Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на първа пушка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Избор на първа пушка

Колега аз сам се ориентирал какво ще ловувам.
    Основен лов: дива свиня, с кучета(аз нямам все още лично но и това търся), а относно физиката ми мога да понеса 20-30 км пеш с пушка и раница на рамо,
    Да не прозвучи малко глупаво, но каква е разликата между успоредка и надцевка, освен разположението на цевите, за различни видове лов ли се използват.
    Сега имам иж27, та мислим с баща ми да купим един автомат и една успоредка.
    I got 5 on it

Коментар

Наистина доста г.....во звучи.Стреляй с едната после сдругата и си виж попаденията.Която ти легне най -такава си вземи.И с таткоти помислете повече предполагам че и той е ловец.Като ходите за прасета и перушина всички с еднакви пушки ли са?????Или има и успоредки и надцевки и полу-автомати.
      Land Rover Discovery:
      - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
      Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

Коментар

Първоначално публикуван от Zigzauer Преглед на мнение
        Основен лов: дива свиня, с кучета(аз нямам все още лично но и това търся), а относно физиката ми мога да понеса 20-30 км пеш с пушка и раница на рамо,
        Да не прозвучи малко глупаво, но каква е разликата между успоредка и надцевка, освен разположението на цевите, за различни видове лов ли се използват.
        Виж тук http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=8250 в форума има и други неща по темата, а има и книжки. Чети колега!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от 4x4 Преглед на мнение
          Пушката е хубава колега...само пари да имаш...имаш ли ги не се чуди...уникална е!
          Поради излизане от темата на 90%, премествам поста в http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=8002,
          а тук оставям само отговора на 4х4, по темата!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Zigzauer Преглед на мнение
            Ето един линк със сбита информация по въпроса: http://www.hunter.ru/gun/articles/option_gun.htm
            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от GAD Преглед на мнение
              тоя избор на 20 кал.,
              ме впечатли страшно много!
              А и говори повече за човека, който го е направил,
              от всички приказки!!!
              Антонине, ще ни осветлиш ли какво толкова положително виждаш в избора на колегата?
              Аз виждам един малък(женски) калибър, подходящ за ловци с лично тегло 50-55кг, с тегло на снаряда 24гр.( т.е по-малко съчми- по-малка убойна сила, по-малък сноп; по-лек куршум (и с по-малък диаметър)- по-малък стопиращ ефект ). Евентуано може да има по-далечен прав изстрел с куршум, но едва ли е повече от 150м, т.е. не може да се сравнява с карабина, а за гонка това предимство е без значение.
              Главния недостатък на полуавтомата( освен лошия баланс) е в невъзможността за избор на патрон в конкретна ситуация. Гледам колегите с полуавтомати при гонките как стрелят като луди за да достигнат до патрона, който им трябва в конкретната ситуация. Или щракат със затворите, при което животните не спят....
              Според мен полуавтомата е подходящ само за гъски (патици) и за хора (прочистване на окопи, сгради).

Това е моето мнение. Нека колегата 4х4 не се обижда. Щом си харесва пушката всичко е наред.
              Ще се радвам да чуя смислени аргументи "за" такъв избор.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                Антонине, ще ни осветлиш ли какво толкова положително виждаш в избора на колегата?
                Аз виждам един малък(женски) калибър, подходящ за ловци с лично тегло 50-55кг, с тегло на снаряда 24гр.( т.е по-малко съчми- по-малка убойна сила, по-малък сноп; по-лек куршум (и с по-малък диаметър)- по-малък стопиращ ефект ). Евентуано може да има по-далечен прав изстрел с куршум, но едва ли е повече от 150м, т.е. не може да се сравнява с карабина, а за гонка това предимство е без значение.
                Главния недостатък на полуавтомата( освен лошия баланс) е в невъзможността за избор на патрон в конкретна ситуация. Гледам колегите с полуавтомати при гонките как стрелят като луди за да достигнат до патрона, който им трябва в конкретната ситуация. Или щракат със затворите, при което животните не спят....
                Според мен полуавтомата е подходящ само за гъски (патици) и за хора (прочистване на окопи, сгради).

Това е моето мнение. Нека колегата 4х4 не се обижда. Щом си харесва пушката всичко е наред.
                Ще се радвам да чуя смислени аргументи "за" такъв избор.
                Ами Жоро, забелязвам, че еволюцията при ловците е от по-голям, към по-малък калибър. С течение на годините и рутината в стрелбата ти са необходими все по-малко съчми в снопа за добро попадение. Баща ми, вечни му ловни полета, в последните години ходеше на пъдпъдъци с един тек 20кал. и ги биеше повече от мен!
                Аз лично съм се наточил на една надцевка 20кал., защото ходя основно на птичи лов, а за едро, при стрелба с куршум също има предимства, както споменаваш. Колкото да полу-автомата, мненията ни съвпадат почти изцяло, с едно допълнение, че има "автомати" чиято конструкция е такава, че не променят драстично баланса, по време на стрелба.
                Та, впечатли ме повече избора на калибър,
                но съм написал там, "на този, който го е направил"!!!

