Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
    А всеки реактор ли произвежда плутоний годен за производството на ядрено оръжие (питам сериозно)..?!!
    Те не го произвеждат пряко. После трябва да се преработва. Но - не всеки. Само в тези реактори които са мислени за това. И то - когато работят в такъв режим производството на енергия е ниско. Май врътката беше че можеш да ги рестартираш в зависимост от това в какъв режим искаш да работят - "ток" или "снасяне". Но специалистите да кажат, в тия неща съм съвсем бос.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Alexr Преглед на мнение
      Извинете, но в момента батерия за фенерче не можем да направим, вие говорите за бомба. Може би през 80-те години сме имали нужната технологична възможност, но сега я нямаме. Като се замисля обаче колко тогава издържаха никополските батерии спрямо сделаните в СССР, почвам да се съмнявам.
      Да си имаме уважението. Заводът за батерийки в Никопол все още работи.

А всеки реактор ли произвежда плутоний годен за производството на ядрено оръжие (питам сериозно)..?!!
      Всеки ядрен реактор произвежда плутоний. Във вида, в който го произвеждат реакторите, той НЕ е годен за ядрено оръжие, а в общия случай не е годен и за нищо. Някои реактори произвеждат повече, други - по-малко и разликата е в много пъти. Също много пъти е разликата в пречещите вещества, които реакторът произвежда заедно с плутония.

Общо взето, пречистването на плутония е поне толкова интрига колкото и получаването му, а от някои видове реактори направо и не си струва усилието.

Коментар

Със сигурност не ти трябва Pu244 (ако съществува изобщо такъв изотоп, че не ми се рови), а Pu239.

Ниското КПД на Gun Design-а идва от нещо любопитно - верижната реакция започва преждевременно, още преди проектила да е ударил мишената. При това с недостатъчен темп, за да осигури необходимия брой цикли преди взривното разрушаване на системата.
        За сметка на това се прави елементарно. Смятам, че точно такова нещо изпитват Северно Корейците.

При имплозивната схема можеш да правиш и хитринки, като levitated core и fission buster в центъра на ядрото.
        Отделно, плутония има много по-малка критична маса, благодарение на уникалните си свойства и прехода от едно състояние на кристалната му структура към друго (да ме простят физиците, ако се казва иначе).

Всеки реактор произвежда плутоний, тези с бавни неутрони би трябвало да са по-бързи. В нета се твърди, че с материал директно от реактора, без допълнителното концентриране на Pu239 може да се направи нискоефективна бомба.
        Най-подходящият метод за сепарация се дава електромагнитната такава - малка като производствен обем и високо ефективна. Дори и при използване на дифузионна технология, усилията ще са много пъти по-ниски от тези за обогатяване на уран.

Коментар

Остава въпросът дали това е достоверно:

6.2.2.10 Reactor Grade Plutonium
          For reasons of economics, power production reactor fuel has very high fuel burn-ups. The plutonium from discharged power reactor fuel has a high level of contaminating isotopes. Compositions vary with reactor design, and the exact operating history, but typical ones are:

Isotope Light Water Reactors CANDU Reactor MAGNOX Reactor
          Typical 33000 MWD 7500 MWD 3000 MWD

Pu-238 2% 1.5% low 0.1%
          Pu-239 61% 56.2% 66.6% 80.0%
          Pu-240 24% 23.6% 26.6% 16.9%
          Pu-241 10% 14.3% 5.3% 2.7%
          Pu-242 3% 4.9% 1.5% 0.3%

Дали не става за недодялана бомба
          Ето и отговора: http://www.ccnr.org/plute_bomb.html
          http://www.fas.org/rlg/980826-pu.htm
          Последно редактирано от blago72; 24-04-13, 03:01.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
            Със сигурност не ти трябва Pu244 (ако съществува изобщо такъв изотоп, че не ми се рови), а Pu239.
            ЗА Pu 244 и Pu 239 съм се объркал - предпочитания е 239, а Pu 244 е силно радиокативен и неподходящ за работа поради тази причина (най-вече за бомба от имплозивен тип, заради сложното устройство, изискващо по-дълго време за работа на личния състав по събирането и). Освен това отделя значително по-малко количество енергия при верижна реакция.

