Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    "България е била под Османско управление" или още по-добре "България е била в състава на Османската империя, чиято централизирана власт е била в Турция".
    Ами, тогава не е имало Турция. Т.е. толкова, колкото и България. Имперски земи, административното делене само приблизително е следвало етнически или исторически рамки.

Коментар

Според мен си има правилна дума и това е владичество.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
        Ха сега ще те хвана малко на тясно - какво мислиш за партизаните комунисти в България пред 1945г.? Та нима комунистическата власт не ги обожестви и не им раздаде всички най-високи постове в държавата? ...
        "9.Х.44г- Другарят Тодор Живков се запознава с партизаните..."
        За този лаф навремето биеха!
        Мнозина от истинските партизани са избити преди девети, а останалите идеалисти бяха смачкани от кариеристите, кандидат-активните борци и децата им!
        А туй е и повод да се замислим колко сме обективни и безпристрастни!
        Да си спомним на чия страна сме били, чия армия е била "братска" и дали заради точно тези партизани не сме били пощадени от заличаване!
        Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

"Победителите пишат историята" за съжаление е виновника за всичко изкривено в учебниците и разбиранията на масите хора. За нещастие историята не е организирана на дедуктивна база като математиката например - не е точна наука... има тълкувание. Именно понеже тълкуванията не са на базата на дедуктивни умозаключения се получават и теми като днешната.

Още нещо - историята се изчиства с времето. Колкото по-далечно става едно събитие, толкова повече политическата манипулация отслабва. Така днес може да се появи такава тема и дискусия, докато допреди 20 години и назад е било немислимо.

И за нацизма, и за "капитализма" ще излезнат интересни неща и премълчани истини, но всичко с времето си.

Коментар

Не съм краен националист,но си отстоявам идеята че само с етническо прочистване може да се избавим от присъствието на малцинствата,ако не искаме ние да се превърнем в малцинствна група в собствената си държава.Колкото до коментари от рода че нямало Турски зверства и не било робство ами присъствие на еди-какъв си контингент,аз ще спестя реплики за да не ми налагат цензура,ясно е че преобладаващи Турски наемни войски и обучавани от Астро-Унгарски и други западни държавици са се гаврили с България,и децата вече го знаят,но фактите са,че много Българска кръв се е проляла на тая земя,която сега родоотстъпници и национални предатели сквернят,забравили какво се е случвало за да ходят без фесове те сега.
            Пра-пра-дядо ми е бил на Шипка,преди това е участвал в боевете за Стара Загора,сега ордените му и наградите от княз Николай Николаевич,са дарени на музея костница в гр.Казанлък,в поколенията са запазени неговите спомени от Турската инвазия,и те не ми дават повод за добри чуства към "поробителите".
            LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
            Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
              ...Малко страни са го постигнали това.
              Ами не. Всъщност, повечето държави, поддържащи писана история, имат в историята си повече васални периоди, отколкото независимост. Просто иначе няма да излезе сметката, а историците предпочитат да се позовават на по-древни корени, нищо че по средата има срамен период.

Ако искаме да си веем 1300-годишнината, ясно е, че ще се броят вековете васално положение. Ако пък искаме чиста история (само независимост), ще си я броим от последната независимост. Ама тогава ще се съберат не 1300, ами 130 години.

Коментар

В смешната книжка наречена учебник по "Човекът и общество" (по мое време имаше предмет "Родинознание") за трети клас пише за османско владичество (а някъде се използваше и друга дума - може и да е "присъствие"), поробени българи, борба за свобода, освобождение от османци и турци. На въпрос от сина ми към учителката защо в Батак, на костницата в Плевен, в паметника на Шипка пише турско робство, а не османско еди какво си, отговорът е, че пишело така, защото са строени по друго време.

Коментар

Ей, хора...

Ще изперкате от толкова мислене, а забравяте, че си говорите с мъртъвци!

Никой от истинските участници на тия събития вече не е между живите!

По-добре излезте от гробищата и хвърлете тоя интелектуален потоп в нещо смислено!

Не слушайте диджеите дето ви разиграват с Герои и Големи Хора с Истински Сърца и дрън-дрън...

В БЪДЕЩЕТО е истината, не в миналото..

/Който не познава минал.....знам какво ще последва! - скука/

Коментар

Първоначално публикуван от belata Преглед на мнение
                    Не съм краен националист,но си отстоявам идеята че само с етническо прочистване може да се избавим от присъствието на малцинствата,ако не искаме ние да се превърнем в малцинствна група в собствената си държава.Колкото до коментари от рода че нямало Турски зверства и не било робство ами присъствие на еди-какъв си контингент,аз ще спестя реплики за да не ми налагат цензура,ясно е че преобладаващи Турски наемни войски и обучавани от Астро-Унгарски и други западни държавици са се гаврили с България,и децата вече го знаят,но фактите са,че много Българска кръв се е проляла на тая земя,която сега родоотстъпници и национални предатели сквернят,забравили какво се е случвало за да ходят без фесове те сега.
                    Пра-пра-дядо ми е бил на Шипка,преди това е участвал в боевете за Стара Загора,сега ордените му и наградите от княз Николай Николаевич,са дарени на музея костница в гр.Казанлък,в поколенията са запазени неговите спомени от Турската инвазия,и те не ми дават повод за добри чуства към "поробителите".
                    Я направи справка каква е била числеността на българския народ по онова време. Я си помисли сега ако наистина тези турци са били такива кръвожадни изроди и толкова са ни мразели дали не са могли да ни изколят до крак? Може ли са я, и то за една, а не за 500 години. Но не са го направили. Дори не са ни сменили и вярата насилствено - и за черквите са премълчали, и за училищата по-късно...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                      В БЪДЕЩЕТО е истината, не в миналото
                      Човек, който не познава или не разбира миналото си няма бъдеще! Обречен е да прави едни и същи тъпи грешки, а другите, които не ги правят ще го изпреварят. Скука, ама вярна.

Коментар

Царе сме да си оплюем и омаскарим геройте!
                        До кога ще вадим кирливи ризи на Левски и Ботев, докога ще плюем безпричинно? На кого се мазним, кого ще олижем по з..ника сега?
                        Повтарям се но нейсе...
                        Простите янки имат закон. Всяко школо започва учебния ден, като вдигат флага и пеят химна!
                        Братушките вкарват в кауша ако хулиш герой!
                        Каде сме ние?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          . А когато на държавата и потрябваш, почва да нарича себе си - родина, а тебе - патриот.
                          Това е една много умна приказка,замислете се върху нея.

@Гоблин
                          Гоблине,Османската империя не е феодална от класически тип.Мързи ме да пиша подробно,но не е.Много прилича обаче.Ще спомена само,че през Средновековието обикновения човек в една Франция или Англия е живял значително по-зле от "поробения" българин.За руския крепостен селянин да не отварям дума изобщо - той е бил много,много по-близо до класическото определение за "роб" от българина.
                          Темата е интересна,можем много да си кажем,но нека да е с аргументи и то не от вида :@Гоблин "Кой не скача е червен !"
                          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Ковача Преглед на мнение
                            Каде сме ние?
                            Много искам да не се хули българския език, ама още не затварят за това.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                              ...Османската империя не е феодална от класически тип.Мързи ме да пиша подробно,но не е.Много прилича обаче.Ще спомена само,че през Средновековието обикновения човек в една Франция или Англия е живял значително по-зле от "поробения" българин.За руския крепостен селянин да не отварям дума изобщо - той е бил много,много по-близо до класическото определение за "роб" от българина.
                              Ако трябва да сме още по-честни, османската империя прилича повече на съвременните държави, отколкото на европейския хаос от него време. Но и аз ще спра, за да не ме нарекат с лоши думички патриотите.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                                Ей, хора...

Ще изперкате от толкова мислене, а забравяте, че си говорите с мъртъвци!

Никой от истинските участници на тия събития вече не е между живите!

По-добре излезте от гробищата и хвърлете тоя интелектуален потоп в нещо смислено!

Не слушайте диджеите дето ви разиграват с Герои и Големи Хора с Истински Сърца и дрън-дрън...

В БЪДЕЩЕТО е истината, не в миналото..

/Който не познава минал.....знам какво ще последва! - скука/
                                "Този, който не помни миналото си, е обречен да няма бъдеще"

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X