От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?
Миналата година в района на х.Пробойница се навърташе мечка тъст ми е кореняк показва ми следите на едно дърво на около 2.40 от нокти дето се е протягала да си ги точи.Тръгнал човека за боровинки и видял пресните следи,дадох му съвет да се снабди с най- мощните пиратки на пазара и така и направи ,ходи из гората и гърми като гаубица и ей го никакви проблеми, бра си цяло лято боровинки скитори си из горите и няма помен от мечка!Там е голям дивоч ,на разходка посред лято с жена ми се натъкнахме на пресно разфасована овца
от вълк смърдеше си на пресни кървища ,тя изпадна в ужас и трябваше да се изнесеме бързо.Подобен случай пак там при разходка попаднахме на стадо диви прасета ,не по-малко опасни от хишниците,бях въоръжен с брадва и нож все едно с клечки за зъби върнах жена ми и дъщеря ми ,помогнах им да се качат на едно дърво и се върнах да ги видя точно колко са,с мятане на камъни далече от другата им страна на стадото май ги заблудих и се скриха в шубраците !Изобщо трябва да се действа според мен спрямо ситуацията,няма еднакви ситуации,няма еднакъв финал на случките,донякъде късмет ,донякъде съобразителност,но не е за подценяване познаването на планината и обитателите и,къде се крият през деня какви са им навиците !Единствено единаците вълци са непредсказуеми и могат да те изненадат навсякъде ,дори лято посред бял ден ,какъвто беше случая с овцата ,кой знае как я е влачил при положение ,че най близката кошара беше на 4 км.от мястото където я открихме и направо имах чуството ,че е бил съвсем близо,току така трапеза хищник не оставя единака обаче е много умен!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Не съм ловец.Как да се защитя в гората?
Свий
X
-
Някакво изкривяване на мисленето наблюдавам.......
Значи едни домашни животни скочили на мечката и тя отбранявайки се ги тръшнала на земята, ут'епала ги (не предумишлено) и изяла малко за да не стават зян. А бе ей стопаните, я си възпитайте добитъка да не съблазнява мирните горски животинки, че ще наскачат едни убийствени насекоми и да видите тогава......'Зела да ми се тръшка няк'ва баба, а ма бабо, тя мечката трЪси нещо по-младо ма бабо, да не е глупава мислиш. Ти ако зна'ш бабо, к'ви други лошотии мо'ат ти до'дат на главата, 'ич няма да са сетиш за мечката. Па' мо'е найдиш някое момче куражлийче, да поговори с мечката, да я вразуми, зер по форумите много таквиз има...
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от O.K Преглед на мнениеТо статистиката показва, че ако ходя по улицата в града е по-опасно отколкото в гората, защото ранените пешеходци са повече от ранените туристи. Начи да си взема пушката /която нямам/ и да отстрелвам шоферите? Моята идея е не да се избиват наред мечките, далеч съм от това, аз обожавам тези животни, а исках да кажа този конкретен екземпляр или някой друг да бъде убит, защото постави се на мястото на тези хора. Колко труд хвърлят да гледат добитъка и накрая или някой ги краде/по-лошото поне за мен/ или ги убиват еми... Както каза и синето колко ловци плащат да убиват нормални мечки, какъв е проблема да убие стръвницата вместо друга мечка?
п.п Ако стане така както предлагам има опасност много мечки да станат "стръвници", но затова си има органи на реда.
Колегата ifchon
Е прав, животните, щом усетят, че има човек наблизо и приближава бягат, да не говорим, че могат да ви подушат/усетят от доста метри, зависи от вятъра, де...... По-голям хищник от Човека няма, всичко бяга от него....... Бях го писал по-напред в темата...
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от ifchon Преглед на мнениеВ гората има насекоми, ужилванете от които може да причини много по-големи проблеми от мечките и вълците. За съжаление, не малко ужилвания завършват фатално, заради последвалия анифилактичен шок.
Та тренирайте мерниците, че осите не са лесна мишена.
