Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Honda XRV Africa Twin

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Honda XRV Africa Twin

Регулиране на клапаните.Как става това е показано нагледно и обяснено ето тук http://www.xrv.org.uk/forums/how/340...onisation.html Най-общо казано двигателя има по два всмукателни и един изпускателен клапан на всеки цилиндър като за достъп до тях има пригодени капачета на главата на цилиндъра и по този начин не се налага да бъде сваляна цялата глава.Междината на Всмукателните трябва да е 0.15 +- 0.02мм а на изпускателните 0.20 +- 0.02мм,като междината се измерва с луфтомер.Операцията се извършва при студен двигател а действията по изпълнението и се оказаха по-елементарни отколкото се опасявах че ще са.След сваляне на резервоар и споменатите капачета се развиват страничните кръгли капачета от лявата страна на двигателя с инбусни ключета. Горното по малко капаче е за визуализация на ГМТ на предния цилиндър FT и ГМТ на задния цилиндър RT.Долното по-голямо капаче е за превъртане на маховика на двигателя,до достигане на въпросните FT и RT маркери,като тук трябва да отбележа две неща първото е да се търсят точно тези надписи защото има и само буква F и тя може да ни заблуди. Другия момент е че трябва да нагласим ГМТ за конкретния цилиндър но в такта на сгъстяване а това разбираме от наличието на минимален луфт между кобилиците и клапаните(усеща се при придърпване с пръсти) ако такъв луфт изобщо липсва значи сме в изпускателен такт и е нужно двигателя да се превърти на точно 360 градуса за да се доведе до такта на сгъстяване.Как протекоха нещата конкретно при мен: Имах опасения че след развиване на капачетата на главата на цилиндъра ще се наложи да се сменят някакви гарнитури но те са гумени опръстени и си бяха абсолютно наред.Проблемите ненадейно изникнаха там където не очаквах! А именно при развиване на страничните капачета и след пръскане с WD-та и други флакони с изпукване капачето за визуализация се разви,другото обаче за превъртане на двигателя не само не се разви а се разду и леглото за инбуса.Стана повече от ясно,че това нещо няма да се развие и почти се бях отказал от манипулацията,но добре че баща ми се намеси акуратно и даде акъл да ръчна мотора на 5-та и да въртя задното колело на ръка а той да гледа за белязките. Да ама то си нее работа,махнахме и свещите и пак мъчно да превърти и както е мъчно и изведнъж тръгне и превърти сумати и той докато каже чакай чакай и изтървем момента и айде наново.Бая напъване хвърлих да го въртя на скорост тоя мотор ама нагодихме ги с упоритост а и имаше защо. На задния цилиндър(който е много по лесен за достъп) междината бе извън нормите и бе голяма а на предния обратно междината бе пак извън нормите но бе малка. Трябва да си призная тук,че на задния цилиндър регулирахме и трите клапана а на предния само двата всмукателни защото изпускателния се пада на много гадно място и самото сваляне на капачето нямаше да е лесно пък камоли да се развива и затяга вътре и да се пъха вътре луфтомера! Средства за реализация-нека предположим,че ще се наложи закупуване на луфтомер,но не повече от 20 лева.

