Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помпи, компресори.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Помпи, компресори.

Ми, не е така. Ъгловата скорост изобщо не е равна във всяка точка. Както ъгловата, така и периферната скорост намаляват с увеличаването на радиуса, а по Бернули от това следва динамичното налягане и работата заспива. Ако ъгловата беше еднаква, нямаше да се образува спирала, ами просто щеше да се върти като твърдо тяло.

Твърдите частици не придобиват скоростта на обтичащия ги флуид, ами там става сложно и са едни графики, които далеч надхвърлят тукашните цели.

Не става дума за количество движение, ами за налягане.

Не го знам този циклон какво е, обаче ми звучи като гравитационен сепаратор, независимо, че прави някакви вихри. Реално, при всички механични сепаратори има гравитационна компонента и изобщо не е без значение как са разположение силите, т.е. не работят еднакво във всякаква ориентация.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
      Симеоне, аз като черна станция, пак ще те апострофирам...

Аз бих ги разделил, според вида на преобразуване не енергията, на активни, активно-реактивн, реактивно-активни и реактивни, но това май вече е материал за по-тесни специалисти...
      Аз също не желая никого да апострофирам, но понеже нямам нито тяясна специалност, нито дъълъг трудов стаж, ще помоля Знаещите заедно с обясненията да "постнат" и някоя и друга схемичка, че така "сухи" теоретични обяснения нещо не мога да ги смеля.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

С голяма доза страхопочитание към знаещите във форума, ще напиша нещо, което си спомням, надявам се правилно, от университета. Вентилаторите, помпите и компресорите се определяха като такива в зависимост от налягането, което създават, а вида на флуида не се споменаваше като фактор. Точните диапазоните на налягането не ги помня естествено, но ако горното е вярно едва ли е трудно да се намерят.

Коментар

Ето една "схема" на налягането във вихър, където ясно че вижда, че плътността на прахоляка нараства към оста.

Това за налягането е някаква друга класификация и най-общо можем да кажем, че помпите не дават налягане, вентилаторите дават ниско, а компресорите високо, но е още по-мъгляво така.

Коментар

Всъщност нещата са далеч по-прости.

Дефиниция за "Помпа": Устройство, което мести флуиди - газове, течности и разтвори(например цимент, състоящ се от флуд вода и твърди частици). Помпата не създава налягане. Тя само премества флуида, създавайки поток.

Налягане може да се получи след помпата, поради изменение в скороста и дебита на флуда, но самата помпа не създава налягане, което да променя обема на флуида.

С компресорите нещата са по-прости. По принцип той не може да бъде без тип, трябва да се каже какво компресира, така че правилния израз е "Газов компресор".

Дефиниция за "Газов компресор": Устройство, което повишава налягането на газ, редуцирайки неговия обем.

И двете могат да се използват за транспортиране на съответния флуид, но компесорът може и свие обема на свиваем флуид(газ).
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Има и работеща комбинация вентилатор - компресор.
              Това са всички съвременни самолетни турбореактивни двигатели. Наричат ги вече турбовентилаторни. При тях първата степен на компресора е с по-голям диаметър, като по-голямата част от сгъстения/преместения въздух обтича (обдухва) външно двигателя. Това е така наречения втори контур. Тази първа степен (вентилатор) по същество няма разлика със следващите степени, които са вече компресор. Разликата е само в броя лопатки на работното колело и ъглите на поставяне.

Коментар

Ми, аз съм си казал, че помпата само създава дебит, а налягането зависи от съпротивлението.

Това за газовия компресор е тафталогия. Само газ може да се мачка при някакви смислени налягания. Иначе всичко може да се намачка едно хубаво - като се почне от течности и твърди тела, мине се през атомно ниво в неутронните звези и се слезе на квантово в разни черни дупки.

Има интересни теории защо налягането на газообразните вещества нараства със свиване на обема - най-просто казано се смалява повърхността, по която се блъскат хаотично хвърчащите атоми и молекули, а налягането е сила върху площ.

Рискуваме да спрегнем разните адиабати и съвсем да изсъхне материята.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Има и работеща комбинация вентилатор - компресор.
                  Това няма много връзка. Тези т.нар. turbofan двигатели са закономерна комбинация от турбореактивен и турбовален двигател за повишена ефективност. С две думи - отпред на вала са нахакали една перка като на обикновен витлов самолет. Тази перка по същество не е вентилатор, въпреки, че така му казват, защото целта не е да обтича двигателя с дебит, ами да генерира сила от разликата в наляганията от двете страни на лопатките, както е при всички "самолети с перка". Най-общо казано, това са витлови самолети с газова турбина, чията реактивна компонента се използва за тяга, вместо да се губи, както е при чистите газотурбинни двигатели.

Коментар

Или никой не спомена, или аз съм го пропуснал...Основната разлика между турбина и помпа (компресор) е в посоката на превръщане (предаване) на енергия. При турбината флуидът предва енергия на ротора, а при помпата (компресора) механичната енергия на ротора се предава към флуида.
                    Така като чета ми се струва, че Obersturmbahnfuehrer най-точно е обяснил явлението с пясъка в кофата, обаче го е обяснил доста сложно. Аз в студентските си години се замислях над тази задачка и писах някакви уравнения. Всъщност, накратко казано, излиза, че причината песъчинките да се събират в средта на кофата е, че завъртаме флуида само отгоре, но не и отдолу. На дъното на кофата водата се върти доста по-бавно поради триенето в дъното. По този начин в горната част на кофата се създава градиент на налягането, насочен към периферията. Друг фактор е триенето на флуида по страничната повърхност на кофата - там скоростта също намалява. В резултат на тези явление се наблюдава зона с голяма разлика в налягането между центъра и периферията в горната част - следователно водата се движи от средата към периферията. В периферията, обаче скоростта е ниска и потока се насочва надолу. И на дъното потока тръгва към центъра, защото там налягането е по-ниско и издърпва водата нагоре. Ефекта се наблюдава лесно, ако се пуснат дребни стърготини във водата.
                    Obersturmbahnfuehrer , циклонния сепаратор е точно гравитационен сепаратор, и по-точно центробежен.
                    Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                      циклонния сепаратор е точно гравитационен сепаратор, и по-точно центробежен.
                      Или е едното, или другото. Или яко нагазваме в специалната теория на относителността.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Или е едното, или другото. Или яко нагазваме в специалната теория на относителността.
                        Винаги съм смятал центробежните като подраздел на гравитационните, но в търговските каталози ги представят отделно. Не знам защо. Може и аз да съм с грешка....Със сигурност най-разпространените циклонни сепаратори не работят в безтегловност. Но пък това не е задължително за всички центробежни сепаратори....

Тъй като темата сериозно се завихри (в най-прекия смисъл ) се сетих за една друга интересна задачка над която доста се чудех преди време:

Представете си градинска пръскачка от тези най-простите S-образни, на които водата се подва в средата на S-а и се разпръсква от крайщата, като същевременно, благодарение на центробежните и реактивните сили S-образната част се завърта.
                        Сега е интересната част... В каква посока ще се завърти S-образната част, ако е потопена във вода и не пръска, а засмуква?

И до сега нямам конкретно решение на задачката. Ако имах такава пръскачака, щях да го пробвам.

Коментар

Винаги съм смятал центробежните като подраздел на гравитационните, но в търговските каталози ги представят отделно. Не знам защо. Може и аз да съм с грешка....Със сигурност най-разпространените циклонни сепаратори не работят в безтегловност. Но пък това не е задължително за всички центробежни сепаратори....

Тъй като темата сериозно се завихри (в най-прекия смисъл ) се сетих за една друга интересна задачка над която доста се чудех преди време:

Представете си градинска пръскачка от тези най-простите S-образни, на които водата се подва в средата на S-а и се разпръсква от крайщата, като същевременно, благодарение на центробежните и реактивните сили S-образната част се завърта.
                          Сега е интересната част... В каква посока ще се завърти S-образната част, ако е потопена във вода и не пръска, а засмуква?

