Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на първа пушка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Избор на първа пушка

Побликувано във в."Наслука"бр.9 от 2005год. Един от най-често срещаните дефекти при гладкоцевното оръжие е счупването на пластинестата бойна пружина.Тя влиза в състава на болшинството известни и разпространени пушки-западно производство,а също и рускитеТОЗ,ИЖ49,ИЖ54 и др.Фабрично се изготвя от листова пружинеста ламарина,а в домашни условия можем да си я изготвим и сами от подобен материал(например руската марка ламарина 65Г)Преди всичко трябва да извадим счупената пружина от пушката и да снемем точните и параметри(пълната дължина и дължината навсяко рамо,максималната широчина,разстоянието между раменете).Ето технологията за изготвяне на такава пружина за ИЖ54.Отсичаме си парче от лист незакалена стомана с дебелина 3мм.с малък запас по широчина(+0.5мм)и произволен запас по дължина.Едната страна(която ще бъде отвътре)отначало се оброботва с пила,а после се шлифова с няколко типа шкурка до блясък.Нагрява се да малинов цвят и се прегъва така,че раменете да останат със запас по дължина,като предварително между тях се поставя парченце ламарина 0,5-0,8мм за осигуряване на луфт.Сгънатата заготовка се заковава така че ламаринката вътре да бъде притисната.Ламаринката се изважда,пружината се маркира с точните параметри на счупената оригинална и после се обработва с пила така,че раменете на еднакво отдалечение от свивката да са еднакви по дебелина.Накрая заготовката се шлифова пак с шкурка. Продължение в следващия пост.
    [LEFT]JEEP CHEROKEE 2.1 TD
    [/LEFT]
    [LEFT] HONDA MTX 200R Хубавата жена и хубавата кола трябва да могат да си въртят гъза.[/LEFT]

Коментар

С цел предварително разтваряне плужината се стяга в менгеме на 3-4мм от сгънатата част ,като раменете се отместват едно от друго с помоща на отверка.След което допълнително се разтварят с клещи на разстояние10-12мм,по-голямо от това при оригиналната пластина.Така разтворената пружина се нагрява в огнеупорна пещ до810-830 градуса,изважда се исе потапя в съд с някакво тех.масло-всяко едно ще свърши работа.Главното е последната процедура да се извърши незабавно с цел пружината да не загуби от температурата си.След изстиването на заготовката в маслото,тя отново се нагрява в пеща до 450-480 градуса,държи се при тази температура около 5 мин.,изважда се и се зарива в сух речен пясък при стайна темп. до окончателното изстиване.Последната процедура е проверка на качеството.Пружината се стяга в менгеме така че рамената и да се съединят и да стоят в това положение-1-3 мин..Следосвобождаване от менгемето разстоянието между раменете трябва от самосебеси да се намали с10-12мм т.е.напълно да съответства на орг.вариант.Има и още.
      [/LEFT]
      [LEFT] HONDA MTX 200R Хубавата жена и хубавата кола трябва да могат да си въртят гъза.[/LEFT]

Коментар

Ако пружината не се счупи,не се огъне и разстоянието между раменете не стане по-малко,значи сме действали правилно и тя ще ни служи дълги години.Автор-Сергей Дамянов.Ш тряаа да черпиш.
        [/LEFT]

Коментар

подкрепям колегите, които казват,че по-добре "гледана" съветска пушка,отколкото руска нова...да се счупат току-така пружините на "съветска" пушка-никога!
          иначе,знам ли...за мене първата пушка е като първата любов баси))
          преди 22 години,дедо Бог да го прости се отказа ,станах ловец на негово място/имаше и тоя момент тогава,беше голяма мъка да се стане ловец/ и естествено започнах с неговата-12 калибър,Монте Карло,рециклирам съм дървенията,цевите са си перфектни,нема ръждичка,светят..от 96 година почти не е ловувано с нея,мога да купа и продам и 100 пушки,но тази никога!

Коментар

Колега питай за пружина в оръжейните работилници( не знам откъде си за да ти препоръчам някоя).
            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Колеги, извинявайте че чак сега пиша, но не бях у дома. Благодаря на дидко и Георги Василев за съветите. Аз живея в Дупница. Не знам дали ще се оправя по съветите на дидко, и най-вече не знам дали нещо не е опасно ако правя пружините с някой железар тук. Посъветвайте ме от къде да си купя или поръчам?
              Впрочем, как са се счупили и двете, просто не знам.
              Благодаря предварително и ще черпя.

Коментар

Хей мен! това е супер оффроуд темичка, а?
                Но като собственик на 5+2 бр. пушкала (Бенели Супер 90 - 12 кал.; Бенели Арго кал. 9,6х62; Мазалат 7,62х54Р, Силма кал.12; колекционерски Симсон 16-ти кал; ТТ и НК) вложил поне 1 бр. машина 4х4 в пушечен дим, намирам за оправдано да споделя:
                - вземай най-евтиното джапане и ако имаш точно око, няма да радваш децата с гъби след лов...
                Друг е въпроса, ако робуваш на суетата си. А тя друже е смъртен грях...
                Съвсем друг е въпроса, ако си прихванал от крастата - друже!, вади пачката.... и майка им жална на тез деца...
                МАШИНИТЕ са за да СЛУЖАТ на ХОРАТА
                [I][SIZE=1](т`ва нещо от законите на роботиката...)[/SIZE][/I]

Коментар

Първоначално публикуван от Алф Преглед на мнение
                  ....Бенели Арго кал. 9,6х62...
                  Не съм много наясно с калибрите,
                  че те са май повече от ловците,
                  ама да не става въпрос за 9,2 х 62мм?!
                  Aко не, ще ми е много интересно
                  да видя и пипна такова съкровище.
                  Колега, дай да си направим една среща на бира,
                  с прострелка на Лозен.
                  Ще се радвам да се запознаем
                  и простреляме заедно пушките,
                  аз съм с една скромна "чехкиня" 550FS 308W!!!

Коментар

Първоначално публикуван от kkkoce Преглед на мнение
                    Колеги, извинявайте че чак сега пиша, но не бях у дома. Благодаря на дидко и Георги Василев за съветите. Аз живея в Дупница. Не знам дали ще се оправя по съветите на дидко, и най-вече не знам дали нещо не е опасно ако правя пружините с някой железар тук. Посъветвайте ме от къде да си купя или поръчам?
                    Впрочем, как са се счупили и двете, просто не знам.
                    Благодаря предварително и ще черпя.
                    Наблизо,около 40 км , има добър майстор,ако те интересува, на ЛС.

Коментар

Първоначално публикуван от dag Преглед на мнение
                      Не съм много наясно с калибрите,
                      че те са май повече от ловците,
                      ама да не става въпрос за 9,2 х 62мм?!
                      Aко не, ще ми е много интересно
                      да видя и пипна такова съкровище.
                      Колега, дай да си направим една среща на бира,
                      с прострелка на Лозен.
                      Ще се радвам да се запознаем
                      и простреляме заедно пушките,
                      аз съм с една скромна "чехкиня" 550FS 308W!!!
                      Тони, дали пък не става дума за 9,3х62, че много го омешахте калибъра?

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                        Тони, дали пък не става дума за 9,3х62, че много го омешахте калибъра?
                        Тъй де, тъй.....!!!

Коментар

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
                          Наблизо,около 40 км , има добър майстор,ако те интересува, на ЛС.
                          Не знам как се пуска л.с. Иначе ме интересува много. Ако можеш, прати ми ти л.с. с координати на майстора или на тел.0899940420. Благодаря ти предварително

Коментар

Днес взех пушка. Каква я мислех, тя каква стана. Вместо ИЖката взех Winchester sx3 . Много ми легна в ръцете и не се сдържах...

Коментар

Първоначално публикуван от Сашо Пунчев (Stuntman_Mike) Преглед на мнение
                              Днес взех пушка. Каква я мислех, тя каква стана. Вместо ИЖката взех Winchester sx3 . Много ми легна в ръцете и не се сдържах...
                              Честито Сашо! Пушката е добра, въпреки, че концепцията е различна!
                              Със здраве и късмет да я ползуваш и.....много слука!

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                                Честито Сашо! Пушката е добра, въпреки, че концепцията е различна!
                                Със здраве и късмет да я ползуваш и.....много слука!
                                Като млад ловец ще стрелям много докато ми мине меракът (по стрелбища предимно ), та затова се насочих към това оръжие. Ще видим как ще се сработим .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X