Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скритата и забравена история на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Скритата и забравена история на България

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
    ...ако има коректен отговор, и двамата с теб ще сме обогатени...
    Блажени са вярващите (че ще има коректен отговор).

Втори въпрос:
    (Пра)* българският календар е най- ранният индикатор за наличие на обособена българска народност. Неговото начало е 5505 г. пр. Христа, което съвпада с времето на Библейският Потоп датиран независимото с два различни метода от Rayan & Pitmann (Wilford 1996) и Shopov et al., (1996). Потопа е станал в Черноморският басеин, тогава обитаван от индо- европейците, в това число и от предците на българите. Според Анонимния хронограф от 334 г. българите произхождат от внука на Ной Зиези. Димитров (2000-а) индентифицира Зиези с шумерския владетел Заггизи (2750-2726 пр. Хр.). Още по- ценни сведения за държавното устройство на ранните български държави откриваме в шумерските хроники за управлението на шумер от кутиите (Шопов, под печат). Според Херодот народа утии е живял в Памир през V в.пр. н.е. П. Добрев (1994) показва, че ранната форма на името на един от прабългарските клонове- утигурите е утии, тъй като вместо окончанието -гури (означаващо народ) е използвано добре известното окончание -и за множественно число. Следвайки тази логика би следвало другия прабългарски клон- кутигури да се е наричал "кутии" (Шопов, под печат). В действителност такъв народ е населявал обширни територии от Двуречието в горното течение на р.Тигър още през IV-III хилядолетие преди Христа (Всемирная история, 1955). През 2495г. преди Христа кутиите завладяват Шумер и Акад и ги управляват повече от един век (Авдиев, 194. Този период от Шумерската история е известен с разцвет на стоителството и литературата. В последствие кутиите са били наричани още гутеи. През 2360 г. до н.е. владетеля на Урук възстава и разбива "царя на кутиите Тирикана" (Авдиев, 194. Можеби Тирикана не е малко име а титлата на командващия войската- таркана. При прабългарите боила таркан е бил втория престолонаследник (Добрев, 1995-б). Твърде вероятно е народа кутии да е еквивалентен на прабългарския клон кутигури. Окончателното му индентифициране обаче изисква допълнителни изследвания. Титлата цар не е от руски произход, а е била употребявана още от кутиите. Срещана е в шумер (Добрев, 1994) и в египет като "шар" (Димитров, частно съобщение) със значение на император.
    1. По каква логика използването на календар би следвало да формира народност? Това, че ние в момента си сменяме времето на лятно и зимно като французите , не ни прави французи. Отделен е въпроса кой е пък тоя календар...
    2. Точната дата на потопа и поколението на Ной няма да го коментирам. Чакам да излязат резултатите на швейцарския институт по генетика за анализа на ДНКто на Ной и съпоставянето и с кръв на прабългарин, и тогава ще пиша...
    3. Шумерският как звучи в днешно време? Щото на мен ми се струва че тяхното писание е пиктографско - т.е. няма запазено фонетично описание на имената...И откъде на къде на базата на сведения за народ живял "в Памир" някъде през 5 в.н.е. дошли от някой, който не е знаел че има такова нещо като Памир, правим аналог с друг народ живял другаде през 30 в. пр.н.е пък даже и правим аналогия с фонетични прилики на базата на думи от езика на трети народ възникнали за първи път около 9 в.от н.е.

Не виждам как ще ме обогати отговора на тези въпроси, честно...
    Последно редактирано от vlageo; 23-02-11, 13:45.

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
      Не са взели кръв от древните, най-често е някакъв генетичен материал, ако има такъв.
      Генетичен материал от какво? Колко са находките от които може да се вземе генетичен материал и колко е прадставителна тази извадка за народите от едно време (щото не е като тогава да не са се мешали...даже имайки предвид по-малкия брой хора и големия брой военопленници - по вероятно е да са се мешали повече...).
      И това ако приемем, че поне при изледвания генетичен материал на съвременниците ни е спазена представителността на извадката...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
        Генетичен материал от какво? Колко са находките от които може да се вземе генетичен материал и колко е прадставителна тази извадка за народите от едно време (щото не е като тогава да не са се мешали...даже имайки предвид по-малкия брой хора и големия брой военопленници - по вероятно е да са се мешали повече...).
        И това ако приемем, че поне при изледвания генетичен материал на съвременниците ни е спазена представителността на извадката...
        По-подробни сведения относно методиката биха Ви дали самите Швейцарци, аз толкова знам.
        Само се чудя, като "имайки предвид по-малкия брой хора", откъде "големия брой военопленници" ? Защото ако е вярно едното, то не е вярно другото.
        подаръци за мъже от FACOM
        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
          "имайки предвид по-малкия брой хора", откъде "големия брой военопленници"
          Военопленниците са били основен източник на работна ръка дълги дълги години... Те са били стока и като такава са попадали на знайни и незнайни места. Даже са били основен "износ" на първата българска държава, като може би са били и основен източник на средства за подхранване на Симеоновите войни...
          Голям е бил техният брой спрямо основното население тогава, в сравнение с процента, в който става смесване на народностите при днешния начин на водене на война и третиране на военопленниците...

