Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лесни сметки
Свий
X
-
До: Лесни сметки
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение3.14...,Числото Пи от ПИТАГОР!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение3.Носещите въжета на голям мост (С.Франциско, Истанбул) е с диаметър около 600-700 мм.Как е плетено и повдигано, опъвано това "въже"?
Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение6. Като пресичате с кораб Панамския канал от Атлантика към Пасифика в каква географска посока се движите?
Коментар
-
1.Тъй като намесихме Питагор. Учудва ме колко непопулярни, особено сред сегашните учащи са "гащите на Питагор". Едно чудесно онагледяване на знаменитата му теорема.
По страните на правоъгълен триъгълник са прикрепени квадрати със страни, равни на катетите и хипотенузата. Площта на двата малки квадрата - крачолите е равна на големия квадрат - самите "гащи". Сумата от квадратите на страните е равна от квадрата на хипотенузата.
2. Ако един влак се движи със 100 км/час, със същата скорост е движат осите на вагоните. Най-горната точка от колелото на вагона се движи, обаче,с 200км/час.
Има във всеки момент една точка, която се движи в противоположна посока (назад) със скорост примерно 20 км/час.
Има и друга, чиято моментна скорост е нула км/час.
Припомняме си геометричните фигури циклоида, епициклоида...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение1.Тъй като намесихме Питагор. Учудва ме колко непопулярни, особено сред сегашните учащи са "гащите на Питагор". Едно чудесно онагледяване на знаменитата му теорема.
По страните на правоъгълен триъгълник са прикрепени квадрати със страни, равни на катетите и хипотенузата. Площта на двата малки квадрата - крачолите е равна на големия квадрат - самите "гащи". Сумата от квадратите на страните е равна от квадрата на хипотенузата.
2. Ако един влак се движи със 100 км/час, със същата скорост е движат осите на вагоните. Най-горната точка от колелото на вагона се движи, обаче,с 200км/час.
Има във всеки момент една точка, която се движи в противоположна посока (назад) със скорост примерно 20 км/час.
Припомняме си геометричните фигури циклоида, епициклоида..., най-долната точка на колелото е с 0 скорост (приемаме че не "върти гуми", иначе и това е възможно
), виж витлото на въртолета в едната посока се движи обратно на посоката на движението му, но не и колелото
(пак казвам единственото изключение е при боксуване
)
Коментар
-
Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнениеСимеоне, Няма точка във влака която се движи назад, най-долната точка на колелото е с 0 скорост (приемаме че не "върти гуми", иначе и това е възможно
), виж витлото на въртолета в едната посока се движи обратно на посоката на движението му, но не и колелото
(пак казвам единственото изключение е при боксуване
)
Коментар
-
Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение2. Ако един влак се движи със 100 км/час, със същата скорост е движат осите на вагоните. Най-горната точка от колелото на вагона се движи, обаче,с 200км/час.
Коментар
-
Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнениеТака изглеждат нещата с бандажа на железопътно колело:
Коментар
-
Носещите въжета на голямите мостове се плетат на место.Опъва се тънко и полека лека около него се уплитат другите.Завъртането на земята става за 23часа 56мин.и някоя секунда(това е по памет)може и да има някои леки отклонения.Земята се завърта около слънцето за 365дни и 8часа.За 4 години тези 8 часа стават 24 и оттам идва и високосната година на всеки 4 години.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнениеПо страните на правоъгълен триъгълник са прикрепени квадрати със страни, равни на катетите и хипотенузата. Площта на двата малки квадрата - крачолите е равна на големия квадрат - самите "гащи". Сумата от квадратите на страните е равна от квадрата на хипотенузата.
Сега да дам и аз скромния си принос към темата със задачките. Вижте картинката, която май вече съм изсипвал някъде из форума, ама не помня... Пита се - откъде се взема "излишното" квадратче. Дадено по условие е само едно нещо - четирите цветни парчета са абсолютно еднакви и на двете картинки, само дето са разместени (подредени различно). Естествено, пак искам доказателство, а не "щото така ми изглежда"...Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение...Сега да дам и аз скромния си принос към темата със задачките. Вижте картинката...
Коментар
-
Не бързай, де. Аз исках да видя "математиците" отворковци по темата.
Ясене, нека се вижда, бе. Аз не искам решение с "гледане", ама той Tougi пък много бързо се обади...
Разрешавате ли тогава да "разтегна" малко задачката ?
Нека означим най-левия ъгъл на голямата фигура с А, най-десния ъгъл (правия) - с B, най-високия - с C, а "счупения", където се допират двата малки триъгълника - с D. Ако едно квадратче от grid-а (фоновата мрежа) приемем за площ = 1, тогава каква е площта на триъгълника ACD ?
Аре, трайте си сега вие двамцата, да гледам кво ще стане...Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар