Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнениеята ви: Струва ли си човек да инвестира в образование след 40+ годишнината...

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мнениеята ви: Струва ли си човек да инвестира в образование след 40+ годишнината.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Просто учат чужди езици с нечестна скорост и възпроизводим успех. Злобно им завиждам.

Не знам дали всички де, ама тези които познавам са точно така.
    А да, щото са свикнали да учат на изуст, и което е по-важното учат езици както ги учат децата.

Европейската и в частност българската система за преподаване на чужди езици е сбъркана драстично. Тя е предвидена за кабинетни филолози и в общия случай не върши работа.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

От: Мнениеята ви: Струва ли си човек да инвестира в образование след 40+ годишнината.

Ефектът е описан в литературата и се наблюдава в цял свят.

И да - учат както учат децата. Има механизъм в мозъка който спира това учене на около 7г възраст, при тия или не работи, или по някакъв начин се потиска.

Коментар

. Има механизъм в мозъка който спира това учене на около 7г възраст
        Тука не съм съгласен - това може на всяка възраст. Просто трябва друг тип преподаване
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не бъркай ситуацията с боя. Феноменът за който говоря е неврологичен и е доста добре изследван. Но не се знае дали е наследствен или социален.

А че имаме калпаво преподаване по сума неща - животът не е идеален. Факт е че тия нагли хора и български научават по същия начин.

Коментар

Социален е.
            Знам за какво говориш, знам и как се преодолява.

ПП като казахме чужди езици - един поздрав

https://www.facebook.com/MyBulgaria1...2269534163099/
            Последно редактирано от turtey; 22-02-16, 12:37.

Коментар

Ясене, това в подписа ти беше преди 15 години.
              Иначе, да, самата истина е.
              Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
              Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Просто учат чужди езици с нечестна скорост и възпроизводим успех. Злобно им завиждам.

Не знам дали всички де, ама тези които познавам са точно така.
                През 1979 в болницата в гр.Сливен бях в една стая с авганистанец и виетнамец .Първия само след тримесечен престой говореше много разбрано български ,а втория след две години трудно се разбираше какво казва.
                Години по късно изучавайки видовете памет си изясних причината. Между абстрактно-логическата и репродуктивната памет има сериозна разлика и трудно може да има "съчетание" .
                "Инвестицията" в образованието в тази възраст не е проблем щом "плануваната загуба" е с цел по добра реализация!!!

Коментар

Те всичките виетнамци дето бяха тук по линия на братския обмен на работна ръка едвам научиха български, хем им трябваше. Същия проблем имат и други люде чиито родни езици са тонални (Китай, Япония - все в кюпа), освен това у нас бяха дошли не най-умните виетнамци (идеята беше да са бачкатори).

Афганистанецът пък, едно че сигурно е поназнайвал руски и друго че все пак е от отсамната езикова група.

Коментар

Те всичките виетнамци дето бяха тук по линия на братския обмен на работна ръка едвам научиха български, хем им трябваше. Същия проблем имат и други люде чиито родни езици са тонални (Китай, Япония - все в кюпа), освен това у нас бяха дошли не най-умните виетнамци (идеята беше да са бачкатори).

Афганистанецът пък, едно че сигурно е поназнайвал руски и друго че все пак е от отсамната езикова група.
                    Работил съм с виетнамци в Кремиковци. Кучето скача според тоягата - и в двата смисъла. Говореха си български доста прилично. А за японец говорил съм с шефа на охраната на Японско посолсто и ако не виждах ,че говоря със самурая нямаше да разбера че не е българин и то некъде от шопско . Да ме извинят меко говоряштите.

Коментар

Е добре де, то не че е спам, ще е супер спам, ама кажете къде да го уча тоя английски? Че опитвам няколко пъти и с курсове, и с частни учители, ама всичко се почва с една граматика, а аз не издържам. Искам просто да говоря, може лошо, може с големи грешки, ама да говоря. Няма ли как да стане на 50 години?
                      יעבור
                      «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                        Е добре де, то не че е спам, ще е супер спам, ама кажете къде да го уча тоя английски? Че опитвам няколко пъти и с курсове, и с частни учители, ама всичко се почва с една граматика, а аз не издържам. Искам просто да говоря, може лошо, може с големи грешки, ама да говоря. Няма ли как да стане на 50 години?
                        Има разбира се - просто забрави граматиката че съществува.
                        И или си взимаш една книжка (желателно е да си я чел вече и да ти харесва) и речник и почваш или си пускаш детски песнички и приказки в тубата

Има и алтернативен вариант - отиваш за два-три месеца в юкей/уса, ама некое по-затънтено село и щеш не щеш ще проговориш нещо за да не си седиш гладен.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          Има и алтернативен вариант - отиваш за два-три месеца в юкей/уса, ама некое по-затънтено село и щеш не щеш ще проговориш нещо за да не си седиш гладен.
                          Туй го знам, ама няма как! Словарен запас имам горе-долу, обаче никак не мога да ги свържа тия пусти думи. В ресторант, рента кар, хотел и т.н. се оправям, ама ако трябва да говоря с хора хич не ми се получава!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                            Туй го знам, ама няма как! Словарен запас имам горе-долу, обаче никак не мога да ги свържа тия пусти думи. В ресторант, рента кар, хотел и т.н. се оправям, ама ако трябва да говоря с хора хич не ми се получава!
                            Така - щом знаеш думички всичко е лесно. Само остава да ги научиш в изречения. Ама в готови изречения - точно както учат децата - не на части подлог сказуемо допълнение последния-да-затвори-вратата

Например
                            Виждам самолет = I can see a plane - което буквално (но погрешно) преведено е аз мога да видя самолет

Т.е. трябва да научиш не дума + дума + дума, а готов израз за дадена идея

Съмърсет Моам е чудесен за четене за учене - прост и разбираем английски дори в 21век. И много приятен автор.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Т.е. трябва да научиш не дума + дума + дума, а готов израз за дадена идея

Съмърсет Моам е чудесен за четене за учене - прост и разбираем английски дори в 21век. И много приятен автор.
                              Ок, ще пробвам с Моам, ама наистина ли няма такава техника на преподаване и такива преподаватели в България? Да учиш разговорен език, а не граматика?
                              יעבור
                              «И това ще мине»

Коментар

Аз поне не знам да има.
                                Те преподават правила и думи и от теб се очаква да можеш да ги събереш в изречения. Ама обикновено не става. Дреме ти кое е имперфект и субжонктив или па аорист. Нали е важно да те разбират. Нормалния човек ползва около 3 000 думи и две времена (аре на английски - три)
                                Понякога се получават забавни моменти особено когато по тази схема се опитваш да вкараш в инодевропейска граматика да кажем семитски език и се получават едни изречения с по два подлога и прочее ташацинарояци
                                Та това е сбърканото - езика се разбива на много дребни парчета и теоретично ти дават ключ (граматиката) да го събереш обратно. Което в общия случай не става за чеп за зеле.

ПП Моам само ако ти харесва де, иначе ще се напъваш излишно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X