Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лесни сметки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Лесни сметки

я сменете това заблуждаващо заглавие на темата, щото сметките станаха трудни

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
      Виж, дефинирай едно и също време!
      Защото ако човека се качва от 6 до 12, а слиза между 18 и 00 часа - НЯМА Начин, то ако имаше начин той щеше да се срещне сам себе си
      Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
      Не,Тодоре,не вършат работа за съжаление - има го в условието.

Алекс,не можеш да си представиш колко близо си до отговора.Приятно съм изненадан от нестандартния ход.Продължавай,близо си !
      Как може да съм близо когато ти казваш, че има, а аз "доказвам" (на базата на заданието и моят прочит), че НЯМА

Коментар

Аз казвам,че има,а ти си много близо.Просто не доказвай,че няма и се върни на предишната си мисъл :
        ".. ако имаше начин той щеше да се срещне сам себе си.."
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Ето нещо...

Задачата е съвсем сериозна и е давана на изпит по логика в японски университет.
          Е,бате Симеоне,има ли такава точка ?
          Чукча не читатель! Чукча писатель!

Коментар

Връщам се към темата лесни сметки.

1.В едно училище, в първи клас, даскалът за да не се занимава с учениците, докато си чете вестника, ги утрепал с такава задача: Да намерят сумата на числата от едно до сто.

Разочаровал го един сополанко, който след половин минута заявил = 5050!

Сополанкото се казвал Карл Фридрих Гаус.

Елементарно, Уотсън.
            ...................................................................................................................................................... .....................................................

2. Катер, развиващ скорост 30 км/час в спокойни води тръгва по течението на реката (10 км/час) и след два часа изминава 80 км. Обратния път изминава за 4 часа. Т.к.скоростта му относно брега е 30-10 = 20 км/час.

Има ли значение скоростта на течението на реката. В кой случай катерът ще измине най-бързо разстоянието нататък- и обратно?
            Последно редактирано от Симеон; 09-12-08, 19:22.

Коментар

Аз казвам,че има,а ти си много близо.Просто не доказвай,че няма и се върни на предишната си мисъл :
              ".. ако имаше начин той щеше да се срещне сам себе си.."
              Ама не може (или поне до колкото аз знам)

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
              ...................................................................................................................................................... .........

2. Катер, развиващ скорост 30 км/час в спокойни води тръгва по течението на реката (10 км/час) и след два часа изминава 80 км. Обратния път изминава за 4 часа. Т.к.скоростта му относно брега е 30-10 = 20 км/час.

Има ли значение скоростта на течението на реката. В кой случай катерът ще измине най-бързо разстоянието нататък- и обратно?

Има Защото катерът в зависимост от скоростта на водата ще изминава РАЗЛИЧНО разстояние (той се движи спрямо водата), а в надкритичниат случай (скорост на водата >30км/ч) Въобще няма да се върне Питай ме от къде го знам това Веднъж литнах с Парапланер с макс. скорост 45-46км/ч във вятър над 50км/ч познай как отцелях - с много късмет, че и кацах на заден ход

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                Ето нещо за който му се занимава да решава прости задачи, по сложния начин

Намерете ъгъла, но като използвате само проста математика, без никаква тригонометрия!

http://thinkzone.wlonk.com/MathFun/Triangle.htm

Аз този път не участвам, като го правих ми отне безумно много време, а вече съм го забравил

Ето превод на нещата, които могат да се използват:

Линии и ъгли: Когато две прави линии се пресичат, противоположните ъгли са еднакви, а сумата с допълващите ги ъгли е 180 градуса. Когато две успоредни прави линии са пресечени от друга, ъглите при двете пресичания са еднакви.

Триъгълници: Сумата от вътрешните ъгли на триъгълник е 180 градуса. Равнобедрените триъгълници имат две равни страни и срещу лежащите им ъгли са равни. Равностранните триъгълници имат три еднакви страни и три еднакви ъгъла. Правоъгълният триъгълник има един ъгъл равен на 90 градуса. Два триъгълника са подобни, ако имат еднакви ъгли(еднаква форма). Еднаквите триъгълници имат три еднакви страни и три еднакви ъгъла(еднаква форма и размер).

Страна-Ъгъл-Страна (SAS): Два триъгълника са еднакви, ако имат двойка еднакви страни и еднакав ъгъл между тях.
                Страна-Страна-Страна (SSS): Двая триъгълника са еднакви, ако трите им страна са еднакви.
                Ъгъл-Страна-Ъгъл (ASA): Два триъгълника са еднакви, ако имат два еднакви ъгъла и страната между тях е еднаква.
                Ъгъл-Ъгъл (AA): Два триъгълника са подобни, ако имат два еднакви ъгъла.

Това е всичко, което можете да ползвате

П.П.: Ето и картинките. Първата е по-трудната(според автора), нищо че изглеждат еднакво.
                То това, което си написал няма нужда, просто трябва да се съберат ъглите в тр-ците и да се извадят нужните, после само си пасва.
                Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
                  То това, което си написал няма нужда, просто трябва да се съберат ъглите в тр-ците и да се извадят нужните, после само си пасва.
                  Там е работата, че толкоз тънко не мож мина
                  Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

В спокойни води най-много ще изкяри - 5,3(3) часа в двете посоки. Тоест, това не е катер, ами блатна джонга ))
                    Всякакво течение ще скъсява времето на отиване, обаче за сметка на по-голямо забавяне на връщане. Най-фрапантно е при 29 км/ч течение, след което идва граничният случай, посочен от (изпатилия си) Алекс. Това при разделителна способност от 1 км/ч, де, ама няма нужда да се втеляваме повече...

Това всичкото при положение, че течението си стои постоянно и в двете посоки. Иначе аз си избирам 100 км/ч попътно и 0 км/ч наобратно (или дори течението да стане "обратно", ако ме разбираш )

Коментар

• До: Лесни сметки

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
                      Да, ама... трябва да го направиш няколко десетки пъти... Заедно с необходимите допълнителни построения, в които е ключа от палатката

Всъщност това е задачка, която илюстрира много добре, че всяка подобна задача може да се реши и без тригонометрия... както и колко много тригонометрията облекчава живота .
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Връщам се към темата лесни сметки.

1.В едно училище, в първи клас, даскалът за да не се занимава с учениците, докато си чете вестника, ги утрепал с такава задача: Да намерят сумата на числата от едно до сто.

Разочаровал го един сополанко, който след половин минута заявил = 5050!

Сополанкото се казвал Карл Фридрих Гаус.

Елементарно, Уотсън.
                        Ъхъ. Ама казвай и как, че не всеки го знае

100 + 1 = 101
                        99 + 2 = 101
                        98 + 3 = 101
                        ...
                        51 + 50 = 101

101 x 50 = 5050

Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 10-12-08, 12:56.
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Най-лесната сметка

Отидох в събота (1962 г.) да навестя родителите си на село.

-Ей, майка, добре че дойде. Вчера събрах две престилки охлюви. Тъкмо ги варя. За три часа 400 парчета.
                          После мама нещо се замисли, пресметна и каза:
                          -Тъй де, на новите пари 40!

Неотдавна бяха обменили парите 10:1 и мама всичко преизчисляваше на новите пари...

По-лесни сметки - здраве!

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                            A на времето моя Старшина казваше "Човек без работа - Жив Дявол", я се хващаите да кОпате
                            Нямате ли си работа, края на годината е - Бачкането е до небето...

Но все пак е забавно човек да се откъсне малко от сивото ежедневие и да се напъне малко, но да си призная с Ексела нещата стават по-добре, е все пак трябва да знаеш какво смяташ де, че сега има тулове (Българска дума) като "Математика" и подобни в който май само въвеждаш параметрите, не ти трябва да знаеш дори кои е Пиер пък камо ли за квадрата му
                            3пR = трипер = окръжност и половина. За окръжност и половина трябва пеницилин

Коментар

Аз още чакам Халата да обясни будистката задача...
                              Само да не се окаже някаква философска шашма от рода на "Човек е винаги и навсякъде", или "Няма минало и бъдеще, всичко е само ТУК и СЕГА"

Коментар

Докато България не е ратифицирала решението на ЕС (по предложение на Симеон Тодоров, Бургас) за приравняване на "п" на кръгло 3, да ви го процитирам (ега си тъпъто число!)- 3,1415925435.

От прогимназията пеехме: Как е леко и бързо изчислено пи всеки знае щом желае ( или всички знаят щом желаят? - забравил съм).Може и 355: 113.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X