Или си носете по една ампула метилпреднизолон, най-вероятно ви помогне повече от оръжията./ и да отстрелвам шоферите? Моята идея е не да се избиват наред мечките, далеч съм от това, аз обожавам тези животни, а исках да кажа този конкретен екземпляр или някой друг да бъде убит, защото постави се на мястото на тези хора. Колко труд хвърлят да гледат добитъка и накрая или някой ги краде/по-лошото поне за мен/ или ги убиват еми... Както каза и синето колко ловци плащат да убиват нормални мечки, какъв е проблема да убие стръвницата вместо друга мечка?
п.п Ако стане така както предлагам има опасност много мечки да станат "стръвници", но затова си има органи на реда.
Остави коментар:
-
В гората има насекоми, ужилванете от които може да причини много по-големи проблеми от мечките и вълците. За съжаление, не малко ужилвания завършват фатално, заради последвалия анифилактичен шок.
Та тренирайте мерниците, че осите не са лесна мишена.
Или си носете по една ампула метилпреднизолон, най-вероятно ви помогне повече от оръжията.
Остави коментар:
-
Това не може да се коментира.Наистина популацията от мечки бе намаляла застрашително.Ама сега се наблюдава и обратния процес.И той също трябва да се регулира.Още в повече .при повишен интерес на чужди туристи към мечешки трофеи.
Мечката е ловен обект с повишена абсолютна стойност,и носи съответни печалби.Това е разковничето.Но и това е бедата за местните хора.
Остави коментар:
-
http://vbox7.com/play:bd7e25ff50
Няма ли някой от местна дружинка от там, да каже защо не могат да се справят със този проблем?
Остави коментар:
-
http://vbox7.com/play:m8e33b4940 - ето по темата......
Ето това си е шоу ..........
Остави коментар:
-
Тя мечата тема няма залязване. Мисля че до тук изчерпехме всички възможни варианти ,при среща с мечка .По нататък ,май е белетристика.
Естествени се случват изключения-за онези в които пишат във вестника.
И моите пет стотинки.-Ползвайте гората като своя и я стопанисвайте като своя.Заедно със всичките и обитатели.
И няма да ви плаши!!
Остави коментар:
-
Вчера стана дума за мечките, на винце. Та в момента популацията на мечките в България в момента е около 2000. До 1930 година са били 300, от тогава са защитен вид, а до тогава се е смятало за геройство да си мечкоубиец. И въпреки популацията, която се разпределя 1000 в Рило-Родопската област, 400 в Стара Планина и останалите пръснати в Странджа, Сакар, Люлин планина и т.н. Това инфо го четох някъде в интернет, но не обърнах внимание къде точно. А в разговора споменаха, че мечка напада или когато е настървена, или когато е стреляна. Ако е настървена вече дебне и едва ли ще я видите когато напада. В този случай и спрей не помага, та той не помага и при овчарските кучета, когато тръгнат да нападат. Та има случаи, когато ловджии от моя район се срещат с мечки от доста блиско разтояние. Мечката започва да чупи съчки и да ръмжи, но те се оттеглят и мечката не ги преследва. Просто иска да се махнат от територията и. А дори и на мен не ми се вярва, но единия път даже мечката е и замервала човека, е не го е целила, но го е стресирала.
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеБик един тон...........ама вързан, я да те погни???
Аз един 400кг. го тръшнах с теслата, ама беше вързан!
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Румен Николов-sineto Преглед на мнениеМалко по нагоре написах ,на какво разчита бабата,и все пак е доживяла до възраст ,за да я нарека /баба/.Без оръжия ножове и прочее придобивки на съвременното човечество.Обера обаче вади определени изрази от контекста.Да застрелвал съм бик 1 тон,но пък никъде не съм твърдял че съм правил същото с мечка и с пистолет.И пак се връщаме на това че човека е върховния хищник и е напълно естествено останалите хищници да отстъпват място ,освен ако ситуацията не ги принуждава да се бранят.
Аз един 400кг. го тръшнах с теслата, ама беше вързан!
