Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Протестът срещу повишаването на цената на Гражданската отговорност.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Аз от край време плащам еднократно ГО. Последно обаче преди две седмици поднових застраховката на стария мотор, който продавам. Ми имаше разсрочване! На две вноски в направих. Обща премия 120, първа вноска 80, втора 40. Якоо ...Ако искаш. Ма има ли разсрочване ... има! За мирните протести, без да притесняваш никого им обяснете на гърците! Мислим да са най- старата демокрация. Па са екъдеса.
    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Бай Стояне, стига си се бъзикал с нас!

Коментар

И ся к'во станА?
        На практика излиза, че само булинс прави 'страховки за мотори:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:GbO_0626.png Прегледи:0 Размер:64.2 КБ ID:7044108

Пак същата цена но поне има вариант за "сезонна" полица.
        БТВ оня ден платих за 30 дни и както каза Стоян - 36 афро.
        Аферим, машалла.

В конкретният случай е ОК щото просто няма да има следваща полица.
        Ако обаче след този месец се прави "истинска" полица се отива на нови сто афро при булинс.
        Толкова е мътна и кървава тая работа с гражданската безотговорност при двуколесните към момента, че чак е нереално.

ВладиЧ таа работа с окане нема да я биде

П.С: От известно време "търсачката за оферти" на СДИ за ГбО не арбайтен за матори.
        Което е още едно доказателство за тоталният хаос в момента - дори тя не се оправя с подобна помия
        Враг усраине

Коментар

• pansim
          pansim коментира
          Редактиране на коментар
          Миро, да не си продаваш моторите
          Как няма да ти дреме като те /ни/ обират

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Не, просто спирам да плащам като дебил.
          Ще платя една полица за скутера а всичко останало ще се ползва без такава застраховка.
          Поне в рамките на татковИната.
          Риск има но точно за него имах предвид, че мв боли дедовият.
          При новосъздадените обстоятелства става приемлив.
          И обратното = напълно неприемливо да съм редовен!

Абе дано се стигне до някакво разумно решение, че това с рогата напред не е ОК за никого.

• KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          " .... ВладиЧ таа работа с окане нема да я биде .... " Кат не стаа по лесния начин братчед, ке стане по трудиот. С камънье и дръвье... Дръвениот госпот лекува всякакви такива болести....

А някой отваря ли приказка след като смисъла на това застраховане е покриване на щети към 3ти лица, защо застраховката се пришива към ппс-то, а не към лицето, което може да направи поразиите?

Или е най-важната заръка сега да поревем на жълти павенца, че да клатим Терзиев дефакто ( тихо и без организация по градовете в страната че там все убави кметченца ) ?
        Настане вечер — месец изгрее,
        звезди обсипят сводът небесен;
        гора зашуми, вятър повее, —
        Балканът пее хайдушка песен!

Коментар

• the slow heart
          the slow heart коментира
          Редактиране на коментар
          Аз като се загледам по "домакинствата" около мене не я виждам отдавна тая схема мама,татко, аз и москвича. Навсякъде е повече возила отколкото водачи.

• KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          " .... Ти се радвай, че е така, иначе в едно домакинство - колкото шофьори, толкова ГО, нищо, че колата е само една.... " Ами като има 3-4 колИ на един шЕфьор ко праЙм?

• the slow heart
          the slow heart коментира
          Редактиране на коментар
          Имаш движима собственост - плащаш данъци към държавата. Като ти е много, продаваш и се простираш според чергата.

Нормален човек си грешен, създаваш рискове на пътя да причиниш щети на трети лица, застраховаш се за да се тушира малшанса. Ако статистиката показва, че правиш повече бели, ще плащаш повече. Ако не ти е по джоба да се ръсиш много, ще караш внимателно и ще спазваш правилата.

А ся ко ми е, фанали ме пиян/ зобан земали ми книшката. Ше ме вози жената, пак шси пия, после пак фащам геврека, кой кат мен.