Коментар

Ами като изключим смяна на масло и маслен/бензинов филтър + смяна на предна гума че беше на 10 години това бяха останалите неща които човъркахме по мотора през тези месеци когато не е комфортно да пърпориш из улиците. Предстои ми борба със задната спирачка,защото направо да си го кажа за нищо не става! Диска не е първа младост,но не е крив,феродото доколкото мога да го видя така от вън уж има.Спирачна течност мъничко трябваше да се долее и долях.Да обаче спирачката не държи и не държи. Предната е като прът в спиците,кове на място а задната педала е някак така твърд и като пипам диска уж пари и значи трие ама колко трие явно нищо.Знам че е добре да се смени течноста с нова и да се промие казанчето че това може никога да нее правено,но засега не го правя,защото сигурно ще се получи частичен ефект и ще ме доведе до немърливост! Затова ще видя как стоят нещата с нови маркучи или да кербоват нови към моите щуцери,ще разглобя да видя и плочките с феродото все пак да не са заминали и чак тогава нови масла и сглобяване.Верно е че спирачката ще глътне повече пари от всичко сторено до тук,но да остана на път под звездите е едно а да си меря твърдоста на главата с някое дърво съвсем друго. Друго което не направих а сигурно трябваше е да сваля и погледна карбураторите и системата за обогатяване на горивото при празен ход,защото при сваляне от по-висока на по-ниска предавка и спиране с двигателя се получава не фрапираща,но все пак ясно долавяща се детонация в ауспуха.Надявах се че след синхронизация на карбуратори и реглаж на отварянето на клапаните това припаткване ще изчезне но уви промяна почти няма.Третия елемент който е за смяна е бялото пластмасово казанче за антифриз,защото е толкова изгоряло от слънце и старост,че в горния си край е пробито и даже липства пърче от пластмасата,хубаво че не пличкоти навън ама си иска ново. Иначе мотора върви сносно,пъргав е при изпреварване,няма нищо разбито по окачването,температурата му заковава точно в средата на термометъра,двигателя съвсем малко да превърти и пали и е нужно не повече от минутка да попърпори на място за да е абсолютно готов за тръгване а след още минутка движение и мога да върна смукача до край.Измерих разход от 6.7 литра на 100 километра на 100% градско като отсечките бяха по 4 километра защото на толкова е работното ми място и е повече от недостатъчно да загрее до оптимален режим а 1/3 от изминатото разстояние бе с двама души,тъй че мисля на дълъг път със скорост позволена от закона ще ги докарам до около 6 което е по-добре отколкото се надявах и съвсем скоро ще имам случай да го проверя от личен опит.
      На старите съфорумци още веднъж благодаря и се извинявам,че ги засипах с тонове съобщения,които знаят и без да четат за Н-ти път а на тези които тепърва се колебаят дали да станат собственици на африка ще кажа,че това е един много послушен мотоциклет,който никак не ме затрудни при скока от 250 на 650 кубика,яздейки го се чувствате като рицари на пътя правещи почетна обиколка след спечелен рицарски турнир,защото колите покрай вас са на нивото на гърдите ви а работата на двигателя му е музика,която става все по-класическа със всеки изминат километър без почивка.Съвета ми е по възможност да дадете малко повече средства и да вземете 750 кубиковата версия защото африките така или иначе са кът на пазара,но големите са малко по-чести и после ще ви е по-лесно да намерите консумативи,информация и всичко свързано с тях.

Коментар

Колега Мнооого добре си систематизирал и обяснил за Африката! Благодаря за информацията!
        HONDA AFRICA TWIN XRV 750 RD 04

Коментар

Задната спирачка умишлено е направена така, че е почти невъзможно да блокира колелото. Не искай от нея това.
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
            Задната спирачка умишлено е направена така, че е почти невъзможно да блокира колелото. Не искай от нея това.
            +1

Коментар

Да бе, ела натисни моята На сухо не блокира чак толкова лесно, но на мокър асфалт категорично съм се отказал да я ползвам - чукна ли я и тръгвам със задната гума към завоя Вярно и гумата ми е смотана (хайденау - варна апруувд все пак, не мога да повярвам че се излъгах) но си е корава задната спирачка.
              Yamaha XT​M600E '98
              Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

Коментар

Аз пък днеска тествах на макс и двете спирачки с около 70 км/ч един идиот с един бус без мигач , без да даде каквато и да е индикация зави на ляво и ми сече пътя- ДОБРЕ , ЧЕ БЯХ САМО С ТОЛКОВА. НЕ ЗНАМ КАК СПРЯХ, но предното колело блокира, а задното блокира една идея по- късно . Може да е от навика , който съм си изградил винаги да стискам предната повече от задната(поради тоя навик точно преди 3-4 дена се изтърсих качествено пред около десетина души дето разбират и карат мотори и освен майтапи други поражения за мен нямаше...и малко поизтрити ролбари де). Та изобщо не се имам за добър карач , но на Африка , а и на другите без АБС е така: ЗАДНАТА СПИРА ПО- БАВНО ОТ ПРЕДНАТА. Сетих се и за АБС-а . Ако имах такъв със сигурност щях да спра по-равномерно и по-бързо , но за черно е безсмислен. В момента съм с един почти изтрит Метцелер(на кубчета, последната ендурска шарка преди кросовите.

Коментар

В момента карам мотоциклет с АБС и наистина върши някава работа, но никой не отменя умението да спираш и без него. Неслучайно задните спирачки на моторите и в частност при Африката са по-"лабави". При желание може да я повлечеш, но наистина трябва да понатиснеш. Друг е въпросът, доколко това е целесъобразно.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Емо, ще те оставя за един ден и ... ще изпотрошиш бусовете в околията ...

За другия път ... да вкараме и малко черно, ама с втори човек ...
                    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

От няколко дена търся централна стойка за honda xrv 750 africa twin 94г. може и втора употреба.Имам човек който може да ми я направи но иска мостра.Приемам предложения.

Коментар

Имам стойка, от каде си

Коментар

писал съм ти на лични

Коментар

Първоначално публикуван от reising Преглед на мнение
                            Имам стойка, от каде си
                            Какво става не можеш да и измислиш цена, или не е за този модел ?

Коментар

Един лаишки въпрос:
                              За смяна на крушка от фара трябва ли всички кори да се свалят или става някакси изотзаде?
                              RD07
                              Honda Africa Twin RD07 '95

Коментар

Изодзаде без да гледаш, само с пипане

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X