Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Краден мотор?!?! Или случки в Абсурдистан...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Краден мотор?!?! Или случки в Абсурдистан...

Отговора с малко закъснение дойде... Първоначално във Търново, но понеже мен ме няма там, куриера решил да го върне, вместо да го даде на баща ми...
    Предположих от къде може да е и отидох на място да питам по-миналата седмица. Оказа се, че гърците не са отговорили дори на ДМОС(които включват в себе си българското бюро на Интерпол).
    Та отново виснах...
    Дадоха ми насока, да ходя в гръцкото посолство.
    Днес бях там и вероятно, ако се бях застоял, щяха да ме арестуват.... за побой над консула.
    Първо, че отварят в 9:30, обаче работата започна в 10:15 - пиха кафета и си говореха в съседна стая. Второ не направи абсолютно нищо, за да промени крайно негативното ми мнение за гърците!
    Нито ме изслушваше, нито ми помогна, а само мърмореше 3 фрази, които беше заучил. Обаче накрая започна, да ми обяснява как ние българите сме били изобретателни, когато ставало дума за кражби. Та тогава ми кипна и му теглих една майна на ум и си тръгнах. Ако бях останал вероятно щях да се присегна през дупката в стъклото...
    Някакси даже си представях, карайки към посолсвтото, че ще му стисна ръката и ще му благодаря за помощта, но след първите думи си представях как му стискам врата!
    Subaru Impreza 2.0 '98
    Honda Africa Twin RD07 '95
    Honda Africa Twin RD07А '96

Коментар

Колега, не бих се занимавал с посолства (не само гръцкото) с такъв пряк контакт.... За съжаление съм се нагледал на наблюдаваните от теб явления... Да не ти кажа, че досега е било изключение да ме приемат по-скоро от половин час след пристигането ми дори и при уточнен час - явно си придават тежест...
      На твое място бих писал официални писма с обратна разписка, и бих се посъветвал с адвокат за отговорността на държавата... И не само нашата - гърците също са ЕС и съответно имат отговорности...
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Консултацията с адвокат е следващата ми стъпка... От тук нататък така или иначе нямам ясна идея какво да правя.
        Отидох с ясната идея, че може, да ме върнат, но така или иначе имах не толкова зает ден, та реших да пробвам.
        Subaru Impreza 2.0 '98

Коментар

Личния ми опит - гръцкото посолство ми отговориха на официален въпрос (като ставаше въпрос за големите талони)...
          Затова и в твоя случай бих адресирал официално запитване към посолството и/или тяхната държавна структура, от която зависи отговора...
          Според мен шанса да получиш отговор е доста по-добър защото при личния контакт ти очакваш отговор от един човек, а при официално писмено запитване е вероятно този човек просто да препрати/резюлира писмото към по-компетентен негов колега (дори и само заради мързел - за да се оттърве от работата)
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

А тези нашите, които са в сградата на МВР, защо не искат да го свалят от компютъра? Нали мотора е минал през разследване, през комисия за пренабити номера и има прокурорско разпореждане, че всичко е в ред?
            Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
            Златомир Попов - Forry

Коментар

Защото само държавата обявила МПСто за издирване може, да свали сигнала...
              Разпореждането важи само за България. Дава ми право тук, да го карам, но не и извън държавата.
              Subaru Impreza 2.0 '98

Коментар

Тоя батак май си е само наш български.... Комуникацията би трябвало да се води на някакво официално ниво (с гърците в случая), или изобщо с тази държава и с тези, които са го качили в този компютър, точно от такива служби, като тая в сградата на МВР. Това би трябвало да им е работата нали? Иначе каквъв е смисъла от такива служби? Да чакат да им минат годините за пенсия?
                Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                Златомир Попов - Forry

Коментар

ВладиЧ, прав си - чакад да минат годините за пенсия...
                  Затова администрацията се бори с административни и бюрократични средства...
                  Писма, шантажи(медии и т.н.) и накрая съд... Тъй-като решенията по бюрократичен път са сравнително бавни, колкото по-рано се 'вдигне пушилката' на официално ниво, толкова по-рано ще се получи и отговора...

Коментар

Само дано всичко стане с български адвокат, че гръцките искат доста повече
                    Subaru Impreza 2.0 '98

Коментар

Съжалявам, че повдигам толкова стара тема, но от вчера и аз имам почти аналогичен проблем и един мотор по-малко.
                      Пяна вече ми избива на устата от яд, а не знам дали и какво мога да направя за да се преборя с тоя абсурд.

През далечната 2011 година решавам, че ще правя гаджето мотористка. Намирам подходящ мотор в Севлиево, купувам го чрез договор за покупко-продажба, като го пишем на нейно име, все пак е за нея(моторът е 250 см3 и не е необходимо да е нотариално заверен). Моторът е регистриран с малък и голям талон. Всичко си е наред.
                      Минаваме през КАТ София, където си получаваме новите талони и номера на мотора. Този мотор през цялото време стои в нас и се ползва често. 9 години по-късно, с това момиче пътищата ни се разделят. Бившата вече приятелка продава моторът на сестра ми пак с договор. Датата е 04.02.2020
                      Изпращам аз вчера сестрата в кат(05.02.2020), като съм подготвил всички необходими за прехвърляне документи. Сменяме само талони, номерата си остават софийски.
                      Хубаво, но сестра ми ми звъни стресирана и ми казва, че я водят някъде, моторът бил краден. Държа връзка с нея по телефона и се оказва, че са я завели при някакъв криминалист който и снема обяснения. Пожелах да говоря с него и той ми обяснява, че три години след като е регистриран в КАТ София, т.е. 2014 година, от Гърция чрез Шенгенска информационна система го обявяват за откраднат. Казах му, че сестра ми няма да подписва нищо доброволно, докато не се консултирам с адвокат. Той ми обяснява, че ще я задържат в такъв случай. В този момент я чувам как започва да реве по телефона и ѝ казах да подпише протокола за доброволно предаване на талоните. Малко след това
                      Пристигат следователи от районното по местоживеене на сестра ми и я товарят в полицейска кола за да я отведат в районното. Обажда ми се тя и реве уплашена (още е доста млада), че я водят нанякъде и не знае защо и какво да прави.
                      Побеснях, запалих колата и тръгнах към районното. Там взеха да ми обясняват, че трябва да вземат мотора. Видях, че сестра ми вече беше пред нервен пристъп и не исках да се разправям. Съгласих се да предам доброволно мотора.
                      Товарят и мен и нея в астрата и тръгваме към нас. Пишем пак протокол за доброволно предаване, товаря го на мой транспорт и им го доставям до районното. През цялото време съм с ескорт, все едно съм най-големия престъпник.
                      В полицейското описахме подробно мотора и си тръгнахме.

Процедурата била следната - за срок от 60 дни ако Гърците не го потърсят ми го връщат, а ако си го поискат, пия една студена вода.

Питанията ми са безброй, ето няколко:

1. Защо по дяволите в периода от обявяването му за откраднат( 2014) до датата на продажбата (2020) никой не е направил справка и не е уедомил собственика, че моторът, който са регистрирали в базата си данни е краден?!
                      Щяха да предотвратят сделка с обявено за издирване мпс?!

2. Ако моторът наистина е краден, кой и как (с какви документи) е направил първата му регистрация в бг?!

3. Така ли реално се търсят крадени мпс в България, чакаме някой да отиде на крак и тогава да го хванат?

4. Значи ли, че всеки закупил употребявано мпс е застрашен от подобна схема. Кара n на брой години, без да му каже никой, че се издирва?

Твърдо съм решил да търся правата на сестра си, стига да съществува допустим иск. Не съм вещ, но ще се срещна с адвокат.

Предишната собственичка също е добросъвестна, защото към датата на закупуване моторът не се е търсил. После никой не си е направил труда да я привика и да съобщи за създалата се ситуация...

В омагьосан кръг съм, сега накъде?
                      "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                      А+
                      LZ1DRZ

Коментар

• motor_men
                        motor_men коментира
                        Редактиране на коментар
                        Излиза , че сестра ти е станала престъпник само защото си е купила мотор. Обади се в някоя телевизия и им разкажи за случая , това е пълна олигофрения. Да си свършат работата олигофрените в кат , достатъчно е да погледнат в базата данни кога е регистриран мотора първоначално и от къде е внесен. Много вероятно е мотора в Гърция да е проблемен. Вдигни много шум , няма как да заплашват , задържат и принуждават сестра ти да подписва документи само защото си е купила мотор. И ако я привикат пак за обяснения , задължително да я придружава адвокат , защото е напълно възможно да я тормозят психически да "признае" , че мотора е краден.

Чакай! Ти пишеш.че моторът е при вас от 2011г., а в Гърция са го обявили за краден чак 2014(т.е. СЛЕД 3 ГОДИНИ).До Бг тоя бюлетин кога е дошъл? И като е дошъл, не е ли редно тия в КАТ да се разровят в базите си данни и да потърсят човека, КОЙТО ПЪРВОНАЧАЛНО Е РЕГИСТРИРАЛ МОТОРА В БЪЛГАРИЯ? Тия в Севлиево ли са регистрирали първоначално мотора в БГ или ти на името на бившата ти приятелка?В правото има тълкуване за добрия стопанин, който не е длъжен да знае историята на веща до нейното придобиване. Вас няма как да ви държат отговорни за минало престъпление, към което не сте съпричастни по никакъв начин.Това тълкуване обаче май го промениха по отношение на вещта. Дознателят би трябвало да го е обяснил на сестра ти. 3 години(между 2011 и 2014) са голям срок и е много вероятно гърците да си играят на застрахователни измами. На Владича Африката е в същия филм и след сума перипетии, момчето на което той я продаде сега я кара, ама май не може да излиза извън БГ с нея. Мисля , че трябва да минат 5г. или нещо такова, за да отпаднат напълно всички претенции към тая Африка. Той сигурно ще напише. Наистина е много неприятно заради бюрокрация да страдат невинни хора. А и сроковете са ........ Тук наистина си трябва адвокат по наказателни дела. Дръж ни в течение, и още веднъж жалко за нервите , които ще потрошите. Тях никой не може да ви ги върне.

Коментар

Купувам го 2011 вече регистриран. Преди Севлиево моторът Е бил регистриран И в кат Ловеч. Имам и по-предишния договор с данните на собственика в Ловеч, продаващ го в Севлиево.
                        А+
                        LZ1DRZ

Коментар

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
                          Купувам го 2011 вече регистриран. Преди Севлиево моторът Е бил регистриран И в кат Ловеч. Имам и по-предишния договор с данните на собственика в Ловеч, продаващ го в Севлиево.
                          Ей там е заровено кучето. Ама добросъвестният купувач е най-лесно уязвим.За сега се консултирай с адвокат само. Според мен имайки в предвид цялостната ситуация в страната, тия за да симулират дейност може и да поровят в Ловеч. Но ще се окаже, че който първоначално е регистрирал мотора , сигурно вече не работи в КАТ. Гърците надали ще си искат мотора обратно , така ,че ще имаш късмет, ама нервите дето ще потрошите......... Това сигурно е за някакъв мотор под 3к, или.......?За скъпи мотори в такива казуси не съм чул , поне не и в БГ. Владича като прочете ...ще разясни, че той е най-в час точно с тоя казус.В В В В 

Коментар

Преди Ловеч не знам къде е бил и дали е имал друга бг регистрация.

Моторчето е 250 кубиково ендуро, което струваше 2500 лв. На мен ми е повече, защото съм го обслужил на 100%.
                            И всеки даден лев е изкаран с труд. Има и сантиментална стойност за мен.

Заради подобни нелепи и абсурдни случаи ме е срам да кажа, че работя в МВР, пък макар и да нямам нищо общо с полицията...
                            А+
                            LZ1DRZ

Коментар

• Вико
                              Вико коментира
                              Редактиране на коментар
                              Това в кое районно е? В НИ ли?

Същата ситуация, както с бившата моя Африка през 2011 год. Моторът е светнал с червено в информационната система на КАТ за издирване в Шенгенското пространство. И това издирване е качено от ГЪРЦИ. Сега какво следва...
                            Ще има следствие, ще бъдат проверени всичките документи и регистрации на мотора в България, евентуално ще да ви повикат и на разпит. Моторът ще бъде прегледан от комисия, за да се види дали има пренабити номера, и изобщо някакви интервенции. Цялото това следствие ще продължи 1-2 месеца. През това време моторът ще стои някъде на наказателен паркинг на полицията. След това, ако всичко с документацията и номерата е в ред, прокурор ще издаде постановление, че всичко по това МПС е в ред и моторът ще ви бъде върнат. Но вече няма да можете да го пререгистрирате на ваше име, няма да можете да го бракувате, нито да го продадете, даже и на части, и ще може да се кара САМО в България с това прокурорско постановление. Тази ситуация може да се промени само, ако гърците го свалят от компютъра за издирване.
                            За съжаление за 9 години (от 2011 год до сега) в това отношение май нищо не се е променило в милата ни родина.
                            Последно редактирано от ВладиЧ; 07-02-20, 17:04.
                            Златомир Попов - Forry

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X