Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо ли минават транзит все още през България??

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Защо ли минават транзит все още през България??

Стана...регнах се.
    Сега ще видят те дали да прескачат България или да идват нарочно

Обаче който разбира английски ще го помоля да ми намери точното място на пътеписите във форума
    че ако сгреша в началото и ще ме резнат.
    Материалите които имам за най хубавите места в България са изкипрени на английски
    и само ще ги пусна и ще си трая.
    Последно редактирано от Майкъл; 04-11-10, 09:19.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Как няма да минеш транзит като си си цепил задника 2500 километра на някаква тясна седалка.
      То това е идеята на мототуризма , но хората некаращи мотори, няма откъде да го знаят . Мен точно това ме озадачава най много в случая - уж тръгнал с мотора
      и изведнъж хоп на влака. Все едно Бойко и Мони да бяха направили байпас на
      оная пустиня с храсталаците и скучните прави пътища в Ботсвана, понеже преди това са извъртели едни 8-9000 км. и са им са понатъртили задниците . Мисля си,
      че в случая губещия е чичката с Априлията ,тъй че да не го мислим много.

Коментар

Не е само въпрос на това каква красота притежава България според мен. Проблема е комплексен и се състои от много фактори. По стечение на обстоятелствата доста често пътувам зад граница(работа) но гледам винаги да успявам да съчетая полезното с приятното и да разгледам местата на които ходя. Миналата година в Турция ходих да видя понеже бях на близо прослувутата единствена останала колона от най-големия храм на Атина Палада строен някога...платих 20 евро, газих в кал до колене и то за една колона. И аз тогава си задодх въпроса като go6o защо никой не плаща 20 евро за да види примерно Мадарския конник? Тази година успях да отделя повече време и да пообиколя из БГ отдавна не бях го правила. Ходих първо до едно от любимите ми места което не бях посещавала няколко години- Рилския манастир. Бях постресена-кофти път, кофти отношение на хората, навсякъде нахвърлян боклук и като капак тотална комерсиализация на това свято място. Ей Богу била съм в доста катедрали и черкви ма никъде не съм си плащала за да си взема светена вода, даже на запад свещите не се плащат. Тук ми поискаха левче за водата. Не ми е до левчето но се ужасих какво е станало. Всичко хубаво и по извесно е тотално комерсиализирано по някакъв странен и извратен български начин. А местата на които все още може да се усети някаква атмосфера са занемарени от към реклама да не говорим, че доста от тях са трудно достъпни заради пътищата ни. Ходих скоро на разкошно местенце до което за да стигна в последствие колата ми влезе в сервиз. Хора в асфалта имаше израснла трева. Има много мизерни държави които обаче освен реклама на това което имат привличат хората си с куп други фактори, сред които и гостоприемството. В Египет е мизерия ма Пирамидите са на хиляди години и това ги прави атрактивни. В гадната манафска Турция газиш в кал до ушите за да видиш тъпата колона ма до там пътуваш по читави пътища и на входа те посрещат с кафе и чай. Отнасят се с тебе като с цар. Тука има места където сервитьора едва ли не гледа как да те изгони щото нещо му е криво и то в курорт като Банско или Боровец(личен опит). Мама и тате завели детето на чист въздух направили си пикник, що да не си оставят буклуците там? Какво им пречи?
        Съдим управниците си, съдим общините ама всеки народ си заслужава управляващите. Докато в нас живее байганьовщината все транзит ще ни минават. Съдим човека че минал транзит през милата ни родина, ами нека се запитаме защо. Нека погледнем гредата в собствените си очи и после сламката в очите на другите.
        Нека направим така че даже прелитайки с влак покрай някоя гара и правейки снимки след това да се напише по чуждите форуми...ето там е България даже и от влака се вижда колко е красиво. Поне в Европа е така на повечето места. Разбира се не всичко зависи от нас но поне това което зависи нека го направим. Нека това обсъдим. Не защо а поради каква причина имаме такава слава. Аз обичам родината си имала съм хиляди възможности да живея другаде но не искам и ме е яд като виждам в каква помийна яма се превръща от ден на ден все повече и повече.

Коментар

Хората ни заобикалят поради няколко причини:
          Първо - нямат никаква информация какво има в България.
          Второ - щото сме гадно племе и това е световно известно. Пример за това : Дори най-върлите и вулгарни агитки от италианските и английските футболни първенства никога не идват в България, а не им е скъпо.
          Трето - с какво да ги впечатлим ? В момента с нищо. Има много неща, много места, но всичко е потънало в боклуци, храсти и човешка простотия.
          Четвърто - шофьорите ни. Някой да знае по-гадни шофьори от тукашните. Всички са състезатели и сутрин байо като запали колата натиска само газта. Кара в насрещното, изпреварва в завои, не спира на пешеходни, прави си обратни където му скимне. Пример за това: Всеки един ден от нашето ежедневие е такъв пример.
          Пето - всички сме намръщени и с огромно самочувствие, че сме нещо велико. На това нещо нямам обяснение.
          И на мен винаги ми е било интересно къде ще заведа някой чужденец ако дойде на гости. Царевец във Велико Търново, Мадарски конник, гробници и т.н. Някой скоро да е обикалял тези места ей така за кеф, освен бат Димо, Мария и други единични случаи, но като цяло са малко. Аз от година не съм. Преди това с Вики обиколихме цяла България на няколко пъти и наистина имаме интересни места, ама по начина, по който изглеждат никой няма да впечатлим. Та пак да питам някой да е ходил. Почти никой. Ние не си ценим нашите забележителности, пък очакваме друг да дойде и непременно да спре при тях. Как откриваме сезона - с пържоли на Градешница или някъде на друго място, но задължително крайната цел е ядене и пиене.
          Една година с Вики решихме да пътуваме всяка събота и неделя за да видим дали ще има къде да обикаляме. Оказа се, че има. За целия сезон може да се правят маршрути, без да се повтарят местата, но те наистина са неизвестни извън България. Тук който пътува вижда първо как го удрят в курса на обменното бюро, ако идва от Сърбия вижда първо в София циганското гето точно до КПП-то, после диша "свежия" въздух в столицата и ако оцелее и излезе се потръсва по "магистралата" и вече каквито и намерения да е имал иска да се махне колкото се може по-бързо от България. Как да впечатлим някой италианец примерно с Царевец, като той живее до Колизеума или някой австриец с Родопите ни, като идва от Алпите. Ако пък е крайно екзотично да се види как баба прави лютеница и сладко от смокини, то това го виждат и в Словения и Хърватска, а те са по близо на европейците. Ние сме на уникално място като разположение и по уникално просташки начин не се възползваме от това. От тук и Африка и Азия и всичко ни е близо, но се отнасяме отвратително с хората които идват от чужбинско да ни разгледат и после в Турция им се вижда рай. А в Турция по курортите въобще не са гостоприемни и приятни хора. Тяхната работа е да се усмихват, да ти се увъртат за да може да похарчиш колкото се може повече пари при тях. И тази си работа я вършат по един прекрасен начин. Истинските добри хора са по малките забутани селца, но пък в това отношение и при нас е същото.
          Драго, от друга страна, за какво да спират тия с тази марка Априля. Тук само БМВ вирее.

Коментар

boiko 73 много точно си го казал и съм съгласна с теб. Доизказа или по скоро формулира много по добре това което и аз мисля и исках да кажа. Докато ние самите не направим така че хората да се чустват добре в БГ ще ни подминават и още как. Както каза boiko73 не е важно колко пари ще оставиш някъде а по какъв начин ще ти ги вземат
            Хората по света има какво да предложат, а ние предлагаме това което boiko73 беше така добър да обесни.

Коментар

И ... ще се направи ли нещо ТУК по въпроса , или ще си изливаме възмущението и ще се жалим от окаяното състояние на нещата . То от гледната точка - дали чашата е наполовина празна, или наполовина пълна , зависи кое ще натделее - нека наблегнем на хубавото, показвайки го и информирайки , може пък да вземе надмощие .

п.п. Тоалетната на Крушуна , стандартна за повечето ни обществени места , където въобще я има , и май най-много впечатляваща чуждите посетители , даже за символ ни я сложиха, макар в по софт вариант. Обикновенно нагазването там е рисково , моторджийските ботуши са предимство , иначе е препоръчително да се ползват обувки с платформа , като на известните метал банди ...
              http://media.snimka.bg/7527/021308804-big.jpg

Коментар

Аз мога да помагам на англо-говорящи, ако се създаде такъв раздел... и съм сигурен, че не съм единствения.
                И сега го правя през други сайтове.

Има много сайтове, които представят БГ прекрасно, но ако се създаде раздел за това - насреща съм.
                You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Каквото е имало за казване сте го казали. Аз само ще спомена една случка - минавахме през Калофер и решихме да спрем там за обяд. Стигаме площада - навсякъде бръмчащи и пушещи автобуси с изгнили ламарини. Едва намираме къде да спрем моторите. Слизаме от тях и в следващия момент някакъв олигофрен с изгнил Опел Кадет щеше да ги събори. Размина се на косъм. Сядаме на кръчмата, поръчваме две шкембета. Носят бира различна от поръчаната и по-малко хляб, отколкото бяхме поискали. Отивам до тоалетната. Ако бях изял шкембето, вероятно щях да го повърна още при влизането в тоалетната. Излизам от тоалетната и при нас идват двама пияни ахмака. Започват глупави малоумни въпроси, подсвирквания по сервитьорката, крясъци, писъци. След малко стават, качват се на един Симсон и заминават. Това всичкото се случва на площада на Калофер - един от символите на Българската история и култура. Ами ако бях немски или английски мото-турист? Какво щях да си помисля?
                  Последно редактирано от boiko73; 07-11-10, 13:38.
                  Yamaha XT​M600E '98
                  Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

Коментар

Защо ни е забиколил ли? Аз мисля че той си го е казал: "Everything in Bulgaria looks run-down". И тук ключовата думичка е looks like. Човек вижда само това, което иска да види... "It's not just a lack of money, it's an attitude.", което аз мога да преведа "It's not just run-down, it's an attitude." Човек пътува заради нещо, което иска да получи в замяна. Без изключения, всички го правят за нещо. Някой на мотор, някой с кола, пеша, колело, с пари, без пари. В замяна получават да речем емоции, разбиране за природата, хората и света. Някой получават и само снимки във фейсбук, но дори и това може да им е достатъчно. Някои обичат да пътуват по черно, други по асфалт, трети на изток, четвърти на Запад... Въпроса е какво този човек е очаквал да види в България. И го е видял, точно както си го е представил. Ако махнеш представите и очакванията, може и да получиш нещо... А какво би казал въпросния човек ако беше стигнал и видял това. Дали би могъл да си представи, че тия хора могат и да бъдащ щастливи:

Та защо написах това. Написах го за да кажа, че аз не бих взел толкова навътре подобно писание. Въпрос на гледна точка. Разбира се не сме цъфнали и вързали ама пусто все не ме напуска едно чувство, че нещата не винаги са такива каквито изглеждат, па дори и външния израз да е едно добре уредено общество.

ps снимката по-горе е на Димо, някъде в Таджикистан.
                    LZ2NKM

Коментар

Не е въпроса какво конкретно е написал някой си в отделен пост, въпроса беше за тенденция , иначе който е тръгнал за Бг , в повечето случаи знае какво ще види тук . Просто липсва информация , в познатите ми на мен родни мото-форуми , на международно говорим език. И аз ( както и много други от тук) съм се завирал в мизерни райони , но с ясното съзнание защо го правя и т.н. Спецификата на мототуризма е по особена, и то точно за това , че няма ограничения - може да си караш с лъскавите дрехи по магистралата , да се транспортираш с влак, кораб, самолет и т.н. , може и да се вреш по черни пътища и забити места , в зависимост , от това което ти харесва . За пътуващите тук , отдавна е ясно , че страните , в които ядат хора , са по филмите и книгите, и най - често цивилизацията на повечето места е по лицеприятна от нашата , а дори там където я няма, усмивката не слиза от лицето на хората . Та идеята и е другите да получат инфо за нас, да разсеят страхове, да са предпазливи за конкретни неща , да посетят обезателно някое място ... Типичен пример за транзитна дестинация например е Сърбия , по сходни причини , на всичко отгоре си има магистрала от край до край .

Коментар

Мисля, че Гошо е много прав - липсва информация, едновременно с това и култура за поведение спрямо туристите.

Някой да е виждал голям, добре направен информационен център за туристи в български град?! Няма и да видим скоро, за съжаление. А като отидеш на запад дори в малък град хората ценят всяко камъче, всеки артефакт, информация има за всичко, безплатни карти, гидове, възможност да се разхождаш по цели дни, не на последно място и отзивчивостта на хората спрямо туриста. А ние тук тепърва имаме да учим как да опазим собственото си природно и културно богатство, пък сетне да се хвалим и да го показваме пред света. Не можеш да искаш да тичаш, ако тепърва си се научил да лазиш. Който не вярва да влезе в сайта на Нешънал Географик(българския) и да прочете статиите от архива на списнието до 1945г. - много добър пример за погледа на чужденеца спрямо България до първата половина на 20ти век.

Твърдо съм против и тезата, че няма как някой австриец от Алпите да се впечатли от Родопите. Напротив - има как и го правят, 6 месеца имах съквартирант от Алпите, който си тръгна от България, заради мръсната София, а не заради красивата България, която и до днес обича. Въпроса е да знаем как да им покажем хубавата страна на родината ни, а не само мърсотията и намръщените физиономи. Това няма как да впечатли някого, бил той мото или просто турист. Освен да дадеш гластност е необходимо и да дадеш отношение
                        Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение
                          Мисля, че Гошо е много прав - липсва информация, едновременно с това и култура за поведение спрямо туристите.
                          Пропускаш основното - този човек не е искал да дойде в България - той е искал да я прескочи. Евала - да се маха и да не се връща...

Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение
                          Твърдо съм против и тезата, че няма как някой австриец от Алпите да се впечатли от Родопите. Напротив - има как и го правят, 6 месеца имах съквартирант от Алпите, който си тръгна от България, заради мръсната София, а не заради красивата България, която и до днес обича. Въпроса е да знаем как да им покажем хубавата страна на родината ни, а не само мърсотията и намръщените физиономи. Това няма как да впечатли някого, бил той мото или просто турист. Освен да дадеш гластност е необходимо и да дадеш отношение
                          От дванадесет години едно приятелско семейство от западна Германия летуваше тук. Хората видяха всичко, което можеше да се види - и доброто, и лошото. Вече не идват тук, защото прекалено много се вдигнаха цените и прекалено много се застрои. Освен всичко прекалено много се дерат чужденците в нашата мила страна - кражби на дребно, гадни цени, гадно обслужване - това са все неща, които отблъскват и то за дълго. Клаус се оплака, че се опитали да му обменят еврото на курс едно към едно с лева... Немците не пасат трева - всичко се проверява предварително. Тия груби селски прояви няма да докарат никой тук. Да не говорим, че на практика сме една страна със силно развит секс и алкохолен туризъм, вместо селски и курортен. Никой не иска да слуша пияните датчани под прозореца си, нали? Последният път ги замервах с бутилки минерална вода, та белким млъкнат копелетата смотани. За съжаление бяха прекалено пияни за да разберат "намека"... жалко, че нямах някоя права лопата под ръка.

Коментар

Ето и един възможен и напълно адекватен отговор на въпроса

http://dnevnik.bg/pazari/2010/11/24/...a_informaciia/
                            Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от Тануцо Преглед на мнение
                              Ето и един възможен и напълно адекватен отговор на въпроса

http://dnevnik.bg/pazari/2010/11/24/...a_informaciia/
                              Мда. А ето тоя цитат от статията говори още по-добре:
                              Примери като този често се дават от представители на българския туризъм, когато се обсъждат все още слабите посещения на индивидуални туристи в страната (между 10 и 15% според данните на хотелиери и туроператори). Една от основните причини според тях е липсата на добре изградена мрежа от туристически информационни центрове, които да подпомагат гостите при намирането на възможностите за почивка в отделните региони.
                              Та, както винаги "представителите на българския туризъм" чакат някой друг да им свърши работата, пък те после само да "папат" от тая работа. Толкова ли е трудно да се направи един многоезичен сайт от заинтересовата страна (въпросните "представителители"). Хем всеки поотделно ще е заинтересован да има пълна информация за неговия град, хем тя ще е систематизирана и на едно място.

...или "българския туристически бизнес", дето носи милиарди на държавата, няма силите да отдели някоя и друга стотинка за поддръжка и актуализация на такъв сайт? Отделно дето за това могат да се "дръпнат" и европейски пари.

...или просто нямаме акъл и математиката ни е чужда?
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За мен най-култовото от цялата статия е, че за да се подготви единната информационна база ще са необходими 4 (четири) години! и скромната сума от 637 000 лева !!!!! :
                                Затова икономическото министерство готви проект за обединяването на тези центрове в единна мрежа, който се финансира от европейската програма "Регионално развитие".

Общи стандарти - през 2013 г., прилагането им - до 2015 г.

Според проекта, за който са отделени 637 хил. лв, в следващите две години икономическото министерство ще "анализира сегашното състояние на туристическите информационни центрове и ще изработи обща визия и концепция за тяхната дейност". Целта е да бъдат изработени единни критерии за работата им, които в период до 2015 г. да започнат да се прилагат.
                                Per aspera ad astra.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X