Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Защо трябва да е "фес" човек, който изразява личното си мнение. Това са факти, който както иска да си ги тълкува.
    Човека не те е обидил, а мисля че ти го направи.
    Не забравяте, че историята се прави такава каквато искат политиците.
    Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Когато бях ученик в девети клас, учихме история по така наречените "свитъци". там за пръв път видях определението ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ! А хайдутите бяха наречени "ТИПИЧНИ СРЕДНОВЕКОВНИ РАЗБОЙНИЦИ"!
      Прочетеното никак не ми се понрави, както и на всички мой съученици. Отказахме да учим по тази помия и дори писахме протестно писмо до МОН!
      АЗ СЪМ УЧЕН, ЧЕ ИЗЕДНИЦИТЕ СА БИЛИ ТУРЦИ, А ХАЙДУТИТЕ-НАШИТЕ ГЕРОЙ, И ТАКА ЩЕ ВЪЗПИТАВАМ ДЕЦАТА СИ!

Вярвам във веруюто на Апостола, че всеки роден в България има правото да я нарича своя родина, независимо дали е турчин, евреин или арменец! Но никога няма да позволя да се потъпква историята, в угода на този, или онзи дупедавец продал се за шепа алтъни!
      Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
        Абе,пич-ти какъв си,фес ли си,що си...?И откъде си...?На колко години си...?
        Православен, българин, на 41, от Етрополе. Просто дадох пример какви са робите и какви сме били ние. Не виждам да съм засегнал с нещо някой. Просто разглеждам обективно нещата-какъв е проблема.

Коментар

Абе,пич-ти какъв си,фес ли си,що си...?И откъде си...?На колко години си...?
          А ти сигурно си изключително праведен християнин, постиш редовно, спазваш всички канони и всяка седмица си на църква. Ако не покриваш тези критерии, то можем ли да те обидим като "неверник" например? За църквата "фесовете" и "неверниците" са си баш един дол дренки.

Обидите на религиозна основа и на расова основа са нещо отвратително. Все си мислих, че вече сме достатъчно образована нация, че да можем да ги преодолеем. Явно не сме...

Коментар

Не виждам особен смисъл в тази тема, но ако ще остава - умолявам всички участници да спазват някакво уважение към мнения различни от тяхното. "Кой не скача е червен" не е особено полезна аргументация.
            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
              Защо трябва да е "фес" човек, който изразява личното си мнение. Това са факти, който както иска да си ги тълкува.
              Човека не те е обидил, а мисля че ти го направи.
              Не забравяте, че историята се прави такава каквато искат политиците.
              Ок-щом допускате да се петни паметта на всички загинали,осквернени,и изнасилени от това...османско "присъствие"(?!?!?)-добре!
              Няма да се извинявам на никого-оставам си БЪЛГАРИН,а вие както желаете!
              А,на "политиците"-ибрикчии,които се навъдиха напоследък мога да им кажа:майната ви!
              Споко-няма да нарушавам повече лежерността по темата!

А,че може би,ако бяхме част от Турция щяхме да сме по-добре...знам ли,и аз стигам до този извод напоследък...

Извинявам се за тона,но не се отказвам от нищо,което съм казал!
              много автомати-слаби резултати!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                Не виждам особен смисъл в тази тема, но ако ще остава - умолявам всички участници да спазват някакво уважение към мнения различни от тяхното. "Кой не скача е червен" не е особено полезна аргументация.
                Напротив, темата е много добра, просто защото трябва не само да си отговорим на тези въпроси а и да видим как веднага се показва нетолерантното ни отношение към опонента. А това е в резултат именно на тези 500 години. Това отношение се проявява и в поведението ни на пътя, и в отношението ни към по-слабия и различния от нас.

Коментар

Първоначално публикуван от Ковача Преглед на мнение
                  Когато бях ученик в девети клас, учихме история по така наречените "свитъци". там за пръв път видях определението ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ! А хайдутите бяха наречени "ТИПИЧНИ СРЕДНОВЕКОВНИ РАЗБОЙНИЦИ"!
                  Прочетеното никак не ми се понрави, както и на всички мой съученици. Отказахме да учим по тази помия и дори писахме протестно писмо до МОН!
                  АЗ СЪМ УЧЕН, ЧЕ ИЗЕДНИЦИТЕ СА БИЛИ ТУРЦИ, А ХАЙДУТИТЕ-НАШИТЕ ГЕРОЙ, И ТАКА ЩЕ ВЪЗПИТАВАМ ДЕЦАТА СИ!

Вярвам във веруюто на Апостола, че всеки роден в България има правото да я нарича своя родина, независимо дали е турчин, евреин или арменец! Но никога няма да позволя да се потъпква историята, в угода на този, или онзи дупедавец продал се за шепа алтъни!
                  Ха сега ще те хвана малко на тясно - какво мислиш за партизаните комунисти в България пред 1945г.? Та нима комунистическата власт не ги обожестви и не им раздаде всички най-високи постове в държавата? А фактите са, че те са били буквално една банда голтаци - престъпници. Баща ми помни думите на неговия дядо - наричал е партизаните като "кокошкарите". Това до 1989г. беше невъзможно да се каже публично... чак сега се казват фактите.

Помнете две важни неща:

1. Винаги победителите пишат историята;
                  2. Който пише историята няма да напише лошото за самия себе си.

Да, кърджалиите са били бандити, които са ебавали българсите търговци. Почти не са нападали турци - било ги е страх да не им направят хайки. Същите тези хора после стават герои по възстанията.

Политиката е много гнусно нещо... Направо противно...