Коментар

ЗА Pu 244 и Pu 239 съм се объркал - предпочитания е 239, а Pu 244 е силно радиокативен и неподходящ за работа поради тази причина (най-вече за бомба от имплозивен тип, заради сложното устройство, изискващо по-дълго време за работа на личния състав по събирането и). Освен това отделя значително по-малко количество енергия при верижна реакция.
              ...И тея от ДАНС се почваха по главите мислейки си „а бе тея хора не бяха такива...„
              42

Коментар

ЗА Pu 244 и Pu 239 съм се объркал - предпочитания е 239, а Pu 244 е силно радиокативен и ...
                241 а не 244.
                Бомби се правят не само от U и Pu, особенно портативните. За щастие технологията е твърде сложна за широката публика като Пакистан, Индия и СК.

Коментар

Още в началото казах, че съм лаик! Моля да бъда извинен за неточностите...

Коментар

Първоначално публикуван от slaf4u Преглед на мнение
                    ...И тея от ДАНС се почваха по главите мислейки си „а бе тея хора не бяха такива...„
                    Ами на тези от ДАНС това им е работата! Аз няма от какво да се притеснявам - просто чета разни работи из нета (които се оказват и не толкова верни) и питам/коментирам...
                    Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 24-04-13, 10:28.

Коментар

Не помня къде го бях чел в библиотеката на конгреса имало цялата документация по проекта Манхатън при това със свободен достъп!
                      За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                      0878 79 20 61 Борис

Коментар

Още в началото казах, че съм лаик! Моля да бъда извинен за неточностите...
                        Ако някъде говорят за четни изотопи като полезни за бомба (независимо уран, плутоний или други работи), да знаеш че ментосват.
                        Верижно се делят нечетните, а четните пречат.

Коментар

Мислех,че само моята класна е била физичка и ми е набивала чемберите в нейните часове.
                          А тези простотии се правят от името на всички ни.
                          Даника
                          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Да си имаме уважението. Заводът за батерийки в Никопол все още работи.
                            Знам, че все още работи и дъщеря ми за няколко устройства предпочита да купи техните батерии. Главно разни стари неща, които разчитат, че батерията няма да пусне много голям ток. Качеството не мога да го сравня, защото се купувам само от техните въглерод-цинкови батерии.

А сега по темата - за да е икономически оправдано сами да си затворим цикъла - добив на урана, обогатяване до ниво ядрено гориво, обработка в реактор, за предпочитане с тежка вода, отделяне на плутония от отработеното гориво, довеждането му до чистота да става за оръжейни цели е сложна и скъпа работа и не мисля, че в момента можем да го направим. Само отделянето на плутония от това което вадим от "Козлодуй" също не мисля, че ни е по силите. Поне не виждам как ще го направим без Дунав да "светне", а от там и Черно Море.

Само като технология говоря, защото ако почнем да правиме нещо такова веднага ще ни демократизират.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexr Преглед на мнение
                              А сега по темата - за да е икономически оправдано сами да си затворим цикъла - добив на урана, обогатяване до ниво ядрено гориво, обработка в реактор, за предпочитане с тежка вода, отделяне на плутония от отработеното гориво, довеждането му до чистота да става за оръжейни цели е сложна и скъпа работа и не мисля, че в момента можем да го направим. Само отделянето на плутония от това което вадим от "Козлодуй" също не мисля, че ни е по силите. Поне не виждам как ще го направим без Дунав да "светне", а от там и Черно Море.
                              Отделянето на плутоний точно от материалите на АЕЦ Козлодуй е крайно неблагодарна задача. Трябва ни друг вид реактор.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Отделянето на плутоний точно от материалите на АЕЦ Козлодуй е крайно неблагодарна задача. Трябва ни друг вид реактор.
                                А аз толкова разчитах на Davc да ни обясни как ще станат нещата...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X