Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Тука все някой мели за еничарите. По който повод аз се сещам за т. нар. политика по интеграция на малцинствата. Хем успешно са го правили, а не като нашето правителство с циганите. Важно: Еничарите също не са роби. Не повече от наборните войници преди няколко години.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Тука все някой мели за еничарите. По който повод аз се сещам за т. нар. политика по интеграция на малцинствата. Хем успешно са го правили, а не като нашето правителство с циганите. Важно: Еничарите също не са роби. Не повече от наборните войници преди няколко години.
      А какво са? Още малко ще кажете че родителите са ги давали доброволно на турците дори рушвети са бутали да вземат тяхното дете. И кой наборник е потурчил майка си и обезглавил брат си? Хайде да не омаловажаваме живота и кръвта на на всички борили се срещу османското иго това са хора много по-смели и достоини от нас и на мен не ми е приятен факта,че е имало робство,но и всичките зверства и безчестия вършени от османците по нашите земи не могат да се нарекът просто "ПРИСЪСТВИЕ".
      Последно редактирано от trophy_hunter1; 17-02-10, 15:34.
      877104344

Коментар

Първоначално публикуван от trophy_hunter1 Преглед на мнение
        А какво са? Още малко ще кажете че родителите са ги давали доброволно на турците дори рушвети са бутали да вземат тяхното дете. И кой наборник е потурчил майка си и обезглавил брат си?
        Не съвсем отдавна имаше както хора, които се измъкват от казармата, така и хора, даващи подкуп да влязат там. Разликата е малка и повече определена от епохата, отколкото от нещо друго. По същото време в други страни в Европа е имало и по-тежки повинности. Турското население също в никой момент не е било свободно от военна служба.

А за потурчил майка си и обезглавил брат си - хайде да прочетеш някоя от връзките по-горе в темата. Киното и литературата не са всичко.

Коментар

А какво са? Още малко ще кажете че родителите са ги давали доброволно на турците дори рушвети са бутали да вземат тяхното дете. И кой наборник е потурчил майка си и обезглавил брат си?
          Честно да ти кажа - да давали са ги доброволно (и вече съм го казал по-назад в темата). Поне това сочат всички не-български сведения от други държави. Постовете за еничари са били изключително престижни за нас, защото обикновен българин никога не е имал възможността да достигне до такова ниво в йерархията в империята. Еничарите са два типа - войници (най-престижната професия по онова време) и държавна администрация в Цариград (мъчили са ги хората да стоят зад бюрата по цял ден!)...

Коментар

А защо просто не прочетем какво пишат историците по въпроса. Например том 4 от История на България (голямото издание на БАН) има заглавие "Българският народ под османско владичество - от XV до началото на XVIII в".

Що се отнася до еничарите, има едно много интересно изследване на Цветана Георгиева - "Еничарите в българските земи (края на XIV - началото на XIX в.)". Струва си да се прочете като противовес на втълпеното ни от художествената литература и киното.
            Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Мен ми е по-интересно да знам фактите около помохамеданчването. Защо е проведено, кога е проведено, доброволно или насилствено е било и защо е ограничено само до някой части на България? Били ли са албанците мохамедани? Зорлем ли са станали или добровално?
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Tontonella Преглед на мнение
                А защо просто не прочетем какво пишат историците по въпроса. Например том 4 от История на България (голямото издание на БАН) има заглавие "Българският народ под османско владичество - от XV до началото на XVIII в".

Що се отнася до еничарите, има едно много интересно изследване на Цветана Георгиева - "Еничарите в българските земи (края на XIV - началото на XIX в.)". Струва си да се прочете като противовес на втълпеното ни от художествената литература и киното.
                Подкрепям!!
                Емоционалните мнения не ни дават никаква информация.

В "История славянобългарска" думата поробване се използва когато чужда войска превземе дадена територия.
                2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                  ... Били ли са албанците мохамедани? Зорлем ли са станали или добровално?
                  На 18км от Ивайловград има едно село Мандрица, което е създадено от албански преселници, християни, по време на османското нашествие към техните територии.

Коментар

Първоначално публикуван от Tontonella Преглед на мнение

Като гледам почити всички застъпници на тезата османско присъствие сте Софиянци,които ходите в Родопите само на почивка ,но действителнноста там е доста по-различна от тази в която живеете.От дете помня разказите на възрастни хора:жена,която си спомня към кой род е принадлежала преди потурчването,за селото ни което е било опожарявано три пъти, за майка чието дете е взето насила за еничар върнал се по-късно да ги потурчи и Тонтонелка повярвай ми тове не е прочетено в интернет нито в някоя библиотека това са деиствителни случаи това е бил живота на Българите по онова време.
                    877104344

Коментар

Като гледам почити всички застъпници на тезата османско присъствие сте Софиянци,които ходите в Родопите само на почивка ,но действителнноста там е доста по-различна от тази в която живеете.От дете помня разказите на възрастни хора:жена,която си спомня към кой род е принадлежала преди потурчването,за селото ни което е било опожарявано три пъти, за майка чието дете е взето насила за еничар върнал се по-късно да ги потурчи и Тонтонелка повярвай ми тове не е прочетено в интернет нито в някоя библиотека това са деиствителни случаи това е бил живота на Българите по онова време.
                      На колко години си? Питам, защото хора със спомени от турско време не останаха много напоследък. Еле пък хора от времената на насилствената ислямизация в Родопите.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        На колко години си? Питам, защото хора със спомени от турско време не останаха много напоследък. Еле пък хора от времената на насилствената ислямизация в Родопите.
                        На 7 сега ще започна да изучавам и аз "съвременатта" история на България.
                        877104344

Коментар

Само за протокола. Застъпник съм на тезата за османско владичество. Също така не отричам, че е имало масови потурчвания в определени територии през различните векове и то не само в българските земи под османска власт.
                          Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

На 7 сега ще започна да изучавам и аз "съвременатта" история на България.
                            Аз сериозно те попитах. Еничарският корпус е разпуснат 1826г (някой да ме поправи, ако бъркам). Какво ще е това родопско дълголетие, че да си говорил с човек, пряк участник в история с еничар?

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              Аз обаче още не съм получил задоволителен отговор. Би ли се обърнал към прадядо си с обръщението "робе"? Задавам конкретен въпрос, очаквам конкретен отговор, а не разтягане на локуми.
                              Не не бих се обърнал към прадядо си с "робе" защото благодарение на него сега аз съм Българин,но потурчване е имало което за мен е равносилно на робство на българите и имено наследниците на хората не успели едно време да устоят на потурчването днес успешно наложиха понятието "османско присъствие"

П.П. Лично мен ме е срам да омаловажавам живота и кръвта пролята на толкова много Българи за освобождение от турско иго затова повече няма да пиша в темата.Извинъвам се ако съм засегнал някои все пак всеки има право на лично мнение.
                              Бъдете здрави.
                              877104344

Коментар

Някой може ли да ми даде поне една причина да не заключим темата...

- Разбрахме се че "Присъствие" е неправилен термин, меко казано. А заглавието на темата беше именно това.

- Съгласни сме че ползването на такива термини в официален учебник не е редно.

Горните две - още в началото на темата. Дори няма спор по тях.

- Разбрахме че няма да се разберем дали е било "робство" или "владичество". Къде с аргументи, къде с повечко удивителни, всеки със своето си.

- Не се разбра че иронията и възмущението не са заместител на аргументите при спор. Но това надали ще се промени точно в тази тема и точно сега.

Та ? Някакви предложения за по-нататъшно развитие на темата ?
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X