Остави коментар:
-
Малко по нагоре написах ,на какво разчита бабата,и все пак е доживяла до възраст ,за да я нарека /баба/.Без оръжия ножове и прочее придобивки на съвременното човечество.Обера обаче вади определени изрази от контекста.Да застрелвал съм бик 1 тон,но пък никъде не съм твърдял че съм правил същото с мечка и с пистолет.И пак се връщаме на това че човека е върховния хищник и е напълно естествено останалите хищници да отстъпват място ,освен ако ситуацията не ги принуждава да се бранят.
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнениеДоклокто съм виждал и пипал мечки - препарирани или живи, но не в гората, изобщо не ми е ясна тая хипотеза с премерения 9х19, дето спирал мечка, бик и тиранозавър.
В реална ситуация на нападение, при това внезапно и от близка дистанция, както правят животните, не може да се разчита на премерен изстрел по човек и затова на практика нападателят често не може да бъде спрян с първите попадения. Ако човекът не е подготвен и не очаква да му изскочи голямо животно в гората, всякаква самоотбрана с пистолет или револвер ми се вижда доста пожелателна и би свършила работа само с преобладаваща роля на късмета. Естествено, по-добре е от нищо, обаче ако има време за вадене и премерени изстрели, значи не е нападение, а само сплашване или някакво недоразумение. Като знам всички ловци, преживяли нападение от глиган как са се отървали на косъм или със щети, при това тръгнали със сериозни пушкала от 2500 J нагоре и уж неизтървали инициативата...
Който е тръгнал на разходка, ако го нападне мечка, най-много да изпусне пистолета докато го вади. Ако успееш да извадиш, да се прицелиш и т.н., най-много да редизвикаш нападение, когато такова не е имало.
Иначе, чисто теоретично, ако се търси поражение на мечка, трябва да е с високоскоростен и възможно по-малък калибър куршум, защото тази козина има принципите на арамидна бронежилетка.
От известно време се разхождам в гората с едно 39,5 см острие (нож), което ми се струва по-практично от пистолет. То едва ли би ми потрябвало, освен за храсталаци и едва ли би ми помогнало особено, но все пак ми дава някакъв кураж и шанс, каквито за някои хора дава огнестрелното оръжие.
Не знам страх или премерен риск е носенето на оръжие в гората, но предпочитам да не съм излишно смел, да съм взел някакви мерки, особено с деца наоколо. На "танцуващите с мечки"(куражлиите пред компа), ще им кажа, че наистина човек се чувства некомфортно в непозната среда(гражданин в гора), но най-важна е психиката, самообладанието, които са си индивидуални и непознати за ситуация, в която не си бил.
Остави коментар:
-
Доклокто съм виждал и пипал мечки - препарирани или живи, но не в гората, изобщо не ми е ясна тая хипотеза с премерения 9х19, дето спирал мечка, бик и тиранозавър.
В реална ситуация на нападение, при това внезапно и от близка дистанция, както правят животните, не може да се разчита на премерен изстрел по човек и затова на практика нападателят често не може да бъде спрян с първите попадения. Ако човекът не е подготвен и не очаква да му изскочи голямо животно в гората, всякаква самоотбрана с пистолет или револвер ми се вижда доста пожелателна и би свършила работа само с преобладаваща роля на късмета. Естествено, по-добре е от нищо, обаче ако има време за вадене и премерени изстрели, значи не е нападение, а само сплашване или някакво недоразумение. Като знам всички ловци, преживяли нападение от глиган как са се отървали на косъм или със щети, при това тръгнали със сериозни пушкала от 2500 J нагоре и уж неизтървали инициативата...
Който е тръгнал на разходка, ако го нападне мечка, най-много да изпусне пистолета докато го вади. Ако успееш да извадиш, да се прицелиш и т.н., най-много да редизвикаш нападение, когато такова не е имало.
Иначе, чисто теоретично, ако се търси поражение на мечка, трябва да е с високоскоростен и възможно по-малък калибър куршум, защото тази козина има принципите на арамидна бронежилетка.
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Остави коментар: