Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
    А аз толкова разчитах на Davc да ни обясни как ще станат нещата...
    Мога и аз. Ще станат с пари. Много пари. И време.

Общо взето, ако сме склонни да живеем като в Северна Корея, ще ни трябва 3 пъти повече време от на Северна Корея. Щото сме 3 пъти по-малко.

Коментар

Ето, осмисли се строежа на нов реактор хехе.
      По модерна технология. И ще има работа за хиляди хора - химия, металургия, нАука
      Е, нито има смисъл, нито някой ще ни даде, но пък може да бъде повод за национална гордост, знам ли.
      А си има и фенове на Севернокорейския път, чухче, чукче, знам ли как беше може да са много, може и още един референдум да си направим

Коментар

Според някакви слухове (Википедия) от търговски предлаганите най-подходящи били КАНДУ. То според същия източник в КАНДУ можело да се "гори", това което за останалите било вече "отработено гориво". Така, че ще е добре да се започне с покупката на един КАНДУ реактор. Хем да доусвояваме изкарваното от двата ВВЕР-а гориво, хем ще трупаме плутонй.

А за старите козлодуйски - дали не са подходящи за проиводство на плутоний? Щото исканията за затварянето им носеха леко истерични нотки и не звучеше да е само финансов интерес.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexr Преглед на мнение
          Според някакви слухове (Википедия) от търговски предлаганите най-подходящи били КАНДУ. То според същия източник в КАНДУ можело да се "гори", това което за останалите било вече "отработено гориво".
          Просто звучи, ама не е.

Иначе исканията за затваряне на старите козлодуйски реактори имаха всякакви истерични нотки - общественото мнение е просто стока, която се продава. Ако ти върши работа - купуваш.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
            Още в началото казах, че съм лаик! Моля да бъда извинен за неточностите...
            Може и да си лаик, но това съвсем не ти пречи да влезеш в темата с гръм и трясък. Та чак и съвсем конкретни неща да ти се струва, че пишеш (пък те отново тотални глупости).
            А "колегата davc" (знам, че това е донякъде прието обръщение, но когато става въпрос да съм ти колега на теб точно, се чувствам леко неловко - аз със чалга под никаква форма, никога не съм се занимавал) си е казал мнението. То е достатъчно ясно и съвсем адекватно разбрано вече. Персонално на теб, никакви разяснения нямам намерение да правя, защото няма смисъл, а и ти изобщо не се интересуваш всъщност, а и не аз съм най-състоятелният "разяснител". По други въпроси, цели лекции ти изнесох, а нямам впечатление нещо да си "вдянал", нито да си в състояние.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

А за старите козлодуйски - дали не са подходящи за проиводство на плутоний? Щото исканията за затварянето им носеха леко истерични нотки и не звучеше да е само финансов интерес.
              Само финансов интерес може да е - и пак по истерята се познава Нищо, че истерията беше нескопосано замаскирана като "екологична" такава.

Ако наистина някой се е опасявал от бомби основани на нашия АЕЦ (което граничи с невъзможното), то той въобще нямаше да подходи с истерия и даже с каквито и да било "искания", ами направо щеше да пристъпи към "вземанията".
              Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                Само финансов интерес може да е - и пак по истерята се познава Нищо, че истерията беше нескопосано замаскирана като "екологична" такава...
                Аз лично, много екологична нишка в истерията - не си спомням. Всъщност, особено изразена истерия - също.
                Финансов е въпросът - определено. Макар и не точно директен бизнес-интерес.
                За репарации, става въпрос - единствено! (Не за пръв път обръщам внимание върху това.)

пп
                Всъщност, I-IV реактор, са си технологично същите ВВЕР, както и V-VI.
                Последно редактирано от davc; 24-04-13, 22:08.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Аз лично, много екологична нишка в истерията - не си спомням. Всъщност, особено изразена истерия - също.
                  Финансов е въпросът - определено. Макар и не точно директен бизнес-интерес.
                  За репарации, става въпрос - единствено! (Не за пръв път обръщам внимание върху това.)
                  Какво имаш предвид - репарации за какво и към кого?

Коментар

Ти сериозно ли!
                    Нещо някаква война да е завършвала наскоро! Като как завърши. Ние, участвахме ли. На коя страна. Доколко близо и лоялни бяха ни позициите със съответната от страните. Доколко бяхме припознали каузата и като собствено наша. Какъв беше приносът ни във воденето и.
                    И т. н. и т. н.

Коментар

Изморен съм и не мога да зацепя. Утре ще помисля отново на свежа глава.

Коментар

Davc, това го раправям и аз, ама много малко хора вдяват.
                        На загубилата войната страна и се случва следното:
                        - прибира и се оръжието или то се унищожава;
                        - прибират и се парите и ценните неща;
                        - .... им се жените и дъщерите;
                        - отвеждат се колкото се смята за необходимо роби;
                        - разкъсва се територията на удобни за външно управление части;
                        - това което не може да се отнесе, но е ценно се унищожава на место. Ей така - за да нямат.

Явно реактори от 1 до 4 са минали по последната точка. Макар войната да беше по-особена, всичко по шестте точки ни се случи, макар и по по-особен начин. Нямаше пропусната точка.

Но да се върнем на въпроса за българската атомна бомба - предполагам горивото също е от значение колко плутоний може да се получи. Не само реактора. Също предполагам, че горивото подходящо за получаване на плутоний е далеч по-ниско ефективно за енергийни цели.

Но един освен въпрос - дали в България има хора реално отделяли путоний от отработено ядрено гориво?
                        Това е ключово умение. Дали имаме умствения потенциал да се сдобием с това умение в някакво обозримо време?

Коментар

Но един освен въпрос - дали в България има хора реално отделяли путоний от отработено ядрено гориво?
                          Не.

Коментар

Имаме такъв потенциал, категорично.
                            Но без възможност да се реализира тук.

Ако сме загубили студената война, нима сме били само ние от загубилите?
                            Другите държави от нашия бивш блок как са се справили с "репарациите" и са по-добре от преди?

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
                              ...Ако сме загубили студената война, нима сме били само ние от загубилите?
                              Другите държави от нашия бивш блок как са се справили с "репарациите" и са по-добре от преди?
                              Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              ...Доколко близо и лоялни бяха ни позициите със съответната от страните. Доколко бяхме припознали каузата и като собствено наша. Какъв беше приносът ни във воденето и.
                              И т. н. и т. н.
                              ...Съпоставено с държавите, които визираш.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
                                Имаме такъв потенциал, категорично....
                                Това трябва ли да означава, че си експерт в областта?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X