Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Вие се оплаквате от учебниците в БГ, тука на острова дори нямат учебници и Аллах билийм какво учат в училище... имат само нещо като конспект 2-300 страници PDF и те тава е...
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Когнитивен дисонанс. Ето това е христоматиен пример.
      Преди време не получих ясен отговор къде е истината - да съм я търсел. Сега, пак така! Виждаме, това е пример, но не казваш какво си говорил на двете си деца, особено при такава разлика в годините.

А книгата може да има всякакви цели. Ами да питаме автора.
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
        Преди време не получих ясен отговор къде е истината - да съм я търсел.
        Имам верния отговор за теб. 42. Можеш да спреш да търсиш.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
          Имам верния отговор за теб. 42. Можеш да спреш да търсиш.
          Той отдавна е спрял. Той знае.

Крайно време беше да се напише истината, ама чакай да видят учебника привържениците на съжителството.
          Ама както обича да казва тук един рицар на плаща и кинжала - "пише лигавщини":

Преди време не получих ясен отговор къде е истината - да съм я търсел. Сега, пак така!
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Преди време не получих ясен отговор къде е истината - да съм я търсел. Сега, пак така! Виждаме, това е пример, но не казваш какво си говорил на двете си деца, особено при такава разлика в годините.

А книгата може да има всякакви цели. Ами да питаме автора.
            С най-голямо удоволствие бих ти отговорил на всякакви въпроси - стига да мога да разбера какво питаш. 'Щот в конкретния случай например, се затруднявам, но ще се опитам, в рамките на това, доколко съм успял да разбера (въпросите).
            Разликата в годините на децата има отношение към обстоятелството, че от над 10-ина години се занимавам (не особено активно) с учебници. Без прекъсване и - така да се каже - осъществявайки приемственост. За трактовката на принципни положения ("истината"), това няма и не може да има никакво значение.
            Дисонансът му на този пич, се състои в положението, че възнамерява да бори дезинтеграцията, чрез сепарация (имам едни силни подозрения, че реалните му намерения са диаметрално противоположни на декларациите - пък и в схемата е просто пешкичка - но това е друг въпрос).
            Авторът - предполагам - не е невъзможно да го питаш, но съм уверен, че ще чуеш единствено кухи, заучени рецитации.
            Последно редактирано от davc; 01-09-16, 22:05.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

ще чуеш единствено кухи, заучени рецитации.
              Това е сигурно.
              Колкото до разговорите с децата, въпросът е сложен. Имах предвид разликата от 10 години. В определен момент говориш с децата си за самосъзнанието. Какво каза на голямото? А след 10 години на другото? Имаше ли разлика и как я обясни? Те не ти ли поставиха въпроси около когнитивния дисонанс?
              Та, нещата не са толкова прости и се чудя какво да говоря на внуците си.
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Е, още по-малко те разбирам.
                Та съм и малко шашнат - сякаш предполагаш някаква разлика по подобен въпрос (самосъзнание), в рамките диапазон от десет години!?

Коментар

ПП
                  Ето само един пример за проблеми в учебниците.
                  Не знам защо, в класа на малката щерка (тя миналата година беше в първи клас) не са им събрали учебниците на края на миналата учебна година, а ги искат сега. Та събират ги моите и аз погледнах читанката - на първа страница, първото нещо е "Аз съм българче". Всички български граждани - и гражданчета - да рецитират текста на държавния химн (например), е съвсем резонно. Но има нещо силно гротескно в това, едно арменче (да кажем) да рецитира с патос: "Аз съм българче"... И примерът ми изобщо не е абстрактен, частен случай, или от незначителна стойност, защото съвсем конкретно, децата учат в 134 у-ще, където повече от половината деца са еврейчета.
                  Най-малкият проблем, който директно възникава е, че още в първи клас, в първият учебен ден, с първият учебен материал, на децата им се внушава, че учебният процес е една формалност - Ти си рецитирай там рецитацията, 'щот няма начин, пък ние си знаем!...
                  Последно редактирано от davc; 02-09-16, 12:24. Причина: членове и запетайки

Коментар

"Аз съм българче".
                    Мии не си прав. Ти си (съдейки по снимката ти и не само) албанец Или всъщност не си?
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз съм арнаутин, това е понятие далеч предхождащо албанец (и изобщо появата на такава националност), равностойно/аналогично е на тракиец, или шоп, или македонец (но не бюрмец) - да кажем.
                      ПП
                      Айде пък, баш по снимката ли? Казвал съм го много пъти.

Коментар

Няма нищо по-умилително от негърче, рецитиращо паметното стихче на дяда ни Вазов.
                        Това ни е проблемът на нас - поговорки от типа "вари го, печи го, циганин / арменец / турчин и т.н. ще си остане". Не асимилираме чужденците.
                        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Е именно де.
                          Пиндостанците българи ли са?
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            Това ли е онова?

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Е именно де.
                              В "класическия" си смисъл, пиндостанец е руско прозвище за американец (от САЩ) - това ли имаш предвид? В такъв случай - да, има измежду тях и българи. Няколко стотин хиляди.
                              Но в каква връзка това?

Коментар

Не, пиндостанците са жителите на Пинд. Даже съм пускал и тема - е осрана и заключена, разбира се.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X