Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на първа пушка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Избор на първа пушка

Първоначално публикуван от 4x4 Преглед на мнение
    Сега за пушката : прицел с мерна линия, далекобойност, групаж на попадение, магнум, шокове 5 бр, минимален откат (женски), невъзможност да ми искаш патрони в гората , тегло, механизъм на затвора, сигурност за производителя, прикладване към рамото ми, ако щеш и прекрасен калъф даже....това са все неща който ме наведоха към избора ми.
    Прицел с мерна линия- вероятно имаш предвид "мерна планка". Ми то 98% от ловните гладкоцевни оръжия са с такава...
    Далекобойност- какво имаш впредвид? Ако говориш за стрелба със сачми това е доста сложно понятие свързано с началната скорост на съчмите, резкостта на боя, групираността на боя, и броя на съчмите. Цялата тази съвкупност е доста трудно да се оцени, освен с : "на пределни дистанции дивеча по-често "пада" или не". Ако говориш за куршум съм съгласен, че има по-далечен прав изстрел, но едва ли е над 150м. На чакало, лов с издебване отстъпва на нарезните пушки. При гонките, поради адреналина в животните, много важен параметър е стопиращия(шоковия) ефект. Тук еднозначно печели 12кал. с по-големия и тежък куршум.
    Нечесто срещан боеприпас- за мен си е само минус. Ако някой постоянно ти иска патрони просто го отрязваш. Но често се случва да се окажеш без патрони от даден вид и да заемеш(размениш) с колега.
    Тегло- да по-комфортно е за носене, но с тежка пушка се стреля по-добре( по няколко причини). Последното се отнася както за гладкоцевни, така и за нарезни пушки.
    Ако физиката ти позволява по-добре е да ползваш по-тежка пушка.
    Сменяеми шокове- да те подобряват универсалността на пушките, но се срещат и при 12кал. Да не кажа, че не съм виждал ловен полуавтомат без сменяеми шокове... има ги и при двуцевките.
    Прикладистост- хубаво е, че ти ляга пушката. И да не ти е удобна винаги можеш да си поръчаш приклад по твоите мерки за 100-350лв.
    За калъфа- не мога да изкажа мнение.

Горе долу това са моите разсъждения. Но най-добре е да се види на практика
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Жоре, мерната линия при всяка пушка е индивидуална...някой са по видими други по лоши !!! Тази е с много хубава такава. Относно далекобоиноста я сравнявам с 12 к като имам в предвид еднакъв размер патрон , но различен калибър !!! Сиреч ако вкараме какъвто и да е еднакъв патрон в двете пушки 20к ще метка по далечко от от 12ти. Прикладването е изключително важно и доста пушки се доработват именно заради това...някой се подкастрят други са с нови приклади...но Бенелитата имат уникална способност да лягат на рамото ти...провери го и сам това!
      Боеприпаса го има...днес отидох и си взех 300 патрона 3ки, 5ца, 6ца, 10ка, 9/0, бренекета както и магнум но за съжаление намерих само една кутия. Във Випа има, на Халите също, както и в Сафари. Да за съжаление нямаше 2/0 и 4/0 щото Антонин ги е изкупил всички и сега се чудя от къде да си взема точно тоя размер ако някой знае нещо да каже...
      Днес видях една дърта Ижовка в която някой си бе поиграл и бе вградил в полуложата и регулируем лазерен прицел както и вграден бутон за него...накефи ме яко и сега мисля как да го сътворя и аз. Само дето бутона му е отдолу на полуложата, а не отстрани където я държат пръстите, но това го е направил заради самия лазерен бутон, не му се е играело да го изнесе от лазера на външен бутон, а би било по удобно да е странично но като идея направеното е отлично !
      От днес вече трябва да е отворено ловното изложение и ще се разходя да видя какво има и ще извади ли някои патрони 20к. а и нов елек ми се иска да си купя.
      Антонине, кучката ми е вече на 12г, но на 2 не е раждала, за първи път и бе на 4.5г. От 3г насам я уча да свирка та да събира другите псета да и подкарват дивеча щото вече е на преклонна възраст и да не се умаря да тича кат гламава...гледам посвикна вече
      и още нещо...20к в Бг е малко разпространен имено поради закоравялото мислене на старата ни ловна генерация и разбира се високата цена !!! Ноооо навън мога да те уверя че тоя калибър е припокрил 12к много сериозно тъй като патроните на 20к по нищо не отстъпват на тия от 12к и рано или късно и тук у нас тоя калибър ще вземе своя превес...въпрос на време е
      Последно редактирано от 4x4; 12-09-07, 01:55.
      S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
      или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
      пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
        Нечесто срещан боеприпас- за мен си е само минус. Ако някой постоянно ти иска патрони просто го отрязваш. Но често се случва да се окажеш без патрони от даден вид и да заемеш(размениш) с колега.
        Не бе, аз не говоря за това,че го няма по магазините, а че го няма по патрондашите на колегите
        Не ти ли се е случвало да излезеш за пернат/заек през октомври с няколко колеги и в някое обрасло дере кучетата да залаят на място! На патрондаша ти патрони до 0 максимум( макар че винаги си нося няколко 4/0 за чакали и скитащи кучета). Ами сега? Някой предвидлив колега си е взел няколко бренекета и 13/0, които разпределяме помежду си и заграждаме деренцето..... и т.н.
        Това е реална ситуация, в която съм изпадал неведнъж.
        Относно налагането на 20кал.- до колкото съм запознат 20магнум е изместил 16кал.( макар че на последък 16 се завръща в гамата на производителите), но едва ли ще измести 12кал. Ако забранят оловните сачми( както е в САЩ и Англия) ще са необходими калибри с голям обем за съчмите- напр.12х86.

Коментар

позагледай се в новите патрони на Федерал, сачмите вече са медни рано или късно оловните ще си отидат...относно деренцата...да случвало ми се е, но аз винаги на лов нося всякакви муниций и не разчитам на това някой случайно дали си носи други патрони...просто в джипа не ми тежат на елека и в патрондажа ми също. Взимам си защото съм изпадал в подобна ситуация и ми бе за урок . сега съм като казак имам всичко по мен а и взимам толко колкото животни смятам да гътна много рядко пускам някои изстрел на халост. А скитащи кучета не стрелям защото винаги могат да имат стопанин особено по селските мери където покрай земеделската работа на къра кучетата отиват до нивите при стопаните си сами...
          виждам че пишеш за нарезно оръжие...кво ша каеш за погледа и хълцането ми в/у карабината Зайер 330 магнум ??????? любопитно ми е мнението ти ???

Коментар

Ако става въпрос за "Зауер"- реномирана марка. Ама в тоя калибърТи очевидно си падаш по екзотичните калибри Ако толкова държиш да е магнум вземи я в .308 WinMag
            Имай впредвид, че най-добри балистични характеристики имат куруми с калибър около 7мм(от 6,5 до 7,62)- физика какво да се прави!.
            Относно съотношението цена-качество нищо не мога да кажа, защото сайта на ВИП-а не работи в момента( и не знам цената). Ама като ти гледам аватарите,теб цената не те вълнува особено...
            Според мен най-добро съотношение цена-качество имат чешките(ЧЗ, Бърно) и финландските карабини(Тика). От по скъпите харесвам Маузер и Манлихер.

Коментар

[quote=4x4;208128]позагледай се в новите патрони на Федерал, сачмите вече са медни quote]
              Според мен са помеднени оловни. Поне аз такива съм виждал.

Коментар

Снабдих се със страхотен лазерен прицел и до няколко дни Стоян ще ми го монтира а после една настройка на станока на стрелбището със прострелване и след това "ох батко ох" днес купих 2/0 и 4/0 по....0.28 лв и 250 бр влязоха в арсенала ми бързо бързо.

Коментар

Колеги, позволявам си да пиша в тази тема, главно, за да не отварям нова, която да отшуми с няколко поста, а и въпросът ми е по нея.

Предстои ми закупуване на гладкоцева пушка. Доста гледах, доста четох и мислих и стигам до следните няколко извода, поправете ме моля ако греша.

