро ще занеса гумите да ми ги направят пак след като ги смених, но първо да видя дали ми е спукана задната.
          Баланс се прави, защото гумата обикновено има най-тежка част. Това може да доведе до тресене на кормилото при определена скорост.
          Предполагам, че за горските ендура не е толкова от значение, защото там се кара с по-ниска скорост отколкото по асфалт, а и като караш по кофти терен, надали изобщо можеш да усетиш нещо.
          За каране по асфалт не би било хубаво, ако се окаже, че на 80 км./час ти тресе, а ти искаш да си цъкаш точно с тая скорост примерно.
          Ако сменям гумата на полето, ще маркирам гумата и джантата и после ще я сложа на същото място. А на фона на цените на гумите, 4-5 лв. за баланс на гума не ми се струват особено много
          Човекът е човек, когато е на път...

Коментар

Оказа се, че не съм спукал задната при монтажа. Но така или инак я смених с нова и сега си имам една здрава резервна, което е екстра.
            Пък и потренирах още със щангите, което беше добре, вече знам какво правя и какви са мурафетите
            В едно клипче, което бях гледал, гумаджията казваше - ако става трудно, значи не правите нещо както трябва, всичко е техника.
            Някъде по-назад в темата някой беше казал, че гумата трябва да се прибута навътре в джантата, за да освободи по-лесно противоположния край.
            Това всъщност е най-важното и така свалянето и слагането стават много лесно, всичко гарнирано с повечко сапунка по бордовете естествено
            Аз използвах едни импровизирани каиши, които ползвам за туризъм и стана перфектно, ето как точно:
            (тук вече гумата е сложена и надута, но идеята е ясна)

Коментар

Няколко мурафета за които се сещам в допълнение от моя опит, които важат за тези с вътрешна:
              - Винаги постилайте нещо под джанта, дори вестници ако трябва (важи за всички).
              - Отлепването е най-трудно. Дървени клинчета, чук и вода помага, ама на път...от къде чук.
              - Ако с шлаух набит на вентила всмукнете въздуха, ще отдалечите вътрешната от външната и ще намалите риска от прещипване при демонтажа, който е много рисков момент. Знайте че вътрешната е легнала плътно по външната.
              - След като сте залепили вътрешната и се съмнявате в лепенката за да я пробвате не пренапомпвайте гумата. Без външна тя се разтяга много повече и все още "младата" лепенка може да си "отиде". Само колкото да придобие форма.
              - Вътрешната гума не е добре да е оцапана с лепило или мокра
              - Монтирайки вътрешната напудрена с талк (пудра за крака също помага) от към вентила, който не затягате, не вкарвайте външната веднага. Напомпете вътрешната както е положена върху джантата. Така ще има пвовече място да се изпъне ако някъде има гънка или усукване, не вкараната външна и осигурява повече място.
              - Махате игличката, спадате и монтирате външната с отворен вентил. Разбира се опипвате с пръст мястото където вкарвате щангата за да не прищипете вътрешната.
              - Монтирате игличката и "удряте" 7-10 помпи (гумата да е мека, но да НЕ се мачка до обръча около 0,3ат). Хващате цялата гума и започвате да я топате и въртите едновременно 7-8 пъти. Помага ако външната е "захапала" вътрешната така също се избягват гънки които в бъдеще се протъркват, стават дълги участъци с шупли и хвърляте гумата. После помпате до необходимото налягане.

Аз имам много горчив опит от "тип-топ" лепенките и имам доверие само на вулканизация, но все пак 10-на години не съм правил гума (да не чува лукавия)

п.п. Следя темата, но мисля че това което съм написал не е споменато никъде.
              Последно редактирано от fozy; 14-08-13, 10:23.
              още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

Коментар

Много важни и полезни неща е написал Fozy! Спазвайте ги и няма да имате проблеми! Това за постилането под джантата също е много важно. Не се прави толкова за чистота, или за естетика, колкото, за да не напълниш лагерите и отворите на осите с прах и боклуци, както, и ако правиш предна гума да не изкривиш този спирачен диск, който се пада от долу, до като се бориш с гумата.
                Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                Златомир Попов - Forry

Коментар

Да, съветите на Fozy са супер!
                  При смяната на моите в гаража и двете ми джанти бяха доста мръсни, особено задната, защото съм с ойлер.
                  На земята използвах един чаршаф, сгънат на много, за да е меко под спирачните дискове.
                  В резултат от борбата с гумите чаршафът се омърля и после таз мръсотия отиде по дисковете,
                  а както знаем, масло по дисковете не е добре
                  Та имайте и това предвид, чистотата не е за пренебрегване.

Коментар

За да е меко на дисковете, може да се ползва друга външна гума за подложка.
                    Вече не се ползва топла вулканизация, студените лепенки са достатъчно надеждни, стига да са сложени правилно, в което няма нищо сложно.

Коментар

Понеже мотора го взех "гол като пушка" - без нито един инструмент... Относно смяна и поправка на гуми мисля да си купя поне 1 бр. от ето това:

Кози крак 16х450мм = 3.80 лв. Достатъчно евтино да се поотреже според желанието на всеки.
                      Публикувайте отговор

Коментар

Като ще е да се режи става дълга и дебела работата... Намерих щангички по 20-30 см. на същата цена като ги получа ще пиша отзиви
                        HONDA AFRICA TWIN XRV 750 RD 04

Коментар

Какво ще режете ,бе ...постове 47-51...има готови и скъпи и ефтини...сигурен съм че Димо не е пробвал скъпите ,дали бачкат,а моите ефтините редовно вадят гуми на 3 броя мотори (сменям си ги сам ,за да тренирам упражнението ) -това е другата страна на медала - кел файда от щангите ,ако не знаеш как да ги ползваш
                          PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                          КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                          0899187766

Коментар

Чакай, чакай ... що да са скъпи? Не мисля, че са някакви страшни пари. Вярно е, че ми ги подариха
                            И - да, бачкат. Последно на МЗтя )

Оранжевия инструмент на p-pleven според мен е лееко големичък.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:_DSC2996.jpg
Прегледи:1
Размер:87.7 КБ
ID:5544675
                            ______2
                            Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение

С това ли ще вадиш пироните от гумите

Коментар

Това е много грубо. В специалазирани магазини за интрументи можеш да намериш подходящите.
                                Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X