Коментар

Вижте,това вече сме го дискутирали.Да,вероятно думата "присъствие" не е подходяща - ами нека филолозите да измислят друга.Но хайде стига с това "робство".Не сме били роби никога и на никого.Нито на Византия,нито на Османската империя.Губили сме суверенитет,но това няма нищо,ама нищо общо с робство.Понятието "роб" си има дефиниция,така както си има дефиниция за робовладелска държава /Рим,Елада и пр./,феодална държава /средновековните Англия,Франция и пр./.Османската империя е различна - не е робовладелска,нито класическа феодална.Има стари теми - може да се прегледат.Има форум "Бойна слава" - там има точно такава тема -що за държава е била Османската империя,как е била устроена,кой какъв е бил в нея и т.н.Или приемаме историята като наука/макар и не съвсем обективна във всичките си аспекти,или не.Среден път няма.Всичко друго са лозунги.

Между другото,Филип ме е изпреварил,затова извинявам се ако изглежда,че повтарям негови съждения.
                    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                    имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
                      Напротив, темата е много добра, просто защото трябва не само да си отговорим на тези въпроси а и да видим как веднага се показва нетолерантното ни отношение към опонента. А това е в резултат именно на тези 500 години. Това отношение се проявява и в поведението ни на пътя, и в отношението ни към по-слабия и различния от нас.
                      По принцип сте прав,а по темата ще е изключително полезно да се представят неоспорими исторически доказателства за какво точно "присъствие" е идело реч!Пък после да си пописваме...

П.С. А,на вас се извинявам за тона,но не можах да се въздържа-надявам се,че не съм бил прав-дори ще се радвам,ако е така!
                      много автомати-слаби резултати!

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                        Вижте,това вече сме го дискутирали.Да,вероятно думата "присъствие" не е подходяща - ами нека филолозите да измислят друга.Но хайде стига с това "робство".Не сме били роби никога и на никого.Нито на Византия,нито на Османската империя.Губили сме суверенитет,но това няма нищо,ама нищо общо с робство.Понятието "роб" си има дефиниция,така както си има дефиниция за робовладелска държава /Рим,Елада и пр./,феодална държава /средновековните Англия,Франция и пр./.Османската империя е различна - не е робовладелска,нито класическа феодална.Има стари теми - може да се прегледат.Има форум "Бойна слава" - там има точно такава тема -що за държава е била Османската империя,как е била устроена,кой какъв е бил в нея и т.н.Или приемаме историята като наука/макар и не съвсем обективна във всичките си аспекти,или не.Среден път няма.Всичко друго са лозунги.

Между другото,Филип ме е изпреварил,затова извинявам се ако изглежда,че повтарям негови съждения.
                        Ти го каза доста по-синтезирано. Наистина "присъствие" не е подходяща дума. Аз като отида на екскурзия в Рим "присъствам" там... Но няма общо с "управлявам, упражнявам власт". Робство също не е, защото робите ги бият с камшици и ядат по шепа ориз на ден... А ние сме имали производство, поминък, търговия... Тъй, че прав си - нужна е нова дума. На първа мисъл ще използвам като най-удачно определение "България е била под Османско управление" или още по-добре "България е била в състава на Османската империя, чиято централизирана власт е била в Турция".

Коментар

Протекторат?
                          Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                          Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Много е гадно цял живот да ти обясняват, че нещо е важно, и че е еди-как си, а после изведнъж да ти сервират, че то си е иначе и щом не го приемаш, си такъв и онакъв.

Досадно, но това представляват държавните доктрини. А когато на държавата и потрябваш, почва да нарича себе си - родина, а тебе - патриот.

На мен ми набиваха в главата разни работи, докато бях ученик, за злите турци и тн, ама аз тогава живях в смесен район и виждах турци всеки ден. Вървяха едни истории за робство, ама имаше и думата чорбаджии - чакай бе, какви български големци, нали робство. Правех си наум сравнения с другото робство, с което ни индоктринираха - това негрите в Америка - ми не се връзваха нещата, негрите бяха собственост, българите имаха такава. После, като пораснах, понаучих и за евреите в древен Египет и нещата съвсем се размиха.

Тъй че робство, колкото и да съм свикнал с думата, не подхожда. Присъствие - това пък какво е - турци и досега присъстват в България. Турска власт или турско управление ще е най-смислено. Ама имало равни и по-равни - и сега има. И винаги е имало.

Иначе, сега ще трябва да говорим за европейско робство.

Коментар

По принцип сте прав,а по темата ще е изключително полезно да се представят неоспорими исторически доказателства за какво точно "присъствие" е идело реч!Пък после да си пописваме...

П.С. А,на вас се извинявам за тона,но не можах да се въздържа-надявам се,че не съм бил прав-дори ще се радвам,ако е така!
                              Приемам. Има и още нещо. Хубаво, имало е робство ли, присъствие ли....всеки да го тълкува за себе си. Но трябва да си извадим поука и да се гордеем, че въпреки тези 500 години, сме се запазили като нация, като държава и като религия. Малко страни са го постигнали това. И това трябва да знаят децата ни.

Коментар

"Присъствие" наистина не е правилния израз в случая. Нямам претенции да съм прав, но аз лично за себе си го наричам владичество, или просто феодализъм.

Това което е ставало тук - в Западна Европа феодалите са подлагали собствените си хора на същото. И тоталния гърч, и изнасилванията, и кланетата, когато е имало възстания.

Ежедневно се разминавам с хора чиито прадеди са минали под истинско робство, и мога да ви гарантирам че има разлика от земята до небето. Най-малкото никой от тях няма нито езика, нито вярата, нито името на прадедите си, да не говоря колко кръв от колко бели господаря се плиска във вените му.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X