Коментар

Военопленниците са били основен източник на работна ръка дълги дълги години... Те са били стока и като такава са попадали на знайни и незнайни места. Даже са били основен "износ" на първата българска държава, като може би са били и основен източник на средства за подхранване на Симеоновите войни...
            Голям е бил техният брой спрямо основното население тогава, в сравнение с процента, в който става смесване на народностите при днешния начин на водене на война и третиране на военопленниците...
            Ок, явно имаш някакви источници в подкрепа на твърденията си, щото така хвърлени като неподплатено с нищо твърдения ми звучат малко като "Едно време военопленниците се използвали като основен осеменител на жените, докато мъжете им ходели на война. То и за това били войните - да си намериш кой да ти прави децата" не че не е било вярно или грешно твърдението в кавичките, ама аз ползвам като основа за него, писмените сведения получени от горния ти пост ... поне съм отбелязъл някакъв източник.
            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
            0888 315 794
            LZ1UPI
            A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
              Ок, явно имаш някакви источници в подкрепа на твърденията си, щото така хвърлени като неподплатено с нищо твърдения ми звучат малко като "Едно време военопленниците се използвали като основен осеменител на жените, докато мъжете им ходели на война. То и за това били войните - да си намериш кой да ти прави децата" не че не е било вярно или грешно твърдението в кавичките, ама аз ползвам като основа за него, писмените сведения получени от горния ти пост ... поне съм отбелязъл някакъв източник.
              Приеми го като четено между редовете от официалната ни история.
              Нали не очакваш за този аспект на експанзионистичната политика на първата българска държава да се пише с особена национална гордост?

А за да сме екзотични и да разкудкудякаме темата - ей ти на един линк: http://chitanka.info/lib/text/2382/0 пусни му find на дума "пленници" и ще почерпиш достатъчно информация за отношението към пленниците и тяхното значение като стока.
              Мен особено ме вдъхновява един параграф, който казва, че еди кой си (в случая завоевател в нашите земи) взел толкова много пленници, че една млада робиня вече можело да се купи за една копринена риза...

За да сме по-точни - пленниците са били и мъже и жени - вероятността пленените мъже да осеменяват жените на заминалите на война е бил нищожен, но вероятността завърналите се войници да са си взели една две пленнички за осеменяване ми се струва доста силно вероятен...

Коментар

Генетичен материал от какво?
                ...
                От костите, от зъбите... В малка България има над 12 000 (дванадесет хиляди) тракийски могили и поне в 1/4 от тях има погребения.
                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                  От костите, от зъбите... В малка България има над 12 000 (дванадесет хиляди) тракийски могили и поне в 1/4 от тях има погребения.
                  Знам от какво може да се вземе. Въпроса е от какво е взет...

ПП. ...отивам да чета твойта тема, белким там намеря повече по въпроса...

Коментар

Интересно! Докато съм на работа, на някой хора чак пяна им излязла на устата..?!! vlageo бъди и негър ако искаш, кой те спира..?!! До тук в тази тема от теб чета само "Не е така" и "Не е вярно"...!! Ами щом имаш мнение по въпроса, кажи ни най-накрая според теб как стоят нещата и кое е вярно..?!!

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                      До тук в тази тема от теб чета само "Не е така" и "Не е вярно"...!!
                      Това ти го четеш, щото гледаш нещата в черно и бяло.
                      А това, което аз всъщност пиша е, че е добре да подхранваме националното си самочувствие с потвърдени с доказателства исторически теории вместо да залитаме в чалга...

За протокола - аз съм 25% плевенски влах, каквото и да значи това... тракиец ли съм, дакиец ли съм, римлянин ли съм, славянин ли съм - знаеш ли колко ми дреме всъщност... останал съм тук, създал съм семейство и деца и искам и работя за това те да живеят в по-добра и по-толерантна държава.

Досега работа на семейството ми са давали американци, австрийци, българи - както тукашни, така и емигранти, французи, гърци и турци. По този повод съм попътувал, пообщувал съм, попрочел съм, видял съм...и мнението ми е, че докато се смятаме за ултра уникални в Европа - такива и ще си останем... на кучето в г?за...

А и по всичко личи, че децата ми ще живеят в държава с над 50% небългарско население, но говорещо български език, който за добро или лошо е доминиращо славянски език.

В този аспект - смятам твоя начин на мислене и деленето на народите на победители и победени, не просто за грешен, ами направо за вреден...

...и връщайки се към началото на темата - първата в света глобална многокултурна империя, която толерира всички религии и култури на своя територия е Персия. А малко познат факт (който и аз не знаех довчера) е, че дори в днешен ислямски Иран има три официално признати други религии освен исляма (бахаити, зороастрианци и християни - общо 15% от населението), за които има запазени места в парламента...
                      Последно редактирано от vlageo; 23-02-11, 16:57.

Коментар

...докато се смятаме за ултра уникални в Европа - такива и ще си останем... на кучето в г?за...
                        Е това, не е лошо да се има като принцип, при чертането и провеждането на политика на национално ниво!
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

...
                          В този аспект - смятам твоя начин на мислене и деленето на народите на победители и победени, не просто за грешен, ами направо за вреден...
                          Не мога да не се съглася с горното.

Цялата тема е - Бог да пази народ който може да се чувства велик единствено принизявайки другите народи под себе си. Толкова думкане в гърдите и толкова щуротия на линеен метър отдавна не бях чел, а определено напоследък такава не липсва във форума.

Паля свещ за всеки комуто, след като се е набарбалякал с подобни кретенизми, се налага да излезе някъде по белия свят и да контактува с хора. От излагация не се умира, разправят.
                          Последно редактирано от Goblin; 23-02-11, 23:56.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Добре! Дай ми пример от малко по-далечната история (не се връщай по-назад от 681 г.) за теория подкрепена с доказателства...?!!!

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                              Добре! Дай ми пример от малко по-далечната история (не се връщай по-назад от 681 г.) за теория подкрепена с доказателства...?!!!
                              За чия история става дума и кой и аспект...

Коментар

Българската! Аспекта е по твой избор...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X