интересно ми е...ние (тука в България) имаме ли потенциал и технологично оборудване да направим бомба....или беше, кво беше???
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?
Свий
X
-
От: Ще има ли война?
Зависи какво разбираш под "бомба".Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнениеинтересно ми е...ние (тука в България) имаме ли потенциал и технологично оборудване да направим бомба....или беше, кво беше???
Ако е реч за кихалка (fizzle, шипучка) като на другаря Ким от половин килотон, има доста хора които знаят как да я направят от готови материали. Сериозна бомба - предполагам че не. Такива хора все едно се водят на отчет в 20-ина разузнавания по света, а страните, в които те са възникнали, ги пазят по-добре от президентите си.
С технологиите работата е дебела. Трябват много пари, които нямаме, суровини, които нямаме и в световен мащаб се контролират и суверенитет, който нямаме. А, и не става от днес за утре, а трябва време, през които да ги има всичките тези неща.
Даже и АЕЦ не можем да си гръмнем, защото не е от подходящия вид.
Та не е "каквото беше", защото не е било никога.
-
Па и самоцелната бомба не е смислена по никой начин. Тя е просто стъпка в осигуряването на военна мощ и суверенитет - много, много по-висока от положението, в което сме. И струва много - не само като пари. Изобщо за да не ни я заврат изотзад (или това което сме успяли да направим от нея), трябва примерно 20 пъти по-голяма войска от тази, която имаме. Боеспособна, а не каквато имаме.
Нямаме даже къде да я изпробваме. А тя тая работа от пръв път не става.
Коментар
-
Какво би ни попречило да си направим "пълноценна" атомна бомба, че и boosted, ако имаме такива цели и ако света ни гледа благосклонно няколко години и не прави нищо по темата?
Плутония е основния проблем, но за да имам кихалка, се предполага, че го имам.
Коментар
-
Честно казано си мисля, че ще ние по-лесно да направим нещо от типа на термобарична бомба, която също има достатъчно сериозен ефект. Вероятно ще ни е и по-евтино и ще може да направим по-голяма коричество.Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.
Коментар
-
То ако е въпросът, става и от уран. Находища имаме.Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнениеКакво би ни попречило да си направим "пълноценна" атомна бомба, че и boosted, ако имаме такива цели и ако света ни гледа благосклонно няколко години и не прави нищо по темата?
Плутония е основния проблем, но за да имам кихалка, се предполага, че го имам.
За няколко години не можем да заделим толкова ресурси, че да придобием центрофуги, които пак за такъв период да обогатят нужното количество. Толкова ни е икономиката. Не сме Иран, че да имаме толкова кинти, не сме Северна Корея, че да ни храни някой друг и не сме Израел, че да имаме половината учени и половината пари на света.
Коментар
-
Става от уран, ама по-добре, не
Изобщо не ме вълнува политическата и военна страна на въпроса, вълнувам се от проектна гледна точка. И си мисля, че ако можем да решим проблема с плутония - нататък по-лесно, имаме учени.
Впечатлява ме всъщност колко лесно е да се направи примитивно устройство, стига да имаш индустриални технологии, малко време и пари.
Коментар
-
От проектна гледна точка си го представи като кадърен спринтьор който взима стоте метра гладко бягане за примерно 11.3 - 11.9 секунди и който иска да мине под границата на десетте секунди. Може и да успее, с огромна лична инвестиция, условия и физика, а може и никога да не слезе под 11 секунди.Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение...
Изобщо не ме вълнува политическата и военна страна на въпроса, вълнувам се от проектна гледна точка...
В процеса идват едни моменти които не търпят импровизация. Ако ги правиш самосиндикално - един от малкото достъпни начини е с центрофуги в серия. Там ти трябват примерно 300 няколкотонни центрофуги с диаметър един метър които да въртят на 10000 оборота в минута в продължение на една година за да изкараш един килограм вещество. Те не могат да работят 100% от времето, повреждат се и прочее - пиши го хиляда центрофуги. Всичките направени с една точност, и с едни лагери, и с едни сплави, дето трябва или да си ги направиш сам, или да си ги набавиш от едни такива места дето ще те питат за какво са ти.
