До: Избор на първа пушка
Прицел с мерна линия- вероятно имаш предвид "мерна планка". Ми то 98% от ловните гладкоцевни оръжия са с такава...
Далекобойност- какво имаш впредвид? Ако говориш за стрелба със сачми това е доста сложно понятие свързано с началната скорост на съчмите, резкостта на боя, групираността на боя, и броя на съчмите. Цялата тази съвкупност е доста трудно да се оцени, освен с : "на пределни дистанции дивеча по-често "пада" или не". Ако говориш за куршум съм съгласен, че има по-далечен прав изстрел, но едва ли е над 150м. На чакало, лов с издебване отстъпва на нарезните пушки. При гонките, поради адреналина в животните, много важен параметър е стопиращия(шоковия) ефект. Тук еднозначно печели 12кал. с по-големия и тежък куршум.
Нечесто срещан боеприпас- за мен си е само минус. Ако някой постоянно ти иска патрони просто го отрязваш. Но често се случва да се окажеш без патрони от даден вид и да заемеш(размениш) с колега.
Тегло- да по-комфортно е за носене, но с тежка пушка се стреля по-добре( по няколко причини). Последното се отнася както за гладкоцевни, така и за нарезни пушки.
Ако физиката ти позволява по-добре е да ползваш по-тежка пушка.
Сменяеми шокове- да те подобряват универсалността на пушките, но се срещат и при 12кал.
Да не кажа, че не съм виждал ловен полуавтомат без сменяеми шокове... има ги и при двуцевките.
Прикладистост- хубаво е, че ти ляга пушката. И да не ти е удобна винаги можеш да си поръчаш приклад по твоите мерки за 100-350лв.
За калъфа- не мога да изкажа мнение.
Горе долу това са моите разсъждения. Но най-добре е да се види на практика
Първоначално публикуван от 4x4
Преглед на мнение
Далекобойност- какво имаш впредвид? Ако говориш за стрелба със сачми това е доста сложно понятие свързано с началната скорост на съчмите, резкостта на боя, групираността на боя, и броя на съчмите. Цялата тази съвкупност е доста трудно да се оцени, освен с : "на пределни дистанции дивеча по-често "пада" или не". Ако говориш за куршум съм съгласен, че има по-далечен прав изстрел, но едва ли е над 150м. На чакало, лов с издебване отстъпва на нарезните пушки. При гонките, поради адреналина в животните, много важен параметър е стопиращия(шоковия) ефект. Тук еднозначно печели 12кал. с по-големия и тежък куршум.
Нечесто срещан боеприпас- за мен си е само минус. Ако някой постоянно ти иска патрони просто го отрязваш. Но често се случва да се окажеш без патрони от даден вид и да заемеш(размениш) с колега.
Тегло- да по-комфортно е за носене, но с тежка пушка се стреля по-добре( по няколко причини). Последното се отнася както за гладкоцевни, така и за нарезни пушки.
Ако физиката ти позволява по-добре е да ползваш по-тежка пушка.
Сменяеми шокове- да те подобряват универсалността на пушките, но се срещат и при 12кал.
Да не кажа, че не съм виждал ловен полуавтомат без сменяеми шокове... има ги и при двуцевките.Прикладистост- хубаво е, че ти ляга пушката. И да не ти е удобна винаги можеш да си поръчаш приклад по твоите мерки за 100-350лв.
За калъфа- не мога да изкажа мнение.
Горе долу това са моите разсъждения. Но най-добре е да се види на практика
и сега се чудя от къде да си взема точно тоя размер
ако някой знае нещо да каже...
Коментар