Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ГЪБИТЕ - лов или бране

Колежке , червясалите гъби се хвърлят, освен ако не смяташ, че червеите и екскрементите им са вкусни за ядене.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
      Колежке , червясалите гъби се хвърлят, освен ако не смяташ, че червеите и екскрементите им са вкусни за ядене.
      Гъбите са изхвърлени отдавна но Жулиета не го отрази навреме. Да берат се само чисти гъби, но това си е силно условно и нали не мислиш че и ти не си си хапвал чист протеин без да знаеш
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от ичиконти Преглед на мнение

Моят съвет е да се берат само тези манатарки, които са с малко червеи.
        Не чисти, а с малко червеи!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
          Гъбите са изхвърлени отдавна но Жулиета не го отрази навреме. Да берат се само чисти гъби, но това си е силно условно и нали не мислиш че и ти не си си хапвал чист протеин без да знаеш
          Със сигурност съм изял доста, особена сега както нагъвам череши, но видимо червясала гъба я хвърлям веднага.

При гъбите процедирам така - ако на среза на пънчето има дупки от червеи срязвам до към края и ако пак има срязвам шапката и ако пак има хвърлям. В пресните гъби често червеите са само в пънчето и не са успели да стигнат до шапката.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение

В пресните гъби често червеите са само в пънчето и не са успели да стигнат до шапката.
            И особено при манатарката в дунапренчето имат навик да се крият.
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

То червеи сякаш има само при по-старите гъби, не изцяло, но предимно. Не съм капацитет, но не намирам много червиви гъби ако бера, когато излизат. След някоя и друга седмица или дни, позасъхнали, позагнили и червиви има бол. Та реално ако сичкото гъба е с червеи, значи са попреминали вече и се очаква нов аплом... Само дето аз сега и на червиви бих се изненадал. А жената рече дето са намерили с малкия една сърнела и толкоз... Валя сега малко, може довечера да се поогледаме из гората и полето, знам едно място с масловки, дето като има и има доволно. Виж манатарка не съм намирал ни една през живота си и мнооого ми е мерак, а тук имало нейде закътани и никой не казва .

Коментар

Как стари гъби бе колега.....тя вече гъбата като е на два дни е стара.Понеже манатарката я искат всички, гъмжи от червеи, дори и прясна-на една сутрин.Ако толкова много ви се яде, махнете "дунапрена" и яжте пънчето и гуглата.В пъна на манатарката рядко има червеи, дори и на червива гъба.Просто режете на две гуглата и ако не ви харесва -НЕ вземайте.
                Що се отнася до булките и вретенките/сърнелите, те нямат червеи-берете тях.
                Не мога да разбера защо тази година има съвсем малко пачи крак и много манатарка?

Коментар

Пролетната манатарка си има доволно червеи,но аз не ги хвърлям.Сушете ги на слънце и не остава помен от червеи.Навремето аджамийски ги суших на сянка и зимата от торбата излитаха молци.

Коментар

Първоначално публикуван от ичиконти Преглед на мнение
                    Манатарка във ВОДА???
                    Само ако после ще я заваряваш в буркани.Става лигава и въобще не може да се ползва.
                    Моят съвет е да се берат само тези манатарки, които са с малко червеи.Просто я срежи по средата още по време на беритбата и то ще си проличи.Иначе всички вкъщи се погнусяват от червеите.

Всяка манатарка влязла в домът ми е минала през вода и след това се приготвя по всевъзможни начини.
                    0898496264 -Пламен

Коментар

Първоначално публикуван от diuks Преглед на мнение
                      Всяка манатарка влязла в домът ми е минала през вода и след това се приготвя по всевъзможни начини.
                      А тези за сушене?

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                        А тези за сушене?

Тях разбира се не.
                        0898496264 -Пламен

Коментар

След като ги извадя от водата ги оставям да се изцедят хубаво , отупвам ги в брашно след което пържа в много мазнина, стават разкошни.
                          0898496264 -Пламен

Коментар

Днес след обилна разходка из софийско- 2-3 килца манатари, малко по-малко булка, още по-малко пачи крак и около кило чаладинк Но много гъбари, куцо кьораво, сакато и мургаво е налазило гори и полянки. Защо е предният израз??? Наритани и стъпкани булки и манатарки. Какво ли берат тогава? Мисля си че пачи крак, един път че не видях наритан и смачкан и втори че цената на изкупуване била добра.

Коментар

Първоначално публикуван от diuks Преглед на мнение
                              Като ги опържа нищо не се усеща,само прекрасният вкус на манатарката.Най-обичам второ качество!
                              Манатарка не хвърлям колкото и да е червива!На кубчета и във фризера и после в някоя гозба
                              Ето от съботния улов: това е само половината(разделихме с колегата берач )
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130622_121627.jpg
Прегледи:1
Размер:157.1 КБ
ID:5497009Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130622_130044.jpg
Размер:115.8 КБ
ID:5497010Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130622_093942.jpg
Размер:185.7 КБ
ID:5497011Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130622_100512.jpg
Размер:230.6 КБ
ID:5497012
                              YAMAHA WR450F

Коментар

Аз смятам, че е грехота манатарка да се бере без нож-циганската!Никакъв шанс не им оставяш за размножаване.Въобще не е вярно, че това за манатарка не важало.Колегите които берат циганската и смятат, че са прави-ГРЕШАТ!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X