Тоя 20г келеш от Враца с беенвету дето уби двете момчета със скутера, едното го е закачил на дърво на 4м височина. Друго ми се чини щеше да е, ако застраховането приличаше на това, което колега споделя за Канада. А не както комшията ми накичил синковец студент с ес-класа да ми гърми по нощите с патлаци и да пали гуми. Казва тейко, е и ний тъй бяхме като млади. Ко му плащаш. Мила родна балканска татковинка.

Живял съм в Канада и там бонус-малусът работи много по-просто и много по-брутално.

Има две страни.

Първата е личната. Караш пиян, правиш катастрофи, трупаш нарушения, застраховката ти става убийствена. Даже и при случаи без полиция, ако мине през застраховател, влиза в историята ти. Това дисциплинира много повече от патрулка на пътя, защото те удря директно в джоба и то за години. Масово тираджи карат пияни- няма проблем плаща си глобата и продължава да кара. Или пък шефа му го кара да превишава тонажа и скоростта- проблем няма карай бързо аз плащам и оправям нещата . Не и в Канада

При младите шофьори е същото. Нямаш стаж, плащаш много, но пак зависи каква кола караш. Малък Chevrolet е едно, спортен Mustang е съвсем друго. И ефектът е ясен ,Много по ниска смъртност, а младите много бързо разбират, че гъзарията струва пари. Тук вместо това измислят някакви половинчати мерки от типа „да не карат през нощта“, което си е чиста симулация на дейност.

Но втората страна е по-важната и точно нея тук не я искат.

В Канада застрахователят е реален контрол върху корупцията и бездействието. Не защото е много добър или морален, а защото пази парите си.

Когато има катастрофи, измами, прикриване на нарушения или небрежност от институции, някой плаща сметката. А застрахователите хич не обичат да плащат за чужди грешки. Ако платят голямо обезщетение и има данни, че някой полицай, община или институция са си затворили очите, те имат ресурс да тръгнат по съдилища и да търсят отговорност.
        Ако в един район има много катастрофи, измами или слаб контрол, застраховките скачат. Хората почват да питат защо плащат повече. Общината усеща натиска. Полицията също. И изведнъж вече не е толкова удобно всички да си затварят очите.
        Същото важи и за самите институции. Ако полицията или общината постоянно генерират риск, дела и обезщетения, това започва да струва скъпо. В един момент става по-евтино да махнеш корумпираните и некадърните, отколкото всички да плащат за тях.

Заради некадърен ремонт на пътя- (някой е взел пари и не е свършил работа ) застрахователя плаюа ама парите идват директно от АПИ. знаеш ли как оправят корупцията
        Та накратко: застрахователят не е ангел, а финансов камшик. Той не гони справедливост от добро сърце, а защото не иска да губи пари. Но точно затова системата работи, защото когато корупцията започне да струва реални пари, изведнъж всички се сещат, че трябва да има ред.

Тая система работи, но тук не искат да я вкарат. За това сме свидетели на някаква изкривена бонус маус и всякакви парламентарни трикове.

Скоро излезе новината че са оправдали полицаите който ескортираха пияна мутра на околовръстното която уби французина- Пълен абсурд за държава. Крадците се пазят взаимно Ако беше в нормална страна застрахователя щеше да вземе всичките пари на районното и полицайте щяха да взимат половин заплата месеци наред. ( няма добра държава да плати сметката)

Коментар

• pansim
          pansim коментира
          Редактиране на коментар
          Категорично съм съгласен.
          Това е правилната посока.

• trav
          trav коментира
          Редактиране на коментар
          Хората от години са го измисли и работи. Парите са най големия стимул на законността
          В Люлин карането е пълен кошмар. . Що . Щото полицията си бърка в носа, редовна картинка вечер дрифтят на улицата, а полицая си пие кафе- защо щото им е комшия и не го .... интересува .
          Да ама ако утре им вдигнат с 20% застраховките на всички. колко време ще изкара шефа на полицията.
          Имаш едно ядро от по малко от 0.0000001% шофьори който правят злоуми и всички трябва да плащат. Местна мутра и всички полицаи му целуват гъза

В момента агресивно шофиране и неправилно минаване през кръстовище нищо не означава. Няма полицаи който да реагира, Полицията не иска да работи. Защо ??
          Защото заплатата му е гарантирана, а ако работи ще си създаде проблеми.

