Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скритата и забравена история на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Скритата и забравена история на България

И докато четете, да задам един въпрос, на колегата symphony! Защо Проф. Румен Овчаров е шарлатанин, а Проф. Божидар Димитров да не е, още повече, че втория говори по-скоро като иманяр от колкото като историк в началото на интервюто предложено от колегата CAESAR...?!! Сетих се и още нещо! През 70-те Димитров бе допуснат в архивите на Ватикана, за да дири загубената ни история (прецедент за цялата студена война)! Какво откри той там и какво написа после по този въпрос..?!!
    Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 22-02-11, 14:43.

Коментар

Колеги, защо така с рогата. Или като се е кръстил Новобранко - "пОложи !" (ако сте били в армията) .
      Изложете своите гледни точки, подкрепете ги с "копи-пейст", но без личностни нападки. Всеки има право на мнение и заради него не би трябвало да бъде квалифициран , като "еди к'ъв си".
      А доколкото не са нарушени правилата (ИМХО) , то Марто има право да изразява позиция тук.
      Не съм историк, не знам кое е вярно и кое не, но това, което е пейстнато ( на български - преписано, вмъкнато ) в тази тема, съм чел преди 3-4 години и ми допадна, като идея. А да не би България да няма нужда от една нова национална идея.
      Е, не чак като Македонската.
      Последно редактирано от maystor; 22-02-11, 15:59.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
        А да не би България да няма нужда от една нова национална идея.
        Е, не чак като Македонската.
        България има нужда от нова национална идея, както и от културно възраждане.
        Но шарлатанския и жълт, направо "чалга" поглед към историята ни пречи на оформянето и развитието на тази идея.
        Няма нужда да залитаме от едната крайност в другата...

По темата и откъде тръгна тя: категорично не мога да приема, че ние българите сме имали цивилизация и държава по-стара от шумерската...просто е смешно от професионална гледна точка да се приема такава хипотеза за достоверна на базата на съществуващите артефакти. Или поне е толкова вероятно, колкото и твърдението, че сме извънземни...или пък че Адам е българин...

В една друга тема може и да оспорвам теорията за еволюцията, но горното и на мен ми идва твърде много...

Официалната ни история до момента е градена почти единствено върху битките, победите, броя на закланите от едната и другата страна и технологиите за използването на черепите на победените за чаши.
        Българското възраждане е всичко станало по нашите земи между тези битки. На това историята ни в момента отделя много малко време - може би защото по стандартите на соца и заради тогавашната ни роля на "варшавска" антитеза на съседите ни от НАТО - писанията на тази тематика не биха се вписали.
        А всъщност това е, което ни е запазило като нация...градивните периоди между войните...за които нищо не знаем и нищо не казваме...
        Последно редактирано от vlageo; 22-02-11, 19:08.

Коментар

Това за което говори vlageo е само едната страна на проблема, с едно уточнение - официална история писана на база - хрониките на враговете е толкова достоверна, колкото твърдението, че сме извънземни...или пък, че Адам е българин... Историята винаги пряко е обслужвала политическите интереси и нужди на времето си! 44 г, се опитваха да ни изкарат славяни! 44 години подменяха обичаите и традициите ни (1-ви май и 9-ти септември вместо коледа и великден...) и в същото време 44 г. се страхуваха от това което се крие в земята, защото можеше да се окаже идеологически и политически некоректно, защото нямаше по-голям слон от съветския слон... Сега вече няма от какво да се страхуваме! Дойде време да изровим историята си и да я приемем такава - каквато е..!!! Не искам да ме разбирате погрешно... Склонен съм да приемам само факти - подкрепени с артефакти, а необяснените от историците артефакти ще стават все повече и повече, докато не станат достатъчни за написването на една нова история, която сигурен съм ще е много по-вярна и много по-добра за България! Всичко останало са предразсъдъци набивани ни с години и изкривили представите ни за заобикалящия ни свят до степен да не знаем кои сме ние самите... Един колега по-нагоре попита поне за един български историк оставил ни сведения за времето в което е живял (говорим за древна България)... Сигурен съм, че някъде се пазят много такива и, че една от причините да липсват в момента е факта, че делегацията ни предвождана от Александър Стамболийски е подписала Ньойския договор под огромния портрет на Балдуин...!!! Просто много неща никога няма да бъдат забравени и простени, а ние никога няма да бъдем едни от тях: http://www.blitz.bg/news/article/96085

Поздрави
          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 22-02-11, 20:29.

Коментар

Предвид нихилизма, обзел огромната част от нашия народ, аз намирам желанието на колегата да търси и намира някаква информация, която да ни даде капка национално самочувствие, за похвална. Дори и половината от това да не е вярно, ако можем да го представим подобаващо, би ни било само от полза. В крайна сметка, ние наистина сме от най-древните държави в Европа, но изобщо не умеем да "осребрим" този факт. А тук така или иначе не сме професионални историци и в този смисъл - за какво толкова сте го заяли колегата?

Коментар

Най ми е било чудно като сме били такива герои как станахме такива огризки

Преди да пише човек е хубаво да си премери температурата
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                Предвид нихилизма, обзел огромната част от нашия народ, аз намирам желанието на колегата да търси и намира някаква информация, която да ни даде капка национално самочувствие, за похвална. Дори и половината от това да не е вярно, ако можем да го представим подобаващо, би ни било само от полза. В крайна сметка, ние наистина сме от най-древните държави в Европа, но изобщо не умеем да "осребрим" този факт. А тук така или иначе не сме професионални историци и в този смисъл - за какво толкова сте го заяли колегата?
                Нихилизмът ше изчезне като видиш младите с ботушите в гюбрето и по тракторитеКато в околните нам държави.....
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Колежке! Това е "естествена" реакция на минимум 70% от българите! Ако бях написал, че сме най-големите боклуци на Земята, щях да получа одобрението на поне 80% от същите тези българи! Губещите се 10% вече са напълно безразлични и за тях спасение няма..!!! Интересен парадокс, нали...?!!

Поздрави

Коментар

Съгласен съм със Стария! Скъсването на връзката със земята, също е една от основните причини! Когато човек спре да уважава земята която го храни - умира от глад! Когато един народ спре да уважава историята си - става част от нея...

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                      Най ми е било чудно като сме били такива герои как станахме такива огризки

Преди да пише човек е хубаво да си премери температурата
                      Защо? Не е чудно - погледни гърците, италианците, египтяните и много други. По-скоро рядкост е обратното - както е например при Китай, Япония.

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                        Губещите се 10% вече са напълно безразлични и за тях спасение няма..!!! Интересен парадокс, нали...?!!
                        Замислих се за спасението си като, може би, един от тези 10%, и в тази връзка:
                        Ти какво основание за гордост намираш в това, което си писал(или копирал - не знам)? Някакви заслуги имаш ли за това? Или като няма с какво - и миналото е нещо

Историята е блато. И колкото повече ровиш в него, толкова повече "газове" излизат. С това въздухът наоколо не става по-чист за дишане

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                          Замислих се за спасението си като, може би, един от тези 10%, и в тази връзка:
                          Ти какво основание за гордост намираш в това, което си писал(или копирал - не знам)? Някакви заслуги имаш ли за това? Или като няма с какво - и миналото е нещо

Историята е блато. И колкото повече ровиш в него, толкова повече "газове" излизат. С това въздухът наоколо не става по-чист за дишане
                          Къде видя гордост в думите ми?! Има само тъга, колега... За какви заслуги мога да претендирам въобще и що за извратена логика е това, да се търси някаква изгода във всичко..?!! Въпрос на себеосъзнаване е този стремеж! И като не ровим там където има риск да замирише лошо, не ни става по-лесно да дишаме! Просто се потим по-малко... Не знам защо, но финала на мнението ти ми напомня за поговорката "Склонена глава - сабя не я сече"... Да не ровим в историята, да не се ровим и в настоящето, а иначе чакаме нещо да се случи и всички ревем, колко ни е кофти...!!! Дано да съм те разбрал погрешно, защото това което си написал е повече от обезкуражаващо! Всеки има своя истина, и всеки страда от нея по свой си начин! Когато това престане, значи сме спрели да бъдем Хор-а...!!! Ето това са тези десет процента, приятелю и не мога да проумея, защо се гордееш, че може би си част от тях...?!!! Не те съдя! Нямам това право! Просто ми става още малко по-самотно и тъжно...

Поздрави

Коментар

Всъщност няма защо да ти е тъжно Не и за нещо, свързано с историята ни.
                            Тя, така или иначе, е била. Кой как ще я тълкува - маловажно е. Особено за мъртвите. Дълбокото ми убеждение е, че за да вървим напред, не е задължително да стъпваме по призраци от миналото. Да го помним, каквото го помним -да, да го уважаваме -пак. Но за да ни е леко напред, не трябва да стъпваме в блатото, а да търсим брод и пътеки.

п.п. Гордост ми е чуждо чувство

Коментар

Какви са тезите на повечето участници, не разбрах...
                              Какво точно е станало в миналото не е съвсем сигурно за Римската Империя, какво остава за нас...да опростим нещата.
                              Българите най-вероятно не сме тюрки, което следва от най-старият намерен писмен документ: Именикът на Българските Ханове. И по-точно, че предполагаемият прабългарски календар не съвпада с тюрските такива.
                              Държави на българи е имало и преди нас, със сигурност има писмени доказателства за това. Явно във връзка с преселението на народите, даже в една от тях официалната религия беше ислямът...
                              А доколко всичко това има значение за сегашна България, май колкото за САЩ има значение древната история на Албиона.

Коментар

Говорим явно на различни езици! Не ми е тъжно за историята, а за настоящето... А настоящето ни е такова, защото не сме се поучили от историята..!!! За да продължиш напред, първо трябва да си тръгнал от някъде, да имаш отправна точка! Иначе рискуваш да се въртиш в кръг... Това е мое мнение, разбира се! Аз просто отказвам да бъда част от тази въртележка...

Поздрави
                                Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 22-02-11, 22:25.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X