Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АЕЦ- предимства и недостатъци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: АЕЦ- предимства и недостатъци

http://www.gen-4.org/

Коментар

Супер сайтчета. Ей за туй ми беше приказката...
      Мерси.
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

И една книжка в по-достъпен стил. Повлияна е от автора канадец, но в общи линии продставя нещата добре.
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
          Супер сайтчета. Ей за туй ми беше приказката...
          Мерси.
          Супер, но ако можех да разбирах чужди езици....
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
            Изчетох цялата тема с надеждата да видя един списък с предимствата и с недостатъците. Оставам разочарован. Много ми се иска да видя мненията на хора, които не се занимават професионално с АЕЦ.
            Съзнателно до сега не съм пуснал нито един линк, защото е много важно кой прави сравнението. Както казах по-горе, всичко е въпрос на концепция. Едни са наблегнали на едно, други на друго, и всеки ще си хвали неговото. Руснаците, както винаги мълчат като партизани на разпит.

При абсолютно същия спор преди девет години (или по-точно на 5 и 11 декември 1999) бях пуснал едно сравнение на International Nuclear Safety Center (INSC):

http://groups.google.bg/group/soc.culture.bulgaria/msg/f5248ab0c5a8b07b?hl=bg&dmode=source&output=gplain

http://groups.google.bg/group/soc.cu...&output=gplain

съжалявам за мирилицата, ама тогава в нюзгрупите кирилица не вървеше. Редовете започващи с ">" са цитати.

За тези в танка, четете директно тук:
            http://www.insc.anl.gov/neisb/neisb4/NEISB_1.1.html

P.S. Препрочитайки цялата тема се сетих за един интересен довод.

Напрежението в контакта в някои страни е 110 волта. Преценили са, че това е безопасно. В Европа e 220 (че има и 240) волта. Ами ако някой неевропеец прецени, че това е опасно?

Коментар

Единственият недостатък на АЕЦ е, че не са ВЕЦ!

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                ...защото е много важно кой прави сравнението...
                По същата причина пуснах само тези два линка и след известно чудене и книгата.

Коментар

До: А сега...! Газът за България спря!...

Първоначално публикуван от п-к A.Moralez Преглед на мнение
                  речь не об АЕЦ експеримент.
                  хотели б комплектующие делать-делали б.
                  не хотят-про лицензии вспомнили.
                  что можете сказать про лицензии АРСЕНАЛА?
                  ХОТЯТ-и делают.и про лицензии забыли,и про Михаила Тимофеевича.
                  мы от темы отвлеклись. флудим
                  Не съм запознат детайлно с начина на влагане на резервни части в атомните централи но имам някъква представа за авиацията а нещата едва ли са по либерални в атомната енергетика в самолет не може да вложиш неоригинална или не лицензирана от завода производител резервна част просто няма кой да си сложи главата в торбата и да се подпише за такъв ремонт и да пусне машината да лети предполагам че и с реакторите е така там има много контролни органи . Защо руснаците избирателно търсят някъкви лицензий за производството на АК защо не ги търсят от Израел ЮАР Пакистан и още сигурно поне сто държави?
                  Последно редактирано от sek.1; 15-01-09, 17:31.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Единственият недостатък на АЕЦ е, че не са ВЕЦ!Да бе по добре да разрушиш околнота среда навякъде из планините заради тази ''чиста енергия"(ВЕЦ)отколкото да направиш още 1 АЕЦ.А и ВЕЦ-овете осигуряват върховата енергия в потреблението в Б.Г.Другото идва от Козлодуй и от кюмура на ТЕЦ-овете.
                    Тома Томов
                    Вече с Kia Sportage.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                      Изчетох цялата тема с надеждата да видя един списък с предимствата и с недостатъците. Оставам разочарован. Много ми се иска да видя мненията на хора, които не се занимават професионално с АЕЦ.

Дано да има развитие.
                      Ами предимствата са в пъти повече от недостатъците.
                      - Екологично придобита енергия - в атмосферата излиза само водна пара. Като КПД - най високо от всички традиционни методи.
                      За сравнение - ТЕЦ "Марица-Изток" бълва годишно хиляди тонове вредни вещества в атмосферата , произвеждайки десет пъти по-малко количество енергия. Освен това една огромна част от Тракийската низина е разорана и отровена заради добива на кюмюр - естествен декор за филмите на Джордж Лукас.
                      Себестойността на произведената енергия от АЕЦ е една от най-ниските.
                      Не на последно място е и въпроса със запасите на суровини за ел.централите. Статистически се знае че ядрените централи са едни от последните , които ще пуснат кепенци.
                      Главен недостатък : риска от аварии.Щото не е все едно ако се срути един ТЕЦ и един АЕЦ.
                      Та тук въпросите опират до следното : До колко надеждни бяха старите блокове на АЕЦ- Козлодуй . Дали щяха безаварийно да си завършат ресурса. Кой и по каква причина реши да ги затваряме . Дали това беше война на икономически лобита , политика или единствено са виновни продажните ни политици.Какви бяха резултатите от международните проверки през годините или станахме жертва на по-големи игри.
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        ...Та тук въпросите опират до следното : До колко надеждни бяха старите блокове на АЕЦ- Козлодуй . Дали щяха безаварийно да си завършат ресурса. Кой и по каква причина реши да ги затваряме . Дали това беше война на икономически лобита , политика или единствено са виновни продажните ни политици.Какви бяха резултатите от международните проверки през годините или станахме жертва на по-големи игри.
                        Ама ти още ли се чудиш? Затворихме ги, за да влезем в ЕС. Точка. Никакви други, нито икономически, нито технически, нито технологични причини за затварянето, нямаше.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Ама ти още ли се чудиш? Затворихме ги, за да влезем в ЕС. Точка. Никакви други, нито икономически, нито технически, нито технологични причини за затварянето, нямаше.
                          Е тогава по тази логика трябваше и АЕЦ-овете на другите страни от Соцлагера да са затворени преди присъединяването им към Еврокомуната ( а иначе аз въобще не се чудя ))
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

На мен най-много ми допадна теорията, че ги затворихме, защото са вече изплатени.

Към недостатъците на АЕЦ не споменахте отработеното гориво и неговото съхранение.

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                              На мен най-много ми допадна теорията, че ги затворихме, защото са вече изплатени.

Към недостатъците на АЕЦ не споменахте отработеното гориво и неговото съхранение.
                              Абе дали са изплатени всички , един Господ знае . За отработеното гориво си абсолютно прав. Едно време го връщахме в Русия да си правят бомби от него . После ни задължиха и изградихме ХОГ - хранилище за отработено гориво. Но то е временно решение. В последно време се извършва и рециклиране , но и там работата не е съвсем чиста. Изобщо това е проблем на всички ядрени централи - и на изток и на запад.

Коментар

Първоначално публикуван от tomisagledva4a Преглед на мнение
                                Единственият недостатък на АЕЦ е, че не са ВЕЦ!Да бе по добре да разрушиш околнота среда навякъде из планините заради тази ''чиста енергия"(ВЕЦ)отколкото да направиш още 1 АЕЦ.А и ВЕЦ-овете осигуряват върховата енергия в потреблението в Б.Г.Другото идва от Козлодуй и от кюмура на ТЕЦ-овете.
                                Уважеми Томис Агледвач, вложил съм ирония, заради римата. АЕЦ -ВЕЦ. Разбира се, ако правиш язавир като тези в Украйна, заляли огромни земи е едно, ако правиш ВЕЦ-ове като норвежките - друго. С енергия от ВЕЦ-овете там правят оранжерии даже за банани!...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X