Коментар

Абе то и аз мисля да си купя една двуцевка 20кал., защото след година-две ще почна да водя малкия с мен на лов.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                    Абе то и аз мисля да си купя една двуцевка 20кал., защото след година-две ще почна да водя малкия с мен на лов.
                    Жоро, ти се е...ш, ама първата пушка,
                    която ми подари татко беше 20-ти кал.
                    и на нея пишеше Flober & Co, бях на 7 години.
                    Ako продължаваш с насмешливото-пренебрежително-женчовско отношение, ще купя една
                    и отиваме да я тестваме на стрелбище,
                    спрямо моята и твоята "талпи", Иж 54!!!!
                    И ако покаже по-добри всестранни показатели,
                    ще я платиш, а аз ще си я отнеса,
                    да стреля моя синчага с нея!!!
                    К'во ша каиш...???!!!

Коментар

няма какво да каже колегата питаше ме за оръжейника дали не е оня от ВИПа, ще му кажа на Жорето да направи една бърза консултация с Бойко Терзийски за 20 ти калибър и Бенели, ако не е чул това име..нека поразпита колегата и ще му кажат кой е, а защо 20 калибър ли....има защо колега повярвай ми ! Точноста и, групажа на сачмите при изстрела, както и далекобоиноста и в сравнение с 12ти калибър е в пъти по добра, но това се научава когато имаш и работиш и с двете. Относно това дали е женска ха викам да не се изказваш така прибързано... може да ги тестваме с твоята и да се позачудиш...искаш ли ??? да не се окаже после че си имал гега вместо пушка или си от тарикатите за който писах цитат на Бойко Терзийски...помниш ли за тенекията и далекобойноста-може и да заложиме ако искаш... на физика вярваш ли - какво ли променя малкия калибър ??? това за домашно... писа и за кучета и лова...моето е пойнтер, познаваш ли Стоян Кушлев кой е...вице-председател на международната федерация по...кинология ??? Та той лично докато бе председател на СЛРБ дойде да види 10 те кученца който роди кучката ми която апропо е записана в племенната книга на БГ семейство пойнтери и е златна медалистка на БГ (това като малка информацийка )
                      ...на последния лов като я водих с мене и като гръмнах на една яребица много и се ядосах....вместо да ми я донесе се изправи на задни крачка и ми вика "Са, Са" щото предната неделя бях гост ловец и я водих на банкет при едни колеги с 12 ти калибър (то кат немогат да гърмят само банкети правят да не е била вашата дружинка Жоре ) и я забравих вързана до касетофона та прифанала от там тая песничка и кючека...
                      та в тая връзка ... моята кучка за зайци става ли Жорка ?
                      Последно редактирано от 4x4; 10-09-07, 16:33.
                      S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
                      или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
                      пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

Коментар

та в тая връзка ... моята кучка за зайци става ли?
                        В тая връзка, понеже и аз съм с пойнтер,
                        ще ви кажа един интересен случай.
                        На лов в Сранджа, местния председател ни пише бележката и ни пита имаме ли куче. Аз пускам Фалко от колата(чистокръвен пойнтер), а председателя казва, "Ооо, и аз имах такова, водят го пилчар, ама тука пилци няма, то си свикна на зайци и знаиш как хубаво гони?!".
                        Аз, озадачен, подхвърлям - Остава да кажеш и че клявка, като гонче?!
                        -Клявка, мааму, гончетата пасти да ядат! Ако не вярваш, ша питаме пощенския...!!!
                        След което пристига началника на пощата, потвърждава породата на кучето и започва да го имитира как лае по следа. От което ние(трима ловци), започваме да се въргаляме по земята, от смях, а Фалко(кучето) изпадна в истерия, щото помисли, че има истински конкурент...!!!

Колега 4х4, забелязвам умалително-снизхoдително-подигравателен изказ към колегата Георги Василев,
                        който, за разлика...., познавам лично и за разлика.....,
                        си е написал името и фамилията и стои зад тях, с всяка своя дума. Ако забелязваш, в постовете си, се обръща към мен с малкото ми име, което, като теб не съм афиширал, но той го знае(все пак) и използва, а аз нямам нищо против, защото всички, които ме познават го знаят, а тук се познаваме лично повечето и най-вече по делата.
                        Нямам нищо против иронично-саркастичния тон на постовете, защото и аз често го правя. Но не искам хора, които не се познават, да си отправят нападки и развалят отношенията, преди поне да са "изяли едно кило сол заедно".
                        Още повече, всички сме ловци, от един отбор!!!

