Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще фалира ли Германия (ЕС)?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ми много ясно че Германия и ЕС ще фалират. Доколкото разбрах, изчакват да свършат третата, четвъртата и петата световни войни, за да му дойде съвсем нанагорно на населението.
    Свършат ли - чао на немско и Ес...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Понеже отклонихме темата.
      Не знам има ли изискват ли се и какви разрешителни . Не съм сигурен и в Бг каква е границата на домашно производство. Но определено и аз се замислих за нашите на село. Имаше 4 големи сушилни шкафа и 4 малки- това не е фирма. Сушилните работят само когато има слънце. Но не знам. Определено нещата не бяха само от нейната градина. Подари ми един буркан- май има гъби моркови тиквичка.. някакви зелении много е хубаво вместо бульон да се сложи една лъжица в супата

Идеята е друга - хората се адаптират и ползват възможностите- Жената е домакиня върти 2 апартамента и две стаи в бнб, произвежда и продава на пазара

Регулациите не са само европейски. Има си чисто местни решения, които после удобно се приписват на „Брюксел“. Никъде в ес няма задължение горивото да е с етанол... Напротив в ДЕ има и обикновен бензин, и е с 2 цента по евтин. Тук от години не се продава Защо защото регулацията не е от ЕС , а такава че да гарантира бизнеса и печалба на някой.
      Като с стикерите за ГТП- държавно гарантиран бизнес.

Има много хубав лав на крив Уйно косъма и пречи. Много е яко за нашата корупция да виним ерогейовете . Ми не Нашите са си , и ни таковат яко

Същото е и със зелената енергия. Идеята на Зелената сделка и ПВО не е да се наливат пари в едри играчи, а хората да имат полза. В много държави масово се слагат солари по покривите на къщите, не по нивите. Хората си намаляват разходите и си нагласят навиците — перат, готвят и пускат бойлера през деня.

А тук?
      Не го правим. После казваме „Европа е виновна“, защото не сме реализирали нищо, и накрая настояваме пак Европа да плаща — този път за соларни паркове и батерии за същите „наши хора“.
      Кой ни е виновен Европа...

Обаче и руската пропаганда за налагане на евроскептицизъм работи - Европа ще фалира , Германия ще фалира всичко се произвежда в Китай... ми хваща дикиш у кръчмата определено.
      Магистралата от Щутгарт до Франкфурт 5 - Почти две ленти са само тирове- Това ако не е икономика какво е

Наритива за евтината енергия от русия Умре... Хората си адаптираха икономиката Умре само бизнеса в русия. То и русия на там е тръгнала, ако не е тръмп.
      Всичкото модерно оръжие в Украйна идва от Германия- Разузнаването - 100% ес, Електроника на дронове и ракети 100% немска Наземни дронов вече не са само за защита а атакуват и прочистват градска среда- това не е фантастика. За това реве Тръмп .. Технологии - който обаче са европейски а не американски.
      Кой може да си го представи- държав който от 4 години е в окупация- стиган до там че демилитаризира руската авиация. Сделката с евреите е не за ПВО а за техните технологии
      Дикман- в бг радев от 30 качи на 55 % как и кой ... Преди сложих вица за глупаците който си мислят че империите освобождават. Горе долу как русия бори олигархичния модел - еееиххе а къде е създаден . Радев...
      Както казва Алберт Айнщайн — „две неща са безкрайни…“
      Понякога наистина изглежда, че го доказваме.

Коментар

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        Добре бе пич !
        Кат си толкоз умен и ги разбираш тия тактики и икономики - що не направиш една фирма и да станеш луд милиардер?!
        И да ни докажеш как става??на нас частниците дето нищо не разбираме? Айде създай производство направи фирма печели .
        Нали си в Европа най готиното място за живеене производство работа?
        Що седиш на заплата ?
        Айде покажи ми?