И до сега нямам конкретно решение на задачката. Ако имах такава пръскачака, щях да го пробвам.
                          По-лесно ще ми е да проверя опитно, отколкото да разсъждавам теоретично.
                          Ако си представим: въртим S образната тръбичка в неправилна а обратна посока във въздушна среда - тя пак ще пръска. Вследствие центробежната сила.
                          Значи, ако я въртим във вода, пак същите центробежни сили!! ще "пръскат" навън!

Дали не прилича задачката на тази: ако завъртим работното колело на центробежна помпа обратно, какво ще стане. Твърдо - развива високо налягане с минимален дебит!

Спомням си характеристиката на центробежната помпа в зависимост от формата на лопатките. Тръгваме от най-полегатите - голям дебит - високо (възможно) налягане. Постепенно повишаваме ъгъла на атака до радиални перки. Дебитът се намалява, пораства налягането и с обратен наклон на лопатките - вече казаният по-горе случай.

Коментар

Винаги съм смятал центробежните като подраздел на гравитационните, но в търговските каталози ги представят отделно.
                            Е, за практически цели нямат нищо общо. Едното е напълно въображаемо и родствено на реактивната сила. Айнщайновите идеи, че и гравитацията е въображаема, засега превръщат неподготвените мозъци в стърган кашкавал.

Циклонните филтри биха работили съвсем прилично и без гравитация. (Според мен.)

S-образната тръбичка под напор се задвижва от сили, които официално май се наричат кориолисови. Тръбичката действа на струята с някаква сила, с която променя посоката на движещите се частици. И по вина на Нютон, тези частици действат на тръбичката със сила, насочена обратно на първата. В зависимост от координатната система, която си избереш, тази сила е реактивна, центробежна или кориолисова.

Ако тръбичката смуче, всичко си сменя знака. Ще се завърти наопаки.

Коментар

Може би не съм се изразил правилно...
                              В нормалния случай ние подаваме вода в средата на S-а и той сам се завърта около оста си. В случая , който е по д въпрос, засмукваме от средта на S-а, така че водата влиза през крайщата и се питаме на къде ще се завърти S-a без да му въздейства друго освен водата.

Аз разсъждвавам така:
                              При нормалната работа действат 2 сили :
                              1. Равнодействащите на центробежните сили във всяка една точка на кривата траектория. Те формират въртящ момент равен на сума та от силите по рамо равно на радиуса на описаната около S-а окръжност.
                              2. Благодарение на изтичането на флуида от края на S-пръскачката и третия принцип на Нютон се очаква да действа рективна сила равна на масата на изхвърляния флуид по тангенциалното ускрение (F=m*a) и формира момент равен на тази сила по радиуса на описаната окръжност.
                              Съпротивлението на въздуха за момента може да го пренебрегнем.
                              По точка 2 очевидно не можем да използваме формулата в този вид поради непрекъснатостта на потока. Преработваме я до вида F=d(m*v)/dt и следователно до F=v*dm/dt, където dm/dt е масовия дебит на водата (Q) . В резултат F=Q*v.
                              До тук добре, защото силата по точка първа ще действа независимо от посоката на потока. Силата по точка втора ще е с различна посока в зависимост от посоката на потока.
                              Има и друго. Ако потопим S-пръскачката, ще имаме съпротивление на водата, което не може да се пренебрегне както това на въздуха.
                              Аз до тук съм стигнал с разсъжденията.

Дали не изпускам нещо?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Ако тръбичката смуче, всичко си сменя знака. Ще се завърти наопаки.
                                И аз така си мислех първо. Но не съм убеден, че така ще се получи. Силите породени от движението на потока по крива линия са центробежни и няма да си сменят посоката, ако обърнем потока. Кориолисово ускорение бихме имали, ако се опитваме да движим нещо в права тръба, докато въртим тръбата, но това не е случая тук.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X