От: Скритата и забравена история на България
Блажени са вярващите (че ще има коректен отговор).
Втори въпрос:
1. По каква логика използването на календар би следвало да формира народност? Това, че ние в момента си сменяме времето на лятно и зимно като французите , не ни прави французи. Отделен е въпроса кой е пък тоя календар...
2. Точната дата на потопа и поколението на Ной няма да го коментирам. Чакам да излязат резултатите на швейцарския институт по генетика за анализа на ДНКто на Ной и съпоставянето и с кръв на прабългарин, и тогава ще пиша...
3. Шумерският как звучи в днешно време? Щото на мен ми се струва че тяхното писание е пиктографско - т.е. няма запазено фонетично описание на имената...И откъде на къде на базата на сведения за народ живял "в Памир" някъде през 5 в.н.е. дошли от някой, който не е знаел че има такова нещо като Памир, правим аналог с друг народ живял другаде през 30 в. пр.н.е пък даже и правим аналогия с фонетични прилики на базата на думи от езика на трети народ възникнали за първи път около 9 в.от н.е.
Не виждам как ще ме обогати отговора на тези въпроси, честно...
Първоначално публикуван от upi
Преглед на мнение
Втори въпрос:
(Пра)* българският календар е най- ранният индикатор за наличие на обособена българска народност. Неговото начало е 5505 г. пр. Христа, което съвпада с времето на Библейският Потоп датиран независимото с два различни метода от Rayan & Pitmann (Wilford 1996) и Shopov et al., (1996). Потопа е станал в Черноморският басеин, тогава обитаван от индо- европейците, в това число и от предците на българите. Според Анонимния хронограф от 334 г. българите произхождат от внука на Ной Зиези. Димитров (2000-а) индентифицира Зиези с шумерския владетел Заггизи (2750-2726 пр. Хр.). Още по- ценни сведения за държавното устройство на ранните български държави откриваме в шумерските хроники за управлението на шумер от кутиите (Шопов, под печат). Според Херодот народа утии е живял в Памир през V в.пр. н.е. П. Добрев (1994) показва, че ранната форма на името на един от прабългарските клонове- утигурите е утии, тъй като вместо окончанието -гури (означаващо народ) е използвано добре известното окончание -и за множественно число. Следвайки тази логика би следвало другия прабългарски клон- кутигури да се е наричал "кутии" (Шопов, под печат). В действителност такъв народ е населявал обширни територии от Двуречието в горното течение на р.Тигър още през IV-III хилядолетие преди Христа (Всемирная история, 1955). През 2495г. преди Христа кутиите завладяват Шумер и Акад и ги управляват повече от един век (Авдиев, 194
. Този период от Шумерската история е известен с разцвет на стоителството и литературата. В последствие кутиите са били наричани още гутеи. През 2360 г. до н.е. владетеля на Урук възстава и разбива "царя на кутиите Тирикана" (Авдиев, 194
. Можеби Тирикана не е малко име а титлата на командващия войската- таркана. При прабългарите боила таркан е бил втория престолонаследник (Добрев, 1995-б). Твърде вероятно е народа кутии да е еквивалентен на прабългарския клон кутигури. Окончателното му индентифициране обаче изисква допълнителни изследвания. Титлата цар не е от руски произход, а е била употребявана още от кутиите. Срещана е в шумер (Добрев, 1994) и в египет като "шар" (Димитров, частно съобщение) със значение на император.
2. Точната дата на потопа и поколението на Ной няма да го коментирам. Чакам да излязат резултатите на швейцарския институт по генетика за анализа на ДНКто на Ной и съпоставянето и с кръв на прабългарин, и тогава ще пиша...
3. Шумерският как звучи в днешно време? Щото на мен ми се струва че тяхното писание е пиктографско - т.е. няма запазено фонетично описание на имената...И откъде на къде на базата на сведения за народ живял "в Памир" някъде през 5 в.н.е. дошли от някой, който не е знаел че има такова нещо като Памир, правим аналог с друг народ живял другаде през 30 в. пр.н.е пък даже и правим аналогия с фонетични прилики на базата на думи от езика на трети народ възникнали за първи път около 9 в.от н.е.
Не виждам как ще ме обогати отговора на тези въпроси, честно...
не че не е било вярно или грешно твърдението в кавичките, ама аз ползвам като основа за него, писмените сведения получени от горния ти пост ... поне съм отбелязъл някакъв източник.

Коментар