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Мишев, кой чиновник напуска доброволно топлото столче? Не е нужно нито да се мисли нито да се работи.
        само пустия страх от гадните руснаци разваля конфорта.

trav - прочетох два пъти написаното.
      Изключително точно!
      За съжаление, дебелите чугунени глави, свикнали някой да им е виновен, няма да разберат. От опит казвам.
      И се сещам за Моисей и 40 години в пустинята...мисля е ясно какво искам да кажа
      Панайот Бърдарски
      0887 60 77 22

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Нашите 40 години изтекоха... Резултат: "българска работа" = "получилось как всегда" ©️

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        Чугуна ни много як

Аз съм спокоен за немската икономика, особено с такъв въздесъщ канцлер.
      Производството се завръща от Китай обратно в Германия!
      Volkswagen може да започне да произвежда китайски автомобили в Европа

Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Urko
        Urko коментира
        Редактиране на коментар
        И да продължим с числата и статистиката.
        Целият ЕС като дял от световното производство на СО2 е около 6-7%. Делът на превозните средства в ЕС в отделените СО2 емисии спрямо световния мащаб е средно 2%. И са буко баламата, т.е. ние, гражданите на ЕС с тея 2% ще спасяваме света и заради тях ни правят на луди, бохави калинки с какви ли не нормативи, екотакси, данъци, технически норми, разпоредби и т.н. полюции- това относно колите. И си е@аваме мамата на икономиката заради 6-7% като цяло- за да включим и индустрията. А в същото време целия останал свят ни се смее, бълва СО2 и му дреме на дедовия. Само Китай, САЩ и Индия държат над 52% от целия дял на СО2.
        Последно редактирано от Urko; 04-05-26, 22:08.

• Urko
        Urko коментира
        Редактиране на коментар
        И за протокола- СО2 като част от въздуха е 0,04%. Или казано просто въглеродният диоксид от цялата индустрия на ЕС за 1 година променя концентрацията на CO₂ в атмосферата с около 0,0001% от въздуха.

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        #19.2
        Bogoljub Gagic коментира

Т.е. да заебеш всякаква екология, да въведеш шестдневна работна седмица (график 996 https://profit.bg/article/2025072409250205503)

Не Гагич - не е работното време! Това е сбор от правила - има ги написани четоха ги ама не им харесаха и ги заебаха...
        В основата седи конвеерното (тясно) производство съчетано с ниска администрация и минимална държавна намеса...Работното време е вторичен фактор.Ааааа и ниски първични компоненти...

Давам пример за китайско производство:
        Примерно фабрика за мотокари. Собственик е 29 годишен китаец. Има клиент който иска конкретна машина - по негови си спецификации. И фабриката работи така: има си цех за шаси и взема подходящото шаси взема компютърния блок от един доставчик после елмоторите от друг доставчик и сглобява цялото изделие...Всяка фирма е частна - и е много много тясно профилирана - общата фабрика просто асемблира всичко..
        И се получава нелоша машина с много ниска цена и сглобяването е за седмица-две буквално...
        Европейския начин на работа е съвсем друг - с 10 пъти по дълго време много по скъпи части и...
        Заплатите са вторични...
        Ефективността между китайския и западния начин на работа не е два пъти... Разликата е повече от 10 пъти!!!

Тръмп към Мерц: "По-добре си гледай разсипаната страна"

Коментар

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
        Аз съм спокоен за немската икономика, особено с такъв въздесъщ канцлер.
        Производството се завръща от Китай обратно в Германия!
        Volkswagen може да започне да произвежда китайски автомобили в Европа
        Спокойно Rheinmetall се превърна в технологичен гигант с производства дори и в бг, А технологиите разработени в Украйна има опашка за купуване .. Дори и американците се наредили да купуват

Коментар

• mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Човек - понякога имам чуството че си 18 годишен наивник!
          Посочения от тебе "гигант" е БИЛ конкурентен в миналото но не и сега. Опитват се да го възродят и не се знае дали ще успеят. Дано да не успеят - защото това означава война...
          Ако погледнеш уикпедията която цитираш ще видиш че става дума предимно за военна продукция !! Военните продукти са много специфична стока ... Те не са конкурентни икономически - там има други правила и се залага на друго... икономическите показатели и ефективност са на заден план
          Накратко : това са заплатджии които очакват(и получават) поръчки от държавата за венни продукти - обикновенно на двойна и тройна цена за сметка на бюджета... никва конкуренция няма тук!
          Виждаме го с очите си при фабриката за барут в България примерно...
          Или с други думи - това е неконкурентноспособно предприятие - ако няма държавни поръчки да ги финансират нямат бъдеще...

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Мишев, тия ги разправяй на Гебрев че Младен Мутафчийски и Аднан Кашоги се споминаха без да си похарчат милиардите, па Виктор Бут требе да почва от нулата...

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          И с какво толкова е прокопсала Украйна та всички да се редят за великото им ноу хау ? Като толкова са прокопсали защо Зеленски обикаля целия свят да проси пари ? Накрая защо великата украинска армия въоръжена с великите им технологии за които се реди целия свят отстъпват по всички фронтове ?

mishomishev коментира

Човек - понякога имам чуството че си 18 годишен наивник!

С такъв съсед само това помага
        Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken

Si vis pacem, para bellum

Мога да намеря и друг цитат

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          С това Германия пробва и накрая се наложи с друго произведение на немската военна индустрия Валтер ППК великия им фюрер да си тегли куршума . Преди него и тоя дето пробва от френска страна как свърши ? Нали го знаеш вица за трите тоалетни ?

• #19.6
          Urko коментира
          Днес, 00:36
          И за протокола- СО2 като част от въздуха е 0,04%. Или казано просто въглеродният диоксид от цялата индустрия на ЕС за 1 година променя концентрацията на CO₂ в атмосферата с около 0,0001% от въздуха.
        • =====================
        • За проткола-от 24 години,част от работата ми е отбирането на проби от въздушната среда и то в промишлено предприятие.За тия 24 години СО2 винаги е бил 0.03% ,а О2 винаги е бил 20.9%. Та тая мантра за главоломно нарастване концентрацията на СО2 в атмосферата я ЗАБРАВЕТЕ!!!
        • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20260505_112413.jpg
Прегледи:145
Размер:390.4 КБ
ID:7038129
        Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Е, според тях трябва да отчита 0,04 вече уреда... УЖАС промяна, аз бих я отдал на изсичането на дърветата

1826 ~280 ppm 0.028%
          1850 ~285 ppm 0.0285%
          1900 ~295 ppm 0.0295%
          1926 ~310 ppm 0.031%
          1950 ~315 ppm 0.0315%
          1976 ~335 ppm 0.0335%
          1980 ~338 ppm 0.0338%
          1990 ~354 ppm 0.0354%
          2000 ~370 ppm 0.0370%
          2010 ~390 ppm 0.0390%
          2020 ~414 ppm 0.0414%
          2026 ~420 ppm 0.0420%

Данните за 50 години от Хавай от държавна лаборатория: https://gml.noaa.gov/webdata/ccgg/tr...weekly_mlo.txt

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          ChatGPT-то ми каза, че ако възстановим горите на ниво от преди 200 години и добавим 20-25%, проблемът е решен. Сегашните 4 милиарда хектара трябва да станат 5, плюс още една четвърт - 6, да кажем. Ако се действа само с гори. А има и планктон, и други зеленини...

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          kameno karp Приживе колегата ми ходеше да замерва през някакви периоди екологията на Лукоил и винаги сте били перфектни . Ако имаше нещо за толкова години през които ходеше щеше да ми каже .

mishomishev коментира
        Днес, 09:44
        #19.2
        Bogoljub Gagic коментира

Т.е. да заебеш всякаква екология, да въведеш шестдневна работна седмица (график 996 https://profit.bg/article/2025072409250205503)

Не Гагич - не е работното време! Това е сбор от правила - има ги написани четоха ги ама не им харесаха и ги заебаха...
        В основата седи конвеерното (тясно) производство съчетано с ниска администрация и минимална държавна намеса...Работното време е вторичен фактор.Ааааа и ниски първични компоненти...

