От: Замислил съм се сериозно за R1200GS...
Мисля, че първия ферибот Портсмут-Сантандер е около средата/края на февруари (трябва да се провери).
Относно застраховката:
Изкарваш си нормална английска застраховка, която важи за всички страни на ЕС и други 'цивилизовани' страни като Швейцария и Хърватия, но не и за Сърбия. За Сърбия си купуваш 'Зелена карта' на границата. Аз лично пътувах миналата година - септември с колата и не ми издадоха за Сърбия. Минах границата през Черна гора и даже не ми и поискаха застраховка, но си купих за всеки случай. На връщане минах през Калотина и искаха да я видят, както и на излизане от Сърбия, така че ако нямаш и не си купиш няма да те пуснат да минеш. През останалите държави няма да ти искат застраховка, проблема идва ако направиш нарушение и нямаш застраховка или караш с невалидна.
След като се прибереш в Бг я прекратяваш.
Има вариант да си изкараш застраховка за 'export' само.
Ако застраховката ти е направена от английска компания би трябвало да е валидна, независимо че караш с българска книжка. Адреса ще им трябва за кореспонденция и за да ти изпратят документите (адрес на приятел/познат ще свърши работа)
В европа покритието ти е 'third party', т.е. при инцидент да покрие щетите на този, който си ударил, но не и твоите.
Ако някой има повече инфо за застраховките, ще бъде полезно
п.п.Искам само да спомена, че гореизброеното е валидно за коли, за мотори може да е по-различно.
Проблема е,че тези фери-та от Портсмут/Сантандер и Портсмут/Билбао до началото на месец март не извършват круизи поради особенности на метеорологичната обстановка конкретно в "Бискайски" залив.Последния "шедъл" се извършва между 26ти и 30ти декември.
Поздрави,
Поздрави,
Относно застраховката:
Изкарваш си нормална английска застраховка, която важи за всички страни на ЕС и други 'цивилизовани' страни като Швейцария и Хърватия, но не и за Сърбия. За Сърбия си купуваш 'Зелена карта' на границата. Аз лично пътувах миналата година - септември с колата и не ми издадоха за Сърбия. Минах границата през Черна гора и даже не ми и поискаха застраховка, но си купих за всеки случай. На връщане минах през Калотина и искаха да я видят, както и на излизане от Сърбия, така че ако нямаш и не си купиш няма да те пуснат да минеш. През останалите държави няма да ти искат застраховка, проблема идва ако направиш нарушение и нямаш застраховка или караш с невалидна.
След като се прибереш в Бг я прекратяваш.
Има вариант да си изкараш застраховка за 'export' само.
Ili4
В европа покритието ти е 'third party', т.е. при инцидент да покрие щетите на този, който си ударил, но не и твоите.
Ако някой има повече инфо за застраховките, ще бъде полезно
п.п.Искам само да спомена, че гореизброеното е валидно за коли, за мотори може да е по-различно.

Коментар