От: Скритата и забравена история на България
Ирански или тюркски произход на българите по езикови данни не може да се установи, напук на всички псевдоразбирачи.
Има основна пречка. Няма запазен протобълтарски лексикален фонд.
А тоя смях в цялата с персийските думи изобщо не го коментирам щото от тях 90% не са персийски (нищо че в момента ги има във фарси)
Ирански или тюркски произход на българите по езикови данни не може да се установи, напук на всички псевдоразбирачи.
Има основна пречка. Няма запазен протобълтарски лексикален фонд.
А тоя смях в цялата с персийските думи изобщо не го коментирам щото от тях 90% не са персийски (нищо че в момента ги има във фарси)
, но не мога да твърдя, че когато Атила пощадява Рим през 443 г. и по късно бива разбит при Каталунските полета (в Галия) на 15 юни 451 г. и впоследствие отровен (няма сигурни сведения) има връзка с нападението на Вандалите над Рим през 455 г. предвождани от Гейзерих и разграбването на "вечния град" от там и "вендета" предполагам...?!!! Не е в стила ни да рушим! Ние сме облагали с данъци и сме се стремили максимално дълго да извличаме изгода, вместо да нанасяме еднократни удари, които дори не водят и до пълно унищожение (не случайно са наричали Кан Атила - Бич Божий...), Въпреки, че има едно много странно съвпадение..?!! И двата пъти на Папа Лъв I-ви му вързва само с приказки...?!!! При всички положения Гейзерих е знаел, как са извъртяли Атила през 453-та и трябвало да вземе главата на Папата и провождащите го сенатори, а не го е сторил и е пощадил както него, така и цял Рим, така ,че за връзка и още повече "вендета" в случая не мога да съм сигурен! Още повече, че през 435 Атила се среща с пратеници на Теодосий II-ри и подписва споразумение с византийците, съгласявайки се да върне няколко избягали племена на Атила, както и да плаща солиден данък, само и само да подсигури тила си и да се съсредоточи на Юг, където е имал проблеми именно с Вандалите, които през 440 г. завземат Картаген на чело с Гейзерих..?!!! Така, че подобна теза не се вързва, поне според мен, ако съм разбрал намека ти правилно де...?!!!
Коментар