Странно ама факт. В младост всички спират на пешеходна пътека. Култура, възпитание, респект правила.
          В Люлин , точно обратното, никакъв шанс да ти спрат , ще те сгазят да минат.

Защо

• the slow heart
          the slow heart коментира
          Редактиране на коментар
          Много си прав.

У нас проблема е между ушите. Прекрасно знаят/ знаем кое ще работи и кое не. Но ни е по-важно да краднем, да надцакаме, да минем тънко, да ни позавидят и те такива нещица. Мило и драго културно наследство.

В Англия е същото - Извадено от аи

Цената на застраховката (Car Insurance) за млад шофьор (17-24 г.) в Англия е най-високата в автомобилния сектор, като често надвишава стойността на самата кола.

💰 Средни годишни цени (2026 г.)
        • Възраст 17-19 години: около £1,458 – £1,932
        • Възраст 20-24 години: около £982 – £1,341
        📊 Фактори, оказващи влияние върху цената
        • Регион: Лондон и големите градове са с най-висок риск (и цени), докато провинциалните райони са по-евтини.
        • Модел автомобил: Застрахователните групи в Обединеното кралство са от 1 до 50. Изборът на малък градски автомобил (Групи 1-5) драстично намалява премията.
        💡 Доказани начини за намаляване на премията
        • Telematics / Black Box (Телематика): Инсталирането на проследяващо устройство, което следи стила ви на шофиране, може да свали цената с до 20–30
        • Избор на кола: Фокусирайте се върху автомобили с малък двигател и нисък разход (напр. Volkswagen Fox, SEAT Mii, Fiat 500), за да избегнете най-скъпите застрахователни групи.
        Пуснах за описание само
        За 17-годишен шофьор в Англия с BMW M3, застраховката е практически невъзможна или ще струва астрономическа сума, която често надхвърля £10,000 – £15,000 на година. [1]

В по-голямата част от случаите, масовите застрахователи в Обединеното кралство (UK) директно ще откажат да генерират оферта (Refusal to quote).
        🚨 Защо рискът е екстремен за застрахователите?
        • Застрахователна група 41 – 49 (от общо 50): BMW M3 се намира в най-високия възможен ешелон по риск на пазара в Англия. Колкото по-близо е колата до група 50, толкова по-скъпа е полицата.
        • Липса на опит + висока мощност: Статистиката на застрахователите в UK показва, че младите шофьори на 17-24 години са с най-висок процент на тежки и фатални ПТП. Комбинацията от липса на стаж (0 години No Claims Bonus) и задно предаване с над 400+ конски сили се класифицира като „неуправляем риск“. [1]
        • Лимити на Black Box: Повечето застрахователни компании за млади шофьори, които изискват инсталиране на черна кутия (Telematics), имат твърд таван за застраховане до група 35 или 38. Те изобщо не покриват автомобили от ранга на M3 за нови шофьори.

Другия вариант
        Шофьор на 50г с над 35г стаж, лична кола , тойота авенсис, никога не санкциониран за алкохол или катастрофа, няма санкция за превишена скорост

Прогнозна годишна цена (2026 г.)
        • Очаквана премия: между £250 и £450 на година (Comprehensive / Пълно Каско).
        • Забележка: Точната сума зависи основно от вашия пощенски код (Лондон е по-скъп от провинцията) и дали колата се паркира в гараж или на улицата.
        • Максимален No Claims Bonus (NCB): Имате над 9+ години доказан стаж без инциденти в Англия. Това автоматично ви осигурява максималната отстъпка от премията (често над 65–70%).
        • Нисък риск на автомобила: Toyota Avensis е в умерено ниски застрахователни групи (обикновено между Група 15 и 26 в зависимост от годината и двигателя). Тя се класифицира като сигурен, семеен автомобил, който рядко участва в рисково шофиране или кражби.
        • Чисто досие: Липсата на глоби за скорост (SP30) и алкохол (DR10) означава, че застрахователят ви дава допълнителен кредит на доверие.
        Тази цена може да се свали още, примерно с здравна застраховка, декларация че се кара малко - до 8000мили годишно. ... още фактори Гараж .. аларма , тракер...