Моля, да не бъда принуждаван да оценявам, избирам и редактирам в подобна ситуация. Защото, ако прерастне в конфронтация, ще трябва да взема страна. Ние, всички сме зряли хора, с развито чувство, за отговорност и не би трябвало да имаме нужда от цензор.
                        Тая роля, не ми е по кожата и не обичам да я изпълнявам,
                        по горепосочените причини, но никога не се отмятам от задълженията си.
                        А в този случай, цензурирането, определено няма да е на твоя страна.
                        Моля всички, за повече толерантност и уважение към събеседника, за да ни се връща същото!
                        Предварително БЛАГОДАРЯ, за разбирането!!!

Коментар

Първоначално публикуван от GAD Преглед на мнение
                          Жоро, ти се е...ш, ама първата пушка,
                          която ми подари татко беше 20-ти кал.
                          и на нея пишеше Flober & Co, бях на 7 години.
                          Ako продължаваш с насмешливото-пренебрежително-женчовско отношение, ще купя една
                          и отиваме да я тестваме на стрелбище,
                          спрямо моята и твоята "талпи", Иж 54!!!!
                          И ако покаже по-добри всестранни показатели,
                          ще я платиш, а аз ще си я отнеса,
                          да стреля моя синчага с нея!!!
                          К'во ша каиш...???!!!
                          Не знам защо и двамата решихте, че се подигравам на избора на колегата?! Аз наистина мисля да купя една двуцевка 20кал. за да почна да водя сина(който междувпрочем също е на 7год.).
                          Просто исках да чуя някакви аргументи "за" избора на колегата 4х4( който очевидно не е на 7год.). Дотук само гръмки имена на "капацитети" и лакардии..., нищо конкретно. Единственото смислено нещо , което чух е, че има по-събран бой от 12кал. Това в някои случаи е добре, а в други не.

Коментар

може да ги тестваме с твоята и да се позачудиш...искаш ли ???
                            Става!!

1.По лесния начин е на стрелбището на Горни Лозен. Серия на скиит стрелбището, серия на спортинг стрелбището, стрелба по бягащия глиган(ако са го оправили).

2.По-трудния за организация, но по-истинския е лов в район, където има пъдпъдък, яребица, заек/фазан, има прелет на гургулица и/или гълъб. Хубаво е, че имаш куче! Така нещата стават по-истински.

Бих те завел в района, където ловувам( Белослатинско), но тази година гургулицата е малко, а поради "програма фар" и заекът намаля. Ако имаш впредвид някой район казвай.

Коментар

Става Жоре, радвам се че прие с усмивка нещата ще организираме съвместен лов имам нещо впредвид ама не е за общата аудитория че ушите са множко. Има некви зайци на едно место и ще го посетим, па покрай тех и некоя яребичка минава......миналата година излете едно бързо прасенце 207 кг от един раст сега го гледам като трофей на стената.
                              Сега за пушката : прицел с мерна линия, далекобойност, групаж на попадение, магнум, шокове 5 бр, минимален откат (женски), невъзможност да ми искаш патрони в гората , тегло, механизъм на затвора, сигурност за производителя, прикладване към рамото ми, ако щеш и прекрасен калъф даже....това са все неща който ме наведоха към избора ми.

Замислям се за една карабина Зайер 330 магнум със сменяеми цеви към различни калибри, за да ползвам и твойте патрони в гората
                              не се шегувам уникална е....ама цената и също е брилянтна 7450 лв та малко се закашлям като я гледам. Незнам дали я знаеш, но ако си я пропуснал като модел иди я виж...
                              Антонине през ум не ми е минавало за конфронтация с колега ловец, каквото и да било...напротив шегувах се с усмивка и незнам защо ти отиде в тая посока ??? Пойнтера ти има ли си родословие....да не е в основата някъде моята кучка щото тя ходи на зайци, даже като роди клипа с рекламата по ТВ бе как лови заек / това сериозно го говоря/. След първото кучило което тя направи на 4.5г я кастрирах. Има 10 кученца от който 3 са в чужбина.
                              Последно редактирано от 4x4; 11-09-07, 10:34.
                              S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
                              или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
                              пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

Коментар

Пойнтера ти има ли си родословие....да не е в основата някъде моята кучка щото тя ходи на зайци, даже като роди клипа с рекламата по ТВ бе как лови заек / това сериозно го говоря/. След първото кучило което тя направи на 4.5г я кастрирах. Има 10 кученца от който 3 са в чужбина.
                                Да има Педигри, но не е специалист по зайците,
                                а може да е от твоята кучка само,
                                ако тя е с поне 6 месеца по-възрастна от него.
                                Той е на 10г. и 7 месеца.
                                Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 11-09-07, 12:36.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X