Давам пример за китайско производство:
        Примерно фабрика за мотокари. Собственик е 29 годишен китаец. Има клиент който иска конкретна машина - по негови си спецификации. И фабриката работи така: има си цех за шаси и взема подходящото шаси взема компютърния блок от един доставчик после елмоторите от друг доставчик и сглобява цялото изделие...Всяка фирма е частна - и е много много тясно профилирана - общата фабрика просто асемблира всичко..
        И се получава нелоша машина с много ниска цена и сглобяването е за седмица-две буквално...
        Европейския начин на работа е съвсем друг - с 10 пъти по дълго време много по скъпи части и...
        Заплатите са вторични...
        Ефективността между китайския и западния начин на работа не е два пъти... Разликата е повече от 10 пъти!!!
        Те китайците биле откриле Хамерика, бре?! Бай Хен-Ри-Форд (你好!) преди 120 г. да не е бил от Чайнатаун нящу? Убаво момче, ма китайчé, както би казàл Тръмп?
        Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Не братко !
          Ти бъркаш конвейрната линия на производство въведена от Хенри Форд която е съвсем различна от китайската производствена линия!
          Революцията на Форд е чисто технологична(производствена линия) докато при китайците е смесица от техно-организационна/административна...

ама ефекта е същия...
          Ние стреляме с пушки китайците с картечница

А най новата им "технология" те я демонстрираха на шанхайския автосалон 2025 - и точно германските журналисти я описаха като сензационно/революционна - която драстично променя играта!!
          Това което направиха още няма точно наименование (комбинация от закони и търговска етика) - но е признато за най ефективното в света...
          Има няколко статии на български за това явление..
          Между другото - мисля че първо японците го създават но не успяват да го приложат - докато китайците успяват.
          И точно в автомобилната промишленост е най силно проявено (или поне аз така мисля)
          Мога и аз да го разкажа накратко но предполагам че не те интересува...

Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
        [LIST][*]За проткола-от 24 години,част от работата ми е отбирането на проби от въздушната среда и то в промишлено предприятие.За тия 24 години
        Отче наш, Който си на небесата!.......... Амин.

Честно друго не ни остава. И ако някой 24 години ти плаща да мериш СО2 , трябва ръка да му целуваш.

Не не се шегувам, станцията за измерване на замърсяването на въздуха на Орлов мост ...... Се намира при ВЕЦ пасараел.
        За съжаление въпреки това често пак се превишават допустимите стойности .....
        Последно редактирано от trav; 05-05-26, 19:36.

Коментар

Може ли един въпрос? Всъщност ще го задам,а ти ми отговори ако искаш. Ти малоумен ли си?
          Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• kameno karp
            kameno karp коментира
            Редактиране на коментар
            Абееееее...съмнява ме морето да балансира нивото на СО2 ,но пък моите съмнения са нещо субективно и съответно не са фактор.
            Моретата и океаните са най-големия унищожител на СО2 и производител на О2. Всяко зелено листенце поема СО2 и отделя О2. НО!!! Сега всичко е зелено. Зимата зеленина няма. НО!!! СО2 си е все толкова. Явно на глобално ниво северно-южно полукълбо става баланса.
            Още един факт. Апарата мери кислорода до един знак след запетаята. На атмосфера кислорода винаги е бил 20.9%!!!
            Предприятието в което работя е частно и всички анализи са за наша вътрешна употреба. Тука няма статистики,стъкмистики и други подобни.😉
            Последно редактирано от kameno karp; 05-05-26, 23:23.

• Urko
            Urko коментира
            Редактиране на коментар
            Според мен тея ваши уреди не мерят политкоректно. Крайно време е да подадете сигнал на немците и следващия модел уреди ще мери поне с 0,04 отгоре.

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            Кислородът нормално било да стои като закован, чак на третия знак се отчитала разлика. А какво пише в упътването - "Dräger X-am 7000 Influence on the IR CO2: ≤ ±0.07 % by volume"...

Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
          Може ли един въпрос? Всъщност ще го задам,а ти ми отговори ако искаш. Ти малоумен ли си?
          Не ,но все пак е почивен ден и ще загубя време да ти отговоря.
          Знам че е безсмислено, но дори и във фабриките на BMW има хора назначени да проектират и монтират мигачи .... Безсмислено но го правят
          Радвам се че има някой който да ти плаща да мериш СО2 на въздуха с ръчен уред. Сигурно и твоите данни са важни за нещо ...

Всяко измерване има смисъл... Въпроса е какъв и за кого
          Години наред МОСВ е укривало замърсяването на въздуха

От години е в Младост на ХМЦ , но лятото и зимата мобилната е в Пасарел или дори Искър

Безсмислено е да отговарям на капацитет по климата, аз не съм специалист, но си задавам въпроса, защо държави харчат едни огромни пари, а могат да назначат някой да мери с ръчен уред

Измерването на земната атмосфера и нивата на СО2 е мащабна международна дейност, която разчита на три нива: наземни станции, летящи лаборатории и специализирани спътници.

1. Най-важните спътници (Космически наблюдатели)

Тези апарати обикалят Земята и измерват концентрацията на газове в целия въздушен стълб, а не само на земната повърхност.
          • OCO-2 & OCO-3 (NASA): Orbiting Carbon Observatory са основните мисии на НАСА, посветени изцяло на \(CO_{2}\). OCO-3 е монтиран на Международната космическа станция.
          • GOSAT / Ibuki (JAXA, Япония): Първият в света спътник, проектиран специално за наблюдение на парникови газове (стартирал през 2009 г.).
          • Sentinel-5P (Европейска космическа агенция - ESA): Част от програмата „Коперник“. Той следи метан, азотен диоксид и озон с изключителна прецизност.
          • TanSat (Китай): Първият китайски спътник за мониторинг на въглероден диоксид.
          • MicroCarb (CNES, Франция): Предстояща високотехнологична мисия на френската космическа агенция за детайлно картографиране на \(CO_{2}\).
          2. Водещи глобални лаборатории и организации
          • NOAA Global Monitoring Laboratory (САЩ): Управлява Обсерваторията Мауна Лоа и мрежа от фонови станции по целия свят (от Аляска до Антарктида).
          • Scripps Institution of Oceanography (САЩ): Институцията, която поддържа „Кривата на Кийлинг“ — най-дългият запис на \(CO_{2}\) в света.
          • Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) (ЕС): Предоставя ежедневни данни за състоянието на атмосферата в Европа и света.
          • Max Planck Institute for Biogeochemistry (Германия): Лидер в изследването на глобалните цикли на въглерода.
          • NCAR (National Center for Atmospheric Research, САЩ): Един от най-големите центрове за компютърно моделиране на атмосферата.
          Кажи честно- 24 години трудов стаж и все си на една длъжност - да мериш СО2 на въздуха ...
          На твое място, дори не бих ходил до работното място , един скрипт за 10 мин и ще попълва дневника. СО2 в Бургас
          Това само ако имаш амбиция , иначе за 1 мин да записва една и съща стойност 0.03%
          Последно редактирано от trav; Вчера, 07:03.

Коментар

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            Средното количество кислород в атмосферата варирало в третия знак след запетаята, а уреда мери до първия - нормално е да не се променя никога при обикновени обстоятелства.

"...което значи,че апарата мери учудващо точно."
            За CO2 сериозно му е отклонението, затова сигурно го калибрират нулево ниво да е 0.030. На 50 процента газ грешката е +- два процента и има още отклонения и от други фактори.
            DrägerSensor Smart IR CO2 HC 6810599 сенсор Углекислого газа CO2
            Чувствительность / выходной сигнал: ≤ ± 2.0 Vol.-% CO2 at 50 Vol.-%
            https://www.kipkonsalt.ru/catalog/se...logo-gaza-co2/
            Последно редактирано от jkd; Вчера, 15:36.