Отделно - енергията необходима за работата им. Иран се предполага че ползват такива (подобрени разбира се) - и стигаш до момента че на Иран конкретно парите, свободната площ и тока са кажи го неизчерпаеми в рамките на такъв проект. Отделно че технологически са напред с материала.
Ако пробваш другите методи - като направиш километрите супер яки и супер скъпи тръби, пак ти трябват едни "цедки" дето хем трябва да филтрират частици от порядъка на микрон или по-малко (а може и да греша, дали не бяха от порядъка на някакви хилядни от микрона - ще те излъжа), хем да издържат на едни ееей такива налягания, хем да издържат на супер корозивна среда. Това отново - за месеци и години.
И пак опираш до един такъв момент че такива "цедки" за друго не могат да ти потрябват, и не можеш просто да си ги купиш на пазара, а за да си ги направиш се иска цяла една индустрия.
Прочети "Проекта Манхатън", има я в читанката. Там тия работи са описани доста занимателно. Вярно - 40те не е било като сега, някои неща са били много по-трудни, сега някои неща се правят по-лесно, но само за да имаш идея за мащабите и за размаха - понеже не са разполагали с 5000 тона мед, шефовете на проекта са реквизирали "назаем" 16700 тона сребро от монетния двор на САЩ, излели са го там на жица ли, на каквото им е трябвало, и след войната са го излели обратно на кюлчета и са го върнали.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
Съвсем, а-ма съвсем теоретично - ние си имаме всичко, за да си направим Бомба.
Всичко зависи от количеството ресурс, което сме готови да похарчим. Та дори и икономиката ни е на ниво, което ще позволи доста по-малки лишения, сравнено с тези, които се налагат в Северна Корея (примерно).
Целият въпрос е до смисъла! Атомната бомба, е "венец" на цялостна доктрина, политика и стратегия. Тя е състоятелна само като краен етап от цяла взаимосвързана верига. Нищо от всичко това "няма почва у нас".
Всичкото това "няма" и "нямане" в никакъв случай не се явяват израз и резултат на безсилие, несъстоятелност, или нещо подобно от този ред - просто други принципи, обстоятелства и прочие...Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
От: От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?
Освен това, дори и да си я сглобиш, остава въпроса с нейното доставяне до целта. И тука почват едни разходи, щото с ракетите от клуба по ракетомоделизъм не става...Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.
Коментар
-
От: От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?
Абе ако е за доставка нелегално винаги може. Така или иначе ако се направи ще сме в категория ядрени шантажьори, какво пречи да се остави някъде на склад в правилната държава. Малко ще загуби ефикасност понеже няма да се взриви на стотици метри над земята но карай.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
ами то целта оправдава средствата...Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеСъвсем, а-ма съвсем теоретично - ние си имаме всичко, за да си направим Бомба.
Всичко зависи от количеството ресурс, което сме готови да похарчим. Та дори и икономиката ни е на ниво, което ще позволи доста по-малки лишения, сравнено с тези, които се налагат в Северна Корея (примерно).
Целият въпрос е до смисъла! Атомната бомба, е "венец" на цялостна доктрина, политика и стратегия. Тя е състоятелна само като краен етап от цяла взаимосвързана верига. Нищо от всичко това "няма почва у нас".
Всичкото това "няма" и "нямане" в никакъв случай не се явяват израз и резултат на безсилие, несъстоятелност, или нещо подобно от този ред - просто други принципи, обстоятелства и прочие...
но въпроса е - каква е целта?
И при липса на цел - по всички възможни причини - какъв е смисъла от темата?
Аз не намирам такъв.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар