Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АЕЦ- предимства и недостатъци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: АЕЦ- предимства и недостатъци

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
    На мен най-много ми допадна теорията, че ги затворихме, защото са вече изплатени.
    И на мен така..тази теория ми се вижда най-приемлива.
    Мисля,че можеха поне да си изслужат службата докрай.
    А другата причина :виж по-горе - едни къде 80 милиона гущера,раздадени на съответните родоотстъпници.
    Хубаво е заглавието : "Предимства и недостатъци на АЕЦ".А някой сеща ли се,че специално ние,в България просто нямаме друга възможност ?
    Ако някой се сеща за такава,нека я сподели.
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

Коментар

Малко встрани......

Построяване на АЕЦ Белене, или подновяване на работа на затворените блокове на Козлодуй/ знам че не е възможно/, по никакъв начин няма да се отразят благотворно на българския народ. По една проста причина че енергоразпределение подарено.....А тези които получиха този подарък имат наглоста да ни включват в сметки цена на енергопренасяне, сякаш тези съоръжения те са го изградили със собствени сили и финанси.

Така че колкото много, и колкото ефтин ток ще се произвежда на территория на БГ, за гражданите на същата БГ той пак ще струва по-скъпо, от колкото в страни на коите същата БГ го изнася.
      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
        Малко встрани......

Построяване на АЕЦ Белене, или подновяване на работа на затворените блокове на Козлодуй/ знам че не е възможно/, по никакъв начин няма да се отразят благотворно на българския народ. По една проста причина че енергоразпределение подарено.....А тези които получиха този подарък имат наглоста да ни включват в сметки цена на енергопренасяне, сякаш тези съоръжения те са го изградили със собствени сили и финанси.

Така че колкото много, и колкото ефтин ток ще се произвежда на территория на БГ, за гражданите на същата БГ той пак ще струва по-скъпо, от колкото в страни на коите същата БГ го изнася.
        Тези , които получили подарък ( електроразпределение) дават бакшиш на тези от които получили . Иначе няма логика да получат подарък. Това е ясно. Ама тези , които дали електроразпределение (хората на Симеон Секскобура ) вече почти не са на власт .
        Като дойдат нашите на власт ще направиме национализация на енергиините системи. И тогава ше влезе в сила максимата "советская власт + електрификация = народен капитализъм " . Тогава тока за простолюдието ше стане евтин. Ама пък и договора за Белене е толкова секретен , колкото и този с газта , та не се знае и там каква тесла ( топор ) ни се готви ... Абе общо взето шибана работа .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Може да ми се смеете,но според мен има няколко неща,които не бива да бъдат в частни ръце.Особено на чужденци.
          Но това си е мое виждане,разбира се.
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
            Може да ми се смеете,но според мен има няколко неща,които не бива да бъдат в частни ръце.Особено на чужденци.
            Но това си е мое виждане,разбира се.
            И мое . Структуроопределящите предприятия - тези от енергетиката , Кремиковци , Нефтохим , Плама и още някои са стратегически. Например "Химко" - Враца даваше 2% от световния добив на карбамид. Обаче нашите политици са толкова алчни , че не им стигна това дето стояха на входа и на изхода на всяко държавно предприятие , ами накрая се полакомиха да разпродадат всичко.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

До: А сега...! Газът за България спря!...

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
              ... козлодуйските ВВЕР допускат спукването само на една тръба, ама имат кондензаторна кула и шест независими системи за охлаждане, всяка от които може да бъде отсечена и при пълно натоварване на реактора. Западните са с две, три, или максимум четири системи които не работят независимо и нямат отсечни клапани.
              Toва не го разбрах. Каква е връзката кондензаторна кула - вода първи контур? Как заместват кондензаторните кули изолиращият обем? Означава ли това, че западните централи нямат кондензаторни кули? Реакторите 1-4 в Козлодуй се сдобиха с отсекателни клапани след 1990г.
              Последно редактирано от yossarian; 17-01-09, 21:42.

Коментар

Абе пичове, за какви кондензаторни кули говорите? Нали до сега се говореше за козлодуйските блокове. Там няма такова устройство - кондензаторна кула. Вече започвам да гадая какво искате да кажете.
                На козлодуйските ВВЕР 440, по-точно на блокове 3 и 4 бяха монтирани т.нар. струйно-вихрови кондензатори. Тях ги няма в оригиналния проект. Целта беше максималната проектна авария да стане късане на главен циркулационен тръбопровод (500 мм условен диаметър). По оригиналния проект максималната проектна авария е късане на тръбопровод с условен диаметър 200 мм.
                Максимална проектна авария = най-голямата авария, която блокът може да понесе, без да има значителни последствия за околната среда и населението.
                Сега по въпроса за отсекателните клапани. В АЕЦ има толкова много отсекателни клапани, че се чудя за кои точно става въпрос. От контекста ми светва, че вероятно се имат предвид ГЗЗ - главните запорни задвижки. Тяхната надеждност обаче е доста ниска и на тях не може да се разчита. Това е причината да не ги поставят нито на западните PWR , нито на ВВЕР 1000 ( с изключение на един блок в Нововоронеж).

За сега толкова. Ако има въпроси по техническата част, мога да отговарям.
                Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

В АЕЦ-а ни няма нищо лошо напротив, ВВЕР-ите по думите на хора разбиращи са надежни реактори......

Алтирнативи много - соларни паркове, слънце, вятърни генератори , ново поколение безшумни турбини и тн - ефективността, на които едва ли може да задоволи потребителските нужди.......

Коментар

Първоначално публикуван от Софианитка Преглед на мнение
                    Алтирнативи много - соларни паркове, слънце, вятърни генератори , ново поколение безшумни турбини и тн - ефективността, на които едва ли може да задоволи потребителските нужди.......
                    Те не са алтернативи, а допълнение. Към момента атомната енергия няма алтернатива. Или ще се издушим от ползване на въглища, или ще останем без природа, от правене на язовири. А за язовирите се иска вода, дето май също я нямаме.

Соларни паркове - къде? В пустинята, да, ама ние си нямаме. Вятърни - ок, ама сме с такъв релеф и на такава географска ширина, дето постоянни въздушни течения, кажи-речи няма.

И какво остана, освен АЕЦ-овете?
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На едно мнение сме .... неефективната алтернатива не е добра идея

аз лично нямам нищо против руските реактори

Коментар

Аз лично виждам няколко реални недостатъка, но не мисля, че са решаващи.

1. Около 65-70% от произведената топлина се изхвърля в околнат среда.
                        2. Трябва хранилище с голям капацитет за отработеното гориво.

От тези двете първото си важи и за ТЕЦ.
                        Сега не мога да измисля други, но вероятно има.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                          Аз лично виждам няколко реални недостатъка, но не мисля, че са решаващи.

1. Около 65-70% от произведената топлина се изхвърля в околнат среда.
                          2. Трябва хранилище с голям капацитет за отработеното гориво.

От тези двете първото си важи и за ТЕЦ.
                          Сега не мога да измисля други, но вероятно има.
                          При ТЕЦ-а се изхвърля още повече топлина.

А за ТЕЦ-a важи и второто - сгурията от въглищата. А тя е в ОГРОМНИ количества.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            При ТЕЦ-а се изхвърля още повече топлина.
                            Тук не мога да се съглася. КПД на ТЕЦ е по-високо. Това се дължи на прегряването на парата в парогенераторната инсталация на ТЕЦ. При ядрените реактори с вода под налягане парата е суха наситена, но не може да се прегрява.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                              Тук не мога да се съглася. КПД на ТЕЦ е по-високо. Това се дължи на прегряването на парата в парогенераторната инсталация на ТЕЦ. При ядрените реактори с вода под налягане парата е суха наситена, но не може да се прегрява.
                              А това, дето изфирясва през комина, който в АЕЦ отсъства?

Иначе, за самия КПД не знам.

Иначе, нямаше ли ядрени реaктори, не с вода под налягане. Не се сещам в момента, но май дори наскоро имаше някаква нова разработка. Говоря по принцип, а не за нашите.
                              Последно редактирано от sparkybg; 30-01-09, 15:27.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                А това, дето изфирясва през комина, който в АЕЦ отсъства?

Иначе, за самия КПД не знам.

Иначе, нямаше ли ядрени реaктори, не с вода под налягане. Не се сещам в момента, но май дори наскоро имаше някаква нова разработка. Говоря по принцип, а не за нашите.
                                Всички досегашни движат турбините с пара . То и реактора по резултат от създадена енергия си е един врящ чайник - образно казано Ако сега са измислили някаква нова магия , не знам . Ще е любопитно ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X