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            А, то имало и друг филтър - за измерване на ниска концентрация на CO2 до 5%. С него може и да покаже нещо, грешката е значително по-малка. Но мисля, че пак е далеч от лабораторна точност, пак му влияят много неща:

DrägerSensor Smart IR CO2 VG 6813590 контроль Углекислого газа CO2 0–5 об. %
            https://www.kipkonsalt.ru/catalog/se...logo-gaza-co2/

Тук са техническите спецификации на филтрите:
            https://www.ace-technik.com/product/...2.6846589.html

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            При колегата trav е изкривяване от държавната служба . Там по презумция заплата се взима за джобен тенис и длъжността се подбира не по служебната необходимост а по човека който трябва да сложим на завет .

И след толкова словесен онанизъм съчинен от Гугъл и ИИ - ЕС и Германия ще фалират заради хората с ръчни дрегери ли?
          Вай, вай, вай, каква стана тя...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• kameno karp
            kameno karp коментира
            Редактиране на коментар
            🤣😂 Интереснооо! Човек заявил,че не чете коментари е в час със словесния онанизъм излят в коментарите.🤔

Politico: Германия на "самотника" Мерц - скъпа енергия, високи данъци, безконтролна бюрокрация и деиндустриализация

Коментар

• mishomishev
            mishomishev коментира
            Редактиране на коментар
            Колега - ако прочетеш какво говорят германците(или слуховете) за политиката на Мерц ще разбереш защо го прави. Това през 2026 г вече не е тайна..

За мишо е късно но, как работи пропагандата. Генерира се фалшив саит и в бг веднага се прави превод анализ и се пуска в групите фесбук телеграм .
          Германия в момента е на първо място в руската пропаганда. Самата тема тук е точно такава цел, насищане на информационното пространство с пропаганда

Прекрасен пример как се прави пропаганда. Взех двете стати- оригинала и факти и ги пуснах на АИ да ги сравни

Сравнението между оригиналната статия в Politico и преразказа във Fakti.bg е отличен пример за това как се прави „селективен превод“ – техника, при която фактите са верни, но контекстът е подменен, за да обслужва определен наратив.

Ето основните разлики:

1. Заглавието: Анализ срещу Диагноза
          • Politico (Оригинал): "Германия на Мерц: Самотникът" (Merz’s Germany: The Loner). Статията е политически профил на Фридрих Мерц. Тя анализира неговия характер, предизвикателствата пред него като бъдещ канцлер и как неговият стил на „единак“ може да повлияе на отношенията му с Тръмп и ЕС.
          • Fakti.bg: "Германия на самотника Мерц: скъпа енергия, високи данъци, безконтролна бюрокрация и деиндустриализация". Тук заглавието е променено така, че да звучи като списък от катастрофи. Фокусът се измества от личността на лидера към „пропадането“ на държавата.
          2. Подборът на информацията (Cherry-picking)
          • Politico: Статията е дълга и нюансирана. Тя споменава икономическите проблеми, но отделя огромно място на вътрешната динамика на ХДС, на отношенията на Мерц с Бавария (Зьодер) и на стратегията му за справяне с възхода на AfD. Акцентът е: „Може ли този човек да обедини Германия и Европа?“.
          • Fakti.bg: Преразказът изважда предимно негативните икономически показатели. Текстът е съкратен до основните проблеми (енергия, данъци, бюрокрация), като пропуска политическия анализ за коалициите и демократичните процеси. Целта е да се затвърди усещането за „Германия в колапс“.
          3. Контекстът на „Русия“
          • Politico: Обяснява, че Мерц иска по-твърда линия към Русия и Китай, за да се хареса на Вашингтон, но това го поставя в изолация спрямо част от неговата партия и обществото, които се страхуват от ескалация.
          • Fakti.bg: Използва тезите на Politico, за да внуши, че Германия е в задънена улица – хем е икономически слаба, хем бъдещият ѝ лидер е изолиран от собствените си съюзници.
          Извод от сравнението:
          Макар че Fakti.bg не „лъже“ (те действително цитират пасажи от Politico), те извършват рамкиране (framing). Те вземат критичен западен анализ и го превръщат в „доказателство“ за провала на западната система.
          В оригиналното Politico статията е за политическата стратегия на един лидер, докато в българската интерпретация тя е за неизбежния залез на Германия. Това е типичен похват, който се използва от сайтове като Pogled.info, за да придадат „легитимност“ на пропагандните си тези чрез авторитетни западни източници.