Ще купувам пушка, нова, от магазин. Тъй като съм "зелен" ловец и предстои много стрелба в идните месеци (главно за задоволяване на мераците) реших да не се мятам на Бенелита, Берети и пр., а да взема ИЖ. Предстои много стрелба и период на самовъзпитание в отношение към оръжието, предполагащо по-сериозна амортизация, затова и реших да е по-евтино оръжието. Поради същата причина, а и защото не намирам достатъчно убедителен плюс на автомата, реших да е надцевка, вероятно 12ти калибър (главно воден от принципа Колкото повече - толкова повече за последното). Преимуществото в теглото също не е за пренебрегване, в полза на надцевката.
                  Моделите са 27М / ЕМ.

Добър ли е този избор за първо оръжие според вас?

Коментар

Приятелски съвет - вземи си Съветска пушка, не се хвърляй на новото производство! Намират се пушки в отлично състояние за половината пари от новата, а с по-добро качество.
                    И още един съвет.....за който ще ме оплюят, ама ще го дам: ако все пак си решил да е нова Руска пушка, избягвай мултишоковете, вземи си с фиксирани такива. Аргументация - МНОГО пушки (не всичките) със сменяеми шокови втулки имат проблем при стрелба с гладкоцевни куршуми - отклонения на боя в някаква посока. Предизвикано е от някакво минимално изкривяване на резбата( говорим за микрони, може би), но се среща дори и при италианските пушки от среден и нисък клас.
                    Ако не мислиш да стреляш с куршуми, то последният съвет не е от съществено значение.
                    Успех в избора!

Коментар

Може да сгреша, но съм си наумил да взема нова пушка. То е ясно че съветското произзводство е вероятно по-добро от настоящото, но няма как.

За шокът - това не ми ли ограничава малко употребата. Дали има опция да се вземат 2-3 цеви с различни шокове?

Коментар

Първоначално публикуван от Stuntman_Mike Преглед на мнение
                        Може да сгреша, но съм си наумил да взема нова пушка. То е ясно че съветското произзводство е вероятно по-добро от настоящото, но няма как.

За шокът - това не ми ли ограничава малко употребата. Дали има опция да се вземат 2-3 цеви с различни шокове?
                        ...по-скоро варианта е една цев с различни шокове...
                        На твое място бих избрал-нова,с два спусъка ,с фиксирани шокове,евентуално с ежектори...
                        Първата пушка е като -булката...

Коментар

Е, избора си е твой. Вземи я поне с 2 спусъка, има оплаквания от ИЖ-овките с 1 такъв. А руска пушка със сменяеми цеви освен ИЖ-18 не знам да се предлага, ама тя е тек с 2 цеви - гладка и нарезна.
                          Правилото е: щом купуваш Руско, гледай да е максимално опростено и класическо.

Коментар

Колеги, имам сровнително от скоро ИЖ 54 успоредка, но ми се счупиха и двете пружини.
                            Помогнете, от къде да си купя нови?

Коментар

Първоначално публикуван от kkkoce Преглед на мнение
                              Колеги, имам сровнително от скоро ИЖ 54 успоредка, но ми се счупиха и двете пружини.
                              Помогнете, от къде да си купя нови?
                              Те тая не е лесна. Фабричните са калпави. Потърси добър термист, а преди това майстор да ти ги направи от подходящата стомана и може да изкараш до живот. На мойта ИЖ-овка ги прави баща ми, в време "оно"-социалистическо и нямат проблем. Но, за съжаление той ловува вече в едни по-други ловни полета, та не мога да ти помогна конкретно.

Коментар

Първоначално публикуван от dag Преглед на мнение
                                Те тая не е лесна. Фабричните са калпави. Потърси добър термист, а преди това майстор да ти ги направи от подходящата стомана и може да изкараш до живот. На мойта ИЖ-овка ги прави баща ми, в време "оно"-социалистическо и нямат проблем. Но, за съжаление той ловува вече в едни по-други ловни полета, та не мога да ти помогна конкретно.
                                Благодаря ти, но не знам какво е термист. Дай пояснения.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X