Коментар

• chrichri
          chrichri коментира
          Редактиране на коментар
          Трябваше да извадиш за мотоциклети, нали за тях говорим.

• trav
          trav коментира
          Редактиране на коментар
          Извадих няма да ти хареса. Не съм карал мотор нямам личен опит
          Но имат 3 вида застраховки.
          Кратка - годишна евтина , но гарантираш само около 1500- 3000мили на година
          Годишна - Сключвате стандартна 12-месечна застраховка. През есента, когато спрете да карате, подавате безплатна SORN декларация (Statutory Off Road Notification) пред държавната агенция DVLA.Условие за съхранение: При подаден SORN, моторът задължително трябва да се съхранява в частен имот
          Има и краткосрочна - ама излиза скъпо Много зависи само гражданска или пълно каско

Най изгодно е годишна с спиране от движение. трупат се бонуси и цената става добра. На практика гледаш какво ти носи бонус .
          За коли в момента АИ е супер добро- може да ти намери най добрите условия

Застрахователите не са тъпи, и когато има реална конкуренция , взимат в предвид че никой не кара зимата .
          АИ
          Как работи сезонната застраховка?В Канада полицата за мотор винаги е 12-месечен договор, но плащането е разпределено спрямо риска.Летен пик: Около 80-90% от общата стойност на застраховката се "изразходва" през топлите месеци (от май до октомври), когато рискът от катастрофи е огромен.Зимен сън: През зимните месеци рискът е близък до нула, така че цената за този период е символична.Капанът с прекратяването: Ако решите да прекратите застраховката си през октомври с мисълта, че ще спестите пари за зимата, компанията ще преизчисли сумата. Тъй като вече сте изкарали лятото (скъпия период), се оказва, че не само няма да ви върнат пари, но може и да ви накарат да доплащате или да ви таксуват глоба за предсрочно прекратяване.2. Вариантът "Storage Insurance" (Застраховка за съхранение)Вместо да прекратявате полицата, в Канада се прилага практиката "Lay-up" или преминаване към Storage Coverage.Наесен се обаждате на застрахователя си и изисквате да премахне покритията за движение на пътя: Liability (Гражданска отговорност) и Collision (Сблъсък).Оставяте само покритието Comprehensive (Каско за съхранение).

Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
        За 17-годишен шофьор в Англия с BMW M3, застраховката е практически невъзможна или ще струва астрономическа сума, която често надхвърля £10,000 – £15,000 на година. [1]

В по-голямата част от случаите, масовите застрахователи в Обединеното кралство (UK) директно ще откажат да генерират оферта (Refusal to quote).
        🚨 Защо рискът е екстремен за застрахователите?[LIST][*][FONT=Google Sans]Застрахователна група 41 – 49 (от общо 50): BMW M3 се намира в най-високия възможен ешелон по риск на пазара в Англия. Колкото по-близо е колата до група 50, толкова по-скъпа е полицата.[/
        Много е тъпо да се само цитирам, не съм и фен на казах ли . Нямам и манията да се чувствам добре щото съм бил прав.
        Не съм умен, умни са хората в Англия и в нормалния свят .
        Даже се чувствам тъпо когато знам как, знам и защо. Знам и че ще се случи
        Яко тъпо .
        Днешните новини.
        Защо
        Защото можеш да си млад, неопитен, да караш мощна кола като ненормален, всички да знаят, че си такъв, и пак системата да чака да убиеш някого, за да реагира.

И после, съд, арест, експертизи, коментари, възмущение.

Яко тъпо.

Любител на екстремното каране бил 20-годишният от катастрофата с две жертви край Мездра

Димитър Тодоров е обвинен, че при управление на лек автомобил БМВ е нарушил правилата за движение по пътищата, като е шофирал с повече от разрешените 40 км/ч и е навлязъл в насрещното платно, вследствие на което е причинил пътнотранспортно произшествие с две жертви.
        Спътниците му, които са пълнолетни, го предупреждавали да намали скоростта,
        "Веднъж, след направена забележка, е намалил, но след излизане преди участъка на произшествието Д. Т. отново е започнал да ускорява. Въпреки молбите на един от пътниците в автомобила, който, викайки му, го е молел да намали, той е заявил, че нищо няма да стане и: "Аз и друг път съм правил така"
        Тодоров сам призна пред майката на загиналото момче веднага след катастрофата, че е карал с висока скорост. Той е взел шофьорската книжка само преди пет месеца.

Коментар

Темата не е за шофьорски умения, и изобщо не е за автомобили.
        Ма има ли тема към която можеш да се придържаш, а не да правиш всички теми на "теми по всичкология" или "тема за к'во видЕх У нета"?
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Добре го изиграха това представление.
          Вдигнаха страховеката X2 и спряха разсроченото.
          Ся ще върнат разсрочването, цената ще се запази а хората ще са доволни от по-малкото зло!
          Аман от селташки номера.
          Да вървят да се шибат!
          Враг усраине

Коментар

Па то това "разсрочване" го имаше и преди протеста! Тааа ... оти ручааме Жабетата?
            Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Протестите ще "върнат" разсрочването демек "сезонната" гражданска БезОтговорност.
              А за страхователите ще остане на чисто ДАБЪЛ цената от лани но БЕЗ негативи.
              Плоско, плоско та вдлъбнато но аз тая игра НЯМА да я играя.
              От 2027 още два табели преминават в този вид:

Всеки се оправя кой как може.
              Оно и со паре секи може!
              Враг усраине

Коментар

Има и друг начин:

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:as_registered.jpgПрегледи:0Размер:153.2 КБID:7044350
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

+ любимият на Владич метод: земи тая буца кал на номера
                  Гледам по табелите на колеги все по-често залепват разни боклуци от пътя.
                  Ще зачестяват все повече тия инциденти види се.
                  При толко боклук - нема как.
                  Каквото почукало - такова начукало!!!
                  Враг усраине

Коментар

• ВладиЧ
                    ВладиЧ коментира
                    Редактиране на коментар
                    Аааа, не съм замазвал никога номера си аз. Това го правят пистаркаджийте. Мотора му свети отвсякъде, прашинка няма по него, а целият му № отзад в кал... Но катаджийте много отдавна го научиха тоя номер и яки глоби отнасят отворковците. Също и мушенето на номера между задният калник и гумата. И това вече хич не минава.... Още в КАТ, когато си регистрираш мотора те ти монтират номера, така че да се вижда ясно, а после снимат всичко и ти го качват в досието. И когато те спрат някъде веднага проверяват дали си местил и барал нещо отзад, и ядеш дървото, ако не отговаря на снимката от КАТ.

• Esper
                    Esper коментира
                    Редактиране на коментар
                    Чист мотор и мръсен номер са различни неща.
                    Аз не съм фен на първото дори го намирам за излишна суета.
                    Обаче влизам във фен клуба на второто.
                    И то не чак от догодина!

И само за инфо - санкцията за мръсен номер е напълно различна от тази за манипулиран такъв.
                    Преместен, сгънат, с лепенки, дупки и всякакви такива финтове или злощастия, които го застигат.
                    А при мен по традиция липсват парчета от него.

И една весела случка - оказа се, че последният път като ходих до Сърбия съм минал границата два пъти с документи на грешният мотор.
                    На никой тогава не направи впечатление разминаването поне в номерата а аз самият разбрах едва седмица по-късно.
                    Това обаче не им попречи на наш'те да ми връчат 2 акта още на излизане.
                    Това е по-важно - види се от самальот!

Активност за темата

Свий

Тук са 6 потребители онлайн. 4 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                X