Ето една тактика която работи в момента

Тактиката „Двойник“ (Doppelgänger) накратко:
          • Кражба на идентичност: Създават се сайтове-клонинги на Politico или Spiegel с почти същите имена (напр. .ltd вместо .eu). Те изглеждат идентично – същите лога, шрифтове и автори.
          • Фабрикуване на лъжа: В клонинга се пуска измислена „сензация“ (напр. „НАТО праща войски срещу протестиращи във Франция“), която обслужва руския интерес.
          • Информационно „пране“: Български сайтове (като Поглед.инфо) „цитират“ този фалшив източник. Така лъжата получава етикет „Западен анализ“ и става легитимна за масовия читател у нас.
          • AI подсилка: Използват се фалшиви видеа и гласове (Deepfakes), за да изглежда измамата още по-реална.
          Накратко: Използват авторитета на големите западни медии като „опаковка“, за да ни продадат руска пропаганда.

Пример: Фалшивият „крах“ на Германия (Януари – Март 2025)
          В контекста на предсрочните избори в Германия, руската група Storm-1516 (част от по-голямата мрежа Doppelgänger) стартира кампания, която перфектно илюстрира стъпките, за които говорихме:
          • Клониране на авторитети: Бяха създадени над 100 фалшиви сайта, които имитираха Spiegel, Süddeutsche Zeitung и Bild. Използваха се домейни като spiegel.ltd или bild.pm, които визуално не се различават от оригиналите.
          • Фалшивият „факт“: В тези сайтове бяха публикувани „ексклузивни“ статии със следните измислици:
            • Лични атаки: Фалшиви разследвания, че германският външен министър Анналена Бербок е ползвала услугите на „мъжки ескорт“ в Африка, или че политикът Маркус Фабер е „руски агент“.
            • Военна психоза: Статии в „клонинга“ на Bild твърдяха, че Бундесверът планира мобилизация на 500 000 мъже за незабавна операция в Източна Европа.
          • Информационно пране в България: Тези „новини“ веднага бяха преведени и споделени от про-руски фейсбук групи и сайтове като Поглед.инфо, поднесени като: "Германските медии разкриха: Берлин се готви за война" или "Spiegel: Бербок в нов скандал".
          • AI елемент: Кампанията включваше и AI-генерирани видеа, имитиращи репортажи на BBC и Deutsche Welle, които „потвърждаваха“ икономическия колапс на Германия.
          Друг скорошен пример (Септември 2024 – 2025):
          • НАТО и Франция: Огледален сайт на Politico публикува фалшиво съобщение, че НАТО ще изпрати украински паравоенни отряди във Франция, за да потушават протести. Целта беше да се настрои френското общество срещу подкрепата за Украйна. Този „материал“ беше широко цитиран в българския сегмент като доказателство за „диктатурата на Брюксел“.
          Защо е ефективно?
          Защото, когато българският читател види логото на Spiegel или Politico, той не проверява URL адреса. Той вярва, че това е „самопризнание“ на самия Запад, което е върховното оръжие на пропагандата.

Коментар

• trapper
            trapper коментира
            Редактиране на коментар
            Много писано, по същество - нищо, чак "клавиатурна диария".
            А ето един факт от вчера: Зарядно у-во "Bosch (Germany)", но със ситни букви долу: "Made in China".

Факти, Господа!

• blackfirefly
            blackfirefly коментира
            Редактиране на коментар
            Така де, на Изтока се крепи Германия, пък и света!

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Партенка и фалшива новина е че в Германия цените на дизела прескочиха 2.50 евро .

Активност за темата

Свий

Тук са 9 потребители онлайн. 4 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
        X