Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Замислил съм се сериозно за R1200GS...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Замислил съм се сериозно за R1200GS...

Проблема е,че тези фери-та от Портсмут/Сантандер и Портсмут/Билбао до началото на месец март не извършват круизи поради особенности на метеорологичната обстановка конкретно в "Бискайски" залив.Последния "шедъл" се извършва между 26ти и 30ти декември.

Поздрави,
    Мисля, че първия ферибот Портсмут-Сантандер е около средата/края на февруари (трябва да се провери).

Относно застраховката:
    Изкарваш си нормална английска застраховка, която важи за всички страни на ЕС и други 'цивилизовани' страни като Швейцария и Хърватия, но не и за Сърбия. За Сърбия си купуваш 'Зелена карта' на границата. Аз лично пътувах миналата година - септември с колата и не ми издадоха за Сърбия. Минах границата през Черна гора и даже не ми и поискаха застраховка, но си купих за всеки случай. На връщане минах през Калотина и искаха да я видят, както и на излизане от Сърбия, така че ако нямаш и не си купиш няма да те пуснат да минеш. През останалите държави няма да ти искат застраховка, проблема идва ако направиш нарушение и нямаш застраховка или караш с невалидна.
    След като се прибереш в Бг я прекратяваш.
    Има вариант да си изкараш застраховка за 'export' само.

Ili4
    Ако застраховката ти е направена от английска компания би трябвало да е валидна, независимо че караш с българска книжка. Адреса ще им трябва за кореспонденция и за да ти изпратят документите (адрес на приятел/познат ще свърши работа)
    В европа покритието ти е 'third party', т.е. при инцидент да покрие щетите на този, който си ударил, но не и твоите.

Ако някой има повече инфо за застраховките, ще бъде полезно

п.п.Искам само да спомена, че гореизброеното е валидно за коли, за мотори може да е по-различно.

Коментар

Вторник вечер, с мотора, си влязохме в България и час по-късно бяхме в къщи
      Ето как мина пътуването: кацнах в събота следобяд в Лондон и по план, трябваше да отида до адреса, където е мотора и да видя дали има някой там, та да мога на другия ден да си го взема. Трябваше да се срещна, по-късно с ДаркРоуз и дори да пренощувам при него, предвид любезната му покана. Но като пристигнах, в късния следобед, на адреса, и си видях мотора, разбрах, че тая работа с пренощуването и тръгването на другия ден, няма да я бъде. Изпаднал в еуфория не се усетих кога изкарах мотора пред къщата и започнах да редя багажа си по куфарите Още докато редях багажа заваля, но това не ме притесни особено. Звъннах на ДаркРоуз, колкото да му благодаря още веднъж за загрижеността и помощта, която ми предложи и да му кажа, че всъщност тръгвам за България веднага.
      Тръгнах за Ламанш, минах през тунела и се озовах в Кале. Запознах се с един моторист (СиДжей се казваше), с Адвенчър 1200. Всеки уикенд пътувал до Франция по работа. Той ме посъветва да хвана пътя през Франция и Италия и да не поемам риска да минава през централна Европа. Също така ми даде информация за готин хотел в Кале, дори ме съпроводи до място, от което трябваше да продължа направо и да стигна до хотела, след което замина в посока Брюксел.
      Дъждът беше спрял и вечерта беше топла (6 градуса), на фона на очакващите ме температури през следващите дни. Хотелът наистина беше приятен и евтин (67 евро със закуската).
      През нощта беше валял дъжд но на сутринта вече не валеше. До последния момент смятах да тръгна към Париж, дори на жена ми казах, че отивам натам, но... отпраших през централна Европа. Този ден беше супер - не валя, а и на места температурите достигнаха до 7 градуса. Малко преди Нюрнберг времето стана студено (2,5 градуса), мокро, мъгливо и заваля лека смеска между дъжд и сняг. Минавайки покрай знак за крайпътен хотел реших, че ще спра за да се ориентирам за цени, обстановка и т.н. Като спрях пред хотела, разбрах, че ще остана в него - бях премръзнал и изморен. Самият хотел се оказа част от някаква верига за хотели свързани с мотористи или нещо такова. Във всеки случай, на стената, зад рецепционистката имаше голяма окачена табела с надпис Байкър вилкомен
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14022011180-tabela.jpg
Прегледи:1
Размер:31.3 КБ
ID:5253592,

а на стената в стаята си имах картина с моторна тематика

Име:14022011168-kartina.jpg
Размер:47.4 КБ
ID:5253593

На следващият ден ме очакваше студ и сняг в Австрия. Температурите не се качиха повече от 2 градуса, а при Виена беше започнал снеговалеж и температурата беше 0 до 1 градус. Нямаше натрупване по асфалта, снегът само се разкашкваше и правеше мокро и гадно. Така продължи времето и когато влязох в Унгария, с разлика, че снегът започна да спира и мина в едни дребнички прехвърчащи снежинки. На 50-ина км. преди Будапеща спрях в крайпътен хотел. Унгарците говореха само немски, но криво-ляво се разбрахме, че не искам да си оставя мотора на пътя пред хотела и ме заведоха да ми покажат, че имат двор, в който да го вкарам. Разтопих се от удоволствие! Моментално наех стая и се бухнах под горещия душ в банята. После, в кръчмата на хотела праснах един Гулаш с бира и малко по-късно заспах юнашки сън.
      Сутринта ме очакваха минусови температури. Така продължи през целия ден: -2, до -3 градуса.

Име:15022011211--minus-3.jpg
Размер:36.9 КБ
ID:5253594

(минусчето се изписва доста наляво).

Едва в Сърбия, преди Белград температурата се покачи и прехвърли 0 градуса
      Реших, че между България и хипотермията, първа ще се появи България и се оказах прав
      Към 18 часа БГ време бях на Димитровград. Валеше гадна смесица от дъжд и замръзнали дъждовни капки. Беше хлъзгаво и неприятно, но за щастие това беше след Пирот. До Пирот беше студено, но сухо.
      Границите (и унгаро-сръбската и сръбско-българската) ги минах без никакви проблеми - дори не ми искаха книжката, камо ли документите на мотора, а още по-малко зелената карта, получена с неоценимата помощ на Мони Флоров... дори, някак се почувствах кофти, че не мога да я покажа . Само питаха "Не е ли студено?" и аз без да псувам тъпия им въпрос отговарях "Студено е"... Следваше: "Минавай" и аз отпердашвах.
      Към 19,30 пътуването приключи
      От вчера моторът е натурализиран българин и си има БГ номер.
      Нещо забавно: един калъф, на осми канал в КАТ, огледа мотора и каза: "На мен не ми се вярва, че този мотор е 2010 година" и край!!! В първия момент помислих, че просто си приказва, усмихнах се и казах, че то преди тази година тия мотори не се произвеждат - виж му двигателя... после стоплих, че той си няма понятие от мотори и всъщност назрява проблем. Смотанякът започна да ходи БАВНО из халето и да вика разни хора, които също нищо не разбираха от мотори и се суетяха около мотора, заничаха му навсякъде и търсеха някакъв стикер. Дойде поредния тъпок и захвана да стърже номера на рамата с отвертка, с което обели черната боя на рамата. Възроптах и поисках да спре с тъпашката си интервенция. Абе олигофрените се мотаха около мотора поне 20 минути, а аз не можех да повярвам, че това се случва. Накрая, случайно се появи мой познат, техен началник, видя ме и дойде да си приказваме. Тия като видяха, че се познаваме се стъписаха, строиха се мирно и зяпаха като невидели. Оня човек си поговори с мен, обърна се към тях и вика "Аре, бе, какво правите?!?", а те отговарят: "Ааа, всичко е говото! Наред е!", и се втурнаха да ми обясняват на къде да тръгна за да отида да ми дадат номера... Пълна идиотия в стил "Родна България".
      Но, добре е всичко, когато завършва добре
      Огромни благодарности на всички, които ми помогнаха с конкретни действия, съвети и морална покрепа!!!

Име:16022011244--work2.jpg
Размер:42.9 КБ
ID:5253590
      Последно редактирано от Димо; 17-02-11, 18:44.

Коментар

Голямо ЧЕСТИТО !!!

Коментар

Един въпрос: как да си обърна компютъра от мили в километри? Дали мога да го направя сам, или трябва да ходя да се сменя някакъв софтуер в Камор или Дарукар?

Коментар

Честито още веднъж!

Замислено - Сторено...
            В Камор ще могат да ти променят компютъра в километри. Процедурата е същата като за смяна от 12 на 24-часови показания на часовника.

Поздрави,
            You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Еее, браво бе човек Честито!
              Верно си много луд. Айде хаирлия да е. Що не го докара снощи да му се порадваме ?
              Хиляди километри и емоции пожелавам. Изглежда страхотно.
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Честито! Ей, сърце юнашко не трае..
                Пожелавам си и аз да си докарам така следващия мотор. Сигурен съм, че адреналина те е пазил от студа, докато не спреш.

Коментар

Честито! Със здраве да си го караш! Хиляди безаварийни километри и безброй приключения!

Коментар

ЧЕСТИТО!!!

Да те слуша, а и ти да го слушаш-с две думи да се разбирате.
                    Още веднъж честито и ГОЛЯМО БРАВО за направеното /резултатно/ пътуване!

п.п. Драсни два реда за намеренията ти относно "стария мотор",
                    че и аз съм се замлислил...за смяна.

Поздрави!
                    Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

Коментар

Честито Оги!
                      Истинско приключение, а това явно е само началото с този мотор
                      Безаварийно каране!

Коментар

Браво за избора и честито.
                        Ride to arrive.

Коментар

Честито и от мен! На много готини места да те откара

Коментар

Поздравления.
                            Важното е, че се прибра жив и здрав, и без проблеми.
                            Ако трябва да съм честен - Ако бях на твое място бих постъпил по същия начин.
                            Знам, че е студедно. Знам, че не е подходящо за пътуване, но тръпката и чувството да си прибереш "животното" по-бързо си е... много хубаво.
                            .

Коментар

Честито Оги. Много вълнуващи километри с новата машина.

Коментар

Голямо "Честито", радвам се за хепи енд-а

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X