Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помпи, компресори.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Помпи, компресори.

За съжаление всичките ми схемички са из книгите, а нямам скенер.

По въпроса за пръскалката днес отворих дебелите книги. Теоретичната постановка започна да ми се изяснява.
    Оказва се, че при тръба с постоянно сечение няма да има реактивна сила, т.е. ще действа само силата породена от промяната на посоката на потока. Следователно ще се върти в същата посока, независимо дали потока е навън или навътре.
    На практика, обаче тези пръскалки са с дюза накрая. И решението тогава не е еднозначно.
    Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

До: Помпи, компресори.

Това пък със сечението и реактивната сила кой го измисли? Реакцията си е реакция, дюзите са си дюзи. Когато набримчите един маркуч, той започва да се мята, като това не е свързано с промяна на сечението.

За да си представите по-лесно тая работа, ще опростя модела с принципа на некомпенсираните площи. Когато един затворен съд се намира под налягане, то действа равномерно във всички посоки и съдът е в покой. В момента, в който се направи отвор в съда, най-общо казано, срещуположната площ на отвора вече е некомпенсирана и върху съда действа сила равна на налягането в него по тази площ. Дюзите, соплата и т.н. засилват ефекта, като дават по-голямо налягане и площ, отколкото без тях. Затова ракетните сопла се разширяват след стеснението.

Това е опростена картина и е просто модел, за да си обясните някои неща. Иначе реактивна сила има и фенерът като светне, т.е. пусне фотоните, обаче е нищожна.

Коментар

От: До: Помпи, компресори.

Добър ден,нов съм във форума,и при желание на хората дискутирали въпросите по-горе бих искал да съживя темата.Благодаря ви предварително.
        Прочетох написаното дотук , но не намерих нужната за мен информация.Пиша дипломна работа на тема "Технология за ремонт на винтови помпи" и имам нужда от помощ.Събрал съм информация и материали по въпроса,конструктивни особености,експлоатация и т.н.Нека премина към съществото на въпроса ,нужна ми е информация по темата,като видове дефекти,методи и технология за отстраняването им.

Коментар

От: До: Помпи, компресори.

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
          Ми, аз съм си казал, че помпата само създава дебит, а налягането зависи от съпротивлението.

Това за газовия компресор е тафталогия. Само газ може да се мачка при някакви смислени налягания. Иначе всичко може да се намачка едно хубаво - като се почне от течности и твърди тела, мине се през атомно ниво в неутронните звези и се слезе на квантово в разни черни дупки.
          В квантовата физика и механика няма "мачкане",
          разглеждат се нива(системи) и аморфни площи от квантовата физика
          и поведението на различните частици в тях от квантовата механика .

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
          Това пък със сечението и реактивната сила кой го измисли? Реакцията си е реакция, дюзите са си дюзи. Когато набримчите един маркуч, той започва да се мята, като това не е свързано с промяна на сечението.

За да си представите по-лесно тая работа, ще опростя модела с принципа на некомпенсираните площи. Когато един затворен съд се намира под налягане, то действа равномерно във всички посоки и съдът е в покой. В момента, в който се направи отвор в съда, най-общо казано, срещуположната площ на отвора вече е некомпенсирана и върху съда действа сила равна на налягането в него по тази площ. Дюзите, соплата и т.н. засилват ефекта, като дават по-голямо налягане и площ, отколкото без тях. Затова ракетните сопла се разширяват след стеснението.

Това е опростена картина и е просто модел, за да си обясните някои неща. Иначе реактивна сила има и фенерът като светне, т.е. пусне фотоните, обаче е нищожна.
          Засилването на ефекта идва предимно от създаване на подналягане при горенето на пропеланта което привлича студен въздух с по голяма плътност. Соплото може да е с променлива геометрия с цел по ефективно и най-вече ефикасно изласкване, по просто обяснено, за да излети една ракета трябва да знаем нейната маса, и разтоянието на което тя трябва да прелети с определена скорост.
          От там се определя максималната скорот на ракетата и максималната необходима скорост. Логиката е че когато ракетата лети масата и намалява от там нуждата от поголяма скорост, профиланта може да се намали чрез различни методи но основните са "затваряне на дюзите" и "затваряне на соплото". Съвременните реактивни самолети раполагат и с рефлектиращи пластини прикрепени на изхода на соплото, с цел повишаване на маневреноста на ракетата или самолета, но преди всичко те, както и картината след соплото и изхода на самото сопло се съобразяват термодинамично с ред други изисквания.

Иначе примера ти е добро обяснение защо "балоните изхвърчат след като ги изпуснем без да сме завързали отворите им"

Като човек които е по близо до инж. заглавието искам да отбележа че независимо от постановката, трябва да се има в предвид средата в която ще се провежда опита, едно е да говорим за въздух, друго е за вода... Чак тогава можем да правим сметки за центробежни, центростремителни... Да не говорим за големината а дебита и скороста(връщайки се на компресорите и помпита) , при по големи се наблюдава появата на кориолисов ефект.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X